[#1] CubicIDE - ktoś kupił?
Kupował ktoś może CubicIDE? Zanim to zrobię chętnie bym się skonsultował i dowiedział czy były jakieś problemy. Mam nadzieję, że można gościowi normalnie zapłacić przelewem w euro (z konta walutowego), bo PayPal mi jakoś nie pasi. Z tego co się orientowałem to bez karty kredytowej nie ma jak zasilić konta PayPal.

[#2] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@MDW, post #1

CubicIDE na razie nie, ale Goldeda jak najbardziej. Zwykly, kulturalny
przelew w euro wystarczyl. Aha - taka rada - warto doplacic pare
groszy i miec polecona przesylke.

Ostatnia modyfikacja: 28.11.06 18:07
[#3] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@MDW, post #1

w mbanku na przyklad mozna sobie za 20zl na rok kupic wirtualna vise kredytowa i placic gdzie popadnie.

ps. jednak nie wytrzymales:) ja tez sie zastanawiam, ale do czasu obronienia magistra dam sobie spokoj.

Ostatnia modyfikacja: 28.11.06 19:16
[#4] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@quaint, post #3

1) nie gdzie popadnie, tylko tam gdzie akceptuja takie dziwne
wynalazki (np zaplata w tanich liniach lotniczych - przynajmniej do
niedawna ta karta nie wchodzila w grę). 2) Jesli sie nic nie
zmienilo, to mozna zaplacic tylko przelewem albo paypalem z
CubicIDE...

[#5] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@Kaczus, post #4

Jesli karta o ktorej mowa to Visa Electron to mozna ja rejestrowac w PayPalu wiec problem znika.

[#6] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@Kaczus, post #2

CubicIDE na razie nie, ale Goldeda jak najbardziej. Zwykly, kulturalny
przelew w euro wystarczyl.

Jak można przelewem to fajnie. Dzięki za informację. :)

Ostatnia modyfikacja: 28.11.06 22:03
[#7] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@quaint, post #3

ps. jednak nie wytrzymales ja tez sie zastanawiam, ale do czasu obronienia magistra dam sobie spokoj.

No chyba spróbuję się pobawić. Chcę coś większego spróbować pisać. Nie tylko z myślą o MorphOS ale jednak na nim chce pisać i potem portować na inne platformy. Nie powinno być to specjalnie trudne, bo używałbym tylko multiplatformowych standardów jak C/C++, SDL, OpenGL, Python (do Blendera). Nie wiem co mi z tego wyjdzie ale chcę spróbować. Właściwie MorphED by mi wystarczył. Jest przecież ładnie zintegrowany z MOS SDK. No ale chcę mieć jeszcze ładniej. W końcu to ma być dla mnie przyjemność. :) Chcę kupić tę bardziej wypasioną wersję, która poza C/C++ łyka jeszcze parę innych składni. Szkoda, że nie ma obsługuje Pythona. :(

Życze powodzenia na obronie. Kończ studia i zabieraj się za programownaie na Amidze/Pegasosie. :)

[#8] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@MDW, post #7

troche juz walczylem z tinyglem, moja praca inzynierska jest pod niego napisana. teraz chicalbym cos dalej w tym kierunku porobic (tinygl).
[#9] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@quaint, post #8

może demka ? :)

[#10] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@quaint, post #8

Ooooo! To ciekawe. W takim razie KONIECZNIE jak najszybciej kończ te studia i pochwal się tym co zrobiłeś i zrobisz. Jestem naprawdę bardzo ciekawy.
[#11] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@MDW, post #10

Robilem wizualizacja przejsciowych procesow elektromagnetycznych, a konkretnie zachowania pola elektromagnetycznego wokol anteny dipolowej w czasie. Wbrew nazwie jest to tylko niewielki programik. A co do tego co chcialbym robic to nie mam pojecia. Jeszcze o tym nie mysle, poki nie mam na to czasu.

To ponizej jest mocno niedporacowane bo zblizal sie termin obrony i trzeba bylo skonczyc, a do zrobienia bylo jeszcze sporo. Generalnie to pozawala ogladac caly poroces rozchodzenia sie pola wokol anteny pobudzonej jednym impulsem.

http://www.picasso.g.pl/inz/1.jpg
http://www.picasso.g.pl/inz/2.jpg
http://www.picasso.g.pl/inz/3.png

Ostatnia modyfikacja: 29.11.06 11:35
[#12] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@quaint, post #11

Fajnie. :)

Mam rozumieć, że program do pracy dyplomowej pisałeś na Pegasosie? A jak później z prezentacją? Przeniesiesz to pod Windę czy po prostu nie będzie prezentacji podczas obrony? Zazwyczaj nie ma czasu na tego typu prezentacje. Trzeba sprężać się z gadką, potem parę pytań i trochę mniej ;) odpowiedzi i już następny wchodzi. :)

[#13] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@MDW, post #12

ja to juz dawno bronilem:) pisalem na pegazie a potem zrobilem animacje i wstawilem do prezentacji.
[#14] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@MDW, post #1

Zamierzałem poczekać do grudnia czy będzie jakaś promocja świąteczna na Cubic'a a już dzisiaj wersja LE 10 euro taniej :)

[#15] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@gordo, post #14

No i Cubic jedzie już do mnie :) Jeśli paczka nie natrafi na strajkującego listonosza to w przyszlym tygodniu powinna być na miejscu. A co najlepsze, załapałem się na promocję i całość kosztowała mnie 40.40 EUR :)

[#16] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@gordo, post #15

Kupuje się wersję pod dany system operacyjny, czy dostaje się wszystkie przy zakupie, czy wogóle jest to tylko MOSo-twór teraz, jak to jest?
Kurcze, to jest wogóle dobry program, tylko trochę drogi... :/
[#17] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@Mario, post #16

Wg opisu dedykowany pod AOS 3 i MOS. Co najmniej AOS 3.5 (lepiej 3.9). A kompilować można na co tylko będziesz miał kompilatory :)
Ja się załapałem na trzydniową promocję i wyniosło mnie to 158 zł.

[#18] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@gordo, post #17

Rozumiem. GoldED to mój główny edytor do kodu C, C++, Arexx-a, HTMLa i PHP pod AOS 3.9. Może kiedyś się skuszę na Cubic...
[#19] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@gordo, post #17

I jak tam? Dotarł CubicIDE? Jak płaciłeś? PayPal czy przelew euro na konto?

Ja właśnie piszę maila do autora żeby zapytać o kilka szczegółów i chyba się skuszę na pełną wersję (99.90 euro).

####### po chwili #######

CubicIDE odpisał. Nie przyjmuje przelewów na konto. Bez sensu. Dlaczego ludzie na zachodzie nie lubią przelewów? :) Przecież to maksymalnie bezpieczne, bo płacę przed wysyłką. On mi wysyła dopiero jak zobaczy kasę na swoim koncie. Cholera jasna.
Konto PayPal mogę sobie założyć ale nie mam karty kredytowej (tylko zwykłą bankomatową) i nie mam jak zasilić tego konta. Szlag by to trafił. Zasilanie PayPal mogłoby być przez np. mTransfer czy po prostu zwykły przelew. Maksymalnie wygodne, pewne... Ja nie wiem dlaczego normalne, zwyczajne, ludzkie przelewy się tam zupełnie nie przyjęły. :(

Pytałem o jakąś zniżkę dla Polaków. :) Oczywiście nie ma ale w tym tygodniu ma być świąteczna zniżka dla wszystkich. Tak więc jak ktoś jest chętny to radzę w tym tygodniu codziennie zerknąć na stronę CubicIDE.

Ostatnia modyfikacja: 11.12.06 21:28
[#20] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@MDW, post #19

Spytaj czy da się przez MoneyBookers...
[#21] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@Mario, post #20

Spytaj czy da się przez MoneyBookers...

Napisał "Only PayPal is possible." :(

Ja tego nie rozumiem ale spotkałem się z tym już nie pierwszy raz. Czy oni tam na zachodzie nie mają kont bankowych? :D O co im chodzi z tą awersją do przelewów. Trudno o coś bardziej dla nich bezpiecznego...

...i jeszcze z Outlooka odpisuje (bleee)...

;) ;) ;)

Ostatnia modyfikacja: 11.12.06 22:19
[#22] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@MDW, post #21

wczesniej mial normalne konto.... Nie wiem, ale ja karta kredytowa
przez paypala bym nie placil, dla mnie oni sa za bardzo podejrzani,
przechowuja twoje dane ect.... Jak w Polsce sie ucywilizuja, moze beda
godni uwagi. O drakonskich marzach za wszystko juz nie wspomne. Ale
jesli prawda jest to co piszesz, ze teraz tylko paypal wchodzi w gre,
to ja temu panu podziekuje.....

[#23] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@Kaczus, post #22

PayPalowi wierzyć raczej można. Tego używa cały świat. :) No ale nie będę wyrabiał prawdziwej karty kredytowej tylko po to żeby zapłacić raz za CubicIDE. No nic, będę musiał brata poprosić - on często używa PayPal...

########

Cubicowy ludek napisał, że jak się zbierzemy w dwie osoby to da zniżkę 20%. Jest ktoś chętny jeszcze przed świętami? Pliiiisssss... :)

Ostatnia modyfikacja: 11.12.06 22:42
[#24] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@MDW, post #23

Ale z tego co slyszalem w inny sposob, niz trzymanie danych o twojej
karcie kredytowej. Dane weryfikacyjne, czyli imie i nazwisko + numer
karty + data waznosci wystarczaja na dokonanie wiekszosci tranzakcji.
A oni jeszcze chca przetrzymywac dane twojego CVC - takie dodatkowe
zabezpieczenie tranzakcji. Przetrzymywanie takich danych przez
jakakolwiek instytucje to proszenie sie o klopoty, dlatego im mniej
instytucji ma te dane tym lepiej. W sumie powinien miec je tylko bank
wystawca karty + instytucja rozliczajaca.

[#25] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@Kaczus, post #24

Rety, czy w tym naszym śmiesznym kraju wszystko musi być na opak? Czy my musimy koniecznie uczyć się na własnych błędach? :) Będzie afera to zrobią tak jak wszędzie. No ale musi być afera...
[#26] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@MDW, post #25

wykup sobie ta nieszczesna wirtualna vise w mbanku za 20zl, przelej na nia tyle kasy ile kosztuje program, z niej na paypal i gotowe. 5 minut roboty:)
[#27] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@quaint, post #26

no nie takie 5 minut - no i koszty... Nie mozna zrobic tego kulturalnie - jak moneybrokers? Albo przynajmniej, zeby sposob rozliczen byl inny z karty - za posrednictwem normalnego punktu rozliczeniowego i zeby nie przechowywali twoich danych. To jest chore.

[#28] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@quaint, post #26

quaint:

wykup sobie ta nieszczesna wirtualna vise w mbanku za 20zl, przelej na nia tyle kasy ile kosztuje program, z niej na paypal i gotowe. 5 minut roboty

Przekonałeś mnie - właśnie ją zamówiłem. Z tym, że kosztuje 25, a nie 20 zł. :) To znów podnosi cenę Cubica. Mam nadzieję, że świąteczna obniżka pokryje przesyłkę, przewalutowanie przelewu i założenie eKarty. :)

Kaczus:

no nie takie 5 minut

Mam eKonto więc zamówienie eKarty trwało 3 minuty. :)

no i koszty...

No niestety 25 zł poszło...

Nie mozna zrobic tego kulturalnie - jak moneybrokers? Albo przynajmniej, zeby sposob rozliczen byl inny z karty - za posrednictwem normalnego punktu rozliczeniowego i zeby nie przechowywali twoich danych. To jest chore.

Pewnie i chore (jak wszystko w tym kraju). Jednak w tym wyjątkowym przypadku jakoś nie interesuje mnie bezpieczeństwo, bo ja na tej eKarcie nie będę przechowywał pieniędzy. Jak będę chciał nią zapłacić to zasilę ją z eKonta taką sumą jaka będzie mi potrzebna i od razu nią zapłacę. Cały pozostały czas będzie pusta więc mogą sobie z nią robić co chcą. :)

Ostatnia modyfikacja: 12.12.06 10:11
[#29] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@MDW, post #28

Przekonałeś mnie - właśnie ją zamówiłem. Z tym, że kosztuje 25, a nie 20 zł. usmiech

Nie pamietalem dokladnie albo zdrozala:) Tak czy owak ona jest wazna chyba rok, wiec przy nastepnych zakupach nie bedziesz ponosil dodatkowych kosztow.
[#30] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@quaint, post #29

przy nastepnych zakupach nie bedziesz ponosil dodatkowych kosztow.

Najprawdopodobniej będę kupował parę rzeczy na eBay więc chyba rzeczywiście się przyda. Nie będę musiał zawracać głowy bratu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem