[#1] amiga i pc - jak przenosic pliki przez wi-fi (jestem ciemny w tym temacie)
Czesc,
jako, ze przekladanie karty SD po 100x dziennie moze sie kiedys znudzic (wlasnie dzis) chcialbym sie dowiedziec co zrobic (jak skonfigurowac) amige bym mogl widziec przez WI-FI mojego PC (o ile to mozliwe)

Co mam:
- taka czarna skrzynke od internetu (z polsatu) gdzie jak podam haslo to bede mial dostep do neta - no i dostep mam (z PC oraz z Amigi)
-na Amidze: Wifi network card WPA2/AES + RoadShow

Czego nie mam:
zadnego innego routera oraz sieci domowej - jestem w tym ZIELONY i nigdy nie bylo mi to tak potrzebne.

Co potrafie:
uruchomic na PC "hosted network" i chyba do tego bym chcial sie laczyc by wymieniac pliki

Pomocy
[#2] Re: amiga i pc - jak przenosic pliki przez wi-fi (jestem ciemny w tym temacie)

@peceha, post #1

Ja używam na Amidze RC-FTPd, a na pc skonfigurowałem amigę jako dysk sieciowy.
I pracuje to tak

[#3] Re: amiga i pc - jak przenosic pliki przez wi-fi (jestem ciemny w tym temacie)

@Risc, post #2

A nie łatwiej byłoby w drugą stronę? Na pc postawić jakiegoś FTP i z Amigi łączyć się klientem? Mogłoby być szybciej i nie męczyło by już CPU Amigi.
[#4] Re: amiga i pc - jak przenosic pliki przez wi-fi (jestem ciemny w tym temacie)

@MariuszK, post #3

Tylko co jak jeszcze przesyłam miedzy Amigami
[#5] Re: amiga i pc - jak przenosic pliki przez wi-fi (jestem ciemny w tym temacie)

@Risc, post #4

Nie widzę problemu, dokładnie tak samo. A jak już nie chcesz odpalać PC żeby stawiać FTP, to wystarczy raspberyPI chociażby z podpiętym jakimś dyskiem i wpiętym do sieci.
Z resztą nie wiem jak ty, ale ja nie mam jakoś strasznie potrzeby wysyłać codziennie gigabajtów danych pomiędzy amigami, żeby takie rozwiązanie było uciążliwe.
[#6] Re: amiga i pc - jak przenosic pliki przez wi-fi (jestem ciemny w tym temacie)

@Risc, post #2

Dla samego sprawdzenia jak to dziala pobralem program co podales (mozliwe ze pozniej zrobie to od strony PC ale najpierw musze to ogarnac).

W opcjach ogolnych poustawialem tak jak na obrazku zalaczonym do help-a programu.
Dodalem user-a i ustawilem w grupach sciezke do miejsca ktore chce by bylo widoczne (tak to zrozumialem).

No i pytanie co dalej? Bo nie mam najmniejszego pojecia - jak to wszystko wystartowac?
[#7] Re: amiga i pc - jak przenosic pliki przez wi-fi (jestem ciemny w tym temacie)

@peceha, post #1

Ja używam serwera FTP na Linuxie i MacOSX.
Na Amidze odpalam klienta FTP. Jest ich sporo: AmiTradeCenter, AmiFTP, AmFTP, mFTP
Wszystkie znajdziesz na Aminecie.

Na Windzie zainstaluj serwer FTP - Cerberus FTP
LINK
Zobacz jaki masz adres IP w sieci domowej pod Windowsem, np. 192.168.1.102
Ten sam adres potem wpiszesz w AmiFTP lub ATC.

Tutaj masz ładny opis RC-FTPD

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2017 00:18:36 przez Sir_Lucas
[#8] Re: amiga i pc - jak przenosic pliki przez wi-fi (jestem ciemny w tym temacie)

@Sir_Lucas, post #7

Dzieki za pomoc - ja powaznie jestem w tej materii 100 lat do tylu.

Na amidze mam juz AmiFTP.
Na PC Cerberus FTP (przeszedlem te wstepna konfiguracje).

W oknie Cerberus-a po prawej (Interfaces) pokazuje: 192.168.0.2 i porty 21 22 990 443. Jest tez 127.0.0.1 i te same porty.

Jak wchodze w NETWORK AND SHARING CENTER i klikam lewym na Connections:WI-FI(internet domowy) a potem na DETAILS to widze tam 192.168.0.2

Czyli rozumiem ze to mam wpisac na amidze w AmiFTP w polu SITE
Gdy to zrobie otwiera sie okienko SENDING LOGIN i koniec - nic sie wiecej nie dzieje
[#9] Re: amiga i pc - jak przenosic pliki przez wi-fi (jestem ciemny w tym temacie)

@peceha, post #8

Udalo mi sie podlaczyc do serwera postawionego na amidze (programem RC-FTP) tyle,ze na PC nie widze tam zadnego katalogu (na amidze w programie jest skonfigurowany katalog i odpowiednie pozwolenia oraz uzytkownik).
Wiem ze sie podlaczam bo na amidze w programie momentalnie pokazuje ze podlaczony jest 1 uzytkownik.
[#10] Re: amiga i pc - jak przenosic pliki przez wi-fi (jestem ciemny w tym temacie)

@peceha, post #1

A ja używam na Amidze Samby, tylko zamiast Wifi mam kartę Ethernetową na kablu.

Cała szkółka jak to odpalić jest tu na PPA, w artykułach, trochę posiedzisz i skonfigurujesz. Jak nie chce Ci się przekładać 100x dziennie karty to niewykluczone, że z ciągłym łączeniem przez FTP z czasem będziesz miał podobnie a tak... odpala się system, startuje Samba + Miami (bo tego softu używam), który w automacie się łączy z siecią, a na WB pojawia się napęd SMB: podpięty do katalogu sieciowego, który sobie wybierzesz.

Dzięki temu w każdym programie na Amidze, nawet w Protrackerze, gdzie przykładowo mam dostęp do sampli, które nagrywam na pececie, konwertuję do IFF i zapisuję na dysku sieciowym. Potem zapisuję moduł na Amidze i za chwilę widzę go na pececie. Bajka!

No... jedyna wada, że trzeba się przemęczyć przy konfiguracji
[#11] Re: amiga i pc - jak przenosic pliki przez wi-fi (jestem ciemny w tym temacie)

@peceha, post #1

(dubel, proszę skasować)

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2017 03:28:40 przez mccnex
[#12] Re: amiga i pc - jak przenosic pliki przez wi-fi (jestem ciemny w tym temacie)

@peceha, post #9

jak masz wpisaną ścieżkę do dysku/katalogu który chcesz udostępnić.
[#13] Re: amiga i pc - jak przenosic pliki przez wi-fi (jestem ciemny w tym temacie)

@Risc, post #12

Fakt, mialem blad w polu "alias" - zostawilem tylko "/" dla root-a i dziala.
Dzieki

@mccnex
pomysle nad tym rozwiazaniem gdy juz bede mial dosc WI-FI :) (jakbym mial karte to wlasciwie juz bym sprawdzil)
[#14] Re: amiga i pc - jak przenosic pliki przez wi-fi (jestem ciemny w tym temacie)

@peceha, post #13

Nie musisz mieć kabla, na WiFi Samba też pójdzie :) Byleby sieć była.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem