[#31] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #30

sa czytniki CF na dwie karty do IDE, a karty CF mozna kupic o pojemnosci 4GB

[#32] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@abcdef, post #29

proponuję poczytać:
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_136572.html

[#33] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Pinto, post #32

Yhm, przeczytalem i nie widze tam nic co nie zgadzaloby sie z tym co napisalem wczesniej. Baa, jest tam nawet kilka drobnych niedociagniec o ktorych pisac nie bede, bo w zasadzie nikogo to by nie zainteresowalo a w tym konkretnym temacie byloby to jeszcze wiekszym offtopem.

Pozdrawiam
Promilus aka abcdef
student 3 roku Elektroniki i Telekomunikacji (specjalność energoelektronika)
Wydział Elektryczny
Gliwice
[#34] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@abcdef, post #33

"mozesz pobierac 300W a on wskaze np. 200...i wlasnie po to jest PFC zeby to 300 wskazalo "

Liczniki domowe mierzą moc czynną, więc jeśli komp potrzebował 200W, to licznik tyle wykaże. Oczywiście zakładamy teraz 100% sprawności zasilacza. A PFC jest po to, żeby jak najmniej mocy biernej wracało do elektrowni, więc trochę nie rozumiem Twojej wypowiedzi.

[#35] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Pinto, post #34

Pinto wiedze że posiadasz kartę DELFINA - czy umożliwia ona wykorzystanie Amigi jako cyfrowego recordera i nagrywanie muzyki HDD z analogów, kaset a także miksera (pod którego podłączone będzie 2 gitary, bas i nagłośniona perkuja - chodzi o zmixowany już sygnał)? Czy umożliwa dogranie później npo voc. i zmixowanie?
[#36] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Pinto, post #34

--Liczniki domowe mierzą moc czynną, więc jeśli komp potrzebował 200W, to licznik tyle wykaże. Oczywiście zakładamy teraz 100% sprawności zasilacza. A PFC jest po to, żeby jak najmniej mocy biernej wracało do elektrowni, więc trochę nie rozumiem Twojej wypowiedzi--

Owszem mierzą moc czynną, ale dla przebiegów nieodkształconych (bo 2 elektromagnesy+płytka aluminiowa True RMSa nie liczą), a istota działania zasilaczy impulsowych powoduje pobór z sieci prądu odkształconego (zawierającego wyższe harmoniczne), z czym nie radzą sobie już liczniki (no, jakby ktoś nie wiedział na mocy czynnej i biernej się nie kończy). Poza tym nie chcesz mi chyba wmówić, że jeśli zasilacz impulsowy jest widziany dla sieci jako obciążenie RC, a niemal cała sieć i 90% pozostałych urządzeń stanowi obciążenie RL to tak strasznie narusza to współczynnik mocy całej sieci.
Widzisz, cała sprawa z PFC to tak naprawde nie żadne kompensacje mocy biernej tylko filtracja wyższych harmonicznych...tak jak przy każdych urządzeniach przekształtnikowych (falowniki prądu, regulatory prądu/napięcia itp.)
Może na dzisiaj dość wykładów z energoelektroniki, zainteresowanych odsyłam do korespondencji za pomocą poczty elektronicznej.
[#37] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #35

czy karta lub jakieś oprogramowanie współpracujące z nią umożliwia obróbkę nagranej ściechy - jeśli tak to co - nałożenie przesterów, echa itp itd? - ile kanałów jest w stanie obsłużyć taka karta i jak to się ma w praktyce? czy jest możliwe odzielne nagranie każdego instrumentu, obrobienie poprzez w/w efekty (echa przestery itd) a potem zmixowanie? I ile max czasu długości może mieć nagrywana ścieżka? Czy możliwa jest przeróbka formatu na CDA i MP3? - innymi słowy czy taka wypasiona Amiga jest w stanie spełniać rolę amatorskiego studia nagrań (praktycznie chodzi o absolutne minimum - nagranie "na setke" + dogranie voc. i mix a potem przeróbka formatu na CDA - o te inne rzeczy pytam tak z ciekawości - fajnie by było gdyby były możliwe)

I trochę z innej beczki - czy dało by się to przerobić na moduły do protrackera:) albo ogólnie mp3/CDA na moduł?

Ostatnia modyfikacja: 30.12.06 10:44
[#38] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #37

Hmmm. Delfina i np. AudioEvolution powinny dostarczyć tego, czego pragniesz :) A ile max. kanałów może odegrać Delfina, to nie sprawdzałem. W każdym razie mniej od Delfiny Plus, która ma przesył danych przez Zorro 3x większy Jak można było zrobić tylko 8-bitowy interfejs w Delfinie Lite, to ja nie wiem Delfina ma 3 wejścia stereo, które można miksować razem i wysyłać na output. Karta full duplex.

[#39] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Pinto, post #38

Aha...więc ok!
Powiedz mi jeszcze - mówisz o pracy pod 68k czy PPC (np.ten AudioEvolution)? Długość nagrywanego naraz materiału zależy od ilości miejsca na HDD czy pamięci FAST? A czy istnieje oprogramowaniepozwalające modyfikować materiał, tj nakładać echa, przestery, efekty??
[#40] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #39

AudioEvolution może nagrywać na HDD i jakies tam pluginy ma korzystające z PPC.
http://www.audio-evolution.com/AE3/Features.html
Do Delfiny jest dołączany programik do efektów w czasie rzeczywistym typu przestery, echo, reverb itp. :)

[#41] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Pinto, post #40

ok dzięki teraz wiem.... musze jak najszybciej zbudować swoją ami
[#42] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #41

Aha, flanger i chorus też są :)

[#43] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Pinto, post #42

dzięki jestem już przekonany reszta odkryje się podczas prania:)
[#44] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Daclaw, post #2

mam jeszcze ostatnie pytanka dot. wypchanego desktopa, tj pisałeś o karcie PPC 200MHz z 040/25 - mam na oku BLIZZAZRDa PPC603e/240MHz + 060/50MHz - czy jest on takich samych rozmiarów jak karta którą ty miałeś (tzn czy ta też mi się zmieści z tym wszystkim w standardowej obudowie)? Widziałem że jest spora różnica w szybkości (MIPS) procesorów 060 przy 50MHz i przy 66MHz - czy można podkręcić ten procek na szybciej (tak jak pisałeś w przypadku 040)? - to samo tyczy się 603e? - jeśli tak to jakie są granice - rozumiem iż na pewno nie dużo można ze względu na słabą wentylację w tak napakowanej obudówce. A co myślisz o coolerach z laptopów - przegladając fotki (i rozkręcając mojego gruchota) zauważyłem iż są dosyć cienkie.

Dalej to stacja HD1,76MB - za jej pomocą można w łatwy sposób wymieniać dane z PC (pracuje też w formacie 1,44MB) ale czy jest ona całkowice kompatybilna z amigowymi stacjami 880KB, czy soft na dyskietkach od A600, 1200 itd będzie prawidłowo odczytywany? czy można ją normalnie zamontować w miejscu FDD w A1200?

Skąd dostąć przelotkę ze złącza CDRWslimm (miniIDE??) na normalne IDE 2,5"?

Czym właściwie różnią się procesory 603e, 603e+ i 604 - te ostatnie chyba nie były montowane w turbo dla A1200?

pzodro i nie zawracam głowy już :D

Ostatnia modyfikacja: 05.01.07 10:22
[#45] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #44

- wszystkie karty BlizzardPPC są montowane na tych samych płytkach drukowanych (modele z SCSI też), a więc są tych samych rozmiarów. Mogą się co najwyzej różnić poborem mocy i ilością generowanego ciepła (ale 060 grzeje się sporo mniej niż 040)
- stacja 1.76 MB jest całkowicie zgodna z oryginalną stacją 880 kb, problem może się pojawić, gdyby ktoś sformatował dyskietkę 1.44MB na stacji 880 kb, wtedy stacja 1.76 próbuje ją odczytać jako 1.76 MB - trzeba zakleić drugą dziurę w dyskietce - żaden problem
- róznego rodzaju przelotki z CD laptopowego na złącze IDE 2.5 cala znajdziesz bez problemu na Allegro
- w kartach turbo do A1200 były montowane tylko PPC603e (604 były tylko w kartach do A4000). Co do różnic - szukaj na stronach Freescale
[#46] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #44

Karta PPC z procesorem 060 ma identyczne wymiary. Do desktopa jest nawet lepsza, niż wersja 040, bo przy taktowaniu 50MHz nie wymaga żadnego dodatkowego chłodzenia na 68k. Co do podkręcania 060 - jak się da, to oczywiście można, choć w takim przypadku wypada nakleić jakiś cooler. Nie demonizuj słabej wentylacji - procesory 68k, w granicach częstotliwości, z jakimi mogą pracować, to nie Athlon 2GHz czy inne tam ichne wynalazki - jak jest cooler, to jest git. EC060 bez żadnego chłodzenia zaczyna się niepokojąco grzać dopiero przy 100MHz. Podkręcanie PPC to już poważniejsze zagadnienie cieplne.

Coolery z laptopów są cool. Sam używam takiego o rozmiarach 3 x 3 x 0,5 cm. Dał sobie radę z 040/33 podkręconą na 43 (Apollo), 040/25 (BPPC) i 040/33 podkręconą na 40 (też BPPC) - wszystko to w desktopie.

Amigowa stacja HD jest w pełni kompatybilna i czyta wszystkie amigowe dyskietki. Pecetowa stacja HD wogóle nie jest kompatybilna bez przeróbki.

Przelotkę na IDE->Slim rzadko da się kupić oddzielnie. Łatwiej kupić ją z jakimś napędem CD, który po pozyskaniu przejściówki można wyrzucić lub zniszczyć. Cenowo wychodzi praktycznie na jedno.
[#47] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #44

Ja dam taką uwagę tylko - moim zdaniem nie warto kupować stacji HD. Miałem, ale od początku niedomagała, obecnie wyłamał się jeden czujnik i działa tylko jako HD :) Dużo lepiej kupić sieciówkę, o ile masz jakiegoś PC w domu, i połączyć komputery siecią.
[#48] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@madman15, post #47

co do stacji z wyłamanym czujnikiem, to wystarczy przelutować z dowolnej stacji pecetowej
co do przerzucania danych siecią - zgadzam się w 100% :)
[#49] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@madman15, post #47

Mam stację HD i mogę powiedzieć, że bardziej nie działa niż działa :) Dyskietki DD obsługuje bez zająknięcia, natomiast HD to loteria

Ostatnia modyfikacja: 05.01.07 15:02
[#50] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@wali7, post #45

dzięki wszystkim za opinie :)

co do przelotki dla CDRW slimm to właśnie szukam na allegro już jakiś czas i nie moge znaleść...

a czy ta stacja HD nornalnie działa w desktopie (normalnie wypluwa dyskietki itd?)?

Ostatnia modyfikacja: 05.01.07 16:25
[#51] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@wali7, post #45

jeszcze jedno o co zapomniałem zapytać - karta ta (BLIZARD')ma możliwość rozszeżenia pamięci do 256MB - a czy obudowa desktopA1200 stwarza ograniczenia w tym kierunku? Tj czy można mieć pamięc 256MB czy np tylko 128 czy tam 64? rozumiem iż pamięć jest tam w dwóch podstawkach zastanawia mnie tylko czy w desktopie da się wykorzystać obie czy fizycznie jest to nie możliw i można tylko jedną?
[#52] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #50

Tak, zupełnie normalnie, tylko że są 2 wersje - do towera i do desktopa. Jeśli kupisz wersję do towera, to będziesz musiał podpiłować nieco obudowę, bo przycisk jest w nieco innym miejscu - nic strasznego w sumie.
Co do RAMu w Blizzardzie - widzę że te sloty ma umieszczone tak, że problemem będzie tylko typ pamięci - w ten slot położony bardziej "płasko" być może wejdzie tylko pamięć fizycznie jednostronna.
[#53] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@madman15, post #52

a czy są simm'y jednostronne 128MB? czy tylko 64 - tak przynajmniej jest na efunzine? Bo ze znaleźeniem simm128MB dwustronne nie ma problemu (np na efunzine) - czyli w desktopie (poprzez jego fizyczne ograniczenia i brak jednostronnych kości 128MB) mieści się tylko 192MB FAST'u?

Jeszcze jedna sprawa - na allegrojest w tej chwili do sprzedania karta z PPC: http://www.allegro.pl/item155392123_blizzard_powerpc_603e_240_68040_25.html
i sprzedawca tam pisze: "Jest jeszcze jedena sprawa - po włączeniu komputera należy wykonać reset bo system nie ruszy - jest to fabryczny feler wszystkich tego typu kart" - czyli prawde on pisze czy nie? - zawsze po włączeniu trzeba resetować po kilku sek. komputer?

Ostatnia modyfikacja: 07.01.07 15:23
[#54] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #53

To NIE jest ograniczenie desktopa. W ogóle nie wiem, czy to ograniczenie jest. Wejdź na www.amiga-hardware.com i obejrzyj sobie zdjęcia tej karty w wysokiej rozdzielczości - mi chodzi o to, że ten slot jest strasznie blisko PCB karty i dwustronny SIMM może po prostu nie wejść tak w desktopie, jak i w towerze.
[#55] Re: ile da się wcisnąć do A1200desktop.

@madman15, post #54

Wejdzie SIMM fizycznie dwustronny, ale kości pamięci muszą być bardzo płaskie. Były takie SIMMY.

Ostatnia modyfikacja: 08.01.07 00:29
[#56] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #53

Do BlizzardaPPC wchodzą SIMMy dwustronne w oba sloty. Przynajmniej ja tak mam u siebie.

Na ten reset po włączeniu jest jakiś sposób, poza tym nie występuje on za każdym razem.
[#57] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #53

W mojej BPPC siedza dwa dwustronne simmy po 64mb i dzialaja (w tawerce zaznaczam...), chociaz jest jedno ale. Otuz jedno z gniazd na pamiec (te blizej krawedzi karty) ma problem z obsadzeniem plytek na ktorych uklady sa umieszczone w pozycji pionowej. Problem tkwi w tym, ze uklady te koliduja z krawedzia zlacza pamieciowego i uniemozliwiaja prawidlowe umieszczenie simma. Nie wiem, czy w innych BPPC byly montowane bardziej "ekonomiczne" zlacza (czyt. mniejsze), ktore pozwalalyby na zamontowanie takich pamieci. Rozwiazanie tego problemu w moim wypadku sprowadzilo sie do tego, ze w gniazdo sprawiajace problem obsadzilem simma, ktorego elementy sa zamontowane w poziomie, a tego "drugiego bohatera odcinku" bez problemu w drugie zlacze umieszczone glebiej karty.

Ostatnia modyfikacja: 08.01.07 15:05
[#58] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #51

Raczej wejdzie tylko jeden jednostronny lub cienki dwustronny simm. Ja w wiezy mam dwa simy po 64, jednak ten jeden jest nieco wygiety, poniewaz wlozylem go tak troche na sile, ale z odpowiednia tolerancja nacisku. Tak czy inaczej problemow nie ma.
[#59] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Andrzej Drozd, post #58

Mniej wiecej o to mi chodzilo. Zapomnialem dodac, ze pamiec, ktora usilowalem obasadic w bank jest wlasnie z rodzju tych "niskoprofilowych", czyli reasumujac nie wazna technologia, ale ulozenie scalakow na ukadzie - pionowo = nie, poziomo = tak.

Ostatnia modyfikacja: 08.01.07 21:25
[#60] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #1

ok wsio już wiem dzięki za rady...:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem