[#1] NEOSTRADA i AMIGA!!!!
Witam mam pytanko :)?Bede zakladam Mamci NEO i jak jest z zalozeniem a dokladnie mowiąc polaczeniem Amisi z OS 3.9 lub 4.0 ze stałym łączem????Pozdrawiam serdecznie

[#2] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Gumix, post #1

W przypadku Neostrady bez routera Ci się to raczej nie uda.
[#3] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Gumix, post #1

Nie da się podłączyć neostrady bezpośrednio do amigi. Musisz użyć routera, albo dzielić neta z PC.

Trzeba by to dodać do FAQ, albo coś.
[#4] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Grygus, post #3

Zapraszam. Na rozwój FAQ ma wpływ każdy. Kwestia tylko zatwierdzenia przez administratorów wpisu lub poprawki. :)
[#5] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Grygus, post #3

Dać to się da, ale nie na modemach, które dostawało się z 1 zł

[#6] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Gumix, post #1

Do Liveboxa się da - zarówno przez zwykły ethernet, jak i wifi.

[#7] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Gumix, post #1

Na którąkolwiek platformę sprzętową byś nie patrzył - zewnętrzny router jest najlepszym rozwiązaniem aczkolwiek droższym. Odradzam natomiast pomysły w stylu dzielenie połączenia netowego z pc.

Ostatnia modyfikacja: 03.02.07 13:26
[#8] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@koodlaty, post #7

Ja kiedys mialem dzielone lacze z Pegaza (na PC) i dzialalo bez
zarzutow..... Jedyna niedogodnosc, ze jak chcialem cos na pcuju zrobic
na necie, to pegaz musial byc wlaczony....

[#9] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Kaczus, post #8

Jest możliwość zmuszenia TPSA do przesłania modemu z wyjściem sieciowym (a nie USB) i taki się da. Choć ja po 2 tygodniach czekania (a miało być w 2 dni) zrezygnowałem i zamówiłem internet przez kablówkę. Działa bez problemu (oczywiście przez sieć - chyba trzeba o tym wspomnieć przy zamówieniu aby modem nie był USB).

Ostatnia modyfikacja: 03.02.07 22:55
[#10] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@AS, post #9

Nie wiem jak teraz, kiedys byla to roznica w cenie 1zl:
kilkudziesięciu/kilkuset - nie pamitam wielkości. Inne modemy mają ale
dla klientow dsl-a i niechetnie dają do neostrady - chyba, że coś się
zmieniło.

[#11] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Kaczus, post #10

Można wymusić w tej samej promocji (tylko teraz chyba nie ma już tej za 1 zł.). Z DSL też można powalczyć, ale oni się zapierają jak mogą. Ich główne motto: jak najwięcej sprzedać i aby jak najmniej używało. A to umożliwia USB - wyłączenie komputera zwalnia IP. Ale jak zamówiłem wtedy w tej promocji za 1 zł., to nie było problemu (podałem, że mam nietypowy sprzęt i tylko taki musi być, aby chodziło - najlepiej postraszyć systemami Amiga i IRIX), tylko obsługa fatalna i czekanie mnie znudziło.
Na kablówce jednego dnia przyjęto zamówienie, drugiego już miałem internet!

Ostatnia modyfikacja: 03.02.07 23:07
[#12] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@mailman, post #2

Routerem też się nie da, zapewniam.

[#13] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Kaczus, post #10

Po 150z byly modemy z neostrada podlaczane przez sieciowke.

[#14] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@vi-bee, post #13

No to jak jest w końcu z tą Neostradą? Do tego FAQ przydałoby się to dopisać, lecz prawdę powiedziawszy trochę nie wiem co.

Czy ktoś używa/używał Neo z Amigą? Niech napisze coś na ten temat konkretnie.
[#15] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@mailman, post #14

Ja używałem Pegasosa II z neostradą przez LiveBoxa . W mosnet wystarczyło wpisać odpowiednie IP, maske oraz bramkę i... net śmigał po kilku sekundach :D Nie wiem jak to jest na Miami bo nigdy nie próbowałem .

[#16] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Olo, post #15

Modem ethernetowy czy USB?
[#17] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Olo, post #15

witam sa sterowniki do linuxa tez i NEO tez bedzie dzialalo tak jest na stronie TP

[#18] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Olo, post #15

mozna zainstalowac dwa systemy OS i Linux? NA AMI?

[#19] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@AS, post #11

mozesz powiedziec jak?Co jest potrzebne?A Router musi byc podpiety przez Pieca?Czy nie musi byc?Czy wystarczy sam Router Neo i AMISIA :)

[#20] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Gumix, post #19

w zasadzie wystarczy sam router i amisia, ale przy konfigoracji
routera czesto amibrowsery wymiekaja....

[#21] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Malin, post #12

Jednak da się :D Własnie piszę z IB (chyba mam coś z charsetem).

[#22] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Kaczus, post #20

tzn?chodzą bardzo slabo www?Co z wtedy nalezy zrobic aby przy pakiecie 1MB np byl odpowiedni transfer do powyzszego pakieku?

[#23] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Malin, post #21

Witaj jak U Ciebie dziala?Masz NEO?mozesz cos wiecej opisac jak to dziala z programami Amigowymi i przegladarkami np Ibrowse 2.4?Dziękuje

[#24] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Kaczus, post #20

Mój router poszedł bez problemu na IB (Pierwszy lepszy pentagram z "nie dla idiotów"). Przygody z konfiguracją pominę :).

[#25] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Gumix, post #23

Mam NEO. Na IB jest ok, Wookiechat działa. Na razie działa tylko na MiamiDX. Ale na AmiTCP chybateż pójdzie :).

[#26] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@mailman, post #16

Podpinałem przez LiveBox gniazdkiem Ethernet kolor czerwony (tak jedno z gniazdek jest oznaczone;) ) i działało OK. Sprawdzałem też przez WiFi, wprawdzie poseidon rozpoznał poprawnie "palca" ale net nie działał (prawdopodobnie ja coś naknociłem) . Więc neo sprawdziłem tylko przez ethernet livebox :)

[#27] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Malin, post #25

jaki masz transfer?moglbys opisac jak zainstalowac? jestem na gg 7157807 z gory dziękuje.Jaki model Routera?

[#28] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Malin, post #24

Jaki masz transfer?Jaki pakiet?dziękuje i pozdrawiam moglbys opisac jak przebiega instalowanie?

[#29] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Gumix, post #22

nie - nie da sie skonfigurowac czasami, bo wymagana jest przegladarka
dzialajaca z nowszymi standardami niz te z czasow Króla Ćwieczka!

[#30] Re: NEOSTRADA i AMIGA!!!!

@Malin, post #25

moze jakis link?chciałbym zobaczyc jaki transfer jest?jaka szybkosc sciagania?Bardzo mi zalezy :)dziekuje

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem