kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują
Na wstępie witam wszystkich. Ostatnio odkopałem z piwnicy moją Amigę 500 z monitorem Commodore 1084ST. Sprzęt przeleżał w piwnicy jakieś 15 - 16 lat (dobrze zabezpieczony przed kurzem, etc.). Kupiony był w 1993 roku i służył przez jakieś 7 lat (oryginalna myszka była tak intensywnie eksploatowana w Settlers'ach, iż wypadł w lewym przycisku okrągły otwór (dokupiłem wtedy inną, ale już niestety nie dedykowaną tylko Amidze - ma przełącznik dla PC pod spodem). Amiga przeżyła parę QuickShot'ów i jednego Scorpiona . Poza kilkoma przebarwieniami na obudowie (monitora) prezentuje się całkiem nieźle jak na swój wiek. Wszystko odkurzyłem (bez rozkręcania - sprzęt ma oryginalne plomby jeszcze na sobie ), podłączyłem i zabrałem się za uruchomienie Workbencha (oryginalna dyskietka ). Niestety - zapaliła się dioda sygnalizująca pracę stacji, zabrzęczało trzy razy (łapka z dyskietką z monitora zniknęła na chwilę - biały ekran się pojawił) po czym dioda stacji zagasła, powrócił ekran z "rączką" i nic. Wyjąłem dyskietkę i zacząłem przeglądać swoje zbiory za jakąś grą (w tym czasie było słychać, że stacja brzęczy sobie szukając dyskietki - bez diody). Kolejna dyskietka i znowu to samo. Przejrzałem cały stos swoich dyskietek i tylko jedna (Desert Wolf disk 1) odpaliła, ale tylko za pierwszym razem (obejrzeć to intro z muzyką po tylu latach było mega przeżyciem ). Przy kolejnej próbie (podjętej tego samego dnia) i ta dyskietka nie chciała już ruszyć . Czy możecie po tak chaotycznym opisie pokusić się o diagnozę / poradę?

EDIT: może jest ktoś z mojej okolicy, kto poświęciłby chwilę na sprawdzenie u siebie dyskietek jakie mam - to by wykluczyło (najprawdopodobniej) awarię samej stacji i wskazało na zbyt dużą degradację zapisu na moich flopach.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2016 21:12:59 przez Squbii
[#2] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Squbii, post #1

Chyba trzeba będzie zerwać te plomby.
[#3] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Squbii, post #1

Najsampierw zobacz tu. i sam się wpisz. Potem zerwij plomby i czas na wymianę kondensatorów (święty Graal Amigowca) Potem patyczkiem do uszu umoczonym w izopropanolu delikatnie przetrzyj głowicę w stacji dysków i to na tyle co możesz sam zrobić. Na sam koniec zostaje kupić goteka lub przerobioną stację od PieCa.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2016 21:26:30 przez Stoopi
[#4] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Stoopi, post #3

No właśnie zrywania plomb wolałbym uniknąć . O Goteku czytałem, ale jakoś nie palę się do cięcia swojej Amigi żeby to tam zmieścić (nie ma jakieś opcji podłączenia tego na zewnątrz - np pod złącze dysku?? - pyta laik więc nie bijcie ).

Wezmę się za przeczyszczenie głowic - bez rozbierania najpierw spróbuję - wiem - mało miejsca, ale skoro udało mi się naprostować nóżki w socket 1150 , to może i to mi się uda :) .
[#5] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Squbii, post #1

A bateria rozszerzenia pamięci nie wyciekła? Nie żre już przypadkiem płyty? ;)
Smol goteka, kup Savyne OK

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2016 21:57:18 przez Vato
[#6] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Squbii, post #4

Plomby zerwiesz tak czy siak. Nie rozumiem tej fascynacji plombami: przecież to żadnej wartości dodanej nie dodaje... :P Plomby świadczą tylko o tym że właściciel mało przykłada się do tego by sprzęt był w dobrej kondycji. Żeby Goteka zamontować w środku i potem wyprowadzić go na zewnątrz to nie potrzebujesz nic ciąć.
[#7] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Stoopi, post #6

Nie zrozum mnie źle - po prostu nie chce naruszać jej stanu oryginalnego, a że mam ją od nowości - tym bardziej chce ją zachować nienaruszoną najdłużej jak tylko się da (w myśl zasady - jak działa to nie ruszaj) Jak widać nie do końca działa, ale zanim cokolwiek zacznę rozbierać wolałbym się upewnić, że mam po co - dla pustych dyskietek nie widzę sensu. Jeśli udałoby się potwierdzić, że jednak dane na nich nadal są, a wina leży po stronie Amigi - wtedy pacjent na stół .

Edit - z tą baterią to taki żarcik dla laika ??

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2016 22:34:28 przez Squbii
[#8] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Stoopi, post #6

Goteka zmieścisz w środku i bez cięcia. Będzie tylko dosyć trudny dostęp do przycisków. A co do baterii na rozszerzeniu pamięci to żeby to ustalić nie ma potrzeby niszczenia plomb. Nie każde rozszerzenie taką baterię posiada.

Co do kondensatorów to w A500 są inne niż w nowszych modelach i znacznie mniej problematyczne. Miałem kilka A500 w żadnej nie były wymieniane kondensatory, nie miały śladów wycieków, puchnięcia, kompy działały dobrze. Natomiast pewnikiem jest, że w środku jest tona kurzu, która zapewne nie wpływa korzystnie na maszynę. Ponadto, aby sprawdzić stację ... to trudno będzie bez zajrzenia do środka. Warto sprawdzić kompa ze sprawnymi dyskietkami albo kupić inna maszynę a ta schować na dalsze leżakowanie.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2016 22:41:33 przez misiek2
[#9] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Squbii, post #7

Niektóre modele amigi mają wbudowaną baterie w płyte główną która "cieknąc" po latach robi spustoszenie... Jeśli masz "czystą" pięćsetke" to CI nie groz, jeśli 500+ to już gożej...
[#10] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Squbii, post #7

Niestety to nie jest żarcik. Po latach akumulatorki kadmowo-niklowe przeciekają, a to co z nich wycieka jest żrące i niszczy ścieżki na płycie. Naprawa tego jest bardzo żmudna i kiepsko to potem wygląda. W A500 akumulatorka na szczęście nie ma na płycie głównej, ale zazwyczaj jest na rozszerzeniu pamięci, więc jak coś to tylko rozszerzenie do wywalenia. W A500+ jest na płycie więc nie ma co się jarać plombami tylko trzeba ogarnąć temat.
[#11] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Squbii, post #7

Niestety, z bateria to nie jest wpuszczanie w maliny.Elektrolit który wylewa się z niej potrafi zniszczyć ścieżki czy elektronikę. Rozumiem oczywiście to że chcesz ją mieć w stanie nienaruszonym, jednak sprawdzenie elektroniki to priorytet.
[#12] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Squbii, post #7

Ja wiem, że fajnie mieć plomby itd, ale Koledzy dobrze Ci radzą. Fajnie, że zaplombowana Amiga (jeszcze) działa, ale któregoś dnia może sprawić Ci przykrą niespodziankę. Bateria baterią, ale cieknący elektrolit ze starych kondensatorów też potrafi niezłego bajzlu narobić.

http://teleinfo.pb.edu.pl/krashan/blog/20160429-wymiana-kondensatorow.html

To nie jest jakaś czarna magia, można to komuś zlecić.

A jeśli bardzo zależy Ci na plombach, to widziałem niedawno takie na allegro. Nie podam jednak linka by nie robić sprzedawcy kryptoreklamy. Wiem, że takie plomby nie będą oryginalne i mając tego świadomość, będziesz patrzeć na ten sprzęt inaczej, ale warto. Każdy stary sprzęt należy konserwować - mówię to także jako fotograf, który używa sprzętow często 80-90 letnich. Długo mogę opowiadać o tym, jak zblokowane mechanizmy i stare smary naraziły mnie na problemy i koszty napraw, które parokrotnie przewyższały prostą konserwację mechaniki.

Pozdrawiam!
[#13] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Squbii, post #1

witaj. jestem z Torunia, mogę pomóc więcej na Priv.
[#14] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Squbii, post #7

Ale wiesz, że każde forum ma wyszukiwarkę?

http://www.ppa.pl/forum/amiga/31115/a500-uszkodzona-klawiatura-i-bateria#m443305
http://www.ppa.pl/forum/amiga/30030/rozrzerzenie-elbox-500-2-pod-klapke-wylana-bateria#m423433
http://www.ppa.pl/forum/amiga/24775/wylany-akumulator-czyszczenie-pcb
http://www.ppa.pl/forum/amiga/5396/elektrolit-na-plycie-glownej

I masz to przeczytać OK

PS. Plomby to mit i fetysz. Rozdziewicz i się nie przejmuj

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2016 01:05:39 przez Vato
[#15] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Vato, post #14

Dobra - zrozumiałem przekaz...

Mam A500 (nie A500+). Rozszerzenie sprawdziłem wczoraj wieczorem - brak baterii, kilka kondensatorków na pokładzie - wszystkie płaskie jak stół i bez śladów wycieku. Kurzu też dużo nie było (można powiedzieć, że zdecydowanie mniej jak w moim PeCecie, który ma filtry przeciwkurzowe ).

@smarki1980 - masz czas w poniedziałek? Zabrałbym ze sobą Amigę i dyskietki na sprawdzenie i do Ciebie podjechał.

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2016 08:25:58 przez Squbii
[#16] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Squbii, post #15

Co do kondensatorów, to w przypadku A500 problem nie jest specjalnie istotny, ponieważ wadliwe kondensatory zaczęto montować dopiero na przełomie lat 80 i 90, w przypadku Amig dotknięte tymi problemami są A1200, A600 i A4000.
Jeżeli to pięścestka, a nie pluska (pluska ma stosowny napis od frontu i kickstart 2.0 - nie pokazuje się "łapa", tylko animowana dyskietka wchodząca do stacji), to nie masz baterii na płycie.
Co do plomb, to ja pierwszego dnia gdy upłynęła gwarancja mojej A500 (laaaata temu) zaglądnąłem do środka :)
Jeśli chodzi o niedziałające dyskietki, to może być też problem z dyskietkami (ale coś tam zaczęło by się wczytywać), albo zabrudzona głowica - dawniej można było kupić dyskietki czyszczące, gdybyś coś takiego znalazł, to może obeszłoby się bez otwierania Ami. Jednak bez otwierania "pacjentki" chyba się nie obejdzie...
[#17] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Squbii, post #15

Jest jeszcze jedna opcja bez "odplombiania" - wypożyczasz od znajomego torakochirurga/pulmonologa najzwyklejszy w świecie bronchofiberoskop, wpuszczasz do Amy przez złącze krawędziowe z lewej i masz doskonały wgląd we wnętrze sprzętu. ok, racja A stacja? E tam, zawsze możesz kupić zewnętrzną.
[#18] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@recedent, post #17

Od stacji pewnie będzie taniej kupić inną A500 bez plomby. Co do stacji zewnętrznej z zaplombowaną A500 to jej przydatność raczej będzie znikoma przy założeniu że stacja wewnętrzna jest uszkodzona.
[#19] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@wali7, post #16

Gdyby ktoś bardzo chciał, to mam dyskietkę czysczącą. Nigdy nie używana, w opakowaniu jeszcze.
[#20] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Jedras, post #19

Dyskietka czyszcząca :)
Pamiętam jak były sprzedawane takie wynalazki, nawet jeden kiedyś uszkodził mi stację :)
[#21] Re: Amiga 500 - reaktywacja po latach - dyskietki nie startują

@Kocio, post #20

podmuchaj w otwór stacji dysków, najlepiej jakąś gruszką i sprawdź.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem