kategoria: A600
[#31] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Amigo-A1200-040, post #30

Według instrukcji która dostałem pisało że tylko pin pierwszy ma być nie podpięty. Tak zrobiłem i wczoraj działało dziś już nie.
[#32] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@rex1985, post #29

Na obu kickach sie nie odpala ? znaczy jak przełączysz na 1.3 to też nie ? kick 3.1 jeśli nie masz dysku hdd to trochę trwa nim sie uruchomi - trzeba poczekać kilkadziesiąt sek....
[#33] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@sunater, post #32

Mam kartę cf i nie działa ani 1.3 ani 3.1 wczoraj oba działały chociaż dłużej nie testowałem. Mam nadzieję że się nic nie spaliło :( a kondensatory były wymieniane przez poprzedniego właściciela, nie wiem ile czasu temu.
[#34] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@rex1985, post #31

Miałem taką sytuację na c64 przy przełączniki kerneli, że wszystko działało do wyłączenia. Przy kolejnej próbie comcia już nie wstawała. Pomogło dopiero przelutowanie przełącznika i lutów na przewodach które były przylutowane do układu.
[#35] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@rex1985, post #33

Nie znalazłem opcji edycji postu dlatego piszę nowy post za co przepraszam. Dokonałem pomiaru zasilacza i chyba wina leży po jego stronie mianowicie po pomiarach daje napięcie tylko na środkowym pinie tam gdzie powinno być -12 mi pokazuje 2.5 czy to może być przyczyną?
[#36] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@rex1985, post #35

Ok wychodzi na to że zasilacz padł :( teraz pomierzyłem ponownie i chwilę dawał dobre napięcia, jednak po chwili coś zaczęło oddawać dziwny odgłos i napięcia spadły. Teraz mam pytanie czy ktoś podjął by się naprawy? Albo ma ktoś na sprzedaż sprawny? Zależy mi na czasie. Mam nadzieję że Amiga się nie uszkodziła.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2016 18:33:46 przez rex1985
[#37] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@rex1985, post #36

Jeżeli chodzi Ci o szybkie cykanie to wszystko ok jeśli masz zasilacz impulsowy to tak się zachowa bez obciążenia zmierz jeszcze raz ale podłącz amige
[#38] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@kataklysm, post #37

Ok pomierzyłem zasilacz sprawny daje napięcie zmierzyłem na kablu zasilającym stacje dyskietek. Amiga dalej nie odpala. Stacja cyknie jeden raz zaraz po uruchomieniu i na tym koniec. Świecą się diody i nic. Czekałem kilka minut i nic. Także gdyby ktoś miał czas jutro albo w weekend i chęci pomocy początkującemu amigowcowi będę bardzo wdzięczny. Na moje oko nie widać by coś się spaliło albo wylało.
[#39] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@rex1985, post #38

Jak masz zasilacz komputerowy mający jeszcze zasilanie floppa to możesz go wpiąć bezpośrednio do płyty głównej amigi, zewrzeć przewody zielony z czarnym na pctowym zasilaczu i sprawdzisz czy odpala.. nie będzie -12 V ale płyta powinna wstać :)

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2016 19:48:59 przez sunater
[#40] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@sunater, post #39

Zasilacza komputerowego nie posiadam. Ale wychodzi po ostatnich testach że zasilacz sprawny jest.
[#41] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Amigo-A1200-040, post #30

Witajcie

Zrobiłem kilka pomiarów z zasilaczem ATX:

Bez podłączonego napięcia -12V
na gnieździe zasilania mam:
12V tam gdzie powinno być 12V
6,4V tam gdzie powinno być -12V
5V tam gdzie powinno być 5V

Z podłączonym napięciem -12V

na gnieździe zasilania mam:
12V tam gdzie powinno być 12V
-11,5 tam gdzie powinno być -12V
5V tam gdzie powinno być 5V

djludek - zmierzyłem napięcia na układzie U15 na nóżkach:
bez napięcia -12V mam:
4 : 12V
10 : 5,68V
11 : 6,4V
12: 5,68V
z napięciem -12V mam:
4 : 12V
10 : 2,35V
11 : -11,5V
12: 2,35V

Zmierzyłem też prąd jaki pobiera płyta. Był taki sam przy przyłożonym napięciu -12V i bez niego

na linii 5V : 1,76A
na linii -12V : 20mA
na linii 12V : prąd chwilowy w czasie włączania 32mA po chwili 22mA

15-17 kwietnia w Toruniu (a mieszkam w okolicy) będzie ciekawe wydarzenie, mam nadzieję spotkać tam jakiegoś fana Amigi i podłączyć się do jego zasilacza:

http://dommuz.pl/2016/03/11/festiwal-dawnych-komputerow-i-gier/

Odpaliłem na tym zasilaczu test pamięci, nie wykryto błędów

Marcin74 - tak jak poradziłeś naprawiłem czujnik w stacji i działa bez problemu

Jeżeli ktoś ma jakieś jeszcze pomysły, podpowiedzi to poproszę

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2016 21:09:04 przez wojtek_77
[#42] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@rex1985, post #40

A masz oryginalny Kickstart? Jeśli tak to podmień kicka i sprawdź.
Ja mógłbym Ci pomóc z ta płytą.
[#43] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Marcin74, post #42

Mam ale nie pamiętam jak był założony :(
[#44] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #41

Prądy bierze Ci całkiem normalne czyli ten Amigowy zasilacz do przeglądu. Jeśli to impulsowy to kondensatory do wymiany a później trzeba sprawdzić układ kontroli napięcia. Tam siedzi taki mały potencjometr i czasem traci kontakt a wtedy napięcia dziwne.
[#45] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@rex1985, post #43

podaj maila to podeślę Ci zdjęcie.
[#46] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@rex1985, post #38

Powinna świecić się tylko jedna dioda, odlacz flopa na razie nie będzie potrzebny
Eprom z kickstartem wkładasz wycięciem tak jak masz narysowane na płycie trudno się pomylić sprawdź na oryginalnym bo jeśli to kość kasowalna UV i nie była zaklejona lub zdjales to co zakrywalo oczko to pewnie kość jest do ponownego programowania

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2016 23:03:49 przez kataklysm
[#47] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Marcin74, post #45

Założyłem mojego kickstarta i niestety nadal się nie uruchamia. Chociaż jest pewna różnica. Czasem po chwili pojawia się komunikat z TV o braku sygnału albo niebieski ekran czasem czerwony.
[#48] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@rex1985, post #47

Czyli coś się wysypalo. Jak masz blisko do Łodzi to zapraszam na sprawdzenie
Zakładam że kickstart odsunales do tylu tak żeby pierwsze piny od wycięcia zostały wolne? Chyba że u ciebie wypełnia cały slot

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2016 23:43:33 przez kataklysm
[#49] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@kataklysm, post #48

Do Łodzi to niestety mam kawałek jakieś 400km. Może znajdzie się ktoś bliżej? Ja mieszkam w Siemianowicach Śląskich, takie miasto między Chorzowem Katowicami Bytomiem.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2016 23:43:46 przez rex1985
[#50] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@rex1985, post #49

Ok jako że prawdopodobnie sam sobie popsułem kość kiscstartu to mam jeszcze takie pytanie. Zakupiłem rozszerzenie pamięci do 2mb pod klapkę i nie chciał bym tego też popsuć. Zakładam że tego chyba nie da się inaczej włożyć? Czyli tą bateryjką i kośćmi do góry?
[#51] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@rex1985, post #50

Patrząc od spodu obudowy otwierasz klapkę i wkładasz tak żeby elementy na płytce były skierowane do wewnątrz amigi.
[#52] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@rex1985, post #50

Ten moduł odwrotnie nie pasuje :)
[#53] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@kataklysm, post #51

Ok dzięki za podpowiedzi
[#54] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@rex1985, post #53

Jakbys potrzebował to mam kicka. 299 zbednego bo wymienialem u siebie.do mnie masz blizej.
[#55] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Jaro2k , post #54

Kolega kataklysm ma mi podesłać na test nowego także poczekam. Później jeśli okaże się że płyta jest ok to i tak szukał bym opcji podwójnej czyli 1.3 i jakiejś obsługującej dysk twardy.
[#56] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #41

Witam szanownych kolegów

Ciąg dalszy eksperymentów i testów.

Testując wyjścia wideo okazało się, że nie działa (tak mi się przynajmniej wydaje) wyjście Composite Video. Ma ktoś pomysł co sprawdzić ? Może tu jest przyczyna, że zasilacz który posiadam nie daje rady ?

Jak pisałem wcześniej, zasilacz powinienem sprawdzić w najbliższy weekend

Pozdrowienia i podziękowania dla wszystkich
[#57] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #56

Schemat ściągnij i sprawdzaj rezystory na końcu wyjścia. Przez RGB działa ?
[#58] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@kataklysm, post #57

Tak na RGB działa.
[#59] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #58

No to nic strasznego, sprawdziles rezystory?
[#60] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@kataklysm, post #59

Jutro sie wezme za to. Jestem w trasie. Dzieki za podpowiedz. Dam znac co wyszlo z pomiarow.
Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem