kategoria: A1200
[#61] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???
[#62] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@TechNineWonder, post #34

@ TechNineWonder
Tam jest napisane Amidze nie Mac-u. MorphOS zaistniał jako System na Mac-u. No chyba że jest inaczej to uzasadnij.

Wyciągnij z szafy stare AmigaMagazyny lub Amiga Computer Studio, odkurz je i uważnie przestudiuj roczniki 1999/2000. To na pewno wyprowadzi cię z błędu.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2017 19:46:52 przez R-Tea
[#63] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@R-Tea, post #62

Tak to czemu 3.10 nie pojawi się na 1200 z PPC lub też 3.9 nie ma?

Odpowiem za Ciebie bo Amiga PPC jako platforma jest martwa i się nie rozwija. I nie było tam przyszłości, chyba że zabawa w optymalizowanie. I co nowa dystybucja to 2FPS w Quake więcej a o WWW videoHD można by pomażyć.

Czemu nie było na takim Lombard G3 albo WallStreet. Bo pewnie chodziło by to podobnie do BPPC. I czemu? bo tak samo martwa platforma. I 500Mhz to już było maks.

Bo może PPC to nie jest taki super procesor i 300Mhz to trochę za mało do funkcjonowania. Do tego kanapkowanie 1200 może trochę odstraszać.

To jest tak samo jak z tymi grami na Amidze 500 kiedyś były super a jak ktoś dzisiaj wraca to czasami czuje rozczarowanie.

Tylko w stosunku do 68k to jest normalne ale jeśli chodzi o PPC to nie bo to przecież najlepsza platforma na Świecie.

I rozumie że to istnienie od 1999/2000 przyćmiewa całą Historię Amigi i ta grupka pasjonatów w ilości 5k przyćmiewa wszystko co powstało na WB 1.2<>3.9

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2017 20:57:57 przez TechNineWonder
[#64] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@TechNineWonder, post #63

No sorry- ale bredzisz.. zero wiedzy w temacie (PPC)..
[#65] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@BULI, post #64

To napisz czemu 3.9 nie ma na 1200 Z PPC i opisz Sukces MorphOS na 1200 PPC. Wymień jakieś produkcje Dema Gry Softy etc.

Bo że bredzisz to mogę tak samo napisać i Jaok, racja

Tylko nie programy użytkowe typu nowszy Shell DataTypy etc... bez jaj

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2017 21:09:46 przez TechNineWonder
[#66] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

To ja Ci odpowiem, że względu na małą ilość pamięci RAM. Trzeba by było mocno kroić i w sumie nie wiadomo dla kogo? My użytkownicy MorphOS-a chcemy używać wygodnie tego systemu, a nie narzucać sobie jakieś chore ograniczenia w dniu dzisiejszym. Skoro mogę używać systemu na sprzęcie sporo szybszym niż turbo PPC dla Amigi to po co się ograniczać? Skoro wystarcza Wam to co daje Amiga + rozwiązania z końca wieku, to po co Vampir? Po to, że też chcecie wygodniej używać Amigi, jej systemu i programów, gier tylko godzicie się na mniejszą moc niż PPC, zyskując w zamian złudzenie, że jesteście bardziej Amigowcami niż użytkownicy NG. Niech powstanie Vampir, bo są ludzie, którzy czekają na takie turbo. Niech powstanie wersja samodzielna, która może być "fajną emocjonalną wycieczką" do lat naszej młodości. My wykupiliśmy inną wycieczkę.
[#67] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@KM, post #66

Ale jacy bardziej prze to My w sensie Wy jesteście najbardziej Amigowi bo nie dość że macie kod PPC to jeszcze 68k a wolne chipy wam nie są potrzebne.

I teraz przeczytaj co napisałeś i teraz porównaj to ze słowem martwa platforma.

To że było mało ramu trzeba było sobie zrobić Turbo z G4 ale nikt tego nie zrobił bo platforma była już martwa.

Dobra... Tak jestok, racjaok, racja
[#68] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@TechNineWonder, post #65

Ale po co Ci ta nienawiść do PPC?!

Ja osobiście lubię PPC w mojej Amidze i PPC "w moim" Workbenchu 3.9 ma co robić ok, racja

O sofcie wspomniał już waldiamiga w poście #42.

Cieszę się, że przy okazji tworzenia portów gier dla Vampira, również i moja 060 dostałą kilka fajnych gierek, ale jak na razie brakuje jakiegoś KillerAppa dla Vampira.
W tej kwestii Amiga z PPC jakościowo wypada znacznie lepiej.

Co myślę o Vampirku?
Vampir to fajna karta o dużych możliwościach i relatywnie przystępnej cenie (jak na warunki retroAmigowe) i z tego należy się cieszyć i walczyć o jak najlepszy produkt końcowy.
Prowokowaniem kolejnych wojenek w Ami-Światku nie zachęcicie ludzi do tego sprzętu, a przede wszystkim programistów do tworzenia nowego softu a to jest niezbędne (nowe oprogramowanie) do tego, żeby mówić o jakimś sukcesie Vampirka.
[#69] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@TechNineWonder, post #67

Z tego co kojarzę to my (użytkownicy MorphOS-a) nie jesteśmy przez sporą część uważani za Amigowców, 
W 1998/9 z G4 i martwa platforma? Nawet tego nie skomentuję. Obejrzyj sobie jeden z fajnych filmków dostępnych na YT i zacznij cieszyć się życiem.
[#70] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@ TechNineWonder
Ja jedynie odniosłem się do twojego twierdzenia, że:
MorphOS zaistniał jako System na Mac-u. No chyba że jest inaczej to uzasadnij.

Ja natomiast uważam, że MorphOS powstał (zaistniał) na Amigi z kartami turbo BlizzardPPC oraz CyberStormPPC.
Uzasadnienie na pewno znajdziesz w rocznikach MA i/lub ACS, o których wcześniej wspomniałem. To są niezbite fakty. I tyle.

A kwestia sukcesu tego czy innego rozwiązania, lub co jest martwe, a co się rozwija, albo kwestia wyboru sprzętu twórców MorphOS, to rzecz na inny wątek.
Mróćmy do Vimpira, bo to o nim wątek. Mnie Vampir V600 jak najbardziej interesuje, bo też zapisałem się do kolejki. Nie każdy tu jest takim szczęściarzem jak ty.
[#71] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@BULI, post #68

[b]O sofcie wspomniał już waldiamiga w poście #42[/b]

Aaa, zapomniałem o iFusionPPC, niestety tylko dla CSPPC - To emulator MacaPPC, szkoda że wersja dla BPPC nie ukazała się, ze względu na różnicę w budowie kart.
[#72] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@waldiamiga, post #71

Pamiętam też player SoftCinema.
[#73] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@R-Tea, post #70

Trzeba było się zapisać na preorderjęzyk

Gdybym się ocknął wcześnieə też bym pewnie miał 060 PPC ducke kart na Zorro ale nie mam. Bo moje przebudzenie było chwilowe i stwierdziłem że jeszcze nie czasz. A gdy nadszedł czas już za darmo nie rozdawaliok, racja Tak że ma Wampierza i tam jakieś 030 i też jest fajnie.

A co do sukcesu MorphOS na 1200 z PPC moim zdaniem był nim sam MorphOS. I ja uważam że była to platforma przejściowa. I na Mac-ach tak naprawdę się rozwinął. A Amiga to sukces 68k PPC było tylko respiratorem. W sumie to nadal jest. Ale wiem nie mam racjiok, racja
[#74] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@TechNineWonder, post #73

A co do sukcesu MorphOS na 1200 z PPC moim zdaniem był nim sam MorphOS. I ja uważam że była to platforma przejściowa. I na Mac-ach tak naprawdę się rozwinął. A Amiga to sukces 68k PPC było tylko respiratorem. W sumie to nadal jest. Ale wiem nie mam racjiok, racja

Tu z takim podejściem mogę się z Tobą zgodzić. Kto wie co by było gdyby MorphOS nie utracił namaszczenia.
[#75] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@KM, post #74

Nie ma co dywagować na ten temat.
MorphOS to świetny amigowy system. Wszystko w nim mi się podoba. Działa po amigowemu.
Jedyna wada czy bolączką to ciągły brak porządnej przeglądarki.
I gdyby nie fakt ze na MacOSie mam kilka dobrych przeglądarek, to by jakoś oblecialo.
A tak mały zgrzyt.
Osobiście uważam ze idea Vampire także wpisuje się w rozwój Amigi.
Zawsze chciałem zobaczyć jak będzie na żywo działał 68k np. 500 MHz.
I na razie choć zegar mniejszy, mamy jako takie porównanie z 060.
Poczekamy zobaczymy co dalej....
[#76] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@Voyox, post #75

Nie ma co dywagować na ten temat.
MorphOS to świetny amigowy system.

No pewnie że tak jest.

Ale gdyby np: ktoś kto ma odpowiedni HW zwrócił się do MOSTeam z prośbą o udostępnienie release od 0.4 do 1.4.5 . I powstało by z tego video ewentualnie + artykuł. Wydaje mi się że w celach Historycznych taki materiał powinien powstać.

Wtedy można by snuć wnioski, lecenie na nostalgicznych wspomnieniach z buntowniczych lat użytkowania. Na dzisiejszy dzień może być trochę słabe.
[#77] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@TechNineWonder, post #76

1.4.5 jest dostępny. Sam niedawno pobierałem, ale nie działa na WinUAE, albo ja nie umiem
[#78] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@SuperBuster, post #77

Trza by było spatchować QEmu by zadziałał MorphOS Classic tak jak to zrobił BigFoot, nie wiem czy Frode (autor Pluginu QEmu dla FS-UAE/WinUAE) jest zainteresowany tym (ja nie pytałem)
[#79] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@pat999, post #1

Wyczuwam masowy wysyp kart z 060 i PPC

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2017 16:53:52 przez tbone
[#80] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@tbone, post #79

Dobra nasza, chętnie przytulę 060 w rozsądnej cenie.
[#81] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@SokOK, post #80

Też na to czekam
[#82] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@tbone, post #79

Pięknie.
[#83] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@SokOK, post #80

No Phase5 pracuje całą parą i będzie cała MASA kart z 060...... Śpioch
[#84] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@tbone, post #79

W dobrej cenie będę skupywał takie karty, bo vampira nie strawie

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2017 19:30:12 przez _Skiba
[#85] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@tbone, post #79

Ami-myszy pozarly plytke czy jak?
[#86] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@_Skiba, post #84

A ja będę miał tylko V4.
A 060 nie strawie. Bo za lichy. Stosunek mocy do ceny beznadziejny.
[#87] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@tbone, post #79

Ciekawy kształt, przy dopychaniu będzie można stracić palce, chyba, że w zestawie będzie specjalny lewar szeroki uśmiech
[#88] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@selur, post #85

To je krzidło fledermausy chopie!
[#89] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@tbone, post #88

ich bin wie eine Fledermaus in einer das Amiga
[#90] Re: Czy ktoś wie co z Vampire 1200???

@selur, post #89

No ale jak nietoperz jak to jest toperz :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem