kategoria: A1200
[#1] PCMIA INTERNET 1200
Witam po wielkim ożywieniu apollo 1240 .Prostanowiłem to przywrócić do ładu i tak
Mam OS 3.9 + 4 BB . Amiga chodzi pieknie chce wgrac internet przez wifi .
Posiadam karte PCMIA SpedTouch 110 od THOMSONa . Przy instalacji prism pyta sie o jakies
dane o sieci nie wiem co wpisac
a przy instalacji miami chce jakies mui. internet u mnie w domu po kablu łapie 60 Mb/s
po wifi 40 mb/s oczywiście amiga złapie z 128k/s ;) . Kodowanie WPA/WPA2 PSK
f= 2,4Ghz. Dużo wiecej nie wiem poniewaz nie mam dostepu wprost do routera nie mam haseł dostepu . Ale myśle ze moge sie przecież połaczyc jak zwykłym telefonem przez wifi . No i znam IP . Prosze o wytłumaczenie jak patykiem na piasku ok, racja
[#2] Re: PCMIA INTERNET 1200

@marcelino, post #1

Trzeba zainstalować MUI 3.9 które można ściągnąć z aminetu. Do tej karty trzeba prism2
[#3] Re: PCMIA INTERNET 1200

@Amigo-A1200-040, post #2

Z tego co mi wiadomo sterownik prism2 nie poradzi sobie z WPA.
[#4] Re: PCMIA INTERNET 1200

@marcelino, post #1

Jeśli się nie mylę to ta karta (orinoco gold) ma wbudowane szyfrowanie sprzętowe na WPA/TKIP i nie obciąża w tym trybie procesora amigi. W tym trybie można spróbować się najpierw podłączyć (wystawić takie wifi z telefonu).
Czy zadziała na WPA2 z AES - nie wiem.
[#5] Re: PCMIA INTERNET 1200

@marcelino, post #1

Ta karta działa tylko w trybie WEP lub WPA/TKIP. Nie działa w trybie WPA2/AES.
[#6] Re: PCMIA INTERNET 1200

@marcelino, post #1

W 3.9 mało jest dałem ClassicWB najnowsze wersja FULL. co mam zrobic z pokładu tego systemu żeby otworzyć google ? co mam wpisac przy instalacji prisma2?
[#7] Re: PCMIA INTERNET 1200

@marcelino, post #6

Poszukaj w dziale PROGRAMY masz jak na dłoni opisaną konfigurację AmiTCP/IP, którą możesz wcielić w życie z małymi modyfikacjami. Jak nie będziesz wiedział konkretów to się dopytasz. Ale pamiętaj nikt nie ma kryształowej kuli i nie wie jak masz ustawionego neta w domu/telefonie etc.

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2016 12:44:55 przez Tomski
[#8] Re: PCMIA INTERNET 1200

@marcelino, post #6

Najpierw wejdź do ustawień routera i ustaw tryb WPA/TKIP - B/G.
Musi być WPA/TKIP - nie może być WPA/WPA2 - mixed. Tak karta nie obsługuje innego trybu.
Podczas instalacji PRISM2.DEVICE musisz podać:
1. SSID - czyli nazwa Twojej sieci
2. Password - czyli hasło
[#9] Re: PCMIA INTERNET 1200

@marcelino, post #1

https://www.youtube.com/watch?v=2i9oVx8StV8 zrobiłem po tym schemacie krok w krok
i jest problem na samym końcu gdy pokazyje ssid i wep key co ja mam wpa2 i kicha
nie da sie tego ominać?
[#10] Re: PCMIA INTERNET 1200

@marcelino, post #9

nie moge wejsc do routera bo nie mam hasła . router mam od dostawcy neta za 1 zł
[#11] Re: PCMCIA INTERNET 1200

@marcelino, post #9

A czy używasz tych sterowników?
Nie da się tego ominąć bo karta nie obsługuje innego trybu niż WPA/TKIP lub WEP.

A pytałeś sprzedawcę karty o wsparcie?

Jeśli chcesz kartę z WPA2/AES to zerknij tutaj:
Reklama mode on

Karty PCMCIA WIFI - WPA2/AES

Reklama mode off

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2016 19:12:57 przez Sir_Lucas
[#12] Re: PCMCIA INTERNET 1200

@Sir_Lucas, post #11

Własnie ten ster mam. Pozatym jak sprawdzic czy amiga współgra z karta niby w sysinfo cos pokazuje
ale na samej pcmia nie swieci sie nawet dioda power a obok jest data czy jakoś tam
[#13] Re: PCMCIA INTERNET 1200

@marcelino, post #12

Pozatym jak sprawdzic czy amiga współgra z karta niby w sysinfo cos pokazuje
ale na samej pcmia nie swieci sie nawet dioda power a obok jest data czy jakoś tam

Wrzuć do Startup-Sequence te dwie linijki:
C:CardPatch
Run >NIL: C:CardReset TICKS 50

Tutaj znajdziesz oba pliki.
CardPatch
CardReset
Rozpakuj oba archiwa i wrzuć do SYS:C

W tym archiwum znajdziesz plik Card_INFO. Dzięki niemu możesz sprawdzić czy karta jest wykrywana w systemie.
[#14] Re: PCMIA INTERNET 1200

@marcelino, post #10

Masz urządzenie w domu, dzięki któremu logujesz się codziennie do banku czy innych usług i do którego nie masz dostępu?

Tu masz mój artykuł krok-po-kroku, jak odpalić Internet przy użyciu stosu Roadshow. Konfiguracje karty WiFi, jak już pewnie zauważyłeś robi instalator. WPA2 raczej na pewno nie zadziała.

PS: jaki to model routera?

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2016 16:49:56 przez _arti
[#15] Re: PCMIA INTERNET 1200

@marcelino, post #10

A próbowałeś może wejść do router przez:

LOGIN: admin
HASŁO: admin
[#16] Re: PCMIA INTERNET 1200

@marcelino, post #10

Napisz czy sobie poradziłeś - jeżeli nie opisze ci tutaj co ja zrobiłem choć jestem początkującym :) też używam Classic WB i karty speedtouch 110 - porobię zdjęcia i wrzucę.
Pozdrawiam
[#17] Re: PCMIA INTERNET 1200

@Lukasz1977, post #16

Czy któraś ztych najtańszych kart działa z A1200 i kasycznym WB 3.1?
link
Jeśli ktoś ma sprawdzoną jakąś z nich to proszę o info :)
[#18] Re: PCMIA INTERNET 1200

@Vato, post #17

Na pewno zadziała Orinoco gold.
[#19] Re: PCMIA INTERNET 1200

@Vato, post #17

Tak na przyszłość to nie zadziała żadna karta z "dodatkową złotą blaszką" przy złączu. Orinoco Gold będzie działać ale nie wiem na jakim szyfrowaniu.
[#20] Re: PCMCIA INTERNET 1200

@Vato, post #17

Tak jak pisze Jenot, zadziała Orinoco Gold i jej klony czyli Avaya etc.
ALE:

Tylko WEP (ze starszym sterownikiem - Prism 1.7) albo WPA/TKIP (z nowszym sterownikiem Prism2v2 2.6). Router musi być ustawiony w tryb TKIP, nie może być mixed mode.
Żadna z tych kart NIE zadziała z WPA2/AES.

[Reklama mode on]
Jeśli szukasz karty z WPA2/AES to polecam zerknąć tutaj. albo napisać do mnie PM - mam ich sporo na zbyciu.
[#21] Re: PCMCIA INTERNET 1200

@Sir_Lucas, post #20

Ja też polecę te karty Sirlucasa. Po dniu researchu co kupić i jak to sflashować uznałem że wolę dać tę stówę za kartę która na pewno będzie działać tak jak chcę.
[#22] Re: PCMCIA INTERNET 1200

@madman15, post #21

Tak jest :) moje obie i ethernet i wifi tez od sir_de_lucasso :) solidna firma :)
[#23] Re: PCMCIA INTERNET 1200

@Mariodj, post #22

Witam
Instalowałem sobie amitcp według poradnika poniżej
https://www.ppa.pl/programy/instalacja-i-konfiguracja-amitcp.html

Zatrzymałem się po resecie. W shellu pisze "startnet" i dostaje co poniżej:

login: amiga
AmiTCP:bin/login: file is not executable
AmiTCP:bin/login failed returncode 10

Dodam że konfigurowałem ze sterownikiem prism2v2 i karta wifi linksys WPC11 ver.3. + Amiga 1200 wb.3.9
Nie wiem też czy karta poprawnie działa, nie była przygotowywana specjalnie pod Amige, gdzieś tam czytałem że zmienia im się firmware ;).
Ktoś ma pomysł gdzie mam błąd ?
[#24] Re: PCMCIA INTERNET 1200

@Newhousik, post #23

Zgubiłes bity protekcji.
Pliki w katalogu bin powinny mieć ustawione RWED
[#25] Re: PCMCIA INTERNET 1200

@Norbert, post #24

ok faktycznie zmieniłem i zadziałało, ale wisi mi na czymś innym :). Nie będę zaśmiecał wątku, pomęczę się, może się uda ;)
[#26] Re: PCMCIA INTERNET 1200

@Newhousik, post #25

Jakby co, to pisz.
Doradzimy
[#27] Re: PCMCIA INTERNET 1200

@Newhousik, post #23

Dlaczego instalowałeś AmiTCP? Przy AOS3.9 masz Genesis na płycie - następce AmiTCP, którego o niebo jest łatwiej skonfigurować.
[#28] Re: PCMCIA INTERNET 1200

@Newhousik, post #23

Dodam że konfigurowałem ze sterownikiem prism2v2 i karta wifi linksys WPC11 ver.3. + Amiga 1200 wb.3.9
Nie wiem też czy karta poprawnie działa, nie była przygotowywana specjalnie pod Amige, gdzieś tam czytałem że zmienia im się firmware ;).
Ktoś ma pomysł gdzie mam błąd ?

Tak, karta musi być przygotowana do pracy z WPA2/AES. Firmware musi być updejtowany i karta sflaszowana. Gdzie kupiłeś kartę? Może sprzedawca już ją przygotował.
[#29] Re: PCMCIA INTERNET 1200

@Sir_Lucas, post #28

Bez kodowania nie zadziała? Powinna.
Jeśli pójdzie wtedy można pobawić się updejtowanie
[#30] Re: PCMCIA INTERNET 1200

@Norbert, post #29

"Dlaczego instalowałeś AmiTCP? Przy AOS3.9 masz Genesis na płycie - następce AmiTCP, którego o niebo jest łatwiej skonfigurować."
- Nie ma cd do a1200. System instalowałem na dysku przez winuae a potem podłączyłem go do amigi. Oczywiście niewiedza, swoje dawne amigowanie skończyłem na 3.1 więc nawet nie bardzo wiem jak 3.9 jest przygotowany pod internet.
"Tak, karta musi być przygotowana do pracy z WPA2/AES. Firmware musi być updejtowany i karta sflaszowana. Gdzie kupiłeś kartę? Może sprzedawca już ją przygotował."
Karta nie jest od amigowca, dorwałem ją za groszę, ale jeżeli idzie tylko o samo WPA to zawsze mogę podłączyć jakiś stary roter (gdzieś w szafie mam starego linksysa. Teraz mam odpaloną skrzynkę od UPC. Jest tam ustawione WPA-PSK/WPA2-PSK, mogę przełączyć tylko na WPA2-PSK :). Sflaszować nie mam gdzie więc pewnie poszukam innej jak mi sie nie uda ;).

Teraz mi wyskoczyło
unable to open redirection file
failed returncode 10

Jak macie gdzieś inny poradnik niż ten do AmiTCP to zmienię. Nie zależy mi na szybkości wystarczy że będzie to działać i będę mógł sobie ściągać pliki z ftp. itp.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem