kategoria: A1200
[#1] Cześć nowy amigowiec.
Witam
Mam na imię Łukasz. Dawno temu miałem c64,a500,a1200 ale tylko dyskietki.
Ostatnio kolega wpadł i przyniósł mi siatkę części na złom ze starych komputerów (bo zajmuję się trochę elektroniką) a w siatce 2 rozkręcone a1200 w jednej elsat 4MB i zasilacz od A500.
Poskręcałem to i uruchomiłem jedną Amigę. Dokupiłem stację Gotek, mysz, joystick i gry chodzą na TV.
1. Czy zasilacz od A500 wystarczy dla A1200 z ramem i po dołożeniu dysku? (nie wiem jaki jest do A1200)
2.Kupiłem też kabelek 2,5 hdd i wsadziłem hdd 3,2GB ze starego zepsutego lapka. Zainstalowałem system z adf. Dysk hdd mam wrażenie jest mega powolny.
Czy opłaci się zmienić go na CF? czy się opłaci dać prawie 100zł za przelotkę i CF? Czy będzie widać przyrost prędkości odczytu i zapisu?
3. Czy jest sens zmieniać 4Mb fastu na ACA1221 podstawową wersję czy to przyspieszy amigę w widoczny sposób?
4. Jak szybko na takiej amidze chodzi karta sieciowa? czy zadziała obsługa samby? czy zamontuję cifs na amidze? Czy muszę używać klienta ftp? jaki będzie transfer?

Na koniec informacja dla zainteresowanych.
Tydzień temu zmieniałem monitor do mojego PC i szukałem takiego, który ma w specyfikacji najniższą wartość odchylania - znalazłem IIYamę od 24khz i kupiłem - okazało się że łapie od 15 Khz - menu "biosa" chwyciłem dwoma klawiszami myszy i moim oczom ukazał sie szeroki uśmiech - grałem w kilka gier... pięknie.. Jednakże workbencha mam w DblPal bo ładniej wygląda ale chwyta wszystkie tryby nawet laced tylko że mrugają jak na TV.
Mogę podesłać zdjęcia i model.
Czekam na odpowiedzi odnoście moich pytań.

PS.Pozdrowienia dla Sebastiana - dzięki za pomoc
[#2] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #1

Hej! Witaj!
Piękność uratowałeś przed złomowaniem. szeroki uśmiech Czy da się coś zrobić z tą drugą A1200?
[#3] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #1

Cześć. Dysk 2.5" pata z laptopa tez może być! Przelotka na CF nie jest tak droga-poszukaj dobrze. Z wymianą fastu na Ace to proponuje poczekać-na początku każdy fast RAM to dobra rzecz. Postaw system,potem whdload,znajdź gry/programy i używaj!. Tu jest dział rodzynki z dobrymi grami!
Prędkość transferu z CF nie jest duża - ok 2MB/s z b.dobrą kartą.
Prędkość sieciówki to poniżej 1 MB/s,jest samba i ftp
Do dysku 3.5 " potrzebna jest dodatk. przelotka ale tez da radę. Konwerter sd-cf tez
Ostatnia aktualizacja: 02.04.2016 22:14:49 przez Mikrobi

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2016 22:17:41 przez Mikrobi
[#4] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #1

Kupiłem też kabelek 2,5 hdd i wsadziłem hdd 3,2GB ze starego zepsutego lapka. Zainstalowałem system z adf. Dysk hdd mam wrażenie jest mega powolny.

Odpal jakieś Sysinfo i zbadaj prędkość operacji dyskowych. Ale cudów na standardowym kontrolerze się nie spodziewaj. Karta CF nie będzie szybsza (chyba że z dyskiem naprawdę jest coś nie tak).

ACA1221 w wersji podstawowej nie będzie IMO zauważalnie szybsza od A1200 z Fastem, ale niech się wypowiedzą właściciele tego sprzętu.
[#5] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #1

1. Do A500 były różne zasilacze, wśród nich m.in. mocniejsze niż sprzedawane z A1200, ale były też słabsze.
2. Transfery na dysku są szybsze niż na CF. Ja preferuję dysk niż CF, którą mam rzuconą w kąt z racji rożnych problemów.
3. Nie wypowiem się co do odczuwalnej różnicy w wydajności Moim zdaniem ACA1221 to nowsze rozwiązanie, szybsze i umożliwiające odblokawanie kodami pewnych funkcji, czyli przyszłościowe ... w sensie, jak Cię temat wciągnie to możesz dokupić kody. W podstawowej funkcjonalności nie jest na tyle droższe, żeby nie myśleć o zamianie rozszerzenia 4mb na Aca1221.
[#6] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #1

Cześć,
1. Zasilacze z 500 są mocniejsze, więc nawet lepiej.
2. Szybsze może nie być (max to ok 2.3MB/s), ale na pewno cichsze koszt jest niższy niż piszesz, karta 4gb ok 40 + adapter taki na kabelek ok 20zł.

Jak możesz to napisz model tego monitora, rozumiem że to jest LCD.
[#7] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #1

Ha w siatce były trzy płyty od A1200 :) Mają różne rewizje ale takie same romy 3.0 różnią się że drugi port myszy jest na płytce albo kabelku.
Drugą amigę złożyłem ma przejściówkę z 2,5 na 3,5 i kabelek z rozdziałem na stację i dysk 3,5. W klawiaturze brakuje klawisza. Były też dwie stacje fdd.
Trzecia płyta miała jeszcze sanki na hdd.
Wszystkie płyty podłączone do zasilacza budzą się i pokazują dyskietkę :)

Zasilacz Od A500: Made in W.Germany
5v - 2,5A
12V - 1.0A
-12V - 0.1A
Dysk twardy czasem klika - może też jest zajechany ale mam jeszcze z 40GB PATA z lapka fuitsu-siemens. W poniedziałek go potestuje:)

Acha... Od kilku dni czytam ppa.pl i w sumie wszystko czego szukałem do odpalenia amigi na nowo to znalazłem :)
[#8] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #1

Monitor LCD oczywiście :) kupiony kilka dni temu i będący w sprzedażny:)
iiyama XU2590HS

przez DVI mam PC podłączone i przez VGA amigę :) mniam guzikiem zmieniam port lub sam wybiera, które urządzanie jest aktualnie włączone.
[#9] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #8

Pokaz jak wyglada ekran w PAL. Nie ucina go ?
[#10] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #1

Widzisz :) Niektórzy dostają Amigi w siatkach a inni muszą kupować :)
Ja dziś kupiłem A1200 z monitorem Philips, framegraberem FG24, samplerem, kontrolerem CD-ROMU na pcmcia, rozszerzeniem pamięci 4mb i Video Backup Systemem :)
Amiga ma pudełko i styopiany :D
Za wszystko dałem 700zł (oczywiście nie allegro)
W amidze jest oryginalny HDD 120 mb! i ładnie lata :)
Bateria z ramu oczywiście już żarła, ale powstrzymałem na szybko.

Workbench poprzedniego właściciela jest jak widać nieźle dopasiony

Daj też foty twoich Amig :)

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2016 23:14:32 przez Vato
[#11] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Norbert, post #9

zdjęcia z systemu wrzuciłem na mój serwerek.
Na razie tylko lotusa odpaliłem na szybko ale mogę porobić próby. W Menu monitora da się jeszcze coś pomieszać parametrami obrazu i przesunięciem ale na razie nie miałem czasu się bawić.

Dzisiaj jeszcze wrzuciłem ClassicWB na testy:) Weekend z Ami :)

Bateria na Pamięci padła - musiałem wylutować bo ciekła dlatego data nie jest aktualna na WB...:(

lotus

boot

pal

dblpal

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2016 23:17:14 przez Lukasz1977
[#12] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #1

1. Czy zasilacz od A500 wystarczy dla A1200 z ramem i po dołożeniu dysku? (nie wiem jaki jest do A1200)
Powinien dać radę.
2.Kupiłem też kabelek 2,5 hdd i wsadziłem hdd 3,2GB ze starego zepsutego lapka. Zainstalowałem system z adf. Dysk hdd mam wrażenie jest mega powolny. Czy opłaci się zmienić go na CF?
Moim zdaniem jeżeli już zmieniać HDD to na kartę SD. Szybkości tak czy inaczej to w zasadniczy sposób nie poprawi, standardowy kontroler IDE w A1200 osiąga 2 MB/s w porywach i tego nie przeskoczysz.
3. Czy jest sens zmieniać 4Mb fastu na ACA1221 podstawową wersję czy to przyspieszy amigę w widoczny sposób?
Jeżeli nie planujesz dokupienia kodów do ACA, a te 4 MB fast już masz, to nie ma sensu. Przewaga ACA to będą dodatkowe 5 MB fast i raptem 3 MHz zegara procesora więcej. Poza tym z reguły fast ma też zegar RTC, a do ACA trzeba dokupić oddzielnie. ACA 1221 ma sens, jeżeli planujesz jej wypasienie na maksa: 2 razy szybszy procesor i 64 MB fastu nie blokującego kart PCMCIA.
4. Jak szybko na takiej amidze chodzi karta sieciowa?
Na A1200 z fastem w zależności od użytego stosu TCP od 100 do 200 kB/s. FTP działa, Samba – nie mam pojęcia.
[#13] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #1

Przesiadlem się z 4 MB fast na ACA jakiś czas temu i różnica jest zauwazalna. Nawet standardową wersją 17mHz daje zauważalne przyspieszenie. Np. na samym fast uruchomilem Dooma ale niegrywalnie a na ACA da się grać. Przy 28mHz to już znaczny skok w stosunku do pamięci fast. Sysinfo przy fast (elbox) dawał 2,39 razy szybciej niż gola amiga a ACA daje 2,87 na 17 mHz i 4,04 na 28 mHz. To tylko cyferki ale czuć ze Amiga chodzi szybciej. Do tego jeszcze dochodzi więcej pamięci przy ACA wiec osobiście uważam że warto.
[#14] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #7

Ten zasilacz jest słabszy niż dodawany do A1200. Te A1200, które widziałem miały czarny zasilacz, który na 5V miał 3A. Do A500 były też m.in. 4,5A.
[#15] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #7

To Ci się trafił jakiś słaby zasilacz, w A500 spotykałem z 4,5A na 5V, widocznie różne dawali ...
Musisz patrzeć ile dysk potrzebuje, te stare mogą mieć kosmiczne pobory prądu i jakbyś chciał DVD to może już być problem z tym zasilaczem co masz.

Moja Amiga 1200 pobiera ok 20W (EC20 28MHz + FPU do tego CF 256MB)
[#16] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #11

Kiedy robiłeś te zdjęcia?

Data na WB bez baterii ustawi się na lata 90te a nie na 2015-07
Data wykonania zdjęć 2015-07
[#17] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Vato, post #16

Może nie ma ustawionej daty w aparacie foto (Fujitsu) albo i tam bateria padła, podtrzymująca zegar.
[#18] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Vato, post #16

Zdjęcie robiłem godzinę temu - nie wiem dlaczego jest taka data - mogę przestawić i zrobić zdjęcie raz jeszcze albo ci z aparatu wysłać to sobie w jpg exifie zobaczysz...

Ciekawe.. zagadka... Karta to Elbox 1200/4 Baterie usunąłem wczoraj. Przed chwilą ją uruchomiłem i data sun 26/07/15 17:36 i idzie do przodu - po wyłączeniu na zasilaczu jest tak samo sun 26/07/15 17:36. Zawsze staruje od tej godziny.

Może ta karta pamięta ostatnią datę ustawioną jaką miała? albo kiedy padł akku? nie mam pojęcia.
Raspberry pi ma fake clocka który własnie zapisuje czas. po włączeniu jeżeli nie połączy się z NTP liczy czas od ostatniego włączonego?

Może ktoś to da radę wyjaśnić?
[#19] Re: Cześć nowy amigowiec.

@gilban, post #17

Racja W aparacie mam 7 lipca 2015..ale jaja.. zbieg okoliczności - zaraz przestawię.
Mogę zrobić zdjęcie raz jeszcze raz jak chcecie :)

Kosmos jakiś. tak czy siak Ami ma 26/07/15 po włączeniu.
[#20] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #18

Robiles jakies modyfikacje na plikach
Jesli tak to masz odpowiedz.
Znajdz plik z datą z jaką startuje Amiga i napisz jaki to.
[#21] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #19

Poprawka
Z podniecenia nad Amigą nie popatrzyłem da datę..

teraz aparat ma już dobrą datę i na ami w Cli napisałem wam wiadomość...

tak czy siak Ami ma 26/07/15 po włączeniu.
[#22] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Norbert, post #20

a w jakim pliku ami trzyma czas?
[#23] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #22

U mnie jak padła bateria był zawsze 1978 rok.
[#24] Re: Cześć nowy amigowiec.

@adamlnowak, post #23

A moja (ta dziś kupiona) po wyrwaniu beterii pokazuje 03-10-1996

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2016 00:24:30 przez Vato
[#25] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #22

Z tego co się orientuję Amiga nie trzyma czasu w pliku na dysku. Amiga ma wbudowany licznik czasu, dzięki czemu wie np. ile czasu minęło od ostatniego uruchomienia komputera. Ten zegar jednak nie jest podtrzymywany, więc jego zawartość jest tracona przy wyłączeniu komputera. Dane z preferencji Time są nagrywane bezpośrednio na zegarze, jeśli taki jest zainstalowany w karcie rozszerzeniowej.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2016 00:23:31 przez Hexmage960
[#26] Re: Cześć nowy amigowiec.

@adamlnowak, post #23

zrobiłem test:
Jak ustawiam teraz czas za pomocą polecenia time to mogę dać tylko USE - save nieaktywne.

potem daję polecenie reboot z cli
WB staruje i znowu czas 26/07/15 ??hmm skoro nie odłączyłem zasilania dlaczego jest resetowany zegar?

Byłem ciekaw czy coś zapisze z tą datą ale nic....

bez sensu - muszę wlutować baterią cr2032 i wywalić ładowanie bo przedtem był akku - poszukam czy nie mam jakiejś w domu a powinna być i potestuję.

Jutro kolejny dzień z poznawaniem Ami..... dzisiaj chyba już legnę....jak dostanę na drugie dziecko kasę to chyba się skuszę na kartę turbo :)
[#27] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Lukasz1977, post #26

Ten czas jest odczytany z pliku.
Sprawdz wszystkie pliki i zobacz który ma czas utworzenia taki jaki pokazuje sie po starcie Workbencha
[#28] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Norbert, post #27

Coś w tym jest bo przeprowadziłem eksperyment:
to musi być czas z systemu ClassicWB

bo:
odłączyłem Elboxa i dałem boot bez startap-sequence i polecenia date dało znowu czas
26/07/15

dopiero jak odpaliłem z dyskietki cywilizację bez startup-sequence - przeszedłem na hdh0: do C i dałem date to wtedy ukazała się data 07-Jan-78

Człowiek cały czas poznaje system:)
Także masz raję WB przy starcie odczytuje czas z pliku lub z zegara jeżeli jest.
[#29] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Norbert, post #27

Jest tak, jak napisał Norbert - czas jest pobierany z ostatniej modyfikacji jednego z systemowych plików. Nie powiem wam, który to, bo niestety nie wiem, ale miałem identycznie w A2000, gdy odpalona po wieeelu latach nie "trzymała" godziny. Okazało się, że SetDate miałem z jakiegoś starego Workbencha i czas zapamiętywany był tylko, gdy Amiga była uruchomiona. Później użyłem SetDate z (chyba) WB 3.1 i datę zapamiętał na stałe. Ale zanim to się stało Amiga zawsze startowała z datą i godziną ostatniej modyfikacji ustawień systemowych. Stąd wydaje się, że Amiga w cudowny sposób zapamiętuje godzinę, ale prawda okazuje się bardziej przyziemna: Po prostu odczytuje ją z pliku. Konia z rzędem temu, kto dojdzie, z którego OK
[#30] Re: Cześć nowy amigowiec.

@Umpal, post #29

Ten plik to najpewniej Devs:System-Configuration, gdzie leży konfiguracja od wersji 1.3 systemu wzwyż.

Napisałem wcześniej, że nie zapisuje do pliku, bo puściłem SnoopDOSa podczas zapisywania preferencji Time i ten nic nie zarejestrował.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem