kategoria: A600
[#31] Re: Przełącznik kickstart

@tbone, post #29

Ale szkoda wywalić cały Twój opis, bo fajnie to jest rozwiązane i opisane, od symptomów poprzez podejrzenia, pomiary aż do rozwiązania. Może się komuś przyda jeszcze. No i gratulacje szybkiej naprawy, fajnie że masz sprawnego sprzęta, bo czarny ekran nie brzmiał obiecująco...
[#32] Re: Przełącznik kickstart

@tbone, post #29

Póki nie miałem kaloryferów- w mieszkaniu grzałem kominkiem na drewno, nogę trzymałem na zlewozmywaku z odkręconą zimną wodą- gorąca grzała się w bojlerze więc zawsze był deficyt szeroki uśmiech
[#33] Re: Przełącznik kickstart

@pong777, post #20

pong777 - stosujesz rezystory 10k, ja użyłem 4k7, mam dziwne objawy i zastanawiam się co jest tego przyczyną - TU pisałem w tej sprawie:
Jak się okazało po dłuższych testach, to pulsowanie diody Caps Lock występuje zarówno na KS1.3 jak i na 3.1. Klawiatura wtedy nie działa (brak reakcji na naciśnięcie klawiszy) za wyjątkiem resetu - Amiga uruchamia się ponownie. Przy ROM diagnostycznym jak pisałem wcześniej klawiatura działa poprawnie. Sprawdzę też czy to samo dzieje się na 29F160, zaprogramowanym tymi samymi wsadami.
Rezystory mam podpięte na stałe z pinu 1 i 42 do pinu 22, z pinów 1 i 42 sygnał do przełączników a one do masy.

Czy dla 27C160 wartości rezystorów 4k7 zamiast 10k mogą mieć znaczenie dla takiego zachowania?
[#34] Re: Przełącznik kickstart

@Adinfo, post #33

Te rezystory, to tylko podciągające do logicznej jedynki. Nie ma znaczenia ich wartość, tylko rząd wielkości. Na oko każdy rezystor z przedziału 1k-10k będzie dobry, większy też może być i się nic nie stanie, mniejszy z kolei lepiej nie, bo jak się go ściąga później przełącznikiem do masy, to niepotrzebnie nam zużywa prąd z zasilacza.
[#35] Re: Przełącznik kickstart

@Mq, post #34

No to muszę szukać dalej przyczyny problemu z klawiaturą. Sprawdzę też w A500 czy taki objaw wystąpi. Na fabrycznym KS1.3 oraz 2.04 nie mam tego problemu.
[#36] Re: Przełącznik kickstart

@dyktaja, post #1

Też mam problem z przełącznikiem kickstartów 1.3/3.1.
W mojej A2000 rev.4.5 przełącznik działa bez problemu.
Ostatnio przestał mi bootować dysk więc postanowiłem sprawdzić kontroler SCSI z dyskiem
na pożyczonej A2000 rev.6.2 .
Przełożyłem przełącznik do tej drugiej Amigi i odpala tylko KS 1.3.
Przy KS 3.1 nic się nie dzieje ,czarny ekran, Znowu przełożyłem do mojej A200 i działa jak należy.
Jaka może być przyczyna?
[#37] Re: Przełącznik kickstart

@Talentinek, post #36

Zapewne masz A500 rev 5 lub starszą. Tam jest bug na płycie głównej i kickstarty większe niż 256 kB (czyli od 2.0 w górę) nie działają. Trzeba zrobić prosty patch na płycie głównej.
[#38] Re: Przełącznik kickstart

@wali7, post #37

Właśnie brałem to pod uwagę ale na A2000 z wyższą rewizją (6.2) KS 3.1 nie działa
a na niższej rewizji (4.5) działa.
Chyba że na rev 6.2 też jest taki bug.
Amiga nie jest moja więc nie będę na niej nic robił.
Potrzebna była tak jak pisałem do sprawdzenia karty z dyskiem.
[#39] Re: Przełącznik kickstart

@Talentinek, post #38

Sprawdź tylko, czy A500 to stara rewizja (masz podpisane na płycie). Możesz ewentualnie policzyć układy pamięci, jeśli masz więcej niż 8, to jest rewizja najwyżej 5. I wtedy kość z kickiem 3.1 bez przeróbki płyty głównej NA PEWNO nie będzie działać.
Nie wiem jak jest z rewizjami A2000, musiałbym popatrzeć na schematy. W A500 rev 5 po prostu najstarsza nóżka adresowa (A18) podpięta jest do złego wyprowadzenia ROMu, w kickach 256 kB (max 1.3) ta linia jest nieużywana, więc wszystko działa, przy kickach 512 kB (2.0 i wyżej) musisz jej użyć, więc Ami nie odpala.

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2023 15:59:53 przez wali7
[#40] Re: Przełącznik kickstart

@Talentinek, post #36

też miałem podobnie ...

pomogła WYMIANA podstawki kicka
:)
a w twoim przypadku może pomoże tylko wylutowanie tej podstawki i jej przeczyszczenie??
(od dołu, czyli płyty głównej :) )

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2023 16:45:43 przez Cezarykl
[#41] Re: Przełącznik kickstart

@Cezarykl, post #40

Jak już proponujesz wylutowanie podstawki, to zamiast czyścić starą lepiej od razu wlutować nową.
Co nie zmienia faktu, że jeśli to stara rewizja A500, to przyczyna wynika z tego co napisałem powyżej.
[#42] Re: Przełącznik kickstart

@Cezarykl, post #40

Myślę,że jednak przyczyną może być rewizja płyty, chociaż dziwne że na dużo starszej rewizji śmiga dobrze.
Wylutowanie podstawki odpada, bo Amiga nie jest moja a po drugie jest w stanie jakby przed chwilą
wyszła z fabryki.
Będę musiał poszukać kogoś z inną A2000 do sprawdzenia karty.
[#43] Re: Przełącznik kickstart

@polutuje, post #4

Ten
U mnie wygląda to tak

Ten dokładnie system przełączania działa mi na A500, a czy działa w taki sam sposób na A600?
Chodzi mi o to, że w 500 dwie nóżki epromu wiszą w powietrzu (podstawka rom 40 pin). W 600 ma być tak samo? bo tam podstawka rom ma przecież 42 pin.
Szukam też wersji Kicka 1.3 do wypalenia, który będzie działał na A600 i A500.
[#44] Re: Przełącznik kickstart

@hichal, post #43

w 500 dwie nóżki epromu wiszą w powietrzu

jedną można uciąć a drugą, podłączyć chwytakami lub przylutować,
do procesora i będzie obsługa 1mb romów
:)
[#45] Re: Przełącznik kickstart

@Cezarykl, post #44

Codziło mi raczej o to, czy jak wsadzę w A600 cały 42 pinowy rom (27C800) bez odginania nóżek w podstawkę z kbelkami, przełącznikiem i rezystorem to będzie działać tak jak w A500? czyli bez problemów?
I druga sprawa, czy oryginalny Kick 1.3 z A500 będzie poprawnie działać z A600?
[#46] Re: Przełącznik kickstart

@hichal, post #45

Trzeba sprawdzić w praktyce, czy taka pamięć będzie funkcjonować. Kickstart 1.3 (34.5) na pewno zadziała w A600.
[#47] Re: Przełącznik kickstart

@hichal, post #45

pin 1 po prostu lekko odegnij i nie wkładaj w podstawkę bo jest tam linia adresowa A_19, więc jak zapodasz tam +5V to na 99% się coś uszkodzi. Pin 42 w układzie 27C800 nie jest używany możesz go nie odginać i włożyć w podstawkę lub dla świętego spokoju też lekko odgiąć nie wkładać w podstawkę na płycie.
[#48] Re: Przełącznik kickstart

@hichal, post #45

Zależy jak nagrasz wsad, bo w A600 są obsługiwane kickstarty 1MB, więc w tej przestrzeni musi się znaleźć kopia twojego wsadu ze względu na lustrzane efekty, które występują w mapie pamięci Amigi. Najlepiej by jednak było te nóżki odgiąć i podłączyć do masy, żeby wykluczyć ewentualne ich pływanie w A500, podobno działa wielu ludziom i bez tego, tylko nie wiadomo, czy bez podciągania, te epromy nie generują jakichś zakłóceń.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2025 21:18:46 przez bulbulator
[#49] Re: Przełącznik kickstart

@bulbulator, post #48

Zaprogramowałem 2 wsady po 521KB, zmieniam Kickstarty przełącznikiem podłączonym dokładnie jak na fotce z postu #4. Na 500 wszystko mi chodzi jak trzeba, ale chcę to w taki sam sposób kumplowi do 600 wstawić i nie wiem, czy zadziała jak u mnie, chciałem się upewnić zanim mu Amigę spitolę.
[#50] Re: Przełącznik kickstart

@hichal, post #49

Tak zadziała, tylko pin1 oraz pin 42 nie mogą wejść w podstawkę, musisz je lekko rozgiąć i umieścić układ w podstawkę, wtedy nic nie uszkodzisz i będzie działać jak w A500.
1
[#51] Re: Przełącznik kickstart

@superbonio, post #50

OK, na taką odpowiedź czekałem. Dzięki wszystkim za pomoc OK
1
[#52] Re: Przełącznik kickstart

@superbonio, post #50

Znalazłem inny rodzaj montażu przełączania kickstartów. Ten z prawej wypróbowany, chodzi ok, a co z tym z lewej, na czym polega różnica?
[#53] Re: Przełącznik kickstart

@hichal, post #52

Po lewej: za pomocą przełącznika 2-pozycyjnego linia adresowa A18 (pin 1) jest podłączana bezpośrednio do napięcia zasilania VCC +5V (pin 22) lub do masy GND (pin 31).

Po prawej: linia adresowa A18 (pin 1) jest podciągnięta przez rezystor 10k do napięcia zasilania VCC +5V (pin 22). Za pomocą przełącznika ON/OFF linia A18 jest podłączana bezpośrednio do masy GND (pin 12).
[#54] Re: Przełącznik kickstart

@RomanWorkshop, post #53

Aha, czyli mam rozumieć, że obojętnie którym sposobem połączymy przełącznik, efekt będzie taki sam?
[#55] Re: Przełącznik kickstart

@hichal, post #54

Efekt będzie podobny, ale lepiej nie podłączać napięcia +5V bezpośrednio do wyprowadzeń pamięci. Dodatkowo zrobiłem test w swojej A600 - włączyłem amperomierz między piny A18/A19 podstawki Kickstartu, gdy był do niej włożony Kickstart 2.05 oraz masę. Popłynął prąd ponad 60mA i szybko przerwałem test - to potwierdza, że lepiej nic nie podłączać bezpośrednio do tych pinów. Wyprowadzenia nr 1/42 pamięci 27C800//27C160 w takim układzie przełączania banków, rzeczywiście nie mogą być włożone do podstawki DIP42 Kickstartu w Amidze 600/500+ (rev. 8A).
[#56] Re: Przełącznik kickstart

@RomanWorkshop, post #55

Ok, czyli bezpieczniejsza jest prawa opcja, ponieważ między pinami +5V a A18 mamy rezystor. Myślę, że bezpiecznie też będzie odciąć piny 1 i 42 , żeby przypadkiem nie dostały się w podstawkę.

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2025 13:07:43 przez hichal
[#57] Re: Przełącznik kickstart

@hichal, post #56

Lepiej nie odcinać pinów pamięci - nie ma możliwości żeby przypadkiem dotknęły jakiegoś sygnału, a później będzie ciężko ją przeprogramować w razie takiej potrzeby.
[#58] Re: Przełącznik kickstart

@hichal, post #56

Robiłem ostatnio taki prosty przełącznik kickstartów na 27C160 z dwoma obrazami (zamiast czterech). Dla uproszczenia nóżkę 42 zostawiłem wolną, więc musiałem zdublować obrazy obydwu kickstartów. Do nóżki 1 doprowadziłem VCC i VSS z nóżek 22 i 31, obydwa szły przez osobny rezystor 4k7 - może wystarczyłby jeden rezystor, ale nie chciałem aby jakimś kablem szła masa, czy zasilanie bez większej rezystancji.
A nóżki 1 i 42 zabezpieczyłem kawałkami koszulki termokurczliwej aby nikt nie podpiął tego źle.
[#59] Re: Przełącznik kickstart

@wali7, post #58

Ja kiedyś zrobiłem tak, żeby nie używać dodatkowego PCB i żeby zachować niski profil link
[#60] Re: Przełącznik kickstart

@wali7, post #58

O i to jest super sposób z koszulką termokurczliwą.pomysł
Dzięki Wam za cenne i pomocne uwagi OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem