kategoria: A600
[#61] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #58

Jeśli miałeś rozlane kondensatory to pewnie uszkodzona jest któraś z cewek opóźniających Z221, Z222. One mają bardzo cienkie druciki miedziane w środku i często się psują jak tylko dosięgnie ich elektrolit.
[#62] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Marcin74, post #61

Dobrze Marcin74 pisze, jeśli linia opóżniająca Z222, lub filtr filtr środkowoprzepustow Z221 ma przerwę (co mi się już trafiło 2x) to objaw jest taki, że na RGB obraz jest OK a na Composite brak. Spowodowane jest to tym iż CXA miesza i synchronizuje sygnał chrominancji z luminancją które biegną poprzez te linie dla sygnału composite, a RGB przez CXA jest tylko przelotowe, stąd na RGB jest OK.
[#63] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Architect1200, post #62

No i wtedy nie ma nie tylko Composite ale też RF Out z modulatora
[#64] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@kataklysm, post #59

Hej

kataklysm - mam taki schemat:

http://misjawsomalomo.besaba.com/fotki/A600_R2.pdf

na stronie: power, video out nie rozpoznaję który ze schematów odpowiada za wyjście composite. Chyba nie chodzi ci o sprawdzenie rezystorów na wyjściu RGB ?

Pozdro
Wojtek

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2016 10:02:45 przez wojtek_77
[#65] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Esio, post #28

Hej

Esio - podpiąłem się pod inny zasilacz. Płyta się nie podnosi. Jeden z kolegów, którego spotkałem na tym wydarzeniu w Toruniu o którym pisałem wcześniej sugerował, że to może być dławik. Wylutowałem go, sprawdziłem i nie ma zwarcia. Zobaczę jeszcze jak się zachowa po podaniu napięcia.
Z zasilaczem ATX wpiąłem się za dławikiem i to sugerowało, że może być problem w dławiku lub w samym gnieździe zasilania.

Jakiś pomysł po tym co napisałem i jak się okazało, że na innym zasilaczu od AMI nie odpala się ?

Pozdrawiam
Wojtek
[#66] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Marcin74, post #61

Marin74 - kondensatory mi nie wylały, może U12 robi tu jakiś bałagan ? Co o tym sądzisz ?

Pozdrawiam
Wojtek
[#67] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #66

Eksperymentów ciąg dalszy...

Jeżeli chodzi o zasilenie to w końcu sobie poradziłem. Przyczyną był pin od masy w gnieździe zasilania. Pech chciał, że jak robiłem pomiary to było ok, po podłączeniu zasilacza (stawiam na naprężenia przewodów) coś się odginało i masa nie dochodziła do płyty głównej. Pechowo...

Pojawił się problem z wyjściem video COMPOSITE. W czasie pomiarów stwierdziłem, że sygnał video z układu U12 zatrzymał się na kondensatorze 470 uF. Gdy go wymieniałem musiałem uszkodzić jedną ze ścieżek. Połączyłem go zgodnie ze schematem z rezystorem R234D i obraz na wyjściu jest tyle, że czarno-biały. Jeden ze sprytniejszych TV przełącza się co jakiś czas na sygnał SECAM i jakieś kolory się pojawiają ale to nie to. Poniżej kilka zdjęć.

Ktoś ma jakiś pomysł ?

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2016 18:25:52 przez wojtek_77
[#68] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #67

Czy mierzyłeś napięcie na nogach 12 i 19 (cxa1145) , jeśli tak to jakie jest ?.
[#69] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #66

Na pewno coś w okolicy U12 lub tez sam układ. Ja wspomniał kolega wojtek9989 sprawdź napięcia. Ja i tak sprawdził bym Z221 i Z222. Jeśli to nie pomoże to pomocny będzie oscyloskop.
[#70] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #67

Brak koloru to brak chrominancji, czyli sprawdz to co siedzi miedzy nogami 15 i 17 układu CXA (filtr Z221 i okolice).

Jesli masz dostęp do tv/monitora z osobnymi wejściami luma/chroma (S-Video) to możesz sobie zrobić taki układzik testowy
http://d.hatena.ne.jp/uosoft/20120924/1348414773

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2016 22:06:18 przez djludek

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2016 22:07:05 przez djludek
[#71] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #67

Jeżeli chodzi o zasilenie to w końcu sobie poradziłem. Przyczyną był pin od masy w gnieździe zasilania. Pech chciał, że jak robiłem pomiary to było ok, po podłączeniu zasilacza (stawiam na naprężenia przewodów) coś się odginało i masa nie dochodziła do płyty głównej. Pechowo...

...a o czym ja pisałem w poście nr 22.

Tak to jest, gdy się nie słucha...

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2016 22:15:02 przez jarob
[#72] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@jarob, post #71

jarob - dziękuję za uwagi, oczywiście czytam. Nie denerwuj się

Problem polegał na tym, że jak nie miałem podłączonej wtyczki od zasilacza t wszystkie przejścia między gniazdem a płytą główną były i to mnie zmyliło. W między czasie zrobiłem sobie piggymod i cieszę się 2MB pamięci - coś tam kumam
Teraz skupiam się na sygnale COMPOSITE - przy działającym RGB może to nie ma znaczenia lecz ja lubię jak wszystko mi działa

Pozdrawiam
Wojtek
[#73] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek9989, post #68

wojtek9989

Jakie napięcia powinny być, zmierzę dziś po południu ale może przeczytasz z rana i odpiszesz to będę wiedział czego powinienem się spodziewać

Pozdrawiam
[#74] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #73

Wedug specyfikacji +5V
[#75] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@djludek, post #70

djludek

Filtr Z221 zdaje się być ok (cewka przewodzi), rezystory, kondensatory po drodze między nogami 15 i 17 także wydają się być ok. Zrobiłem eksperyment i połączyłem wy z wej chrominancji na krótko. Wymyśliłem, że może będzie jakieś przesunięcie ale kolor się pojawi jeżeli faktycznie brakuje tego sygnału. Efekt podłączenia nóżek 15 i 17 na krótko:

Jakiś pomysł ?
[#76] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Marcin74, post #69

Marcin74, wojtek9989

Napięcia na nóżkach:
12 : 4,65 V (z racji że jest tam rezystor 4,7k przed Vcc 5V wydaje się być ok)
19 : 5,1 V

wynik eksperymentów:

taki jest obraz, gdy TV przełączy się na SECAM:

Jak połączę nóżki 15 i 17 na krótko (podam chrominancję z wy na wej bez filtrów) mam taki obraz:

Jak połączę nóżki 16 i 18 na krótko (podam luminancję z we na wej bez filtrów) mam taki obraz (taki bardziej wygładzony niż na RGB i b/w) - widać jakieś przesunięcie, brak cewki opóźniającej ?

No i obraz z RGB, jest kolor, jakość znośna (to akurat jest kwestia mojego scandoubler'a)

Jakieś pomysły ? Czy mam wymieniać cały układ ?

Jakieś pomysły
[#77] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #76

Zmierz jeszcze napięcie na pin 7. Na tym pinie powinna być podana masa dla PAL. No i jeszcze trzeba by sprawdzić sygnał na pin 10 _CSYNC_B ale to już z oscyloskopem.
[#78] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #75

Filtr Z221 to nie jest jedna cewka ale dwie (albo trzy). To że jest przejście między wejściem a wyjściem o niczym nie świadczy, może byc zwarcie na zwojach. Z tego co znalazłem w sieci to na wejściu filtra (między pinami 3 i 4) powinno byc kilka kiloomów a na wyjściu (piny 1 i 5) jakieś 600-700 omów.
Może to slepa uliczka ale innych pomysłów nie mam.
Najlepiej byłoby sprawdzić oscyloskopem czy jest chrominancja na wyjściu układu albo dysponować tv z wejściem S-Video i zmontować układzik testowy.
Zamiast piny 15 i 17 układu spróbuj zewrzeć we-wy samego filtra, ciekaw jestem co wyjdzie.

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2016 23:12:00 przez djludek
[#79] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@djludek, post #78

Przyszło mi jeszcze do głowy, że może to taktowanie układu (sygnał CCKQ i elementy na schemacie zgrupowane jako PAL goodies).
[#80] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Marcin74, post #77

Marcin74
Na pin7 jest masa. Oscyloskopu nie mam zatem nie zobacze sygnalu podawanego na pin 10. Syganl jakis jest bo jest napiecie ale jaki to niestety nie wiem

Pozdrawiam
[#81] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@djludek, post #78

Djludek
Wejscie albo wyjacie (sie okaze jak wylutuje) zwiera do masy przez to chrominancja z wyj ukladu idzie do masy zamiast na wej. Wejscie chrominancji ukladu tez do masy przez to idzie...
Skad taka cewke wziac. Hmm...

Pozdrawiam
[#82] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@djludek, post #79

Djludek

Tego na razie nie ruszam
[#83] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #81

Tam pozornie może byc zwarcie do masy, jesli to mierzyłeś zwykłym miernikiem. W środku któraś z ceweczek jest podpięta do masy, więc dla prądu stałego miernik pokaże zwarcie. Poza tym w środku jest też jakiś mały kondensatorek. Najlepiej byłoby sprawdzić to na drugiej sprawnej Ami. Poproś kogoś z forum, może obmierzy u siebie.
Jeśli sie okaże że to jednak filtr, to jest to filtr pasmowy na 4,43 Mhz (dla PAL) i to żadne cudo, spotykane powszechnie w różnych sprzętach gdzie było wyjście RF (tv/video). Kwestia gabarytów i rozkładu pinów przy ewentualnej wymianie.

Sprawdź jeszcze ten sygnał CCKQ, po przejściu przez dodatkowe elementy wchodzi on do kodera CXA i odpowiada za prawidłowe taktowanie układu.
[#84] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@djludek, post #83

DJ

Wylutowałem Z221 i Z222

Podejrzane rezystancje dla mnie:

Z221 piny:
3-4 : 0,5 Ohm
1-5 : 0,5 Ohm

Z222 piny:
10-11 : 7,2 Ohm
3-18 : 4,1 Ohm
pozostałe > 200 Ohm

Co o tym sądzisz ?

CCKQ - to muszę oscyloskopem sprawdzić, nie mam w tej chwili...
[#85] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #84

Z222 to linia opóźniająca w torze luminancji więc tu chyba będzie OK.
Co do rezystancji na filtrze to nie wiem, wartości które kiedyś podałem to wyczytałem gdzies na jakiejs stronce zagranicznej, moze źle przetłumaczyłem sobie?
Jak juz wylutowałeś filtr Z221 to może zrób mostek w miejscu filtra i zobacz jaki obraz będzie?
[#86] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #84

Z221 mam akurat wylutowany z płyty na której rozlały się kondensatory. Samo Z221 jest sprawne bo obraz był OK. Wieczorem sprawdzę jakie ma rezystancje i dam Ci znać.
[#87] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Marcin74, post #86

Jak juz tak mierzymy to może by tak zmierzyć napiecia (AC i DC) na pinach 15 (wy chrominancji) i 6 (we taktowania)
[#88] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Marcin74, post #86

Marcin74 - udało Ci się zrobić pomiary ? Jakie wyniki ?

Pozdrawiam

Ps. Przeniosę wątek problemu z Composite jako jeden z tematów głównych, może się jeszcze ktoś odezwie
[#89] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #88

Z221 mam 0,5 Ohm na obu uzwojeniach. Wychodzi na to że Z221 masz dobre. I dalej to już chyba bez oscyloskopu się nie obejdzie. Pozostaje sprawdzić impulsy synchronizacji na pin 10.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem