[#31] Re: Który system wybrać - SFS czy PFS3?

@Solo Kazuki, post #30

FixDisk to program (z roku 1990) przeznaczony głównie do naprawy dyskietek. Jak można przeczytać w opisie nie naprawia partycji większych niż 48 MB.

Kiedyś korzystałem sporadycznie z FixDiska. Ale to było, gdy miałem Amigę CDTV.

Sam mogę szczerze polecić DiskSalv 2. Program ma w zasadzie wszystkie potrzebne funkcje do ratowania danych, również z dużych partycji.

Wiem, że istnieje program QuarterBackTools, ale jego nie miałem okazji zobaczyć w działaniu.

Z filesystemów sam korzystam z FFS. Nie próbowałem innych, bo ten spełnia moje oczekiwania.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2020 14:00:01 przez Hexmage960
[#32] Re: Który system wybrać - SFS czy PFS3?

@Hexmage960, post #31

Dzięki za hint, na AmiNecie jest DiskSalv 4.

Pytanie tylko czy obsługuje SFS. Z FFS przestałem korzystać dawno temu, jeszcze w latach 90 ubiegłego wieku. Dziwią mnie trochę te wyniki bo PFS3 czy SFS był u mnie znacznie szybszy niż FFS, szczególnie przy kopiowaniu wielu małych plików albo korzystaniu z dużego (np plikopartycja dla ShapeShiftera).
[#33] Re: Który system wybrać - SFS czy PFS3?

@Solo Kazuki, post #32

Zawsze możesz mieć wszystko w PFS a dla problematycznych gier zrobić plikopartycje w FFS i mountować przy pomocy np. filedisk.device.

Device = filedisk.device
Unit = "CF0:comfy.hdf"
Flags = 0
FileSystem = L:FastFileSystem
Surfaces = 1
BlockSize = 512
SectorsPerBlock = 1
BlocksPerTrack = 256
Reserved = 2
Interleave = 0
LowCyl = 2
HighCyl = 799
Buffers = 30
BufMemType = 0
MaxTransfer = 0x00ffffff
Mask = 0xfffffffe
DosType = 0x444f5305
GlobVec = -1
StackSize = 4096
/* Control = 0 */
Mount = 1
#
1
[#34] Re: Który system wybrać - SFS czy PFS3?

@ppill, post #33

Najlepszym moim zdaniem jest Ami-Back Tools dostepny na aminecie
Byl rowniez patch do PFS bo program jest z 1993 amerykanskiej firmy z Florydy

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2020 00:32:14 przez HOŁDYS
[#35] Re: Który system wybrać - SFS czy PFS3?

@HOŁDYS, post #34

Cześć,
czy mając Amigę 1200 (rom 3.0-39.106) z CF 2GB i fastem Elbox 1200/4 jest sens zmieniać system FFS na PFS?
Jeżeli tak to czy jest możliwość dokonać tego bez utraty systemu?
Zastanawiam się czy będzie różnica np w przeglądaniu folderów które mają dużo podfolderów. Obecnie katalog w którym mam gry w workbenchu wczytuje się przed około 15 sekund. Opus pokazuje listę szybciej.
Może to przez iconz i zmieniony wygląd folderów/ikon w workbenchu?
[#36] Re: Który system wybrać - SFS czy PFS3?

@cj grass, post #35

niestety zmiana systemu plików wiąże się zawsze z reformatem

to zalezy do czego uzywasz amigi ..emulacja maca odpada ..wiec moze masz duzo malutkich plikow to wtedy tak

przy standartowej pracy FFS INT DC z OS 3.0 wystarczy
dodaj po prostu bufforow do urzadzen

C:ADDBUFFERS DH0: 150

Lista wyswietlana w Filemasterach czy AmigaDOS bedzie zawsze szybsza niz GUI w Workbenchu z ikonami

mozesz zawsze ustawic okno w WB aby wyswietlal spis katalogow jako lista txt wtedy bedzie kilka sek

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2020 10:20:04 przez HOŁDYS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem