[#31] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@MDW, post #1

Na wszelki wypadek jakby ktoś się interesował CubicIDE i tym jak się cała historyjka skończyła dokończę ten wątek...

Wczoraj (22 grudnia 2006) dostałem paczkę z CubicIDE. Zapłacił mi za nią brat (PayPal ale nie z Polski) i napisaliśmy do autora żeby wysłał na inny (mój) adres. Paczka została wysłana 15 grudnia 2006. Dotarła więc do mnie po 7 dniach. Wszystko jest w porządku, programik działa bardzo fajnie, zawartość paczki jest w stanie nienaruszonym. Bardzo fajny prezent sobie zrobiłem. :)

Rety, ten program to straszny kombajn. Jeszcze nigdy żaden program nie instalował mi się 25 minut. I to na Pegasosie G4! :) Po instalacji katalog "waży" 400 MB. Całość sprawia wrażenie bardzo profesjonalnego narzędzia. Widać jak dużo roboty autor w to wsadził. Instalka przygotowana bardzo starannie, pudełeczko i płytka sympatyczne, z nadrukami. Naprawdę duże brawa. Jednak nie jestem do końca przekonany czy użytkownicy GoldED powinni kupować CubicIDE. Zmiany są chyba zbyt małe. W stosunku do MorphEDa na pewno jest dużo lepiej ale jak ktoś jest bardzo oszczędny to chyba też może sobie darować kupno Cubica. MorphEDa można bardzo (ale nie w 100%) zbliżyć do niego. To oczywiście kupa roboty i grzebania...

Ostatnia modyfikacja: 23.12.06 10:17
[#32] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@MDW, post #31

1) Czy dostałeś na płycie od razu wersje na MOSa i AOS, czy tylko jedną się dostaje?
2) Czy napiszesz recenzję na PPA?
[#33] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@Mario, post #32

1) Czy dostałeś na płycie od razu wersje na MOSa i AOS, czy tylko jedną się dostaje?

Tak, na taj płycie są wszystkie możliwe wersje - AmigaOS3, AmigaOS4, MorphOS. Podczas instalacji wybiera się jaką się ma platformę i w zależności od tego potem są inne elementy domyślnie ustawione. Bardzo ładnie jest to wszystko przygotowane. Jeszcze z tak ładnie przygotowaną instalką na Amidze się nie spotkałem. Nawet ładne podpowiedzi są dla początkujących. Jak skompilować swój pierwszy program, jak skompilować programy stworzone nie w CubicIDE, jak stworzyć makefile. Bardzo sympatyczne. Po instalacji musiałem tylko sobie skonfigurować klawisze Home i End, bo bardzo lubię ich używać, a GoldED, MorphED i CubicIDE pomimo tego, że dają możliwość używania tych klawiszy to domyślnie tego nie mają ustawionego. Nie wiem dlaczego. :) Ja jeszcze na Amidze zawsze zazdrościłem tych klawiszy, bo uważam je za bardzo wygodne. Jakoś do kombinacji klawiszy Ctrl+strzałka (czy coś w tym sytlu) nigdy się nie przyzwyczaiłem.

Projekt w C/C++ można skompilować przy pomocy StormC, SAS/C, vbcc, gcc i jeszcze można ustawić sobie jakiś inny kompilator. Jak się wybierze gcc to można wybrać:
- amigaos3 (gcc 2.95.3),
- amigaos3 (gcc 3.3.3),
- amigaos4 (gcc 4.0.2),
- morphos (gcc 2.95.3).

2) Czy napiszesz recenzję na PPA?

Hmmm... Chyba trochę za mało się znam na tym. Po prostu mam za małe doświadczenie z różnymi kompilatorami (konfigutowaniem ich) i trudno mi byłoby porównać. :( Chociaż wrażenia kogoś naprawdę początkującego mógłbym opisać. Po prostu opisać całą historyjkę od momentu kupna do uruchomienia programu skompilowanego przy pomocy CubicIDE.

Ostatnia modyfikacja: 23.12.06 12:39
[#34] Re: CubicIDE - ktoś kupił?

@MDW, post #33

> (...) Jak się wybierze gcc to można wybrać: (...)

Świetna sprawa.
Swoją drogą pewnie zajmuje tak dużo miejsca właśnie z powodu tylu kompilatorów i include-ów zawartych w pakiecie.

Myślę, że najbardziej interesującą recenzją dla polskich owiec będzie opis pisany lekko pod kątem różnic pomiędzy udostępnioną darmowo wersją GoldED Studio, a zakupionym najnowszym Kubą, który IDziE (opłacalność zakupu).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem