[#1] ile da się wcisnąć do A1200desktop.
Witam - jestem posiadaczem skromniutkiej amiszki 1200 (A1200/ROM3.0/HDD2,5"527MB/CDROMslimmx24/scandoubler wew.) w standardowej obudowie desktop. Chciałbym ja troszkę rozbudować jednak pozostać w desktopie- mam w zwiążku z tym kilka pytań. Temat ten jest kontynuacją tematu który wskoczył na moim poprzednim poście dot. instalacji cdrw slimm w desktopie. Widziałem w dziale graffiti/sprzęt ile upchał do swojej A1200 Dacław. Chciałbym rozbudować mój sprzęt o kartę muzyczną DELFINA (tą montowaną na port zegara) i kontroller FAST ATA. No wiadomo + do tego jakieś turbo(ale o tym poniżej). Czy zmieści mi się to wszystko w standardowym desktopie?- oczywiście razem ze wspomnianym wcześniej cdrw slimm? Są problemy z instalacją jednocześnie scandoublera wewnętrznego i FAST ATA jednak da się to obejść. Czy nie będzie tego jednak zbyt dużo i się to wszystko pomieści?

Co do karty turbo to myślę że jakieś 040 - dość często pojawiają się na allegro Apolloniusze 040 nawet w przystępnych cenach (BLIZZARDA tam jeszcze nie widziałem zresztą BLIZZARD 040 podobno mieści się tylko w towerach)- chciałbym 060 ale jednak praktycznie w Polsce jest nie do zdobycia (mówie już o "drugiej łapce"). Zresztą podobno 060 mniej się nagrzewa (a w desktopie mało miejsca na wentylację- tymbardziej w desktopie załadowanymna full) i komputer jest stablniejszy - tak? Tylko potem nasówa mi się następna myśl - jeśli miało by to pozostać w desktopie to jednak i tak sporym ograniczeniem mojej amiszki będzie AGA - może lepiej od razu myśleć o PPC i podczepić BVISIONPPC - i sprawa załatwiona - i potężne turbo i dobra karta graficzna (niektórzy twierdzą że lepszej do A1200 nie ma)- np w efunzine (pomijając resztę tych szaleńczych cen) są dostępne do A1200 tylko dwie karty z PPC: BLIZZARD PPC603/160MHz + 040/25MHz kosztuje 449zł, a BLIZZARD PPC603/240MHz + 040/25MHz kosztuje 599zł. Przynajmniej w końcu była by możliwość odpalenia OS4.0 nad którym prace idą wielkimi aczkolwiek powolnymi krokami ku końcowi (wow ale ze mnie literat:) ) - czyli człowiek zostaje otwarty na teraźniejszość a nie zamyka się w ciemnej stronie przeszłości przy oprogramowaniu ( jak by niebyło którego jest naprawdę sporo) dla procesorów rodziny 68k. Tylko że teoretycznie (a tylko taką wiedzę posiadam o tych kartach) mieszczą się one w desktopie jednak pamiętam skądś (zresztą pisze nawet w efunzine) że nie zaleca się stosować tych kart w standardowych obudowach A1200 - także jak to jest praktycznie?

No więc jak wie ktoś coś na ten temat ile się zmieści do A1200?

A czy da rade wrzucić jeszcze USB:

LINK

- wygląda na takie że zmieści się...
pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 27.12.06 10:15
[#2] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #1

Tylko że teoretycznie (a tylko taką wiedzę posiadam o tych kartach) mieszczą się one w desktopie jednak pamiętam skądś (zresztą pisze nawet w efunzine) że nie zaleca się stosować tych kart w standardowych obudowach A1200 - także jak to jest praktycznie?

Praktycznie jest dobrze. 5 lat używałem PPC 200MHz z 040/25 i BVision (+hdd 2'5") w desktopie i problemu żadnego nie było, nawet przy morderczych upałach. Teraz dokładam do tego jeszcze DVD+CDRW Slim + audio z głośniczkami, sampler i, być może, wyświetlacz LCD 2,5". Wszystko, poza wyświetlaczem, jest wstępnie złożone i działa jak marzenie. Zdjęcia wkrótce.

Recepta na sukces to: radiator + wiatraczek na BVision (wystarczy taki wiatraczek, jaki fabrycznie montowali na Apollo - 2.5 x 2.5 x 1 cm) i jakiś niskoprofilowy cooler na 040. Na PPC może zostać standardowa blacha, byleby fabryczny wiatraczek działał.

P.S. Amigowe mity to:
- 060 jest bardzo niekompatybilne ze starym softem,
- Amiga 4000 z Busterem 9 nie nadaje się do użytku,
- Karty PowerUP wymagają chłodzenia jak niewiadomoco,
- DigiLab to sprzęt profesjonalny za bardzo przystępną cenę.

Nie słuchaj tego.
[#3] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Daclaw, post #2

np w efunzine (pomijając resztę tych szaleńczych cen) są dostępne do A1200 tylko dwie karty z PPC: BLIZZARD PPC603/160MHz + 040/25MHz kosztuje 449zł, a BLIZZARD PPC603/240MHz + 040/25MHz kosztuje 599zł.
Nie tak dawno sprzedawałem do eFunzine BPPC 200+040/40 więc coś nie tak jest... może podkręcili lub odkręcili(?) tą moją kartę...

[#4] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Lord_10up, post #3

Albo rynek Amigi jest większy, niż Ci się wydaje. :)
[#5] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Daclaw, post #4

O, tez możliwe:)

[#6] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Daclaw, post #2

no podbudowałeś mnie:) - biore się więć ostro do zakupów... a powiedz mi jeszcze po swoim przykładzie - zmieściło by się tam jeszcze FAST ATA oraz sound card DELFINA ( weź pod uwagę że moja amiga ma scandoubler wewnętrzny). A może FAST ATA jest nie poptrzebna może jest szybszy kontroller w blizzardzie??

A czy 040/25MHz wystarczy, tzn nic wszystko będzie już dobrze chodziło - chodzi mi o starsze gry 3d ale przedewszystkim o system i programy (zwłaszcza muzyczne) do pracy pod OS3.9 i programami napisanymi dla 68k.
Chyba podkręcać na 40MHz go nie wypada w takiej ciasnocie?

Aha a co do BVISION - czy karta ta wykorzystywana może być tylko z aplikacjami PPC czy można ją wykorzystywac także pod OS3,9 i pod oprogramowanie dla 68xxx???

pozdrawiam
[#7] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #6

U mnie bez problemow zmiescila sie FAST-ATA, nagrywarka slim Teac'a oraz Turbo M-Tec'a - o 20GB dysku 2,5" nie wspomne. Jest jeszce duzo miejsca.. mozna szalec ;]
[#8] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #6

Aha a co do BVISION - czy karta ta wykorzystywana może być tylko z aplikacjami PPC czy można ją wykorzystywac także pod OS3,9 i pod oprogramowanie dla 68xxx???

oczywiscie ze mozna ją wykorzystać ze wszystkimi programami (24bit ekran workbencha, bardzo szybka emulacja maca w fusion/shapeshifter... etc), co więcej: w połączeniu z możliwościami kart powepc bvision umoliwia wyświetlanie systemowych ekranow z Agi (bootmenu, shell/wb po włączeniu amigi z "boot without s-s"), nie umożliwia tego zadna inna karta

Ostatnia modyfikacja: 27.12.06 18:41
[#9] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@rzookol, post #8

>>nie umożliwia tego zadna inna karta

Bardziej prawdopodobne: nie umożliwia tego soft żadnej innej karty :)
[#10] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #6

Trudno mi się wypowiadać co do FastATy, bo nawet nie miałem jej nigdy w ręku. Tak samo Delfiny na clockport. Miałem kiedyś SD wewnętrzny i udało mi się zmieścić go pod dyskiem 2,5", zakładam więc, że wejdzie pod cedeka.

Kontroler na Blizzardzie nic Ci nie da, jeśli będziesz chciał mieć wszystko wewnątrz desktopa, bo to SCSI. Historia zna tylko jeden epizod dysków 2,5" SCSI. Oczywiście takie kuriozum mogła wymyślić tylko firma Apple w czasach klasycznego Maca. Dziś dyski te są raczej nie do zdobycia, a jeśli nawet, to ich maksymalna pojemność wynosi 300 - 500 MB. O cedeku typu slim na SCSI można zapomnieć - nawet firma Apple nie była chyba aż tak odjechana.

Bez FastATy oczywiście można sobie poradzić, łącząc oba urządzenia do standardowego kontrolera (cedek musi być slave). Przy BlizzardziePPC dobija jednak powolność transferów.

040/25 daje się wytrzymać przy wspomaganiu ze strony PPC w zakresie np. przeglądania obrazków, kodowania mp3, itp. Podkręcić zawsze warto, bo korzystnie wpływa to np. na wydajność CGX-a. Ciasnota w niczym tu nie przeszkadza, bo CPU i tak jest od spodu karty turbo. Przy naklejonym na 040 coolerze jest zupełnie obojętne, czy proc działa na 25 czy 40 MHz. Inna sprawa, że nie każda 040/25 daje się podkręcić na 40.

BVision działa tak samo jak każda inna amigowa karta GFX pod CGX-em - ze wszystkimi programami potrafiącymi otworzyć ekran na karcie, lub dającymi się wypromować.
[#11] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #1

Dla przestrogi - warto miec na uwadze przy "specyfikacji" t.j. BlizzardPPC i BVision (+ jeszcze kilka dodatkow) wieksze zapotrzebowanie na prad. Nie musi to byc objaw, ktory sie bedzie "uwidacznial" akurat u Ciebie, ale miec pomysl w zapasie na dobre rozwiazanie takiego efektu nie zaszkodzi... powodzenia przy kompletowaniu classiczka! :)

Ostatnia modyfikacja: 28.12.06 21:45
[#12] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Daclaw, post #10

Aha teraz już naprawdę sporo wiem - dzięki. Czyli kontroller na BLIZZARDzie odpada zostaje IDE. I tu właśnie obawiam się tego powolnego transferu dlatego dlatego właśnie rozmyślam nad FAST ATA. Napewno transfer by wzrósł również szybkość pracy CDRW. Z drugiej strony czytając ostatni hardware'owy artykul Czarka Falby nie wiem może pokombinować z tą kartą Compact Flash - szybszy transfer, dużo mniejszy rozmiar (a to ważne w napchanym desktopie) mniej prądożerny (a żeczywiście jak uczulał Lokaty trzeba wziąć to pod uwagę) noi absolutnie cichy - więc może wogóle się obejść bez FAST ATA - skoro Compact Flash jest taka szybka? A może Compact Flash + FAST ATA???

Rozumiem iż moja Amiga wyposażona w BLIZZARDA będzie miała dwa wentylatorki - na 040 i na PPC - czy głosno one pracują? chciałbym by była cicha - tzn huczy toto czy nie:) ??

Mam jeszcze jedno pytanie - czy proceosr w takim BLIZZARDzie jest w "podstawce" czy wlutowany - chodzi mi o to czy np można go zamienić na 060 albo na inny 040 tak jak np w APOLLO1240?

Ostatnia modyfikacja: 29.12.06 10:47
[#13] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Lokaty, post #11

tak wiem też o tym myślałem - dlatego mam zasilacz od A500 - o ile dobrze pamiętam zasilacz ten jest dwa razy mocniejszy - ma 60W a ten od A1200 tylko 30W - więc może pociągnie... Nie chce też zabardzo podłączać to pod pecetoski zasilacz bo zabardzo huczy...i mam nadzieje że nie będę musiał ;)

pzdr

Ostatnia modyfikacja: 29.12.06 10:41
[#14] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #13

Mocny zasiacz to nie wszystko - problemem jest to, że ten prąd musi iść przez płytę Amigi 1200, a ta nie jest do tego przystosowana. Czasem działa, czasem nie. Rozwiązanie - drut-mod, czyli pociągnięcie zasilania bezpośrednio od wtyczki do złącza krawędziowego czy nawet samego Blizzarda. Opis jest chyba gdzieś na PPA nawet.
[#15] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@madman15, post #14

o k***a, mam nadzieje że nie będę musiał... - zabawa amatora z zasilaniem może kiepsko się skończyć dla płyty głównej i całej reszty... no zobaczymy może u mnie będzie ok

Ostatnia modyfikacja: 29.12.06 10:51
[#16] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #15

Jezleli bedziesz mial niespodziewane zwieszki to wystarczy podpiac prad w zlacze napieciowe stacji dyskietek - czyli zamiast wyprowadzenia napiecia z plyty Amigi do stacji dyskietek je wprowadzasz na nia (plyte). Warto zaowazyc, ze taki przewod z wtyczka powinien byc tylko i wylacznie podpiety pod plyte - zadne dodatkowe urzadzenie nie powinno czerpac zasilania z tego samego przewodu bo mozesz nie uzyskac odpowiedniego efektu (braku zwieszek :) ). Jezeli natomiast zawiedzie taki zabieg to pozostaje tylko lutowanie BPPC i BV. Co do FASTATA/MKII ktory posiadam (byl jeszcze MKIII) - u mnie na BPPC z 040/33MHz (krecona sie rozumie z 25Mhz, a PPC603e ma 250MHz z 200) przy wypalaniu ok 700mb iso na cdike zajmuje ok 10 minut (plus - minus 2 minuty na stosunkowo nowych urazdzeniach t.j dysk WDCaviar 80GB i nagrywarka LG GCE-8527B). Co do wentylatorow - jezeli bededa oryginalne maga zdziebko "buczec" ze wzgledu na ich wiek. Nigdy sie nie interesowalem tym jak zrobic zeby bylo cicho, ale mozna to wykonac podlanczajac rezystor pod wiatrak, ktory zmniejszy jego ilosc obrotow. Oczywiscie mozna szukac innego rozwiazania jak wetylatory za odpowiednio duza cene, ale to nie jest temat na ktory moge Ci udzielic rzetelnej rady. Powodzenia! :)

Ostatnia modyfikacja: 29.12.06 12:03
[#17] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #12

Compact Flash - szybszy transfer

Transfer nie będzie szybszy, bo wąskie gardło jest po stronie Amigi a nie napędów.

tzn huczy toto czy nie

Huczy (pamiętaj, że potrzebny jest trzeci wentylatorek na BVision). Szczególnie wentylatorki "z Apollo" są hałaśliwe jak cholera. Mi to akurat odpowiada, bo zagłusza odgłosy życia rodzinnego zza drzwi (wolę słyszeć miarowy szum wentylatorów, niż bełkot z wiecznie włączonego telewizora).

czy proceosr w takim BLIZZARDzie jest w "podstawce" czy wlutowany - chodzi mi o to czy np można go zamienić na 060 albo na inny 040 tak jak np w APOLLO1240?

Jest wlutowany. Można go bez problemu zamienić na szybszy 040. Ja to zrobiłem, bo został mi 040/33 po upgrade Apollo, a oryginalny 040/25 z Blizzarda nie chciał się podkręcić na 40MHz. Operacja sprowadza się do wymiany procesora i kwarca. Poradziłem sobie z tym w warunkach domowych przy użyciu "odsysacza elektrycznego" za 18PLN i zwykłej lutownicy oporowej. Nie powiem żeby była to przyjemna praca, dlatego ODRADZAM to każdemu, kto nie ma naprawdę konkretnej wprawy w lutowaniu. Da sobie z tym radę każdy lepszy elektronik, co przy braku wprawy jest pewnym wyjściem.

Upgrade na 060 jest oczywiście teoretycznie możliwe, ale nie znalazłem nigdzie informacji na temat szczegółów takiej operacji (łatwiej jest w przypadku CSPPC). No i pełnej 060 nie mogę dostać a EC wydaje mi się pomysłem potencjalnie problematycznym.
[#18] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #15

Raczej odradzam liczenie na ok, bo dochodzi jeszcze zasilanie cedeka i wiatraków. Tego ścieżki na płycie długo nie pociągną. Powinieneś wyprowadzić zasilanie od spodu płyty głównej, dolutowując się do pinów gniazda zasilania. To są duże pola lutownicze, więc problem niewielki. Z tamtąd prąd należy doprowadzić do cedeka, wiatraków i złącza zasilania FDD.
[#19] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Daclaw, post #18

IMHO przy wpakowaniu BV+BPPC, CD-ROMa, 3 lub nawet więcej wentylatorów itp. to zasilacz z PC jest neizbędny, a w takiej sytuacji pomocne okazałoby się dorobienie kawałka płytki drukowanej z gniazdami zasilajacymi i rozprowadzenie za jej pomocą mocy elektrycznej do wszystkich prądożernych urządzeń (w końcu dostępne są w sklepach z elektroniką zarówno gniazdka jak i wtyczki zasilania...czy to FDD czy HDD/CD-ROM), wtedy płyta główna będzie znacząco odciążona, a napięcie na kluczowych elementach (turbo+bv) będzie prawidłowe, nawet przy rozruchu CD/HDD. Tylko pytanie...gdzie by się to zmieściło :) A co do wentylatorów to są dostępne ciche wentylatory z prędkościami rzędu 2000rpm i całkiem niezłą wydajnoscią :)
Poza tym do równomiernego szumu można się przyzwyczaić :P
[#20] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@abcdef, post #19

Płytka drukowana to ogromny przerost formy nad treścią. Wystarczy wszystko bezpośrednio podlutować równolegle do kabelków wyprowadzonych spod płyty. Albo spod płyty wypuścić kabelek zakończony wtyczką do zasilania HDD (np. urżnięty od pecetowego zasilacza) a resztę załatwić rozgałęźnikami dostępnymi w handlu.
[#21] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #15

Wystarczy kupić zasilacz np. Modecoma, ok. 400 W z aktywnym PFC. Amigę spokojnie uciągnie, a w zasilaczach tych zastosowano bardzo ciche wiatraki (mam w pececie modecoma 350 i wiatrak w nim użyty jest najcichszym wiatrakiem w domu :)). Ew. można użyć pecetowego zasilacza z wentylatorkiem zasilanym 5V, chociaż przy mojej amidze zasilacz mógłby działać bez żadnego chłodzenia. Przeróbka z ATX na standardy amigowe to pestka ;).

Ostatnia modyfikacja: 29.12.06 13:47
[#22] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Malin, post #21

400 W z aktywnym PFC

I wtedy oprocz tego ze placimy troszke za sam zasilacz to dodatkowo trzeba bedzie placic za rzeczywista ilosc zuzytej energii ^^ A ja tam wole bez PFC bo przynajmniej sa mniejsze rachunki za prad :P
[#23] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Malin, post #21

Witam.

Malin napisał:
"Przeróbka z ATX na standardy amigowe to pestka."

Mam więc pytanie.
Nie chcę robić dodatkowych układów jak to podane jest w jednym z artykułów na PPA.
Nie zależy mi na samoczynnym wyłączaniu się Amigi.

Czy w takim wypadku wystarczy na stałe podłączyć sygnał PS_ON ( w większości zasilaczy ATX kolor zielony) z masą?
Czy to będzie działać?

Pytam, bo zazwyczaj ten przewód zwarty jest z masą przez krótką chwilę, podczas naciśnięcia przycisku na obudowie kompa i zastanawiam się czy jego stałe zwarcie z masa nie uszkodzi zasilacza.

Opracowań dotyczących przeróbki "ATX-AT" jest w necie dużo, ale nie znalazłem nigdzie wyjaśnienia tej kwestii.

Pozdrawiam.

[#24] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@abcdef, post #22

PFC to takie zabezpieczenie, które teoretycznie ma chronić sprzęt w razie awarii zasilacza... Pozatym 400W nie oznacza że zasilacz "zjada" 400W. Przecież to chyba oczywiste że zasilacz pobiera tyle mocy, ile wymagają podłączone do niego urządzenia...

[#25] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@cichym, post #23

Ja zrobiłem tak - kabelki od jednego moleksa podłaczyłem do uciętej wtyczki z oryginalnego zasilacza. Pozostaje -12V, które w moim zasilaczu jest na niebieskim przewodzie (najlepiej obadać schematy atx dla pewności). Zasilacz uruchamiam poprzez zwarcie przewodu zielonego (PS_ON) z masą. Gdy jest on zwarty zasilacz działa. Można zrobić przełącznik :).

[#26] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Malin, post #25

Dzięki :D

Właśnie oto mi chodziło.
Ja już swoją przeróbkę zacząłem. Pakuję zasilacz ATX do obudowy po oryginalnym z A500. Tak więc przełącznik będę miał i zostawię go na fazie, jak jest w oryginale. A PS_ON przylutuję na stałe do masy.
Załączanie i wyłączanie zasilacza odbywać się będzie poprzez odcięcie fazy.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

[#27] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@cichym, post #26

Profilaktycznie daj wentylatorek 5V i sprawdz wszystko miernikiem (mam nadzieję, że znasz schemat amigowego gniazda z prundem ;) ).

[#28] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Malin, post #27

Jasne.

Wentylek będę miał 12v, bo taki był oryginalnie w zasilaczu ATX.
Zastosuje tylko nieco niższy (zamiana z 2cm na 1cm grubości).

Oczywiście, że znam rozpiskę wyjść w gnieździe zasilania Amigi.

I oczywiście, że najpierw wszystko posprawdzam miernikiem. Chyba bałbym się podpiąć niesprawdzony zasilacz do Ami.

Dzięki.

[#29] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Malin, post #24

-- PFC to takie zabezpieczenie, które teoretycznie ma chronić sprzęt w razie awarii zasilacza... Pozatym 400W nie oznacza że zasilacz "zjada" 400W. Przecież to chyba oczywiste że zasilacz pobiera tyle mocy, ile wymagają podłączone do niego urządzenia...--
Ano PFC to bodajze power factor correction(corrector) czyli uklad majacy za zadanie poprawienie wspolczynnika mocy (cos fi jakby ktos nie wiedzial), jako ze zasada dzialania zasilaczy impulsowych bazuje na ukladach przeksztaltnikowych duzej czestotliwosci (yhm, no rzedu kilohercow ^^) to zwykly miernik poboru mocy sobie z tym nie radzi....mozesz pobierac 300W a on wskaze np. 200...i wlasnie po to jest PFC zeby to 300 wskazalo ;) Tylko ze zamiast wymienic liczniki energii na elektroniczne z probkowaniem rzedu mikrosekund (ktore by sobie z ukladami impulsowymi poradzily) to sie produkuje zasilacze z aktywnym pfc.
Tyle z mojej strony...poczatkujacego energoelektronika :D
BTW jesli mamy zasilacz 400W i wykorzystujemy np. tyllko polowe dostepnej mocy to pogorszeniu ulegaja parametry ukladu zasilacza...jako ze on jest dostrojony wlasnie do 400W.
[#30] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Lokaty, post #16

czy coś takiego wyeliminuje to:

http://www.animart.pl/asrw.htm

??

Więc lepiej się chyba zdecydować na Compact Flash zamiast HDD2,5"? - mniejszy rozmiar i mniejszy pobór prądu. Tylko jakiej wielkości występują te karty? W artykule jest mowa o 1GB - są większe
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem