kategoria: Sprzęt
[#1] AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*
Gry są niezwykle ważną częścią życia amigowców. W pierwotnych założeniach, Amiga miała być konsolą do gier, więc taki stan rzeczy nie dziwi. Niestety pomiędzy samymi grami, a dedykowanym do ich obsługi sprzętem, istnieje ogromna przepaść jakościowa. Bądźmy szczerzy, większość joysticków, które pojawiły się na rynku w ciągu kilku ostatnich dekad, to typowa masówka, stworzona i sprzedawana przez ludzi, którzy o graniu nie mają pojęcia, a jedynym wyznacznikiem jakości jest dla nich wysokość marży.

A ja mówię: dość tego!

Przedstawiam AmiStick - joystick, o którym marzyłem od lat, a który zaprojektowałem i zbudowałem w oparciu o pięć ważnych zasad:
  • prostota
  • ergonomia
  • trwałość
  • łatwość konserwacji
  • łatwość modyfikacji

Co te zasady oznaczają w praktyce, możecie się dowiedzieć na dedykowanej stronie AmiStick.pl. Tam też możecie złożyć zamówienie na swój własny unikalny egzemplarz. Zamówienia na pierwszą partię będą trwały do połowy października tego roku.

Póki co, kilka obrazków na zaostrzenie apetytu.

Jeśli macie pytania, najpierw poszukajcie odpowiedzi na stronie projektu. Dopiero w następnej kolejności pytajcie tutaj.

* - AmiStick działa nie tylko z Amigą. Pełna lista zgodnych komputerów jest dostępna na stronie.
[#2] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@Rosto, post #1

wow, widziałem różne kombinacje, ale nigdy: DB9 ---> RJ45 :)
[#3] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@Hubez, post #2

No właśnie moim zdaniem RJ45 jest złym pomysłem, bo szybko dostanie luzów i nie będzie dobrze kontaktować. No chyba że powstanie jakieś usztywnienie wtyczki, jak w skanerach kodów kreskowych.

Gdyby jednak został zastosowany kabel prosty DB9 - DB9 łatwiej by było wymienić jak kabel się połamie.

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2017 23:14:04 przez gilban
[#4] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@gilban, post #3

Super, że kolega tworzy, sądząc po opisie i zdjęciach jakość wysoka, ale dla mnie cena zbyt duża (oczywiście nie dziwię się, że taka cena, bo produkt nie będzie się sprzedawał co dzień w dużych ilościach).
[#5] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@Hubez, post #4

Co do ceny - to fakt - ciut za wysoka jak na polskie warunki.
[#6] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@gilban, post #5

Właśnie sobie zmierzyłem... To ustrojstwo jest prawie wielkości mojego lapka i kosztuje jak 3 albo 4 joye. Pozostanę przy ściskaniu mojego pytona... Pythona. ;)
[#7] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@gilban, post #5

Na AmiParty widziałem i grałem - to naprawdę kawał dobrego sprzętu. Co mnie cieszy to możliwość wybrania kolorów i wersji z gałką z prawej strony (wiem, że to herezja dla fanów arcade, ale ja jakoś nie mogę się przestawić na trzymanie joya w lewej łapie). Co do ceny - przyjrzyjcie się ile kosztują plastikowe, chińskie Arcade Sticki na Allegro (które dodatkowo trzeba przerabiać na DB9, bo z popularnymi interfejsami USB/PS do DB9 nie działają). Sam co prawda takiego przerobionego "chińczyka" mam, więc na razie się wstrzymam z zakupem, ale w przyszłości się na pewno zaopatrzę.

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2017 07:53:55 przez Jenot
[#8] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@Rosto, post #1

Fakt dużo kosztuje, to może nieco ostudzić zapał zakupu, ale chwilę korzystałem na AEM 2017 i muszę potwierdzić, że to solidna maszyna. Moim zdaniem ktoś kto nie wypróbuje, nie kupi, ktoś kto wypróbuje będzie zbierał kasę.
[#9] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@misiek2, post #8

Hmm jeśli ktoś szuka naprawdę solidnych joysticków to nowoczesne jak Ravcore Javelin można mieć za ułamek tej kwoty. Tylko jedyny problem to przerobić to na zgodność z Amigą albo poprosić o wsparcie w interfejsach typu Tom+.

Trochę ciężko to wycenić bo same podzespoły do analogicznych joysticków(do tzw. interfejsu jamma) są dużo tańsze, ale gotowy złożony zestaw potrafi kosztować kilkaset złotych.
[#10] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@pgru2, post #9

Jasne tylko że ten ravcore jacelin jest praktycznie w cenie amisticka i jest analogowy, z wychyłami po pół metra w daną stronę:). A Amistick to arcadowy joy cyfrowy, czyli zupełnie inna bajka:).
[#11] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@fazior, post #10

Tak w cenie Amisticka to on nie jest, bo jest znacznie tańszy. Zresztą na promocji w Auchan był jeszcze tańszy. Jak na joystick na efekcie Halla jest bardzo tani, biorąc pod uwagę, że to 4 w 1 - bo oprócz osi głównej masz jeszcze do obracania choćby widokiem, przepustnicę. Czy z racji tego, że jest na efekcie Halla można np. obrócić rączkę w lewo i w prawo i zastąpić pedały.

Z takich typowo do Amigi to Matt nadal robi i są 3 X tańsze niż Amistick...
[#12] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@pgru2, post #11

Tylko że Matt ma styki gumowe... a tutaj są mikroprzełączniki...
[#13] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@pgru2, post #11

Z takich typowo do Amigi to Matt nadal robi i są 3 X tańsze niż Amistick...

i 20 x mniej trwałe
[#14] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@pgru2, post #11

Ok, weź sobie kolego joy analogowy i graj w superfroga, czy innego platformera - nie da się. 260 + wysyłka to jest znacznie taniej niż 300+wysyłka?
[#15] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@gilban, post #3

Dzięki za opinię.

Zdecydowałem się na kabel ethernet bo wybór na rynku ogromny (kolory, długości), a co za tym idzie ceny bardziej przystępne. Co więcej, większość z was pewnie ma już taki kabel w domu (albo nawet kilka).

Inną kwestią jest łatwość podłączenia kabla do sticka/komputera. Wtyczkę DB9*, trzeba za każdym razem przykręcać i odkręcać, a w przypadku AmiSticka raz przykręcasz przelotkę do gniazda joysticka w kompie, a później tylko przypinasz/odpinasz kabel. Sama radość.

O wyrobienie się gniazda/wtyczki zbytnio bym się nie martwił. Jeśli prawidłowo dobierzesz długość kabla względem odległości od komputera i nie będziesz po nim deptał, to wtyczki praktycznie "nie pracują", więc ryzyko jest niewielkie. Jeśli masz na tym punkcie paranoję, zawsze można w panelu zamontować dodatkowy uchwyt, który będzie trzymał kabel przy gnieździe.

* - pomijam kable DB9 z wtyczką bez śrub, bo wybór jest mały, a ceny względnie wysokie.
[#16] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@Rosto, post #1

JEZU CO TO ?!?!? Myślałem że to klatka dla chomika !
[#17] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@misiek2, post #8

Święte słowa. To trochę tak jak z klawiaturą mechaniczną i VR: raz spróbujesz i rozumiesz skąd cały ten hype.

Nie chcę zabrzmieć nieskromnie, ale myślę a AmiSticku jak o AK-47 wśród joysticków. Są modele piękniejsze i lepiej wykonane, ale Kałasz nigdy cię nie zawiedzie, nieważne jaką torturę dla niego wymyślisz. AmiStick to efektywne i solidne narzędzie, które będzie ci służyć przez długie lata, a jeśli będziesz o niego dbać, może nawet kilka dekad.

P.S. Czy da się odpowiedzieć na kilka postów naraz?

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2017 14:31:18 przez Rosto
[#18] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@Rosto, post #17

Czyli gwarancja co najmniej 10 lat? :D
[#19] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@Rosto, post #1

Czy on.ma kierunki w 8 stron ? Czyli też ukosy?
[#20] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@aKlon, post #19

Jak grałem to miał ukosy czyli 8 kierunków.
[#21] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@aKlon, post #19

Tak, standardowa jest konfiguracja 8-kierunkowa. Można też ustawić ogranicznik na tryb 4 albo 2-kierunkowy (góra-dół).

Pełne info o Seimitsu LS-32, który siedzi w środku, znajdziesz tutaj.

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2017 15:27:09 przez Rosto
[#22] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@Art, post #16

Hmm. Ciekawe spostrzeżenie.

Plan B: jeśli gracze tego nie kupią, uderzam do sklepów zoologicznych.
[#23] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@Rosto, post #22

Przez oburęczny znaczy że tą "płytę czołową" można obracać tzn. user może sobie w domu to rozebrać i z prawego zrobić lewy? Do tego jak wygląda wtyczka db9, bo to dość istotny detal którego fotografii zabrakło.

Dziwi mnie mnie trochę wykonanie z drewna w czasach polimerów, ale to takie osobiste spostrzeżenie.
[#24] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@Rosto, post #1

ta... klatka dla chomika.

Tyle mądrych słów i głów. Ale nikt nie dostrzegł potencjału MDF. Ów płyta da się elegancko polakierować mat/połysk/grafika. Wyobraźcie sobie to na czarno z żółtym lub czerwonym osprzętem. Te dystanse i śruby też da się kupić w "anodzie" tj. koloru czarnego/chromu/aluminium. Wiadomo cena wzrośnie o ładnych kilka procent. Ale to nie jest produkt który się połamie na pierwszej rozgrywce w Sensible Soccer. Dla chcącego/narzekającego/wybrednego nic trudnego.

Mam nadzieję, że pomogłem nie tylko projektantowi.

Szacun za ukończony projekt.
[#25] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@groovebox, post #24

Tez wlasnie sie zastanawiam nad ewentualnym "tuning-iem" pod siebie bo produkt mnie zaintrygowal...
[#26] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@Rosto, post #1

Planujecie zrobić wersje dla cd32 ? Wiecej przyciskow ?
[#27] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@TechNineWonder, post #23

Można zamówić jedną z dwóch wersji górnego panelu: z joystickiem z lewej lub z prawej strony. Panelu nie da się odwrócić ze względu na otwory pod płytkę interfejsu oraz specjalne wycięcie służące do zamocowania joysticka.

A co zdjęć adaptera DB9-RJ45, służę uprzejmie:

Czy mógłbyś rozwinąć temat polimerów? Masz na myśli obudowę wykonaną na wtryskarce, czy z formy własnej produkcji?

Zastosowanie MDF to kwestia filozofii tego projektu. Nie chciałem narzucać ludziom koloru, sposobu wykończenia etc. Panel pełni tu raczej rolę płótna, dla osób z twórczymi zapędami. Z doświadczenia dodam, że nawet panel w stanie surowym "udekorowany" plamami z potu, to też takie małe dzieło sztuki :)
[#28] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@sand, post #26

Na razie nie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby na specjalne zamówienie wywiercić otwory pod dodatkowe przyciski, a interface do połączenia z konsolą możesz kupić na eBay. Od biedy możesz rozbebeszyć swój oryginalny pad i przylutować przyciski kablami bezpośrednio do płytki.
[#29] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@Rosto, post #27

"udekorowany" plamami z potu, to też takie małe dzieło sztuki :)

Właśnie chodziło mi oto że nie zabezpieczony MDF może się brudzić.

temat polimerów?

Normalnie plexi czy też inne tego typu tworzywa link, po prostu z plastiku.

Ale jeśli podbijanie palce mają służyć za swego rodzaju, swoiste trofea, to całkowicie zmienia postać rzeczy.

To db9 to do Amigi 600 nie pasuje. W sumie to taka informacja widnieje na stronie.
[#30] Re: AmiStick. Profesjonalny joystick dla klasycznej Amigi*

@TechNineWonder, post #29

Mozna obejzec amistick przed zakupem?
Czy mozna zamowic wiecejprzyciskow?
Czy mozna kupic sama plyte mdf z tulejkami itp.?
Jaka faktyczne jestta cena bo na stronie 300. A tu piszecie 260
Czy mozna zamowicbgotowe kable do amigi, atari, zx spectrum, c64
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem