[#1] Gotek ważne dla mnie pytanie :)
Witam jak w temacie chce zakupić to ustrojstwo do A600... jako nowicjusz w tym światku retro :) interesuje mnie tylko zagranie w parę kultowych tytułów .. :) zapewne z czasem sie to zmieni :) a;e nie myślmy o przyszłości tylko tu i teraz

W związku z zakupem nasunęły mi się pytanko na które w secie znalazłem sprzeczne informacje :)

Jak wygląda sprawa zapisu stanu gry czy rekordów w grach ... jest to dosc istotna sprawa .. w takich tytułach jak Sensible Soccer "kariera" czy save w Eye of Beholder czy Dungeon Master .. juz nie wspominając o rekordach w Slam Tild czy innych ...

Jak to wygląda głownie pytanko kieruje do użytkowników tego ustrojstwa .

Bardziej skłaniam sie ku wersji z Cornex .. więcej dostępnych slotów no i zawsze te 50 zł w kieszeni .. ale właśnie tu dostałem pewne info ze z owymi rekordami save jest duży problem ...

Jeśli już bym miał dopłacać do wersji z HxC to tez chciałbym wiedzieć czy taka opcja jest tam pewna .. czy nagle się okaże ze tez nie bardzo .. lub tylko w małej ilości tytułów ?

pozdrawiam i dzięki za wszelkie info
[#2] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@xanthe, post #1

Pamiętaj o tym, że cortex już nie jest i nie będzie aktualizowany. HxC jest i dalej się rozwija. Za kolejne aktualizacje wersji firmware już nie płacisz. Miałem np. problem z automatycznym wykrywaniem przełączenia dyskietki w Desert Strike - po jakichś 2 tygodniach wyszła nowa wersja z poprawką.
Jak Ci szkoda kasy to możesz zakupić goteka z cortex a potem wgrać lub zlecić wgranie hxc. Tylko wtedy dopłata rzędy 70 PLN lub więcej (pong777 oferuje tą usługę na alle, można też samemu jeśli się ma programator). Koszt licencji HxC to 10 EUR.

Możesz kupić też goteka z cortex/hxc ale bez pendrive jeśli jakiś masz. Zawsze to trochę taniej.

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2016 22:20:12 przez jimmy
[#3] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@xanthe, post #1

Zamiast wyrzucać kasę na goteka kup ram do 600tki, dołóż dysk twardy za 20zł i graj WHDload.
[#4] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@Vato, post #3

Tyle, że RAM do 600 to wydatek rzędu 200-250 PLN i polowania. Rozszerzenie 1MB CHIP RAM to około 100 PLN - rzadko kiedy trafia się okazja taniej. Rozszerzenie FAST np. A6095 też około 150 PLN i trzeba ustawić się w kolejce do @dez3 lub @Architect1200. Ja czekam na taką pół roku i jest światełko na horyzoncie.
Do tego przydałyby się oficjalne instalki WB (z dyskietką instalacyjną).

Jak chcesz dopiero zacząć z retro to odpal winuae i tam się pobaw w każdą gierkę bez dodatkowych kosztów. Niestety jeśli masz dylemat czy wydać 120 czy 170 PLN za goteka to nie jesteś przygotowany jeszcze na prawdziwe koszty tej zabawy. Wiem coś o tym bo sam jeszcze pół roku temu zaczynałem od gołej A600. I moim pierwszym zakupem był właśnie gotek HxC. Teraz mam jeszcze A1200 i CD32 a jeszcze mi brakuje kart turbo i innych drobiazgów do tego.

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2016 22:26:31 przez jimmy
[#5] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@jimmy, post #4

Czyli fuksło mi się że kupiłem 8mb na procka za 170zł a 1mb piggy za darmo właściwie zostało mi sprezentowane?

Karty S3 są po 20 zł i taki ram wystarczy przelutować.
Jak ktoś nie umi to na prawie każdym party lutownicy za pakiet piwa mu to pomogą.
[#6] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@Vato, post #5

Jasne, że można kombinować z piggy mod. Tylko nie każdy wie i nie każdy potrafi. Podałem przybliżone kwoty jakie to może kosztować. Z pamięcią 8MB na procka to akurat miałeś szczęście z dostępnością. Teraz chłopaki zajęci są innymi kartami (chyba Saavy) i na A6095 trzeba poczekać (ale koszt podobny jak kupowałeś). Na alle te karty poszły jednak po ponad 250 PLN za sztukę. Ofertę na piggymoda też masz na alle tyle że za 170PLN.
[#7] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@jimmy, post #6

Bo Alle ssie

A z tym gotekiem i saveami to są w końcu problemy czy nie ma?
[#8] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@Vato, post #7

Nie potwierdzę i nie zaprzeczę bo nie używam tej opcji. Inne osoby (w szczególności @pong777 który sprzedaje sporo goteków) twierdzą, że na hxc problemów z save nie ma a zawsze można zgłosić problem na forum torlus do Jeffa i w jakiejś kolejnej łatce problem będzie rozwiązany.
Przy okazji w tym wątku było sporo opisane o różnych opcjach rozbudowy (gotek vs dysk z whdload). Co prawda dotyczy A1200 ale większość uwag obejmuje też A600.
[#9] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@jimmy, post #8

Najpewniej robić savy na obrazie dyskietki w formacie HFE zamiast ADF. Jeśli coś nie śmiga piszemy do mnie a ja do Jeffa. I leci patch. Lepiej od razu zainwestować w Hxc. Bez pena to 155 zł + 4 zł Inpost. Cortex to 125 bez pena. Mam mniejszą marżę na Hxc stąd nie jest to 10 euro różnicy. Ja wolę sprzedawać Cortexa.
[#10] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@pong777, post #9

To od siebie dodam, że lepiej zapłacić 8 PLN za paczkomat inpostu albo pocztę polską bo listu inposta nie polecam nikomu - tydzień czekania i bałagan w monitorowaniu przesyłki.
[#11] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@jimmy, post #10

Potwierdzam że to usługa dla cierpliwych lub oszczędnych. Na upartego to i jest ich list za 1.90 zł.

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2016 23:22:21 przez pong777
[#12] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@xanthe, post #1

Hxc moze obslugiwac 250 slotow
[#13] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@xanthe, post #1

Hmm, a nie lepiej HxC w wersji slim kupić, różnica w cenie aż taka straszna nie będzie chyba Bart3kk zajmuje się dystrybucją w PL, ma jakąś umowę z Lotharkiem. Poszukaj na Allegro i Atari.area.
[#14] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@KM, post #13

Slim nie obsługuje ADFów. Tam chyba nie ma wersji na 250 slotów i nie ma obudowy. Aktualizacji też dość dawno nie widziałem.

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2016 11:04:11 przez pong777
[#15] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@pong777, post #14

Nie obsługuje ADFów? Nie mam, nie wiem, ale myślałem, że to wersja pozbawiona wyłącznie wyświetlacza. Gdybym miał kupować to goteka bym nie brał, ale to moje zdanie.
[#16] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@KM, post #15

Trzeba mieć klasyka aby było do czego jedno czy drugie podłączyć.
Obsługuje ADFy pośrednio - najpierw na PC trzeba przekonwertować sobie ADFy do formatu HFE a dopiero potem skopiować na kartę SD. Potem musimy przeprowadzić operację odwrotną jeśli np chcemy działać z obrazem dyskietki pod WinUAE. Niby szybkie i można zrobić hurtowo ale...
[#17] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@KM, post #15

Gotek z hxc obsluguje .adf bezposrednio
Jest tez soft do obslugi 250 slotow. Nie wiem czy dziala ze slim
[#18] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@pong777, post #16

Do CD32 nie podłącze, a zmieniać opisy, co mam a co zmieniłem mi się nie chce. Gotek jest fizycznie niezgrabny, podobnie jak inne poza slimem wersje HxC.
[#19] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@xanthe, post #1

Przykład sprzed 10 min. Klient pisze, że mu nie działa zapis stanów gry w Cannon Fodder. Wziąłem Goteka z HxC. Jako save disk użyłem pustego pliku HFE. Sformatowałem pod grą. Chwile to trwało ale zakończyło się sukcesem. Zapisałem stan i odczytałem pomyślnie.

Podejrzewam, że na pliku ADF byłoby ciężko nawet pod Gotekiem z HxC nie mówiąc już o Cortexie.

Chciałem to samo sprawdzić pod WinUAE z użyciem pliku ADF. Niestety WinUAE krzyczy że coś próbuje zapisać dysk w niestandardowy sposób. Niby się formatuje ale potem cały czas pisze, że prosi o włożenie dysku z sejwami.

Podsumowując udało się to i na pewno działa na Goteku HxC z użyciem pliku HFE jako savedisku.
[#20] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@pong777, post #19

Nawiazujac do Cannon foldder potwierdzam zapis działa tylko na pustej dyskietce HFE.Na ADF niema co próbować( nawet z tym ADFem którego można zassać razem z grą i opisanego jako save disc. Przechodziłem to z miesiąc temu :)
[#21] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@pong777, post #19

Podsumowując udało się to i na pewno działa na Goteku HxC z użyciem pliku HFE jako savedisku.

Juz pomijając tworzenie dodatkowych plików HFE "za dużo mi to nie mówi" to czy save tak zorbie w każdej gierce lub większości czy sprawdzany CF jest tu przypadkiem ... no i co z rekordami w grach ..

Chym jak widzę dyskusja rozgorzała.. i nie za kolorowo to wygląda ...

No i jestem w kropce chciałem kupić coś na start do zabawy a tu mała lipka :( myślałem ze skoro rzekomy gotek jest widziany jak fdd to tak samo działają wszelkie zapisy gry i niema z tym problemu ...

jeśli ktoś sprawdzi jak to wygląda na Cortexie to proszę o info

No cóż na chwile obecna trzeba jechać na dyskietkach i złapać kogoś w okolicy z większą biblioteka gier niż ja posiadam :(
[#22] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@xanthe, post #21

Przypominam, że Gotek HxC czyta i zapisuje HFE i ADF.
Nie ma żadnej lipki właśnie bo potwierdziłem tylko, że jest OK na wersji HxC.

Zapewnienie twórcy oprogramowania HxC jest takie, że nawet jeśli coś nie działa zgłaszamy to i wychodzi poprawka za kilka dni.

Po za Arabian Nights i jeszcze jakiejś pozycji, które zostało tutaj zgłoszone i poprawione nie miałem więcej zgłoszeń.

Cena nowej dyskietki DD 720 KB to około 5-8 zł więc to jest teraz towar dla elity.
[#23] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@xanthe, post #21

To powrócę znów do tematu winuae - pograć można tak samo albo i lepiej - myszka sprawniej działa. Inna opcja to kupić adapter SD2IDE lub CF2IDE i do tego kartę zainstalować Workbench, zgrać na kartę pełno ADF i w razie potrzeby programikiem ts-gui lub podobnym przegrać wybrane ADF na dyskietki. Koszt rzedu 40 PLN adapter SD2IDE + KW + jakaś karta SD i trochę wysiłku. I oczywiście trzeba mieć trochę wolnych dyskietek (ceny używek DD to minimum 50gr za sztukę przy większej partii).
Zanim ktoś się przyczepi - tak podpada to pod prawa autorskie.

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2016 13:32:02 przez jimmy
[#24] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@jimmy, post #23

Cena nowej dyskietki DD 720 KB to około 5-8 zł więc to jest teraz towar dla elity.

tego ci u mnie dostatek kwestia posprawdzania co dobrze dział :)

To powrócę znów do tematu winuae - pograć można tak samo albo i lepiej - myszka sprawniej działa. Inna opcja to kupić adapter SD2IDE lub CF2IDE i do tego kartę zainstalować Workbench, zgrać na kartę pełno ADF i w razie potrzeby programikiem ts-gui lub podobnym przegrać wybrane ADF na dyskietki. Koszt rzedu 40 PLN adapter SD2IDE + KW + jakaś karta SD i trochę wysiłku. I oczywiście trzeba mieć trochę wolnych dyskietek (ceny używek DD to minimum 50gr za sztukę przy większej partii).
Zanim ktoś się przyczepi - tak podpada to pod prawa autorskie.

czekaj o nie wiem czy dobrze zakumałem:) a ciężko z tym u mnie jak czasami zaczynacie rzucać oczywistym dla was slangiem.. ADF WinUAE itp :)

Zapewne powiem to samo ale wole sie upewnić sugerujesz .. a bynajmniej tak zrozumiałem

Kupic przelotkę "adapter" do podpięcia karty cf lub sd mimo że mam 1mb i używać tego do zgrywania tylko określonych pozycji z owej karty na dyskietki ?
[#25] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@xanthe, post #24

Jest taka przelotka, która po włożeniu do niej karty SD / MicroSD jest widziana w Amidze jak dysk twardy. Tą samą kartę możemy przełożyć do PCta i pod emulatorem nagrać sobie potrzebne ADFy. Potem spowrotem włożyć do Amigi i programem pod Amigą skopiować z ADFu (czyli obrazu dyskietki) na fizyczną dyskietkę. Jak już mamy na fizycznej dyskietce to wiadomo co z tym zrobić.
[#26] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@xanthe, post #24

WinUAE to emulator Amigi pod windows - darmowy zresztą i bardzo rozbudowany. Instalujesz wybierasz jaka ma być emulowana amiga (który model ile ramu itd). Wybierasz jeden z plików ADF z grą jako "dyskietkę" włożoną do stacji i grasz. Ew. można jeszcze jakiego pada USB podpiąć do komputera i ustawić go w opcjach winuae żeby się wygodniej grało. Do Canon fodder wystarczy grać myszką.
Plik ADF to zgrany do pliku obraz dyskietki amigowej (czyli jej dane). Na sieci jest tego mnóstwo w różnych wersjach.

Drugie rozwiązanie dotyczące już jednak prawdziwej Amigi to nagranie takich plików ADF na dyskietkę (coś jak nagranie obrazu ISO na CD/DVD). Tylko do tego potrzebujesz np.
1. Doposażyć amigę w dysk twardy lub najwygodniej adapter SD2IDE/CF2IDE i odpowiednią kartę.
2. Zainstalować na tym dysku Workbencha
3. Nagrać na ten dysk obrazy ADF, które potem ew. będziesz chciał przegrać na dyskietki
4. Użyć programu pod workbench do rozpakowania ADF na normalną dyskietkę DD - ja używam ts gui.
Nie można niestety nagrywać w prosty sposób obrazów ADF na dyskietkę przez PC. Jest kilka "hacków" ale to rozwiązanie jest najwygodniejsze a przy okazji ma klimat. Odpalasz i grasz z dyskietek jak za dawnych czasów.
EDIT: @pong777 mnie ubiegłszeroki uśmiech

Co o 1 MB RAM to do samego nagrania ADF na dyskietkę wystarczy o ile Workbench nie zajmie za dużo pamięci (zależy to od wielkości partycji). U mnie dało radę na Worbkench w wersji 2.1. Więcej pamięci jest potrzebne do komfortowej pracy z systemem a szczególnie do grania w gry z dysku (whdload).

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2016 15:26:37 przez jimmy
[#27] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@jimmy, post #26

WinUAE to emulator Amigi pod windows

Zapewne to nie tylko moje zboczenie ale gry na Amige maja być odpalane na niej :)

No to conieco już wiem

Prosiłbym o sprawdzenie jeszcze czy zapisują sie rekordy w jakiś grach na Goteku z HxC "choć zapewne nie"

no i jak z tymi slotami pod HxC tylko 15 ? ktoś tam wyżej wspomniał o 250 ?
[#28] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@xanthe, post #27

Niedawno wyszła wersja z limitem slotów 250. Linki do pobrania są w wątkach na ten temat na forum.
[#29] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@xanthe, post #27

Ja robie co jakis czas podejscie do pogrania na prawdziwym sprzecie i za kazdym razem po 5 minutach dochodze do wniosku,ze zupelnie nie warto bylo sie chrzanic z rozkladaniem tego calego majdanu.Dla mnie pogranie troche np na winuae (jakosc obrazu,save w dowolnej chwili ,pad od xboxa,brak bajzlu itp) jest 100 razy fajniejsze.Mam sentyment do starego zlomu i softu, ale jak mam czegos pouzywac to praktyczna strona od razu przewaza.A tez tak po prawdzie, to liczy sie dla mnie efekt koncowy. A nie jakies mgliste ezoteryczne doznania typu dusza komputera itp (z mojego punktu widzenia ) bzdury
[#30] Re: Gotek ważne dla mnie pytanie :)

@xanthe, post #27

Proszę o podanie tytułów ulubionych gier gdzie jest save/high score list to sprawdzę.

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2016 18:11:03 przez pong777
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem