[#1] Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte
Przymierzam się do konfiguracji tej karty. I teraz - jak to najlepiej ugryźć?
Słyszałem, że są 4 rozwiązania:

1. pakiet RetinaEmu, wszędzie odradzany jako najgorsza kicha i w dodatku nie działa z OS3.5+;
2. pakiet EGS, do którego nie ma w zasadzie driverów i działa tylko kilka programów;
3. CyberGraphX 4.2 beta, który miał już sterownik RTG ale magicznie zniknął z sieci;
4. jakieś bliżej nieokreślone oprogramowanie, które jest tutaj ...i podobno nawet działa;

To, co chciałbym uzyskać, to Workbench w 800x600 i 256 kolorach + ewentualnie jakiś działający sterownik dla emulatora Macintosha. Idealnie jakby był jeszcze jakiś driver do TVPainta ale to już poza konkursem. Ktoś coś?

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2016 17:00:30 przez _arti
[#2] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #1

5. Wyżenić ją do żyda, dołożyć trochę hajsu i kupić coś normalnie obsługiwanego przez CGX/P96.

Jeśli powyższe rozwiązanie nie wchodzi w grę, to czekają Cię poszukiwania drivera do CGXa, którego prawdopodobnie nie znajdziesz bo... beta testerowi padł dysk.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2016 17:21:17 przez waldiamiga
[#3] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@waldiamiga, post #2

No to chyba muszę go mocniej poszukać :D
[#4] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #1

Jako karta RTG nigdy nie widziałem jej działającej, a że podobno jest jakiś sterownik to legendy. Pewnie ktoś pomylił Retinę Z2 z Z3 i gdzieś napisał, że jakiś CGX toto obsługuje. Miałem ta kartę przez jakiś czas, przeszukałem internety i tysiące miejsc ze sterownikami, nic nie znalazłem. Jak znajdziesz, to sobie facepalma przybiję, bo ostatecznie załamany sprzedałem ją za coś koło 200pln.
[#5] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@flops, post #4

W ogóle kto i po co zaprojektował tak dziwną kartę... o_O
[#6] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #5

To były czasy, gdzie jeszcze chyba dobrze RTG nie było zdefiniowane (pamięć może zawodzić). Gazety rozpisywały się o tej karcie i o systemie EGS, ale później chyba poszli w stronę RTG (środowisko) i dlatego takie problemy z tą kartą. Ogólnie karta fajna, tylko sterownik trzeba napisać. Pewnie sterownik by ktoś do tej pory napisał, ale CGX jest zamknięty, z Picasso chyba jest podobnie i dupa zbita.
[#7] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #3

CHATKA PUCHATKA ... "I im bardziej zaglądał do środka, tym bardziej Prosiaczka tam nie było."

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2016 17:57:06 przez Vato
[#8] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #1

A 4.3 beta nie może być?

CyberGraphX V4.2 'pre11 jest tu link.

CyberGraphX V4 home page.
[#9] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #1

Mam 2 MB w takich zipach jak jestes zainteresowany (dzialal w A3000 i AT BUS A500)
[#10] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #1

1. Jesteś skazany na RetinaEmu, więc kto odradzał skoro i tak nie ma innego wyjścia?
2. Nie ma sterownika do EGS i przypuszczam, że nigdy nie było, bo w takim razie po co tworzyliby własny system? W każdym razie, nawet gdyby sterowniki były, to i tak ich nie ma.
3. Tu sterownik prawdopodobnie istniał, ale nigdy nie był publicznie dostępny. Ktoś kiedyś miał go na dysku od developerów, ale dysk padł. Na pewno go nie ma w żadnej becie CGX.
4. To jest właśnie RetinaEmu plus kilka programów (VDPaint).

Sterownik do Shapeshiftera jest. TVPaint nie działa na zasadzie sterowników, ale jest specjalna wersja dla Retiny, ale tylko 2.0 i 3.0. Nie wiem czy działa na Z2, ale wykorzystuje retina.library więc powinien (i nie, nie mam go, ale jakiś czas temu crackowano na EAB).
[#11] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@cholok, post #10

I tego się będę trzymał. Dzięki za wyjaśnienie. OK
[#12] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@HOŁDYS, post #9

Mam 4MB więc więcej i tak nie wsadzę.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2016 19:00:31 przez _arti
[#13] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #1

Ja mam właśnie OS3.5 i u mnie Retiną ZII bawiłeś się własnoręcznie, więc nie siej dezinformacji....
[#14] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@*y, post #13

Tak wyczytałem na forach tylko
[#15] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #14

jakiś czas temu nabyłem retinkeZ2 do ami2000, używam jej na retinaemu.
Ten sterownik bardziej działa jak przechwytywanie trybów, coś ala NewMode.
Używam przez niemal 20 lat CGX z BVision to wynalazek typu retinaZ2 wywraca wszytko do góry nogami.
[#16] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@Risc, post #15

Czyli każdy otwierany ekran to requester z wyborem trybu i modlenie się czy zadziała?
[#17] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #16

No może nie każdy, ale z czasem nazbiera się małe archiwum konfiguracji ekranów dla retiny.
Trybu za bardzo nie wybierzesz, bardziej patrzył bym na to tak, że odwzoruje Ci np. pal HiRes na Retinie

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2016 23:04:46 przez Risc
[#18] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@Risc, post #17

To co z rozdzielczościami np. 800x600 16bit+? Da się to do czegoś wykorzystać?
[#19] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #18

Wybierając z systemowego screenmode nie, ale jakoś to podmieniając w retinaemu powinno się udać. Aż tyle nie bawiłem się tą kartą. Nie mam A2000na stałe podłączonej.
[#20] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #1

Nota bene, jest normalny (i podobno działający) sterownik grf dla tej karty, dla NetBSD.

http://netbsd.gw.com/cgi-bin/man-cgi?grfrt+4.amiga+NetBSD-current

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2016 08:39:27 przez strim_
[#21] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #16

Każdy nowo otwierany ekran korzysta z trybu dla ekranu DEFAULT. Modlitwa niepotrzebna, regulacje jak są potrzebne można przeprowadzić później i zapisać je dla tego konkretnego ekranu "na potem". Mity związane z tą kartą tworzą "niedzielni" użytkownicy przyzwyczajenie do zupełnie innego sposobu konfiguracji ekranu.
[#22] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #1

Ściągnij sobie dokumentację z tej strony, poświęć jej chwilę a wszystko stanie się jasne....
[#23] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@*y, post #21

Ok, pamiętam, że u ciebie wszystko ładnie hulało w 16 kolorach, tylko nie pamiętam dlaczego tylko w tylu. No i co z ekranami 24bit? Da się to jakoś pod systemem wykorzystać?
[#24] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #23

RetinaEmu każdy ekran powyżej 16 kolorów "tłumaczy" z formatu Amigowego na pECETOWY. Zajmuje to tyle czasu, że wyraźnie widać odrysowywanie ekranu np. z katalogami Workbencha przy niewielu ikonach w oknie. Również scroll'owanie okienka z tekstem to "mordęga". Przy 16 kolorach nawet duuuże ekrany obsługiwane są błyskawicznie.
[#25] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@*y, post #24

A jest jakiś soft, który nic nie "tłumaczy" tylko można sobie normalnie na nim popracować w 1240x1024/16bit?
[#26] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #25

Każdy soft, który wie co Retina. Np. XiPaint
[#27] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #23

Workbench możesz otworzyć w 24bitach, ale jest on wtedy zamulony i może służyć właściwie tylko jako "odpalarka" innych programów z własnym ekranem.
[#28] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@*y, post #27

Czyli taki iBrowse też będzie cierpiał na osobnym ekranie 24bit?
[#29] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@*y, post #27

Też tak to pamiętam, w 2013 kupiłem taką Retinę od Stacha, wytrzymałem z tym RetinaEmu może z 2 miesiące, blat może i ładnie wygląda jak nic nie dotykasz :)
Wtedy przed zakupem mnie Flops ostrzegał "Jak dla mnie nadaje się tylko do celów kolekcjonerskich, bo nie ma sterowników RTG i ja nie widzę dla niej zastosowania :-/".
Też liczyłem na magiczne beta sterowniki z uszkodzonego dysku itd.
Szkoda Twojego czasu i męki Arti....
[#30] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #28

Jak otworzysz go w okienku to nie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem