kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@basto, post #30

Właśnie tak trzeba zrobić
[#32] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@basto, post #30

Próbowałem z kremami fryzjerskimi i lampą UV (sama żarówka jest dość tania), wkładam ją w lampę biurkową (identyczne gniazdo), bo nawet nie wiem jak ją poprawnie zewnętrznie zasilić...
I tak sobie świecę przez noc w karton wyłożony od środka folią aluminiową.
Efekt wybielania niezły, ale kremowe przebarwienie wraca po kilkunastu miesiącach.
[#33] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@mallorn, post #32

Ja też robiłem pod taką lampą link i efekt niezły, ale tak jak już pisałem są smugi najbardziej widoczne na szarych klawiszach.
[#34] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@basto, post #30

Czyli rozumiem że wystarczy kupić wodę utlenioną wlać do pojemnika z klawiszami i na słońce?
Prawie. Jeżeli kupisz wodę utlenioną medyczną (do odkażania ran), to ona ma tylko 3% i poza tym drogo wychodzi. Dlatego należy kupić perhydrol (sklepy chemiczne). Perhydrol ma stężenie 30% i do wybielania plastiku trzeba go rozcieńczyć wodą (najlepiej destylowaną) w stosunku od 1:1 do 1:2. Uwaga! Perhydrol, a nawet jego roztwór, działa żrąco na skórę, obowiązkowo okulary ochronne i rękawice.

Przed wybielaniem plastik trzeba porządnie wyszorować szczotką + płyn do naczyń i dobrze ciepła woda i dobrze wypłukać. Jak będą ślady tłuszczu, porobią się plamy i smugi.
[#35] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@basto, post #33

Ja na białe klawisze wodę utlenioną w kremie 12% nakładam pędzelkiem.
Do szarych rozrabiam krem z wodą i w słoiku latem na słońce - co jakiś czas potrząsając słoikiem.
Na szare nakładając gęsty krem bezpośrednio na klawisze zostaną smugi, kropki.

Lampy UV nie próbowałem jeszcze ponieważ są różne - o różnej długości fali.
Np lampy UV do paznokci nie nadają się do szukania bursztynu nocą na plaży i odwrotnie.
Jak ktoś używał lampy dobrze jakby napisał jaka to była lampa.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2016 14:49:54 przez robertos231
[#36] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@robertos231, post #35

W jakich proporcjach rozrabiasz krem z wodą oraz ile procentowy krem?
[#37] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@Jedras, post #1

Polecam po prostu proszek do prania z wybielaczem rozpuszczony w gorącej wodzie i gąbkę. Do klawiszy także. Moja A600 wygląda jak z fabryki, świadkowie potwierdzą :)
[#38] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@il_capitano, post #37

Kolego napisałeś składniki do ciasta ale nie ma sposobu wykonania
[#39] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@robertos231, post #35

Czy krem 18% nie będzie za mocny? Mam całą butlę takiego.
[#40] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@Grisza, post #39

Jest dobry, ja taki stosowałem.
[#41] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@il_capitano, post #37

W proszku do prania może być jeszcze katalizator (np. tetraacetyloetylenodiamina). Dzięki niemu wybielacze (zawarte również w owym proszku) zadziałają w temperaturze niższej niż 60° C. To może się udać. Oczywiście im cieplejsza woda tym reakcja szybsza (przesypywanie proszku najprawdopodobniej nie ma sensu). Lampą UV też można pewnie poświecić jak ktoś ma.

W sumie to klawisze można by po prostu włożyć do siatkowatego worka (takiego jak do prania skarpetek) i puścić jakiś krótki program w pralce. Ciekawe co by z tego wyszło? Aż chyba z ciekawości tak zrobię...
[#42] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@recedent, post #41

He, he robi nam się forum o skutecznym praniu
[#43] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@recedent, post #41

Tylko pytanie czy takie mechaniczne tarcie w pralce klawisz o klawisz nie uszkodzi struktury napisu na klawiszach
[#44] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@Cadderlik, post #43

-"Trzeć mechanicznie? Jajo o jajo?"
-"Ale nie przy jedzeniu, no jak Boga kocham, no!"

Póki nie spróbujesz to się nie przekonasz. Akurat mam starą, rozkompletowaną i rozkosznie żółtą klawiaturę z A1200 pod ręką.
[#45] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@recedent, post #44

Wrzuć każdy guzik do osobnej skarpetki i problem ocierania rozwiązany... przy okazji skarpetki też wypierzesz
[#46] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@Vato, post #45

No poszło (blok numeryczny, kursory oraz klawisze 'Del' i 'Help'). Dla lepszego efektu (rozpuszczonego plastiku, hłe hłe) ustawiłem temperaturę 60 stopni. Program półgodzinny, bez płynu do płukania a wirowanie to ledwie 400 obr/min.
[#47] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@Vato, post #45

Wrzuć każdy guzik do osobnej skarpetki i problem ocierania rozwiązany

Chętnie bym spróbował, ale nawet nie mam tyle par skarpetek
A tak na poważnie, jaki proszek zastosować???
Może być do wybielania firan
[#48] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@recedent, post #46

Hmm... Mam dwie wiadomości. Dobra jest taka, że napisy nie zeszły. Zła - że żółć też nie. Może proszek nieprawidłowy? Niestety, nie mam typowego do białych tkanin.

[#49] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@recedent, post #48

A nie lepiej coś do czyszczenia dywanów w płynie z tzw. aktywnym tlenem (Vanish) pomysł
Zamoczyć i niech sobie poleży jakiś czas.

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2016 19:31:54 przez KM
[#50] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@KM, post #49

Utleniacze w specyfikach do prania są za słabe. Proszek do prania ma tę zaletę, że dokładnie odtłuści plastik, ale takie pranie można zrobić przed właściwym utlenianiem. W żółknących plastikach znajdują się związki bromu, które dodawano w celu zmniejszenia palności. Pod wpływem ultrafioletu słonecznego związki te w powierzchniowej warstwie rozkładają się, a produkty rozkładu mają brązową barwę (jak sam brom). Silny utleniacz powoduje usunięcie bromu z powierzchniowej warstewki plastiku. Niestety po latach brom będzie dyfundował z głębi i żółknięcie znów będzie postępowało.
[#51] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@Krashan, post #50

Jeśli wierzyć temu co napisałeś, to można mieć nadzieję, że z czasem po kolejnych wybielaniach proces żółknięcia będzie coraz słabszy.
[#52] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@zijacek, post #51

Niestety spotkałem się też na forach z opinią, że proces wybielenia osłabia tę powierzchniową warstwę tworząc w niej mikropory, co ułatwia dyfuzję. To pewnie zależy od warunków wybielania (użyte stężenie nadtlenku wodoru, temperatura, natężenie ultrafioletu) i od składu chemicznego wybielanego plastiku. Ludzie wybielają różne plastiki i osiągają różne efekty. Spotkałem się też z radą, żeby po zabiegu dokładnie wysuszony plastik natrzeć preparatem WD40, co zamknie mikropory i spowolni ponowną dyfuzję. Osobiście nie próbowałem, więc nie wiem jak to skomentować.
[#53] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@Krashan, post #52

Zanim słyszałem o wodzie utlenionej to 100 lat temu postanowiłem wylać małą kałużę wybielacza na spód mojego C128 w ramach experymentów. Nie pamiętam jak długo trzymałem, ale wydaje mi się że została w ciemności. Efektem była zdecydowanie jaśniejsza plama, powiedzmy połowę bielsza. Chyba jak przyjdzie wiosna to spróbuję tego motywu pod słońcem, ale trochę rozcieńczę, żeby pokryć całość elementu.
[#54] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@recedent, post #48

Pisałem, że z wybielaczem, czyli do białego. Proszki do kolorowych tkanin mają zachować kolor - czyli, że jak miałeś żółte, to masz żółte dalej.
Recepta (nomen omen) dla pogromców mitów:
Miednica z gorącą wodą + parę łyżek stołowych proszku do białego (najlepiej Persil, Ariel), moczymy z 15-20 min. i trzemy gąbką. Działa na obudowę i klawisze.

Prawy dolny róg zdjęcia.
[#55] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@il_capitano, post #54

Jeśli trzemy gąbką, to znaczy że nie chodzi o reakcję chemiczną, tylko o zwykłe, fizyczne starcie wierzchniej warstwy. Ale z proszkiem do białych też spróbuję, a co mi tam. Jak mity gromić to gromić.

P.S. A recepta nieważna, bo nie masz uprawnień do wystawiania
[#56] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@recedent, post #55

Ja bym zalał Vanishem (tym do dywanów z aktywnym tlenem) i odczekał bez tarcia obudowy. Miałem wybielać obudowę Atari STE, ale w międzyczasie zmieniłem na CD32, no i nie sprawdzę, czy działa.

A może najpierw umyć samym płynem do naczyń (niech poleży chwilę w Ludwiku), a później dopiero jak odtłuszczone i umyte zwykłą ciepłą wodą to "zaatakować" środkiem do dywanów.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2016 14:29:01 przez KM
[#57] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@recedent, post #55

Próbowałem z proszkiem do firan (domal czy jakoś tak) + odrobina odplamiacza vanisha. Obudowa w zaawansowanej żółtaczce, najpierw umyta płynem do naczyń (odtłuszczenie), potem 0,5h w gorącej kąpieli (na start pewnie jakieś 70-80 stopni) z dużą ilością proszku do firanek. Potem szorowana kilka minut gąbką. Efektu wybielania niestety brak.
[#58] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@jimmy, post #57

Tylko nadtlenek wodoru . Czyli albo roztwór perhydrolu, albo zabawa kremami fryzjerskimi.
[#59] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@Krashan, post #58

Zgadza się - tylko perhydrol nie jest dostępny w pierwszym lepszym sklepie czy na alle. Najlepsze byłoby rozwiązanie w płynie i dostępne w markecie/przez alle - jeśli coś takiego w ogóle istnieje.
Poszukiwania trwają
[#60] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@jimmy, post #59

http://www.envolab.pl/sklep/nadtlenek-wodoru-30-detail
powodzenia, pewnie z 10 sztuk wybieliłem zanim dałem sobie spokój, wszystko żółknie z powrotem, to tylko kwestia czasu...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem