kategoria: Sprzęt
[#61] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@Kilos, post #60

Przyda się - dzięki. Wiadomo, że z czasem będzie żółknąć. Inna opcja to przemalować na inny kolor a na klawisze użyć naklejek w tym kolorze..
[#62] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@jimmy, post #61

Inna opcja to przemalować, nie

Aquarystyka H2O2 i nieco Slonca UV pomysł za 10 Dni OK
[#63] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@micromars, post #62

Jak dla mnie to ta prezentuje się bardzo ładnie pomalowana.

Mam rozumieć, że Twoja 10 dni leżakowała w perhydrolu?
[#64] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@micromars, post #62

Także jestem ciekawy czy to leżało 10 dni w perhydrolu?
[#65] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@il_capitano, post #54

Żeby do końca pogromić teorię z proszkiem użyłem tym razem:

• kapsułki Ariel do białych z lokalnego supermarketu TSS
  • wybielacza w proszku z Biedronki
  • chusteczki wybielającej (pochłaniającej kolory) z Lidla

Całość nastawiłem na "białą bawełnę" i uruchomiłem program. Niestety, jedynym widocznym efektem była pukająca się wymownie w głowę żona (którą niniejszym serdecznie pozdrawiam).

Może szorowanie pomaga, ale szorować to można pumeksem i też zbieleje.
[#66] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@micromars, post #62

Nie powiem ale denerwuje mnie to żółknięcie. Od lutego gdzie wybielanie tej klawiatury dało efekt prawie, że jak nowa to dziś znowu mam powrót przebarwień.

Ewidentnie widać, że część klawiszy jest innego "lepszego" materiału(mimo wybielania wszystkich klawiszy, pewna część nadal zostaje biała).

Pytanie więc czy co pol roku trzeba powtarzać proces wybielania czy olać na jakiś czas. I ile powtórzeń wybielania może przyjąć ten materiał?
[#67] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@Sidroff, post #66

Kupiłem A1200 która była pożółkła ale nierówno. Wybieliłem i po jakimś czasie zaczęła żółknąć schowana w szafie owinieta ręcznikiem z tym że równomiernie . Dałem sobie spokój w końcu stara Amiga ma prawo być żółta
[#68] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@Jacenty, post #67

Jeżeli chodzi o wybielanie obudowy od Amiga 1200 ja swoją na początek umyłem z brudu po czym zastosowałem papier ścierny o granulacji 2000 wodny, oczywiście trzeba trzeć pod ciepłą wodą najlepiej w wannie struktura pozostała. Amiga bielutka od 2 lat stoi na biurku i nie żółknie.
[#69] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@Steishen, post #68

Klawisze też jechałeś papierem?
[#70] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@Steishen, post #68

Jeśli papier ścierny w ruchu to mam pytanie :D czy lakier bezbarwny i lekkie pryśnięcie na klawisze coś pomaga jako osłona przed reakcją czy olać i wybielać co pół roku część klawiszy?
[#71] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@Sidroff, post #70

Opinie są podzielone. Lakier ma tę wadę, że to ruch nieodwracalny. Jak raz pojedziesz lakierem to już wybielanie perhydrolem odpada.
[#72] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@Sidroff, post #66

Operacja udana, Pacjent nie żółknie.

Obudowa A600 nadal bialutka, A1200 po dwóch latach zaczyna się zmienić,
Czekam na nową Obudowę dla A1200 w kolorze czarnym lub szarym, a klawiaturę mam następną bialutką z H2O2.

Te skrzynki mają niezłą wartość, dlatego koszta odnowienia mnie nie ciekawią.ok, racja
[#73] Re: Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?

@micromars, post #72

wybaczcie odgrzewanie starego tematu.. ale macie jakis sprawdzony sposob na nierownomierne wybielenie? Efekt "marmuru". Ktoś kiedyś sugerował w takim przypadku ponowną aplikację żelu, ofoliowanie i niewystawianie na słońce, niby ma się wyrównać (?).

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2017 18:27:12 przez charliefrown
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem