kategoria: CD32
[#91] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@mikecios, post #90

Kolega FeRu chyba myślał, że twój wynik z CD32 jest z A1200
[#92] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #91

Przyjdzie to się wypowie :>
[#93] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@mikecios, post #92

post78 link w odpowiedzi na twój komentarz z wynikiem.
[#94] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #93

No przecież pisał kolega że jego SX32Pro wyciąga troszke ponad 8MIPS a ta karta przecież też jest taktowana 50MHz. Dlatego też napisałem,że słabsze wyniki SX32pro i TF330 przy taktowaniu 50MHz 68030 są być moze spowodowane niewielką różnicą architekturze CD32 i A1200, bo gdzieś te ~2MIPSy traci wg Sysinfo. Patrząc na to że chiociażby Blizzard 1230III i IV przy takcie 50MHz czy nawet TF 530 przy 50Mhz wyciskają ~10MIPS.
Co Cie więc tak zdziwiło???
[#95] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@FeRu, post #94

Jak zmapuje kicka to wyciągnie jak na Blizzardach 1230. Jakby to nic nie dawało to by te karty nie miały zworek do mapowania kicka.

Nie zapominaj, że SX32Pro ma simmy, a TF330 ma szybsze ramy.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 14:27:51 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#96] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #95

Niestety wszystkie simm mam 60ns, nie udało mi się nigdy dorwać 64 mb 50ns a to też ma wpływ na wynik w sysinfo.
[#97] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@FeRu, post #94

Sysinfo nie testuje amigi, tylko procesor, dla przykładu 68020 taktowany 14Mhz ma praktycznie taki sam wynik w A500, A600 i A1200, mapowanie kicka niewiele daje i nie przyśpiesza procesora, tylko powoduje szybsze działanie systemu i funkcji systemowych wywoływanych przez programy.
[#98] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@sanjyuubi, post #97

W takim razie jakie może dać blizkick w porównaniu z cou fastrom ?
Tak jak napisałem wyżej, po dodaniu do ss cpu fastrom WB widocznie przyśpieczył.
Przed tym prostym zabiegiem, przy ustawieniu na 64 kolory, muliło się to strasznie.... otwieranie okien i załadowanie ikon masakra. Po dodaniu - ogień.
[#99] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@mikecios, post #98

"Korzyści" tego słowa brakuje w pierwszym zdaniu ;)
[#100] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@mikecios, post #98

Nie wiem dokładnie co potrafi blizkick, ale polecenie CPU nie daje ci możliwości wczytania kickstartu z pliku.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 23:31:37 przez sanjyuubi
[#101] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@sanjyuubi, post #100

Tak, wczytać z pliku nie wczytam. Tylko jest sens wczytywac z pliku tom 3.1 skoro taki mam na pokładzie ?
[#102] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@FeRu, post #78

Dobre wiesci :)
z tego co pisze na forum autor TF330 to 030 miala wylaczony tryb burst, po rozwiazaniu problemu z Akiko rev.0 wzial sie za wydajnosc i juz puscil do testow soft do karty z ktorym CD32 z karta osiaga 9.6 MIPS.
[#103] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@nicus101, post #102

No i super. Moja TF330 już w drodze do mnie,co prawda już z poprawionym softem na Akiko rev.0,ale chyab jeszcze bez tych poprawek wydajnościowych.
Ale może uda się mi wysłać komuś kartę na update softu lub sam zrobie update przy pomocy RPi
[#104] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@nicus101, post #102

Super, na A500 z jakąś nową kartą turbo 030/50 jest ponad 11 MIPS (przypuszczam, że to z włączonym MAPROM) ale mało tego, na tej samej karcie z kontrolera IDE jest 10 MB/s
[#105] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #104

Jednak moja karta ma nowy firmware więc będzie prawie 10MIPS
[#106] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@FeRu, post #86

Czy ktoś z forumowiczów planuje zakup karty?
Dołączyłbym do zamówienia.
[#107] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@mkdevil666, post #106

Już sprawa nieaktualna bo sprawdziłem sobie płytę główną i na mojej nie odpali się karta.

PLEASE NOTE:
The Akiko rev 0 issue has been resolved. The card will now work on any CD32, regardless of the Akiko revision.
[#108] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@mkdevil666, post #107

Zacytuję...

The Akiko rev 0 issue has been resolved.

Z tego co pamiętam to chyba już na wszystkich rev działa. No chyba że masz jakiś niespotykany nigdzie prototyp?!
[#109] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@mkdevil666, post #107

"Problem z Akiko rev 0 został rozwiązany. Karta zadziała teraz na każdej CD32, niezależnie od wersji Akiko."
[#110] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@nostrum666, post #109

Tak jest problem z Akiko już rozwiazany i dodatkowo jest włączony tryb Burst więc Motorolka już może rozwinąć skrzydła
Karta dotarła do mnie dzisiaj i cudeńko działa pięknie. Polecam każdemu kto ma CD32 bo dostajemy nową,bardzo dobrze poskładaną,stabilną i bardzo szybką kartę za ok 60% ceny kart ACA 123x czy Blizzarda 1230 o podobnej wydajności ~10MIPS.
Dodatkowo gratis jest adapter CF w zestawie.
Trzeba było czekać ponad 2 dekady na kolejną po SX32PRO karte turbo do CD32 ale warto było. Jak widać da się kupić w przystępnej cenie dobry produkt i to z UK.
Jestem pewien,że nasi "bizmesmeni" życzyli by sobie co najmniej 2x więcej za sama kartę,tak jak było z TF328 gdy szukałem poskładanego egzemplarza w naszym kraju.
Otrzymałem kilka ofert i każda była przynajmniej o 3/4 droższa niż zakup na Amibay,a jeden gościu chciał mi pchnąć karte z Riserem w tej samej cenie co TF330+Riser
Więc nie ma się co zastanawiać,kto chce karte niech się wpisze na kolejke na Amibay póki jest możliwość.

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2019 21:56:59 przez FeRu
[#111] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@FeRu, post #110

A jak wygląda jej kompatybilność z grami uruchamianymi z CD a nie z systemu? Nie ma żadnych problemów czy zwiech? Uruchamia się wszystko i działa stabilnie? Pytam bo jak kiedyś pisałem nie mam i nie chce systemu na CD32 i interesuje mnie to tylko pod tym kątem.
[#112] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@nostrum666, post #111

Tak samo ja nie chce mieć dysku z systemem na CD32 tylko odpalam gry z napędu,bo to w końcu konsola więc używam jej jak "bozia przykazała"
Sprawdziłem kilka składanek nagranych STĄD i najpopularniejsze tytuły w tym Glooma, Alien Breed 3D, Dooma i nie miałem póki co problemu żadnego,wszystko się odpalało od kopa.
Oczywiście potrzebne jest więcej testów,ale
[#113] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@FeRu, post #112

Przy Wichrze miewam pewne kłopoty ze zwiechami np Banshee potrafi się zawiesić w losowym momencie i np. Legacy od Sorasil wiesza się praktycznie na początku pierwszej mapy, jestem w stanie zrobić może że dwie tury i koniec. Czy byłbyś w stanie sprawdzić jak to wygląda na TF na tych grach?
[#114] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@nostrum666, post #113

Wyłączenie simma (zworka na karcie) rozwiązała by te problemy.
[#115] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #114

Wiem, nawet chciałem zrobić sobie wyłącznik do karty ale na razie jakoś się z tym ociagam. Jestem po prostu ciekaw czy te problemy występują też na TF czy nie. Co ciekawe nie ma takich problemów w grach gdzie przydaje się Fast Ram i dodatkowa prędkość, np. Alien Breed 3D czy Gloom co mnie bardzo cieszy.
[#116] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@nostrum666, post #115

Banshee odpala się bez problemu czy to ze składanek CD350,444,888 a także z innych nieoficjalnych składanek pobranych ze strony która podałem w poprzednim poście.
Przejście pierwszego etapu nie sprawiło żadnych problemów.
JEszcze wracając do samej karty....Podąłczając klawiature i myszke do CD32 otrzymujemy ekwiwalent A1200 z Blizzardem 1230 czy ACA123x z napędem CD dajacą już spore możliwości zabawy.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2019 00:55:34 przez FeRu
[#117] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@FeRu, post #116

Czyli mam rozumieć, że na wersji płyty głównej Rev 3 z AKIKO REV 0 - karta ci działa.
Jak tak to się dopiszę do kolejki i czekam. Chyba że jest ktoś na forum co che pogonić za te same pieniądze co na Ami... :)
[#118] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@mkdevil666, post #117

Tak działa. Problem został naprawiony więc bez problemu możesz się dopisać do kolejki.
Co do oferty stąd to wątpie że uda sie kogoś znaleźć
[#119] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@FeRu, post #118

Ogólnie karta wydaje się być bardzo fajnym rozwiązaniem pod warunkiem że ktoś chce mieć system na CD32. Jeżeli nie to szczerze mówiąc nie widzę zbytnio sensu jej kupowania bo realnie rzecz biorąc jest raptem garstka gier, które można policzyć na palcach rąk, a które skorzystają z jej mocy. Oczywiście nie mówię że nie można i pewnie wiele osób się zdecyduje na jej zakup, ale osobiście uważam że do uruchamiania gier z CD w zupełności wystarcza konsola z fastem a w większości przypadków nawet bez fastu. Oczywiście sam też się zastanawiam nad zakupem bo przecież w Amiswiatku to nie lada gratka i chciałbym ją mieć ale realnie rzecz biorąc byłaby to sztuka dla sztuki bo nie wykorzystał bym jej potencjalu bez zainstalowanego systemu. No ale to tylko moje przemyślenia na ten temat.
[#120] Re: TerribleFire TF328 dla CD32

@nostrum666, post #119

Jeżeli nie to szczerze mówiąc nie widzę zbytnio sensu jej kupowania bo realnie rzecz biorąc jest raptem garstka gier, które można policzyć na palcach rąk

Nikt nie kupuje rozszerzeń kierując się tym tokiem rozumowania, Amigowcy to tak nacja, która chce mieć amigi tak szybkie jak to tylko możliwe i gry mające wymagania najmniejsze jak to tylko możliwe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem