[#20]
Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E
@xtro,
post #19
No tak sam się zapisałem 2 miechy temu na Vampirka do a600 i pewnie z rok jeszcze poczekam bo kolejka spora. Ale nie spieszy mi się wcale a wcale.
Za cenę turbinki 030 na dzień dzisiejszy dostajemy sprzęcik który zostawia w tyle wszystkie podkręcone 060 od Staszka

. Owszem krwiopijcy to wciąż bobasy jeśli chodzi o ogarnięcie software jednak technologia FPGA ma nieograniczony potencjał i do reanimacji lub raczej asymilacji Amigi czy innego retro sprzętu w XXI wieku nadaje się idealnie.
Jak programisci w końcu opanują,załatają i dopracują technologię oraz wsady to dwudziestokilkuletnie akceleratory zostaną jedynie eksponatami muzealnymi,bo dla mało kogo będą przydatne.
Fajnie by było gdyby udało się twórcom przenieść 1:1 strukturę procesorów Motoroli x68 wtedy można by było uzyskać rewelacyjną kompatybilność i tylko lecieć w góre z taktowaniami prawie bez ograniczeń i wynalazki typu 68030 1GHz byłoby czymś normalnym....chociaż jak wiadomo to tylko gdybanie.
W każdym razie mocno trzymam kciuki za rozwój akceleratorów na FPGA.
Oczywiście sporo jest takze narzekania i krytyki w stylu " To już nie jest retro" "nie ten klimat" "to emulator" itp itd jednak ja uważam że w ogóle to nie ma sensu.
Wciaż przecież używamy swoje retro komputerki takimi jakie były kiedyś jednak dzięki dodatkowemu "Powerowi" mozemy na nich robić rzeczy które się nie śniły projektantom (zaawansowane gry 3D,pełna obsługa wideo czyli DIVX,XVID,DVD,MKV itd oczywiście muzyka,internet z obsługą flash,java,html 5 itp itd) i rozwijać technologie/platformę która wydawała się już martwa od wielu lat.
Wiem że trochę namieszane ale chyba wiecie ocebe