[#31] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@kmilota, post #30

chyba wersja 3.5 nie supportuje spider.device
[#32] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@Norbert, post #31

Tak to wygląda. Podmieniłem poseidon.library na ten z wersji 3.4 i wszystko wróciło do normy. Co ciekawe pozostała część z pakietu poseidona 3.5 współpracuje z poseidon.library 3.4.
[#33] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #9

Mam takie niesmiale i naiwne pytanie: za ile fizycznych portow odpowiada jeden amigowy UNIT ?? za np. 2 czy moze za cala karte ??
Jesli mam w kompie 2 porty + 6 na karcie (4 na sledziu i 2 wewnatrz) to ile UNITow potrzeba ??

Pytam, bo w dniu w ktorym pojawil sie ten watek, znalazlem w biurku w pracy wlasnie karte pci USB... co prawda na chipsecie via VT6202, ale i tak postanowiłem "pozyczyc" ja na weekend do domu na "testy" ;)

Pierwsze potestowalem ja pod Amithlonem. Pod sterownikiem AmithlonUSB chodzi bez problemow. Skopiowalem z amigi sterownik OpenUSB i ... tu wyszla kwestia tych UNITow bo moje urzadzenie (plajer mp3) raz jest rozpoznawany i obslugiwany a raz nie. Skojarzylem ze moze chodzi wlasnie o numerki UNITow, bo pod niektorymi portami dziala a innymi nie (moze sa popsute?)...

Karte podlaczylem do Amigi i przy rozpoznawaniu zawsze wyskakiwal blad "enumeration device" (czy cos takiego)... co ciekawe czasem taki komunikat wystepowal nawet pod Amithlonem na standardowym ster. AmithlonUSB ale po przeladowaniu stosu lub przelaczeniu wtyczki playerMP3 zaczynal dzialac ! :)
wiec jest chyba jakas nadzieja bo w Posejdonie ustawiony mialem tylko jeden UNIT OpenUSB.device...

Dzis jak wroce do domciu sprobuje ustawic ze 3 unity, moze to pomoze...

[#34] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@virago, post #33

Ilość Unitów nie jest zależna od ilosci gniazd USB, tylko od kontrolerów USB na karcie. I tak Spider ma ich trzy, więc ustawia się trzy Unity. Mimo że Spider ma pięć gniazd USB. Musisz sprawdzić ile kontrolerów masz na tej karcie. A to zależy od zastosowanego "scalaczka" i oprogramowania na karcie.
[#35] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@kmilota, post #34

Witam,

Ja testowałem z ww. driverem (najnowsze OpenPCI, posejdon demo 3.4 i arakatak z aminetu) 2 kontrolery (na Mediatorze 1200):
ALI 5273 i NEC D720101GJ.
Logi z Tridenta informują o wykryciu 2 unitów na każdej z kart:
UHCI i OHCI, jednak urządzenia podłączone do portu USB
nie są wykrywane :)
Testowałem Pendrive LG 512MB USB 2.0 i IrDA'e.
Dziś sprawdzę jeszcze mysz USB.
Mam jeszcze kontroler na VIA, też spróbuję ;)

pozdrawiam
Szymon Zygmański
[#36] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@virago, post #33

Po prostu dodawaj nowe unity do oporu, wszystko zalezy nie od ilosci portow, lecz jednostek na kontrolerze.
A poseidon doda tyle unitow ile bedzie mogl.

[#37] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #29

zapytalem:
> Jestem posiadaczem Mediatora 1200. Prosze o wyjasnienie problemu zwiazanego
> z kolejnoscia kart w medku. Konkretnie w jakim porcie powinna znajdowac sie
> karta gfx?

no i odpisali:
Kartć graficzną można montować w dowolnym slocie Mediatora.

W przypadku korzystania z kart pracujących w trybie busmaster
(takich jak Spider, karty muzyczne lub FastEthernet) polecamy
instalować kartć graficzną w slocie o jak najniższym
numerze, a kartć Spider w slocie o jak najwyższym numerze
(czyli slocie położonym najbliżej dna obudowy). Wiąże sić
to z tym, że sloty o niższych numerach mają niższy priorytet
przydziału szyny PCI w trybie busmaster.

wiec znow bede musial zaglowac kartami.

[#38] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #37

A wystarczyło poczytać instrukcje na początku. Ja naszczęście nie mam takich problemów. Mediator w A4000 działa normalnie, nie jak w A1200.
[#39] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #36

wczoraj testowałem karte pod mediatorem. Poseidon wykrył 3 unity... z tym ze za wyjatkiem bledu "enumeration device" player mp3 nie dał znać o sobie. Pozniej bylo jeszcze gorzej, ami wieszala sie przy probie zaladowania posejdona... myszki usb nie testowalem, a na jednym z portow player przelaczyl sie w tryb usb2.0 (bo normalnie to dziala w 1.1).

Dzis znowu pomecze ta karte pod Amithlonem. moze cos zdzialam...

[#40] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@Dziadziomiecio, post #11

I jak wygladaja Twoje testy? Mam nadzieje ze karta doszla i zdazyles juz cos posprawdzac.
Czekam na odzew.

[#41] Re: OpenPCI USB Controller i Mediator

@11MASTEr, post #2

Jest jeszcze jedna sprawa dot. poseidona. Otoz gdy naciskam offline lub chcialbym wyjsc ze stosu to wtedy wita mnie guru. Zwalnianie pamieci ktora juz jest wolna.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem