kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Blendor, post #28

EMU

Jeżeli to jest procesor 68000 odtworzony w fpga, to nie mamy do czynienia
z emulacją sensu stricto. Nawet nie ma co porównywać do winuae, zupełnie
inna bajka.
Fpga to niejako odtworzenie na poziomie sprzętowym, korzystając z dzisiejszej
technologii, wszystkich rejestrów motorolki 68000.
[#32] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@ClarensMartin, post #31

Inaczej ujmując tak na chłopski rozum to jakby w(y)drukować w specjalnym układzie inny układ (tu 68k). Tak to rozumiem.
[#33] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@ClarensMartin, post #31

Hmm, zastanówmy się... czy w FPGA jest odtwarzana fizyczna struktura 68k? Nie, nie jest. Jest odtwarzana logiczna struktura 68k (czyli FPGA jest zaprogramowane by realizowało funkcjonalność 68k). Gdy Apple przeszło z 68k na PPC w systemie był "emulator" środowiska 68k dla starszych programów. Później był podobny ficzer (rosetta) który tłumaczył ppc na x86.
W FPGA widzicie jedyną drogę rozwoju, a przez PPC pominęliście jedną z alternatyw, która obecnie jest bardzo popularna (ARM). ARMowy SoC zawierający wszystko co ma Vampire i wiele, wiele więcej (bo też dekoder av, grafikę 3D, huby USB i MAC do fast/giga ethernet; interfejsy I2C, I2S, UART, SPI, czasem SATA czy PCI-E). Może nie o taką rzeźbę jak tu:
http://hackaday.com/2016/07/02/the-dual-core-arm-powered-commodore-64/
mi chodziło, aczkolwiek po wszystkim co pokazał Vampire wyobraźcie sobie coś co równie dobrze będzie przyspieszać appsy 68k i otworzy drogę do appsów ARM (zakładając, że powstałby ARMowy WarpOS)
[#34] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@ClarensMartin, post #31

http://wiki.apollo-accelerators.com/doku.php/faq#technical

http://wiki.apollo-accelerators.com/doku.php/apollo_core

APOLLO is a new CPU, code compatible with the Motorola M68K processors.

It is a available and affordable CPU for your Amiga Classics and yet faster than the fastest 68060. It is compatible with all CPU of the Motorola 68000 family, except rare instructions currently not supported. AmigaOS 3.x currently recognize APOLLO CPU as a 68EC040. This new CPU is designed according to modern CPU standards, fully written in VHDL and is intended to run on the Altera Cyclone FPGAs.

Q: This is emulating a 68060, right ?
A: No, the Apollo Core is a legitimate 68000 series processor. It is not an emulation any more than your current 68k chips are.
[#35] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@abcdef, post #33

Od FPGA jest jeden krok do ASIC, jest tanie i latwe w prototypowaniu, to raz, a dwa - jezeli chcesz emulowac 68k na ARMie i wszystko co wymeiniles, to wystarczy malina i UAE, Vampir i jakikolwiek inny hardware przestaje byc potrzebny
[#36] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@thetdr11, post #35

Od FPGA jest jeden krok do ASIC, jest tanie i latwe w prototypowaniu

Taaa, komercyjna licencja Intela dla Quartusa, dodatkowo sam Cyclone V za więcej niż 25$. Dodatkowo Vampire równie dobrze mógłby działać "standalone" bo w trybie SAGA w zasadzie nie potrzebuje ani agnusa, ani pauli, ani nic innego, bo wszystko idzie od pamięci ddr, przez fpga do cyfrowego złącza hdmi i tv. Czyli... równie dobrze można powiedzieć, że w tym przypadku amiga to tylko interfejs klawiatury, myszy i flopa. Phi.
Za kilka $ masz SoC ARMowy, który tylko trzeba oprogramować tj. załadować na starcie tłumacza 68k, większym problemem jest podpięcie do istniejących magistrali Amigi i tutaj FPGA i tak będzie niezbędny, ale nie będzie musiał być ani taki wielki, ani taki szybki jak w Vampire. Parę lat temu był projekt HxC Floppy emulator, zrobiony - a jakże - na FPGA, bo przecież łatwo i tanio. Jakie były ceny każdy widział. Później pojawił się mod do Goteka. Sprzęt na STM32 bodajże. Jaka cena każdy widział, jaka funkcjonalność również. Od niechcenia malinkowcy nawet zrobili floppy na RPi (overkill) a niedługo trzeba było czekać na kompletny system (ARMiga). Jakkolwiek doceniam pracę włożoną przez cały Apollo Team to jednak i tak dla mnie to jest kolejna droga donikąd. Ślepy zaułek, który daje duży skok na pewną półkę, ale wyżej nie będzie już za dużo, trafiasz na ścianę i koniec gry. Większe i mocniejsze FPGA? Jasne, jak chcesz wydać 4000PLN za sam chip to nie ma sprawy. I tak ledwie dogonisz SoC ARMowy za 10$. Ale co ja tam wiem.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2017 10:19:26 przez abcdef
[#37] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@abcdef, post #36

Inaczej to ujme - FPGA jest tanim rozwiazaniem na etapie R&D, a to jest etap, na ktorym jest Vampire - mimo niemal masowej produkcji, nie mozna go traktowac inaczej niz prototyp. Jezeli uda sie ten projekt dociagnac do etapu produkcji ASICow, to koszty i wydajnosc beda zupelnie inne.

Ja nie pisze, ze SoCi ARMowe nie maja duzych mozliwosci, tylko, ze robienie rozszerzenia Amigii opartego na ARMie w moim odczuciu mija sie z celem - na pi juz w tej chwilii odpalisz UAE, a nawet od razu zabootujesz do workbencha, a do tego masz hdmi, usb i gpio. Twoje rozwiazanie do tego by sie sprowadzilo, bo na ARMie chcesz odpalac emulator 68k, a do tego nie jest potrzebny zaden nowy/kolejny sprzet, wystarczy sam soft.
[#38] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@thetdr11, post #37

pod uae na rpi masz dostęp do usb?
[#39] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@abcdef, post #36

Za kilka $ masz SoC ARMowy, który tylko trzeba oprogramować
To kiedy prezentujesz prototyp? Chyba, że to takie forumowe mędrkowanie...
[#40] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@thetdr11, post #37

Jezeli uda sie ten projekt dociagnac do etapu produkcji ASICow, to koszty i wydajnosc beda zupelnie inne.

Tylko kto to wtedy kupi... mężczyźni w średnim wieku płynący na fali sentymentu i nostalgii kiedyś się wyczerpią.
[#41] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Kilos, post #40

Nostalgia to oryginalna Amiga i gry z dyskietek
O vampirze za 2 lata nikt nie będzie pamietal
[#42] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@thetdr11, post #37

Chyba waść żartujesz, zainteresowani z odpowiednim budżetem kupią to co jest na FPGA, zapotrzebowanie będzie nikłe więc rozpoczęcie wdrażania ASIC byłoby finansowym strzałem w stopę.
na pi juz w tej chwilii odpalisz UAE, a nawet od razu zabootujesz do workbencha, a do tego masz hdmi, usb i gpio.

Na PC również od 2 dekad i co w związku z tym? Żeby nie było widziałem modyfikację gdzie do GPIO RPi była podłączona klawiatura Amigi i zrobiony kontroler joyów/mysz na chyba arduino. MAX232 i można nawej wyciągnąć serial, a FT245 na USB i teoretycznie miałbyś parallel. Wszystko w obudowie A600 bodajże. Nie zmienia to faktu, że to nadal tylko taka "armiga" więc dla absolutnych przeciwników emulatorów nie jest to żadna opcja. Cały czas argumentem jest połączenie z oryginalnym sprzętem, z chipsetem. Argument naciągany, bo to co robiły dopałki z rzeczywistymi motkami jednakowo dobrze może zrobić FPGA (vamp) jak i mikroprocesor o odmiennej architekturze z dostosowanym firmware. Nie ma znaczenia co siedzi w "czarnym pudełku" dopałki, może być nawet grafenowy procesor albo banda chińczyków z liczydłami, jeśli będziesz miał końcowo to samo co na rzeczywistej A500/600/1200 tylko szybsze, lepsze i większą ilością ficzerów to czemu miałoby cię obchodzić, co jest w środku pudełka? Fakty są takie, że Vampire nigdy nie będzie mieć ani porządnego dekodera av, ani porządnej grafiki 3D, ani porządnej obsługi USB2.0, ani porządnego ethernet 100/1000mbps itp. itd. A takie możliwości daje SoC za parę złotych. Tylko wszyscy są tak zaabsorbowani w FPGA, że nie dostrzegają innych dróg do osiągnięcia celu.
@Krashan - właściwie to jest coś co rozważałem swego czasu i nawet zacząłem szkic projektu, po zabawie TG68k. Ale to raczej w kwestii zabawy samymi ARM, a nie czymś co można sprzedać, bo to nie jest rynek, który mnie interesuje. Więc owszem takie forumowe mędrkowanie. Przeczytaj historię Vampire to będziesz wiedział, że od tego samego się zaczęło.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2017 11:50:55 przez abcdef
[#43] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@michal_zukowski, post #38

Chyba taki jak na kazdym innym hoscie, prawde mowiac nie widze powodow by mialy nie dzialac, ale prawde mowiac, nie wiem, bo nigdy nie probowalem odpalac UAE na pi.

^Kilos
[#44] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@thetdr11, post #43

UAE4ARM chyba nie ma takich fajnych opcji jak WinUAE, nie wiem nawet czy ma pokazywanie napędów systemowych w emulowanym środowisku. Nie liczyłbym na obsługę USB Raspberry przez AmigaOS w UAE. Mam co prawda RetroPie (a dokładniej RetrOrangePi) niemniej nigdy nie używałem do emulacji Amigi, tylko SNES. Kontrolery (pady, klawiatura i mysz) pod USB z tego co wiem działają... ale to akurat zupełnie inna kwestia.
[#45] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Blendor, post #41

Szczególnie zapomni o tym te niemal 2 tys osób które już vampira kupiło. "Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść" Blendor.
[#46] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@kwaku85, post #45

Piszcie sobie co chcecie...

PPa Aktualności lipiec 2025:

Nowa wersja Opery dla Vampire v.5.

Microsoft potwierdza, Windows 12 tylko w wersji na Amigę

W kolonii Mars One zainstalowano dostarczone lądownikiem nowe wersje Vampire w Marsjańskich Amigach 600

Arizona - zakład penitencjarny stanowy potwierdza wprowadzenie programu Amiga w resocjalizacji

MEN - obowiązkowe szkolenia z zakresu obsługi Amig w przedszkolach

Prezes Rady Ministrów - komisja śledcza w sprawie afery amigowej w MON
[#47] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E
[#48] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Blendor, post #13

Zgadzam się że zalatuje emulacją z km....ale fajnie że coś w temacie się kreci - z/u na dostępność/ceny retro sprzętu. Ja osobiście cieszę się z mojego Vipera-520CD, sama przyjemność.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2017 17:21:11 przez BomberMAX
[#49] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@BomberMAX, post #48

Viper to nie Emulator , to swietna karta turbo
[#50] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Blendor, post #49

Tak tak ok, racja Karta z prawdziwych ścieżek i chipów ok, racja
[#51] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@BomberMAX, post #50

Vampire tez ma prawdziwe sciezki tylko nie wiodą one do prawdziwych układów
[#52] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@Blendor, post #51

Prowadzą do prawdziwych układów, tylko funkcjonalność tych układów nie jest stała, a jest zależna od pliku konfiguracyjnego wgranego do układu (czy to bezpośrednio "wypalonej" w wewnętrznym eeprom, czy z zewnętrznej pamięci - konfiguratora, w momencie uruchomienia). Dla twórców FPGA daje o tyle fajną funkcjonalność, że wystarczy podzielić wsad na premium, regular i lite - nie ma możliwości "odblokowania" danej funkcjonalności - np. FPU - skoro układ jej fizycznie nie realizuje gdyż takowej konfiguracji nie ma w eeprom. W innych przypadkach funkcjonalność fizycznie jest jednakowa, jednak bywa sztucznie ograniczana przez firmware. Czasem da się ją odzyskać.
[#53] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@xtro, post #22

[#54] Re: Vampire v500 v2+ / Pre-Order w Amikit / 344.99E

@skipp, post #53

To nie jest forum Atari
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem