kategoria: A500
[#1] Początek przygody z Amigą 500
Na początku chciałbym się przywitać. Czytam od kilku dni forum i nie mogę wyjść z podziwu ile jest tu osób z pasją. Robicie kawał dobrej robotyOK

Z przykrością muszę powiedzieć, że Amiga nie jest moim pierwszym komputerem. Zaczynałem od i486 DX. Zbierałem już stare komputery ale Amigę zawsze traktowałem jako egzotyk. Obecnie mam trzy komputery z Voodoo I,II,III Każdy z nich ma odpowiednie komponenty i peryferia zgodne z rocznikiem akceleratora.

Moja wiedza w świece Amigi jest minimalna dlatego liczę na waszą pomoc.
Tak wygląda moja Amiga kupiona za 100zł

Do czego mają służyć te przełączniki? 1MB wiem rozszerzenie jest. Dwa ostatnie polutowane do stacji.

Rev 6a ale z tego co widzę w necie nie mają takiego układu. Co to jest?

Ma problem z obrazem
MONO:

RGB:

Modulator:
[#2] Re: Początek przygody z Amigą 500

@AmiBenchGameplay, post #1

niestety ale ja nie jestem w stanie pomóc ponieważ nigdy nie miałem A500, ale ja bym pomyślał nad sprawdzeniem kabli i modulatora :)
[#3] Re: Początek przygody z Amigą 500

OK

To jest Tokuda Tower, RAM Timing
[#4] Re: Początek przygody z Amigą 500

@micromars, post #3

Ktoś to dołożył? Czemu to miało służyć?

Na płycie znalazłem coś takiego.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2016 11:24:05 przez AmiBenchGameplay
[wyróżniony] [#5] Re: Początek przygody z Amigą 500

@AmiBenchGameplay, post #4

To spalone to rezystor 4,7 Ohm - zasilanie portu Joy 1. Typowe uszkodzenie przy zwarciu w joysticku lub myszce.
[wyróżniony] [#6] Re: Początek przygody z Amigą 500

Zrób zdjęcie okolic układu VIDEO OUTPUT i DENISE. Prawdopodobnie coś nie tak masz z kablem RGB bo modulator daje obraz a bierze sygnały ze złącza Video. Jeśli chodzi o sygnał mono to jeśli kabel jest sprawny to może być uszkodzony układ Video Hybrid. Pierwsze co bym zrobił to zmiana kabla RGB. W necie jest kilka schematów i trzeba popróbować. Poniżej masz link do podobnego tematu:
link
[#7] Re: Początek przygody z Amigą 500

@Marcin74, post #6

Wieczorem wrócę z pracy to zrobię zdjęcia. Drugi kabel już kupiony czeka na poczcie. Przyszły też paczki z kolejnymi najwyżej z kilku złoże jeden porządny zestaw.

[#8] Re: Początek przygody z Amigą 500

@Marcin74, post #6

Z nowym kablem RGB jest już w porządku widocznie stary niedomagał.

Ale mam inny problem. Moja Amiga to Red Led z układami OCS, które wymieniłem na ECS(wszystkie) Pacman przycinał pod OCS. Po wymianie nie widać już przycinek, gdy kuleczka idzie w górę.

Jednak jak widać na zdjęciu obraz jest ucięty u dołu a postacie czasami znikają na chwilę lub mrugnie obraz.
[#9] Re: Początek przygody z Amigą 500

@AmiBenchGameplay, post #8

ja nigdy A500 nie miałem i chyba bym nawet nie kupił już teraz :) mialem A600 i później się przesiadłem na A1200,

Tak teraz reasumując wszystko to nie wiem czy nie było by lepiej jak byś zakupił sobie A1200 zamiast tej 500 ;)
[#10] Re: Początek przygody z Amigą 500

@Paul149, post #9

Skoro miał możliwość zakupu taniej a500 to byłoby to bez sensu tym bardziej że a500 też już można fajnie rozbudować :)

Co do problemu to może jest on spowodowany błędem na dyskietce.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2016 20:04:17 przez mikser
[#11] Re: Początek przygody z Amigą 500

@mikser, post #10

johnny cage, strasznie jesteś anty na a500 .chciał to kupił, ja mam 2 unikatowe a1200 kupiłem sobie kolejne 2 sztuki amig 500 które jadą do mnie z bardzo daleka do odrestaurowania, po co jeśli mam 1200 a po to żeby rozszerzyć swoją kolekcję o nowe sztuki zresztą nie każdego stać wydać 1000zl żeby raz na jakiś czas pograć w gry które znacznie odbiegają od gier dzisiejszych . niech zacznie na pińcet może zarazi się amigowirusem i kupi sobie 1200.Ale odradzal bym kupowania poprzerabianych amig z panelem sterujacym od odrzutowca. idź w oryginał przynajmniej taka nabiera wartości.
[#12] Re: Początek przygody z Amigą 500

@magnatt, post #11

Nie pomyliłeś sobie czasem kogo post zacytowałeś?

Przeczytałeś 1 post? Napisał w nim że nie czuje do niego sentymentu. Dla mnie osobiście to bez sensu ładować 800 zł w komputer który może nas nie zainteresuje albo będzie leżał :) A tyle pewnie trzeba teraz dać za amigę 1200. A500 kupisz dużo taniej i jest go sporo na rynku a i sama naprawa mniej szarpnie po kieszeni i jest łatwiejsza. Btw. wow masz uniakty mogę Cię dotknąć???? Nie zachowuj się jak dziecko tylko podejdź do sprawy racjonalnie.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2016 11:24:44 przez mikser
[#13] Re: Początek przygody z Amigą 500

@magnatt, post #11

Jenak ECS haczył. Po zmianie układów obraz wrócił do normy. Obudowa zmieniona trochę wyczyszczona. Mi też ten panel z odrzutowca się nie podobał.

Do zabawy starczy mi 500 może kiedyś pomyśle o kolejnych.
Jestem na etapie testowania jakie dyskietki mi działają. Mam ich ponad 260 szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2016 16:35:23 przez AmiBenchGameplay
[#14] Re: Początek przygody z Amigą 500

@AmiBenchGameplay, post #13

pisz tytuły jakie Ci poszły, ciekawy jestem co wpadło ci najbardziej w oko. pamiętaj o najlepszej grze.Cannon foder, superfrog, die siedler. to są 3 top tytuły..
[#15] Re: Początek przygody z Amigą 500

@magnatt, post #14

e tam, nie suchej go....
Dune 2, Lemingi, i Lotus jak sie kcesz poczuc wiater we wosach
:)
[#16] Re: Początek przygody z Amigą 500

@softiron, post #15

A Sensible Soccer, Dynablaster, Silk Worm, IK+, North & South czy Pinball Dreams to jakieś niby kiszki? Czy np. masz coś do Turricana czy Pirates albo Another World?
[#17] Re: Początek przygody z Amigą 500

@softiron, post #15

no lemingi i lotus to klasyka owszem potwierdzam 😊
[#18] Re: Początek przygody z Amigą 500

@magnatt, post #14

Po pracy będę męczył amigę. Niektóre tytuły widziałem. Najchętniej zagrałbym w Another World i Superfroga ale niestety ich nie mam.
[#19] Re: Początek przygody z Amigą 500

@softiron, post #15

Najlepszy jest Chaos Engine, Centurion, Kupiec, The Settlers i oczywiście Boulder Dash.OK
[#20] Re: Początek przygody z Amigą 500

@Andrzej Drozd, post #19

Mean Arenas, lotus, cannon fodder, fire and ice, apocalypse i oczywiście Mortal Kombat 2 :) tylko trzeba dyskietkami wahlować :)
[#21] Re: Początek przygody z Amigą 500

@misiek2, post #16

a gdzież bym śmiał... Za SS się nie wypowiem bo średnio kopanina mnie bierze ale reszta a i owszem.
No i Persian Gulf Inferno :D
[#22] Re: Początek przygody z Amigą 500

@softiron, post #21

Jest tyle fantastycznych tytułów, że wybrać autorytatywnie trzy - zakrawa o zbrodnię .
Każdy ma swoich faworytów, ale gdzie nie spojrzę (w listę Amigowych gier) - zawsze znajdzie się jakaś pominięta perełka.
[#23] Re: Początek przygody z Amigą 500

@magnatt, post #14

Ciekawe co zadziała szeroki uśmiech

[#24] Re: Początek przygody z Amigą 500

@AmiBenchGameplay, post #23

I tak oto Amiga pochłonęła życie kolejnego junaka. Piękny był, młody, przyszłość miał... A teraz już tylko przygarbiona postac w mrocznym pokoju w trupio bladym swietle monitora nieustannie wachlujaca waflami :)
[#25] Re: Początek przygody z Amigą 500

@softiron, post #24

Stacja poddała się a ja wróciłem do żywych. Wyszedłem z ciemnego pokoju
100szt sprawdzone z tego może z 6 się nie odpaliło. Nośniki w dobrym stanie. Dwa kolejne to mizernie widzę.

Stacja wymieniona ale nie moge się doprosić.
Jeszcze raz i dasz mi pograć?
[#26] Re: Początek przygody z Amigą 500

@AmiBenchGameplay, post #25

I dlatego czasem warto miec malzowine ktora patrzy sie na ciebie i te wszystkie klawiaturki z pewnym takim politowaniem i niby to przypadkiem delikatnie drapie sie palcem tam gdzie hinduski stawiaja sobie kropke... ;)
[#27] Re: Początek przygody z Amigą 500

@softiron, post #26

Niedawno kupiłem kontroler M-tec AT500 oraz Amigę 500 Plus, którą zreanimował mi Marcin74 oraz zmodyfikował na 2MB CHIP.

Gdy płyta wróciła z naprawy natychmiast podłączyłem wszystko razem.

M-tec ma 8MB Fast oraz dysk Conner 812MB podzielony na 3 partycje.
Po włączeniu staruje.

Ukazuję się poniższy ekran.

Chciałem zainstalować AmigaOS 2.1 z racji, że nie mam gotowych dyskietek z systemem ani kabla nullmodem z użyciem Winuae skopiowałem program transdisk do katalogu WORK/C w celu nagrania pliku ADF z system. Pliki ADF wkleiłem bezpośrednio do WORK.

Próba nagrania.

No i tu kończy się moja wiedza. Wcześniej tylko dyskietki się zmieniało
[#28] Re: Początek przygody z Amigą 500

@AmiBenchGameplay, post #27

A sprawdź wersje, mi to nie wygląda na WB1.3 szeroki uśmiech

Edit:
A skoro masz dostęp do dysku z UAE to zainstaluj system z UAE.

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2016 16:22:02 przez Tomuś
[#29] Re: Początek przygody z Amigą 500

@AmiBenchGameplay, post #27

Chcesz nagrać .adf na dysk twardy DH0: może być problem daj może FD0: lub info z cli jak nie znasz nazwy fdd. cool
[#30] Re: Początek przygody z Amigą 500

@Tomuś, post #28

Pierwotnie chciałem zainstalować pod Winuae. Dostęp do dysku jest ale w czasie instalacji jest niewidoczny.

Znalazłem stary dysk samsunga VA34323A 4,32 GB. HDtoolbox widział go. Zrobiłem partycje ale po restarcie nie widziałem partycji na blacie, więc nie miałem co formatować już nie mówiąc o instalacji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem