[#31] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@Raybeez, post #29

Kupiłem właśnie w celach kolekcjonerskich także luz - zostanie sobie w A2000 najpewniej, z 16-kolorowym Workbenchem i TVPaintem na zloty/pokazy, pt. Amiga z lat 80' miała już "Photoshopa"
[#32] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #31

Myślę że Flopsowi chodziło że w celach kolekcjonerskich raczej jako płytkę w gablocie z elektroniką, albo na wystawie takie karty też robili i świetnie działały :)

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2016 13:12:40 przez Raybeez
[#33] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #28

Każdy program, który nie potrafi otworzyć specjalnego ekranu Retiny (99,9% programów) będzie się ślimaczył. Jeśli otworzysz Workbench'a w ilości kolorów >16 to także każdy program "okienkowy" będzie woooolno odświeżał grafikę. Jak chcesz wiedzieć jak potrafiłaby działać ta Retina to odtwórz sobie demka z dyskietek instalacyjnych. POLECAM!
[#34] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@*y, post #33

Udało mi się odpalić tę kartę. Jest całkiem nieźle szeroki uśmiech Całkiem fajnie się te ekrany promują. Właściwie większość bez problemu. Mam tylko parę pytań, głównie chyba do *y:

1. Do czego właściwie jest program Retina ScreenMode? Są tu jakieś rozdzielczości ale i tak nie mają one odzwierciedlenia nigdzie;
2. Co to za specjalne tryby "GROUP" na liście?
3. Jak ustawić geometrię/pozycję obrazu?
4. RetinaEmu próbuje mi przechwytywać obraz z WHDLoad, powodując oczywiście zwis. Da się ustawić jakoś wyjątki dla programów tak, by RetinaEmu je ignorowała?

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2016 22:53:03 przez _arti
[#35] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #34

1. Tym programem ustawiasz parametry ekranów Default dla konkretnej liczby kolorów (256, 16bit, 24 bit).
2. To zbiory różnistych rozdzielczości o danych parametrach odchylania pionowego i poziomego. Jeśli zaznaczysz, że ekran ma należeć do danej grupy, Retina otwierając ekran będzie poszukiwała w danej grupie najbardziej zbliżonego parametrami do tego oczekiwanego przez program.
3. Do tego służy "pchełka" DefaultMonitor. Nie jest banalny w obsłudze, więc przeczytaj instrukcję.
4. W RetinaEmu z listy wybierasz ekran i z prawej strony masz gadżet czy ekran ten ma być wyświetlany na Retinie, czy na Amidze.
[#36] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@*y, post #35

1. Przyznam, że dalej trochę nie rozumiem. Jeśli mam np. WB ustawionego na PAL 800x600 (tak sobie wpisałem w ScreenMode), to Retina sama sobie otwiera taki ekran. To samo z np. Realem 3D (640x256). Po co miałbym tam coś takiego ustawiać skoro karta sobie sama wszystko dopasowuje?

2. Czyli tak jakby pod konkretny monitor, dobrze rozumiem? Skąd później karta wie czy ma użyć grupy zdefiniowanej po dobrą "17 czy pod marną 14"?
[#37] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@_arti, post #36

1. Jeżeli ekran Default będzie ustawiony na 800x600 i otworzysz ekran jeszcze nie znany Retinie 320x256 to "wyskoczy" on na ekranie 800x600 co trochę głupio wygląda, prawda?
2. Grupy są dobrane do możliwości konkretnego monitora, który wybierasz z listy w RetinaScreenMode.
[#38] Re: Retina Z2 - ogarnąć nieogarnięte

@*y, post #37

Ok, teraz w miare jasne. Będę kombinował wieczorem OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem