[#1] Błędy przy odczycie przy przenoszeniu ikon, wszystko w porządku z linii poleceń - o co chodzi?
Czy ktoś mógłby początkującemu amigowcowi wytłumaczyć taki fenomen? Wielokrotnie zaobserwowałem następujące zjawisko: Próbuję coś skopiować, np. z dyskietki czy karty CF na HD (A600). Jeśli próbuję po postu przeciągnąć ikonkę w Workbenchu, dostaję komunikat o błędzie i z pytaniem, czy niepoprawnie skopiowany kawałek ma zostać usunięty czy zachowany. Im większy wolumen danych, tym większa szansa na błąd. Ale jak to samo chcę zrobić z linii poleceń - nie ma żadnego problemu, pliki są kopiowane bez błędów.
O co chodzi? Jest to trochę upierdliwe, bo odpalenie terminala z interpreterem poleceń wymaga dodatkowego zachodu.

Śroowisko sprzętowo/programowe: Amiga A600 z kartą CF jak HD, Gotek z HxC jako FDD, dodatkowa karta SD w czytniku PCMCIA, Wokbench 3.1 od Cloanto z Kickstartem 3.x też od Cloanto.

PS. Przy okazji - da się ikonki na stałe do okna Workbencha 3.1 wyciągnąć? Bo jak to zrobię, to po restarcie sytuacja wraca "do normy", czyli ikonka znika z pulpitu, a wraca do swojej szuflady. Nie wierzę, żeby tego nie dało się zrobić jakoś :-/
[#2] Re: Błędy przy odczycie przy przenoszeniu ikon, wszystko w porządku z linii poleceń - o co chodzi?

@perinoid, post #1

Jaki MaxTransfer ustawiłeś na CF która pracuje jako twardy dysk? Aby wyciągnąć ikonki na blat na stałe zaznaczasz ikonkę, później z menu Ikony wybierasz Wyjmij.
[#3] Re: Błędy przy odczycie przy przenoszeniu ikon, wszystko w porządku z linii poleceń - o co chodzi?

@QkiZ, post #2

Bardzo dziękuję za odpowiedź i sugestię, jak wyciągnąć ikonkę. Chyba się udało
Co do karty (łatwiej mi to sprawdzić pod Linuksem, bo wiem jak ):
$ rdbtool /dev/sdc info
PhysicalDisk:               0     7750     7813008  3.7Gi  heads=16 sectors=63
LogicalDisk:                2     7750     7810992  3.7Gi  rdb_blks=[0:2015,#2016] used=[hi=3,#4] cyl_blks=1008
Partition: #0 'DH0'         2     1000     1006992  491Mi   12.89%  DOS3/0x444f5303 max_transfer=0xffffff mask=0x7ffffffe num_buffer=30 bootable pri=0
Partition: #1 'DH1'      1001     6000     5040000  2.4Gi   64.52%  DOS3/0x444f5303 max_transfer=0xffffff mask=0x7ffffffe num_buffer=30
Partition: #2 'DH2'      6001     7750     1764000  861Mi   22.58%  DOS3/0x444f5303 max_transfer=0xffffff mask=0x7ffffffe num_buffer=30 bootable pri=-5

Znaczy, max_transfer jest ustawiony na 0xffffff. Przyznam, że nie mam pojęcia, na jaką wartość należy to ustawić, żeby było OK.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2016 12:12:13 przez perinoid
[#4] Re: Błędy przy odczycie przy przenoszeniu ikon, wszystko w porządku z linii poleceń - o co chodzi?

@perinoid, post #3

O dobrze wiedzieć, że kolega Linuksa używa bardzo dobrze. Temat przewijał się 10000x na forum, choćby w tym wątku link. W 8 poście masz jaką wartość ustawić w MaxTransfer. Najlepiej zrób to w HDToolBox.

BTW skąd wziąłeś pod Linuksem to polecenie rdbtool? Ja używam amiga-fdisk.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2016 12:24:41 przez QkiZ
[#5] Re: Błędy przy odczycie przy przenoszeniu ikon, wszystko w porządku z linii poleceń - o co chodzi?

@QkiZ, post #4

Zbudowałem sobie ze źródeł
[#6] Re: Błędy przy odczycie przy przenoszeniu ikon, wszystko w porządku z linii poleceń - o co chodzi?

@perinoid, post #5

Podziękował, ale już sam namierzyłem. Kiedyś się chciałem wziąć za to ale mi się nie kompilowało. Teraz poszło. Dzięki :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem