kategoria: Sprzęt
[#1] Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E
Może kogoś zainteresuje. Wygląda na to, że szybka decyzja niezbędna.

Vampire v500 v2+ w Amikit / 344.99E

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2017 22:46:52 przez Dopuser
[#2] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Dopuser, post #1

Co to za cena ???? Ja mam od Majsty w standardowej... produkcja idzie szybko wiec nie kumam dlaczego ktos mialby kupowac jedna w cenie dwoch...
[#3] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@twardy, post #2

Kto bogatemu zabroni kupić drożej ?
[#4] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@twardy, post #2

To nie płaciłeś 300 EUR + wysyłka?
[#5] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Raybeez, post #4

344.99 ojro/ 320 ojro też za bardzo dwa mi nie wychodzi. Tak czy inaczej jest nieco drożej.
[#6] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Raybeez, post #4

Aaa no dobra, cos mi sir ubzduralo ze 200 :) dobra, moj komentarz mozna usunac ;)
[#7] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@twardy, post #6

Ja to myślałem że jakąś promocję przegapiłem ;)
No nic nadal czekam, jak dojdzie to będzie już pewnie fullAGA, PAMELA i inne jakieś dodatki..
[#8] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Dopuser, post #1

Czy tego V można wsadzić do CDTV lub A2000?

Zaczynam chcieć mieć znowu Amigę 500 (łatwość montażu miast, a nie na procka).

Czy poza obecnym na płycie czytniku mSD (rozumiem, że można z niego odpalić system) złącze IDE obsługuje 2x IDE HD/CD? Jest szybsze niż te ide w A600? I czy to cudo wymaga raczej KS31?

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2017 13:30:11 przez xtro
[#9] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@xtro, post #8

Wampir w A2000 na pewno działa, w CDTV - nie wiem.
Czytnik microSD na wampirze póki co nie jest bootowalny, poza tym ma dosyć niski transfer. Można za to do niego podłączyć interfejs SDNet i mieć przez niego sieć. W przyszłości pewnie będzie można z niego wystartować system.
Z tego co czytałem, to da się podłączyć do IDE CD-ROM. Transfery z CF nieco powyżej 10MB/s, z microSD 2.5MB/s. Co do kickstartu, to możesz go sobie nawet wyjąć z płyty Amigi - wampir ma swój... 3.10.
[#10] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Jenot, post #9

Vampir z CDTV jeszcze nie działa, jest jakaś kolizja z napędem CD. Czytnik SD bootuje już od kilku dni, sterownik jest w zasadzie napisany. Teraz tylko optymalizacje. Transfer powinien wynieść powyżej 10MB/s
[#11] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@kwaku85, post #10

Czytnik SD bootuje już od kilku dni, sterownik jest w zasadzie napisany.

Myślisz o Vampire Boot? Jeśli tak to rozwiązanie jest połowiczne, to jak bootowanie z HDD na kicku poniżej 37.300:
Vampire boot is a ready made HDF image, which can be installed in Amiga internal IDE port and configured to boot a partition on SD card installed in Apollo Vampire accelerator card. Currently Apollo Vampire accelerator card doesn't support autoboot partitions on SD card and that's there where Vampire boot comes to aid.

No chyba, że w mitycznym GOLD3 coś się szykuje, ale ja piszę o tym co mamy teraz, a teraz transfer z SD jest słabiutki i bezpośrednio z SD zbootować się nie da. Ja używam microSD 32GB z PFS3 jako karty na backup i gry/dema WHDLoad.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2017 21:11:16 przez Jenot
[#12] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Jenot, post #11

Zaczynam więc powoli pragnąć powrotu do przeszłości i mieć znowu A500. Takie mam marzenie by mieć na biurku znowu dwa pierwsze komputery: Atari 800xl i A500 - miło by było porządnie dopaloną.
[#13] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@xtro, post #12

Ale amiga 500 z vampire to żadne retro , to kanapka
Z emulatorem na plecach , klimat totalne zero strata pieniędzy
Lepiej winuae odpalić
[#14] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Blendor, post #13

Na szczęście to tylko twoje zdanie, z którym zresztą zdecydowana większość się nie zgadza, w tym i ja.
Ogólnie Xtro- musisz się wstrzymać. Vampir jest ciągle na etapie... nawet nie beta, alpha bardziej. Dużo rzeczy jest rozgrzebanych i sporo brakuje zanim chłopaki zaczną to spinać w ładną całość. Jesteś gość mało cierpliwy, póki sprzęt nie będzie przygotowany jak dla laików, czyli wkładasz i samo się działa- lepiej odpuść. Pamiętasz boje z Furią. A tam jest jeszcze gorzej. Technologia nowa (jak na Amigę), mocno prototypowa, eksperymentalna. Niech chłopaki ogarną temat w miarę do końca, niech chociaż to co jest na wyposażeniu działa jak należy. Wtedy sobie zamówisz i będziesz zadowolony z Blendoremulatora Motorola Vampira.
[#15] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@kwaku85, post #14

ok, ja tak tylko teoretycznie. Prawda jest taka, że nie mam na hobby 350 E , a nawet jeśli to mi w tym momencie szkoda. Moja A600 na potrzeby piwnicznej tv blokowej doskonale starcza, a CDTV świetnie się w obecnym (podpis) konfigu spisuje jako wyświetlacz. Zresztą na te kilka "klatek schodowych" nie ma sensu nawet A1200 stawiać skoro działa tak już prawie 20 lat. Natomiast jak tak sobie w temacie doznań retro pomyślę, to kiedyś chiałbym mieć biurko z A500 i Atari 800xl właśnie jak w technikum na przełomie lat 80/90. Wisz to by było jak moja stara i zadbana kolekcja kolejek TT/H0 , płyt winylowych, kaset, czy sprzętu do filmowania 8mm. Taki powrót do klimatu wizualnego tamtych czasów. Może nawet kiedyś uda się zamienić z kimś na Atari i A500 z tych sprzętów co mam. Zobaczymy. A niekoszerność karty V. mi nie przeszkadza. Miałem (jak może wiecie z wątku) chwilę kartę Furia... niestety nie udało mi się jej uruchomić z HD. Odsprzedałem. Gdyby ruszyła pewnie miałbym już domowe final edition A600. A tak to jeszcze jest szansa na wymarzony powrót do A500. Takie widzicie dziada fanaberie.
[#16] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@xtro, post #15

Taniej wyjdzie jak zapakujesz płytę główna mini itx do obudowy
Amigi 500 zainstalujesz system odpalisz winuae całość możesz za grosze
Sobie zbudować i masz lepiej jak vampire a kształt amigi 500 na stole zachowany
[#17] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Blendor, post #16

Blendor, a wiesz, że taniej wyjdzie, jak wszystko to:
- Amiga 4000D CSmk2 060
- Amiga 4000D A3660 060
- Amiga 4000D/T Micronik 030
- Amiga 3000D 030
- Amiga 2000 2mb chip 030
- Amiga 2000 6800 (lol) 1mb
- Amiga 1200 030
- Amiga 1200 020 2mb
- Amiga 600
- Amiga 500
- Amiga CDTV
- Amiga CD32
sprzedasz i kupisz 20 albo i 30 mocnych pecetów. Co za idiotyczny argument. Skończ już swoim mentorskim tonem zniechęcać każdego, kto wyraża chęć kupienia Vampire. 300 czy 400 euro na sprzęt, jako dodatek all-in-one do maszyn, które lubimy używać (bo klawiatura, bo prawdziwa maszyna w środku) to naprawdę według ciebie jest dziś jakiś nieosiągalny wydatek? Chyba nie ma tu nikt lat 15-tu i liczy na kieszonkowe od starych. Wydoroślej chłopie i przestań ludziom do portfeli zaglądać. A w pierwszej kolejności sprzedaj swoje graty i używaj emulatora. Hipokryto.
[#18] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@skipp, post #17

Szkoda się szarpać skipp. Myślę, że Vampiry będzie można kupić później nieco taniej, obecnie jest wielki szał na tą kartę. Jeszcze teraz Kipper się poddał z montażem. Wszystko się uspokoi, Vampiry z nurtu zaczną kapać i może uda się kupić coś poniżej 300E. Tobie xtro też polecam, ale po prostu w późniejszym terminie, jak już zacznie działać jak należy. Sama wygoda używania dysku i HDMI jest tu nie do przecenienia. A Amiga jako Amiga w dalszym ciągu jest wewnątrz i działa.
[#19] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@kwaku85, post #18

Tak też zrobię, na ten moment świetnie mi się pracuje na A600 9,5MB. Poczekam nie tyle z uwagi na cenę, co na większe ogarnięcie firmwarowe produktu no i na przerzedzenie tej gigantycznej kolejki.
[#20] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@xtro, post #19

No tak sam się zapisałem 2 miechy temu na Vampirka do a600 i pewnie z rok jeszcze poczekam bo kolejka spora. Ale nie spieszy mi się wcale a wcale.
Za cenę turbinki 030 na dzień dzisiejszy dostajemy sprzęcik który zostawia w tyle wszystkie podkręcone 060 od Staszka OK . Owszem krwiopijcy to wciąż bobasy jeśli chodzi o ogarnięcie software jednak technologia FPGA ma nieograniczony potencjał i do reanimacji lub raczej asymilacji Amigi czy innego retro sprzętu w XXI wieku nadaje się idealnie.
Jak programisci w końcu opanują,załatają i dopracują technologię oraz wsady to dwudziestokilkuletnie akceleratory zostaną jedynie eksponatami muzealnymi,bo dla mało kogo będą przydatne.
Fajnie by było gdyby udało się twórcom przenieść 1:1 strukturę procesorów Motoroli x68 wtedy można by było uzyskać rewelacyjną kompatybilność i tylko lecieć w góre z taktowaniami prawie bez ograniczeń i wynalazki typu 68030 1GHz byłoby czymś normalnym....chociaż jak wiadomo to tylko gdybanie.
W każdym razie mocno trzymam kciuki za rozwój akceleratorów na FPGA.
Oczywiście sporo jest takze narzekania i krytyki w stylu " To już nie jest retro" "nie ten klimat" "to emulator" itp itd jednak ja uważam że w ogóle to nie ma sensu.
Wciaż przecież używamy swoje retro komputerki takimi jakie były kiedyś jednak dzięki dodatkowemu "Powerowi" mozemy na nich robić rzeczy które się nie śniły projektantom (zaawansowane gry 3D,pełna obsługa wideo czyli DIVX,XVID,DVD,MKV itd oczywiście muzyka,internet z obsługą flash,java,html 5 itp itd) i rozwijać technologie/platformę która wydawała się już martwa od wielu lat.
Wiem że trochę namieszane ale chyba wiecie ocebe pomysł
[#21] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@FeRu, post #20

Hmmm... czy Zynq zapewniający fizycznie interfejs zgodny z 68k (dzięki wbudowanemu fpga) oraz obsługę rozkazów 68k (dzięki uruchomionemu translatorowi 68k na ARM Cortex A9) dając dostęp do serii interfejsów sprzętowo (spi, uart, pci-e, usb, ddr3 etc.) jest czymkolwiek gorszym? A jeśli to byłoby FPGA z SoC na Cortex A53? Masz dokładnie wszystko co Vampire by obiecało (wraz z grafiką 3D o ile ktoś by przeportował driver Mali) oraz dobrym dekoderem wideo. Możliwości nie kończą się na tym co się da zrobić z Cyclone V przez Apollo team.
[#22] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@abcdef, post #21

Wiecie Panowie, trochę jednak martwi mnie to podejście wielu ludzi na tym zacnym forum. Ważne , że jest rozwój. A wcale nie zdziwiłbym się gdyby V. trafił na rynek także Atari ST - bo w sumie jeśli to sprzętowy zamiennik procka 68k to do linii ST pasuje ta idea idealnie... a może już to się dzieje?
[#23] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@xtro, post #22

Jeśli chodzi o moje zdanie w tym temacie:
- do tej pory (prawie półtora roku) nie mam ŻADNEJ odpowiedzi od Kippera czy naprawi mi te dwa Vampiry do A600 czy nie - spieprzył montaż (ale jednego naprawili chłopaki z RetroLab.pl a drugiego nie dali rady), i tu mogę mieć gorzkie żale to całego Vampira, ale
- FPGA i cała reszta to IMHO jedyna, najtańsza droga rozwoju dla klasyka (każdego!) tylko to musi być dopracowane, a nie rzucanie wersji beta/alpha na rynek i potem dalsze grzebanie - to NIE TAK powinno wyglądać,
- jeśli jakoś dorobią (jeszcze) obsługę trybów natywnych (o ile się da) to już to będzie sprzęt wart swej ceny,
- nam potrzebny jest SOFTWARE nowożytny a nie "tasowanie" się do rozdzielczości FHD.

Na razie jestem "zmieszany" całą sytuacją, ale trzymam kciuki...
[#24] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Tom Rain, post #23

NIe jestem elektronikiem , ale ogólnie widząc na fotkach tę kartę zastanawiałem się właśnie "a co z serwisem"... I przy nie ukrywajmy szczytowym jak na rynek amigowy popycie (chyba z 2 tys oczekujących) czy nie lepiej by zlecić szybką serię u "kitajców" w Chinach. A co za tym idzie mieć kilka % sztuk na wymianę karty w przypadku awarii. Ale mogę się nie znać...

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 20:17:14 przez xtro
[#25] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@xtro, post #24

czy nie lepiej by zlecić szybką serię u "kitajców" w Chinach
To się łatwo pisze, ale spróbuj kiedyś.
[#26] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@xtro, post #22

A wcale nie zdziwiłbym się gdyby V. trafił na rynek także Atari ST - bo w sumie jeśli to sprzętowy zamiennik procka 68k to do linii ST pasuje ta idea idealnie... a może już to się dzieje?

Tak, to się już dzieje: [link1] [link2] i paradoksalnie entuzjazm oraz wsparcie środowiska tak jakby większe niż wśród amigowców...

Niestety obecna konstrukcja "nieco" koliduje z rozmieszczeniem elementów na płycie Atari STfm ;)

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 20:25:28 przez skipp
[#27] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@skipp, post #26

No proszę, co róż się przekonuję (najczęściej w rozważaniach z zakresu fizyki teoretycznej) , że jak mi co do łba przyjdzie pomysła to już się w internecie przewinęło.... ale to akurat było oczywistą konsekwencją tego , że V. to jakby emulator procesora który nie powstał... kto wie może kiedyś będzie jakimś teoretycznym zamiennikiem MC 68090 ?

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 20:40:13 przez xtro
[#28] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@xtro, post #27

nie wiem co Wy widzicie w tym EMU cholera jak bym nie chciał Amigi tylko EMU to bym winuae sobie zainstalował , a tak to mam caly pokoj Amigami w róznych konfigach zawalony i mam pewnosc tego ze to nie są emulatory tylko Komputery z prawdziwą motorolką
[#29] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Blendor, post #28

Nikogo nie interesuje co ty byś chciał trollu
[#30] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Blendor, post #28

Już Ci tutaj tłumaczyliśmy że to nie jest emulacja.
Dalsze komentarze w tym stylu osobiście traktuję jak czystej wody troling i tyle. duszenie kupki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem