[#61] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #60

powróce do tematu bo mam jeszcze jedno pytanko - chodzi nagrywarkę DVD slimm - chciałbym zamiast normalnej CDRW - mam nawet coś takiego na oku:

http://www.allegro.pl/item161925000_dvd_rec_liteon_ssm_8515s_slim_wewn_bulk.html

jak się to ma do Amigi czy można ją wykorzystać?

aha - jeszcze jedno skąd kurde dostać przejściówke miniIDE na 2,5"??
[#62] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #61

Nagrywarkę DVD Slim można wykorzystać analogicznie, jak 'normalną', 5,25". Z punktu widzenia obsługi urządzenia przez Amigę napęd Slim niczym się nie różni od 'dużego'.

Przejściówek miniIDE->2,5" nie spotkałem. Trzeba skorzystać z przejściówki na 3,5". Tę najlepiej kupić z cedekiem typu Slim, po czym cedeka wyrzucić a przejściówkę zużyć.
[#63] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Daclaw, post #62

Z tego co słyszalem to jedyny filesystem czytający DVD to AllegroCDFS a żeby go móc używać trzeba mieć przejściówkę 4xeide lub FastATA

[#64] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@amigafan, post #63

ale mam FAST ATA (jeszcze nie zamontowane)także nie będzie problemu, tylko jak amiga się sprawuje z takim DVD - wszystko ok, normalnie czyta płytki, wypala, czyta wypalane, CDTV, CD32 itd? pozdrawiam
[#65] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@Daclaw, post #62

Ja kupiłem kilka miesięcy temu przejściówkę miniIDE->2.5 cala w sklepie Dekanex w Krakowie
[#66] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@amigafan, post #63

U mnie płyty DVD są czytane pod zwykłym AsimCDFS (combo DVD+CDRW typu slim). Bez problemu, jeśli track na płycie DVD jest mniejszy niż 4GB, z problemami gdy jest większy.
[#67] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #1

sory że odgrzewam stary temat
mam tylko jeszcze jedno pytanko ( w sumie powinno być na forum dot.OS4 ale...)- tzn jak to jest w końcu z tym OS4 - będzie on śmigał na klasykach czy nie - w sieci jest pełno zbieżnych informacji - ma chodzić na oczekiwanych sprzętach-obiecankach , na A1 a co do klasyków to jedni twierdzą że zbyt różne konfiguracje i nie będzie OS4 dla klasyków, inni znowu pokazują foty i filmy jak OS4 chodzi na A1200. Jak to z tym naprawdę będzie - opłaca się wrzucać to PPC czy może lepiej poszukać 060?

pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 11.03.07 21:08
[#68] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #67

Os4 jest zapowiadany na Amigi Classic pod PPC. Betatesterzy posiadający Amigi klasyczne podają coraz to nowsze i pozytywne na ten temat wiadomości. Najlepiej zapytać się na Execu, tam na pewno conajmniej dwóch redaktorów testuje Os4 na klasycznych Amigach.
Zresztą zawsze na PPC można postawić MorphOSa. Trzeba tylko pamiętać, że procesory PPC z Amig klasycznych są dość leciwe i na obecne warunki nie będzie rewelacji, choć porównując do Motoroli, nawet 060, skok prędkości jest znaczny.

[#69] Re: ile da siê wcisnąć do A1200desktop.

@zangief, post #67

Nie kupuj sprzętu pod zapowiedzi, bo się natniesz tak jak tysiące amigowców na przestrzeni dziejów, którzy wierzyli zapowiedziom i dostosowywali do nich swoje plany. Albo czekali, zamiast podnosić sobie bierzący komfort, albo szarpali się na wielkie inwestycje sprzętowe. Teraz siedzą na PC, i nawet nie chcą spojrzeć w stronę Amigi. Tylko żółć ich zalewa na każdą myśl o tym, że dali się omotać.

Amigę kupuje się pod to co jest, nalepiej po starannym uprzednim rozeznaniu jak to działa.

PPC warto mieć, chociażby dlatego, że stanowi ono jedyną możliwość instalacji karty GFX w standardowej obudowie A1200. Poza tym jest kilka programów sporo różnych drobiazgów, które korzystają z PPC. Chciałoby się więcej, ale nawet to, co jest, znacznie podnosi komfort korzystania z Amigi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem