[#1] OpenPCI USB Controller i Mediator
Posiadacze Mediatora powinni zainteresować się tym wątkiem na portalu
Amiga.org. Udało się znaleźć kontroler USB, który działa z Mediatorem przez OpenPCI.
[#2] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@mailman, post #1

dzieki! yippee
wlasnie kupilem na allegro karte - zobaczymy co z tego bedzie (moze jakis artek) ;0

Ostatnia modyfikacja: 17.01.07 15:26
[#3] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #2

Właśnie tę kartę?
[#4] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@mailman, post #3

Chipset, porty wszystko sie zgadza
lecz wyglada troszke inaczej.

[#5] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #4

Testuj, testuj, testuj :)

Karta moze jest innego producenta? Strasznie jestem ciekaw co z tego wyjdzie - mam wprawdzie Spidera i chwale go sobie, ale taki wynalazek moze zainteresuje autora OpenPCI i cos jeszcze dostaniemy (marzy mi sie kontroler dyskow PATA, SATA i FireWire).

[#6] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #2

jak na razie to dostalem takie cos:
0-OpenUSB.device: OpenUSB.device 1.23 (4.1.2007) Š2004 by Guido Mersmann
0-OpenUSB.device: OpenPCI type is: MediatorA1200! 1
0-OpenUSB.device: Welcome unit 0 - Type: 'OHCI Host Controller'
0-OpenUSB.device: Name: 'AcerLabs M5237 (Aladdin-V)' (0x10B9/0x5237/0x10B9/0x5237)
0-OpenUSB.device: Welcome unit 1 - Type: 'OHCI Host Controller'
0-OpenUSB.device: Name: 'AcerLabs M5237 (Aladdin-V)' (0x10B9/0x5237/0x10B9/0x5237)
0-OpenUSB.device: Welcome unit 2 - Type: 'OHCI Host Controller'
0-OpenUSB.device: Welcome unit 3 - Type: 'EHCI Host Controller'
0-OpenUSB.device: Name: 'Unknown' (0x10B9/0x5239/0x10B9/0x5239)
0-poseidon.library: New hardware DEVS:USBHardware/OpenUSB.device/0 added. Plug in, baby!
0-poseidon.library: Root hub has been enumerated.
0-hub.class: Hub with 96 ports successfully configured.
0-hub.class: I'm in love with hub 'USB OHCI Root Hub'.

i niestety nie mam za bardzo czasu ani nic do podpiecia, aby sie pobawic wiecej. (kamerki i irdy nie licze bo to same windows modele) Postaram sie jakis aparat skolowac to zobacze.

[#7] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #6

daj mi namiar na gosciaco kupiles od niego karte usb

dzieki

[#8] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@ZimA, post #7

http://www.allegro.pl/item158510620_kontroler_usb2_0_4_2p_ali_gwa_faktu_nowy_najtanie.html

[#9] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #8

Sam sobie dopisuje juz, ojjoj, ciezkie czasy ida.

Wracajac do setna sprawy w moim medku voodoo jest na samym dole, a kontroler usb powedrowal na sama gore. Przegladalem jednak stare informacje i okazuje sie ze bede musial poprzekladac troszke karty w slotach (przynajmniej do testow).
Karte wpisalem w poseidonie tak samo jak spidera jako unit 0,1,2,3.
Jutro napisze co i jak - po przeprowadzkach.

[#10] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #9

Sam sobie dopisuje juz, ojjoj, ciezkie czasy ida.

Master spoko jeza :D, ja ciagle obserwuje, ale medka nie mam... czekam na ostateczny efekt Twoich testow... . Pozdrowionka!

[#11] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@Lokaty, post #10

Właśnie zamówiłem taka samą kartć .Mam pytanie ty to testujesz na jakiejs wersji demo czy masz zarejestrowana wersje.
[#12] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@Dziadziomiecio, post #11

kurczak

mnie tez juz korci aby zamowic :)

a wlasnie!

jakie ograniczenia ma wersja niezarejestrowana??

[#13] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

Dema same dema :) wiesz troszke kosztowna sprawa aby do testow rejestrowac stos itp.

Po zamianach kart sa juz inne komunikaty (wg mnie bardzo zachecajace) patrzcie:

0-poseidon.library: Welcome to poseidon 3.5 (24.12.06) Š 2002-2006 by Chris Hodges (20061224)!
 0-poseidon.library: PoPo kicks ass.
 0-OpenUSB.device: OpenUSB.device 1.23 (4.1.2007) Š2004 by Guido Mersmann
 0-OpenUSB.device: OpenPCI type is: MediatorA1200! 1
 0-OpenUSB.device: Welcome unit 0 - Type: 'OHCI Host Controller'
 0-OpenUSB.device: Welcome unit 1 - Type: 'OHCI Host Controller'
 0-OpenUSB.device: Welcome unit 2 - Type: 'OHCI Host Controller'
 0-OpenUSB.device: Welcome unit 3 - Type: 'EHCI Host Controller'
 0-OpenUSB.device: Name: 'Unknown' (0x10B9/0x5239/0x10B9/0x5239)
 0-poseidon.library: New hardware DEVS:USBHardware/OpenUSB.device/0 added. Plug in, baby!
 0-poseidon.library: New hardware DEVS:USBHardware/OpenUSB.device/1 added. Plug in, baby!
 0-poseidon.library: New hardware DEVS:USBHardware/OpenUSB.device/2 added. Plug in, baby!
 0-poseidon.library: New hardware DEVS:USBHardware/OpenUSB.device/3 added. Plug in, baby!
 0-poseidon.library: Say hello to bluetooth.class V3.2 (Bluetooth HCI via usbbluetooth.device).
 0-poseidon.library: Whoah! camdusbmidi.class V3.0 surprised as USB MIDI CAMD Interface class.
 0-poseidon.library: The door bell rang for cdcacm.class V3.3 (USB modems via usbmodem.device).
 0-poseidon.library: Welcome egalaxtouch.class V3.1 (Support for eGalax Touchscreens) to the party.
 0-poseidon.library: Don't laugh at hid.class V3.6 for Generic support for human interface devices.
 0-poseidon.library: Time has come for hub.class V3.2 (Root/external hub base class) to join the show.
 0-poseidon.library: Start blaming massstorage.class V3.4 for helping at Supports storage devices via usbscsi.device.
 0-poseidon.library: Ain't palmpda.class V3.1 useful for Palm PDA HotSync via usbpalm.device?
 0-poseidon.library: Say hello to printer.class V3.2 (Bidirectional printer driver via usbparallel.device).
 0-poseidon.library: Whoah! serialpl2303.class V3.2 surprised as PL2303 serial adapter via serialpl2303.device.
 0-poseidon.library: The door bell rang for stir4200.class V3.1 (IrDA Bridge for STIr4200 chipsets via usbstir4200.device).
 0-poseidon.library: Welcome bootkeyboard.class V3.0 (Support for keyboards in boot protocol mode) to the party.
 0-poseidon.library: Don't laugh at bootmouse.class V3.1 for Support for mice/tablets in boot protocol mode.
 0-poseidon.library: Time has come for dfu.class V3.1 (Firmware Upgrading/Downloading) to join the show.
 0-poseidon.library: Start blaming simplemidi.class V3.1 for helping at Simple MIDI-IN Stream class mapping to keyboard.
 0-poseidon.library: Ain't ethwrap.class V3.0 useful for Ethernet SANA wrapper for simple devices via usbethwrap.device?
 0-poseidon.library: Say hello to pegasus.class V3.0 (Ethernet SANA driver for Pegasus chipsets via usbpegasus.device).
 0-poseidon.library: Whoah! rawwrap.class V3.2 surprised as Simple USB bulk IO wrapper via usbraw.device.
 0-hub.class: Hub with 2 ports successfully configured.
 0-hub.class: I'm in love with hub 'USB EHCI Root Hub'.
 0-OnlineSupport: Success! Returned complex data format (124 bytes).

tylko do jasnej $^^@%@&&% zapomnialem od starszego playerka wyhaczyc i nadal nie mam jak sprawdzic czy wykrywa cuskolwek czy nie.
Moze ktos kto ma spidera podpowie czy u niego podobne komunikaty sa??

dodano:
Wpycham i wpycham te irde i te moja kamerke made in china/taiwan, lecz zadnej reakcji w stosie poseidona nie ma - tak jakby nigdy nic.
Chyba jednak te 31zea poszlo na marne....

Ostatnia modyfikacja: 25.01.07 19:05
[#14] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #13

Obiecujaco to wyglada... mysle, ze warto by bylo gdybys sprobowal z massstorage.class skorzystac. Jak w powyzszym logu poseidona zamieszczonym przez Ciebie widac ze IrDA musi byc na odpowiednim chipie (tj. STIr4200 - no chyba, ze na nim jest), a z aparatem nigdy nie wiadomo. Wyrwij ten empeczy plajerek i sprobuj... powodzenia! :)

[#15] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@Lokaty, post #14

Tak, tylko myslalem ze pomimo, iz nie mozna dewajsa obsluzyc to poseidon go wykryje - a tutaj nic!

[#16] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #15

... chociaz z drugiej strony masz racje ... jednak nie wiem jak sie ma Poseidon do "nowego" nie za bardzo kompatybilnego standardu (wzgledem obslugi sprzetu - nie wiem, nie mialem nigdy usb w Ami), ktory sie pojawil w Twojej Amidze. Zreszta wiesz jak to z naszym sprzetem jest, az w koncu zadziala :).

[#17] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #15

Podpinalem do USB (Poseidona) rozne urzadzenia. Kazde bylo wykrywane (modem na neostrady, bluetooth, skaner, przejsciowke do pada od XBOX) ale nie kazde obslugiwane.
[#18] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

Czyli jednak to nie ta karta :( bbuuuuuuuu
Wpakowalem dzisiaj mp3playera i kicha. (na playerku wyswietla sie komunikat ze inicjuje polaczenie z kompem i... tak juz zostaje:)

Widocznie oprocz ksztaltu karty zmienili cos jeszcze.

p.s. chyba ze cos jeszcze zle ustawione - lecz marne szanse, ze tak jest.

[#19] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #18

Jeszcze sie nie zalamuj - najlepiej potestuj PenDrive`y. Sam miałem kilka problemów z wynalazkami made in china (np. Actina) na Spiderze. Aparaty za to - pracowaly wszystkie, lacznie z tymi co na w98se nigdy nie zadzialaly.

Playerki podejrzewam o podobne problemy jak wymienione wyżej.

Komunikaty podane wyżej bardzo zachecające. Bardzo podobne do tych Spiderowych :)

[#20] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@Skotos, post #19

Jako posiadacz Spidera i Poseidona 3.4 powiem tyle. Wszystko co podłączysz do Amigowego USB jest rozpoznawane prawidłowo przez Tridenta. Inna sprawa z obsługą danych urządzeń.
Co do komunikatów Tridenta, to u mnie są takie:

0-poseidon.library: New hardware DEVS:USBHardware/spider.device/2 added. Plug in, baby!
0-poseidon.library: New hardware DEVS:USBHardware/spider.device/0 added. Plug in, baby!
0-poseidon.library: New hardware DEVS:USBHardware/spider.device/1 added. Plug in, baby!
0-poseidon.library: Whoah! cdcacm.class V3.3 surprised as USB modems via usbmodem.device.
0-poseidon.library: Say hello to hid.class V3.5 (Generic support for human interface devices).
0-poseidon.library: The door bell rang for hub.class V3.2 (Root/external hub base class).
0-poseidon.library: Welcome massstorage.class V3.3 (Supports storage devices via usbscsi.device) to the party.
0-poseidon.library: Don't laugh at printer.class V3.2 for Bidirectional printer driver via usbparallel.device.
0-poseidon.library: Ain't serialpl2303.class V3.2 useful for PL2303 serial adapter via serialpl2303.device?
0-poseidon.library: Welcome bootkeyboard.class V3.0 (Support for keyboards in boot protocol mode) to the party.
0-poseidon.library: Whoah! bootmouse.class V3.1 surprised as Support for mice/tablets in boot protocol mode.
0-poseidon.library: Welcome rawwrap.class V3.2 (Simple USB bulk IO wrapper via usbraw.device) to the party.
0-hub.class: Hub with 5 ports successfully configured.
0-hub.class: I'm in love with hub 'USB EHCI Root Hub'.
0-hub.class: Hub with 3 ports successfully configured.
0-hub.class: Hub with 2 ports successfully configured.
0-hub.class: New device 'USB Optical Mouse' at port 2. Very nice.
0-hid.class: Using HID Descriptor from initial configuration run.
0-hid.class: HID the road, 'USB Optical Mouse'!
20-OnlineSupport: No TCP/IP stack running!
0-poseidon.library: PoPo kicks ass.
0-hub.class: New device 'deskjet 5550' at port 2. Very nice.
0-printer.class: Please welcome 'deskjet 5550' to the family at usbparallel.device unit 0!
0-printer.class: Look at this: 'MFG:hp;MDL:deskjet 5550;CID:hpdeskjet_5550A851;CMD:MLC,PCL,PML,DW-PCL,DYN,DESKJET;CLS:PRINTER;DES:hp deskjet 5550;SN:MY26H1K1P62L;S:0380008084001000032c1480000c2550000;P:1962,FL,B0;J: ;'
0-hub.class: New device 'Mass Storage Device' at port 1. Very nice.
0-massstorage.class: Postconfig patchflags 0x0711
0-massstorage.class: Delaying init sequence by 2000ms.
0-massstorage.class: MSD 'Mass Storage Device' LUN 0 available through usbscsi.device unit 0!
0-massstorage.class: Device 'Mass Storage Dev' is of type Direct Access.
0-massstorage.class: Removable Task started.
0-massstorage.class: Partition 0 is (probably) FAT formatted!
5-massstorage.class: Loading filesystem L:fat95 from RDB failed. Trying DOS...
0-massstorage.class: Loaded filesystem L:fat95 via DOS!
0-massstorage.class: Mounted usbscsi.device unit 0 as UMSD:
[#21] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@kmilota, post #20

Zgubiłem pierwszą linijkę. Oto ona:

0-poseidon.library: Welcome to poseidon 3.4 (1.11.06) © 2002-2006 by Chris Hodges (20061101)!
[#22] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #13

Skąd masz Poseidona 3.5?
[#23] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@kmilota, post #22

Z tej strony

A jednak tam jeszcze nie ma :(

Ostatnia modyfikacja: 27.01.07 10:32
[#24] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@kmilota, post #22

przyszedl jako update

[#25] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@Skotos, post #19

Wszystko to jest oczywiste. Ale POSEIDON nie wykrywa zadnych urzadzen wkladanych do kontrolera. Wiesz kto inny dawno by juz szczytowal gdyby tyle razy mu wlozyc/wyciagnac ;)

dodano:
karte wpakowalem do pieca i wszystko 'ladnie' poszlo; tym samym wykluczajac wadliwosc sprzetu.

Ostatnia modyfikacja: 27.01.07 15:34
[#26] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #25

Wiesz kto inny dawno by juz szczytowal gdyby tyle razy mu wlozyc/wyciagnac

Chociaz USB ma "dziurki" to raczej tendencji do szczytowania nie posiada :D... a szkoda bo byl bym bardzo ciekawy reakcji... ;)

[#27] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #24

Jaki update? Ja jestem zarejestrowanym użytkownikiem Poseidona 3.4 i żadnego updatu nie znalazłem i nie otrzymałem. A jakie są różnice pomiędzy Poseidonem 3.4 a 3.5?
A tak w ogóle, to dziwne, że PPA o tym w nowościach nie pisało.
[#28] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@kmilota, post #27

oczywiscie bylo

http://www.ppa.pl/index.php?p=4965&c=1
[#29] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #25

Wyslalem dzisiaj zapytanie do elboxa; aby w koncu raz na zawsze wyjasnili sprawe z kolejnoscia kart w medku.

[#30] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@quaint, post #28

Faktycznie było. Tylko 24.12.2006 jakoś nie włączałem komputera :)
tylko najgorsze jest to, że po instalacji Poseidona 3.5, mój Spider przestał działać. Tandeta.
Zaraz napiszę do Elboxu z zapytaniem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem