[#1] Wyzwanie?
Witam,
jestem tutaj nowy ale już od samego początku mam ogromną prośbę do wszystkich życzliwych użytkowników :).

Otóż, chciałbym na mojej Amidze 600 wejść do internetu i poprzeglądać trochę jego zawartość.

Dlaczego? To nie byle-jaki-kaprys! Rozmawiając z kolegami na czacie pewnej internetowej gry RPG wspomniałem o renesansie mojej miłości do Amigi. Śmiali się z tego. Powiedziałem, że moja wirtualna stopa nie postanie tam, dopóki na tejże Amidze nie wejdę do internetu i nie napiszę do nich z Amigi. Również się śmiali. Ale nie ze mnie. To moi dobrzy znajomi, wielu z nich znam "na żywo". Śmiali się z rzekomych możliwości Amigi.

A ja wiem, że to możliwe. Dlatego proszę o pomoc!
Nagrodą dla nas wszystkich tutaj będzie satysfakcja. Zrobię screen ich reakcji i prześlę go tutaj :).

Co posiadam? Oprócz Amigi 600...
1. Kartę sieciową PCMCIA - nie wiem jaką, dowiem się jutro (nie mam jej w domu)
2. Bezprzewodową kartę sieciową PCMCIA - 3Com 10/100. Nigdy nieużywana, ale to nie ma nic do rzeczy .
3. 2 stacje CD-ROM.
4. 2 lub 3 dyski twarde. Zdaje się, że od 1.5 do 6 giga. Są to dyski od zwykłego PC, nie laptopowskie. Czytałem, że będę musiał kupić przejściówkę. Jak taka w ogóle wygląda?
5. Dużo chęci aby ten projekt się powiódł! :)
6. Skromny budżet w wysokości ok. 100 zł.

Dodatkowo:
1. Neostradę (bez Livebox'a)
2. Laptop z wbudowaną kartą sieciową (więc nie będzie problemu z dostarczeniem internetu za pomocą połączenia sieci lokalnej przez "kabelek")

Co wiem...
1. "Wiem, że nic nie wiem", jak mawiał grecki filozof. O Amidze nie wiem nic, nigdy nie używałem jej do niczego więcej, jak tylko do bezmyślnego wkładania dyskietek i grania w Sensible Soccer oraz Cannon Fodder. Jeśli ktoś zdecyduje się coś zaproponować (w co gorąco wierzę!) to będzie musiał wytłumaczyć mi to "łopatologicznie", krok po kroku.

To chyba wszystko.

Pozdrawiam
i z góry dziękuję za chęć pomocy!
Bartek "OneLazyBastard"

[#2] Re: Wyzwanie?

@OneLazyBastard, post #1

Powiem szczerze, Amiga 600 to troszke za mało do zabawy w "internetowanie" . 1 MB Ram w A600 nie wystarczy nawet na zainstalowanie porządnie systemu, a co dopiero MUI, jakiejś przeglądarki www. Drugim problemem będą kości graficzne, ECS, oferujące max 16 kolorów w 640x512.
Do zabawy w sieciowanie potrzeba minimum 2 MB Cip i przynajmnej 4-8 MB Fast Ram .

Proponowałbym w zaopatrzenie się w A1200 i jakieś rozszerzenie pamięci przynajmniej o te 8 MB Ram. Wtedy można się bawić :) A wogóle , to witam na ppa :) :)

[#3] Re: Wyzwanie?

@OneLazyBastard, post #1

w takim wpypadku jedynym sensownym wyjsciem jest tcp po serialu (obczaj pakiet nullTCP z aminetu). Aha, ze względu na brak pamieci pewnie nic poza telnetem czy ftp tekstowym za dobrze dzialac nie bedzie

Jesli masz 100 zł to kup na allegro płytę główną albo całą amigę 1200.
http://www.allegro.pl/item168152800_commodore_amiga_1200.html

http://www.allegro.pl/item165938474_najtaniej_na_allegro_adapter_hdd_2_5_3.html

[#4] Re: Wyzwanie?

@OneLazyBastard, post #1

A600 ma domyślnie 1MB RAM i przeskoczyć to ograniczenie będzi ciężko.
Na początek zapomnij o używaniu przeglądarki internetowej. Sama przeglądarka wymaga co najmniej 2MB RAM, do tego ok 1MB na system+program łączący z netem, więc bez 4MB to nawet nie ma co myśleć o sensownym używaniu tego.
Także na 1MB przy dobrej konfiguracji uda się zapewne odpalić program do łączenia z netem a do tego jakiś program IRC (będziesz mógl wejść na IRC i napisać, że to z Amigi) lub program pocztowy (można napisać e-mail).
Oczywiście na Amidze też się da uruchomić przeglądarkę internetową czy GG ale do tego potrzeba więcej RAMu.

Do rzeczy:
Przejściówka do dysku ze złącza 2.5 (takie jest w Ami) na 3.5 jest np tu:
http://www.allegro.pl/item167875729.html
Ta akurat jest droga bo to bezapelacyjnie najlepsza (pozwala korzystać w Amidze nawet z napędów DVD) także przydatna głównie gdy chce się rozbudować A1200 ale przynajmniej będziesz wiedział jak to mniej-więcej wygląda.
Żeby uruchomić net potrzeba:
sterownik do karty sieciowej pcmcia
cnet.device
http://aminet.net/package/hard/drivr/cnetdevice-1.9beta1
lub 3com (zależnie jaką masz kartę)
http://aminet.net/package/hard/drivr/3c589
Najlepszy jednak chyba będzie w Twoim przypadku NullTCP - łączy Ami z pecetem przez port szeregowy (COM) tylko czy taki masz w pececie. (nie trzeba instalować sterownika sieciówki ale trzeba mieć kabelek szeregowy nullmodem) Działa razem z Miami
http://aminet.net/package/comm/tcp/NullTCP

Program, który połączy Cię z netem (TCP/IP) - oczywiście nie wszystkie na raz a jednego z nich:
AmiTCP
http://aminet.net/package/comm/tcp/AmiTCP-demo-40
Miami3.2b
http://aminet.net/package/comm/tcp/Miami32b-000
Najpopularniejszego MiamiDX nie możesz użyć bo wymaga procesora 68020 (czyli takiego jak jest w A1200) a ty masz 68000

Sporej wiedzy żeby to skonfigurować i okroić tak żeby działało na 1MB ;)

PS: Nie słuchaj ludzi, którzy Ci powiedzą że się nie da. Mają mózgi wyprane tym, że Amigę ostatni raz używali wiele lat temu i teraz podobnie jak pecetowcy uważają, że na 68000 z 1MB RAM nic nie da się zrobić a to nie prawda (przy "odrobinie" samozaparcia można podłączyć się do netu nawet bez twardego dysku)

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 00:19
[#5] Re: Wyzwanie?

@rzookol, post #3

A ta przelotka to nie jest czasem odwrotna tzn 3.5=>2.5?

[#6] Re: Wyzwanie?

@amigafan, post #5

chyba tak, ale z drugą stronę przecież też powinna działąć

[#7] Re: Wyzwanie?

@OneLazyBastard, post #1

najlepsze rozwiazanie to zakup A1200, bo karta z dodatkowa
pamiecia 1MB do A600 przekracza newet cene golej A1200.

www.ppa.pl/artykul_Podlaczenie_DSL_do_Amigi_2_16_941.html

www.ppa.pl/artykul_Instalacja_i_konfiguracja_AmiTCP_2_16_759.html

www.ppa.pl/artykul_Amiga_w_sieci_lokalnej_Ethernet__1___Podlaczenie_2_16_929.html

http://aminet.net/package/comm/tcp/gendemo104

http://aminet.net/package/comm/tcp/dhcp_amitcp

[#8] Re: Wyzwanie?

@amigafan, post #4

> na Amidze też się da uruchomić przeglądarkę internetową czy GG ale do tego potrzeba więcej RAMu.

pamietam jak mialem gola Amige 1200 i laczylem sie z netem przez modem i nawet odpalalem AmiGG jeszcze w wersji 0.21 i nawet bylo szybsze od Gadami, ktore tez odpalalem, musialem tylko zainstalowac/podmienic na MUI w wersji 3.6, bo z 3.8 to brakowalo pamieci zeby cos wiecej odpalac na 2MB. program do poczty YAM tez odpalalem na takiej konfiguracji w wersji 1.3.5, a teraz to i tak nie da rady, bo ta wersja chyba nie ma jeszcze "smtp auth" dla poczty serwera, ktore obecnie jest wymagane.

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 01:34
[#9] Re: Wyzwanie?

@amigafan, post #4

Co do A600, to o ile pamiętam można do niej dokupić kolejny 1 MB "pod
klapkę". A w przypadku sieciowania na Ami 1 MB a 2 MB to ogromna
różnica.
Jednak o www na 2 MB zapomnij, może jakaś starsza i uproszczona (albo
tekstowa) przeglądarka by poszła? GG nie wiem, pewnie trzeba by szukać
bardzo starej wersji, bo obecne wersje mają dosyć wysokie wymagania
(zarówno szybkość procesora, jak i ilość pamięci). Pewnie jakiś klient
IRC pójdzie.
Co do stosu TCP/IP (czyli program do łączenia z siecią), to Miami
odradzam... co prawda jest to świetny stos, b. prosty do
skonfigurowania, ale zabiera dużo pamięci (testowałem z ciekawości na
mojej A1200 bez fastu i pobierał coś ponad 1 MB - pewnie bez GUI
zabiera mniej, ale z tego co pamiętam to z początkowych 2 MB zostało
mniej niż 1 MB). Chociaż na upartego może wystarczyć, bo jeśli masz na
myśli czatowanie poprzez przeglądarkę www to się nie uda, bo wymagana
jest Java, a tej na Ami nie ma. Pozostaje osobny program do IRC, a one
raczej nie mają dużych wymagań.
Jeśli jednak będziesz chciał na Amidze używać www lub GG,
to jeśli chodzi o A600 to problemy tak czy inaczej są dwa -
mało RAM i wolny CPU (kości graficzne to pikuś, bo stronę można bez
problemu wyświetlić np. w 16 kolorach). Można dokupić kartę turbo do
A600, ale takie karty do białe kruki, a ceny mają kosmiczne (ostatnio
była taka na Allegro z A600 w komplecie, było dwa dni do końca a cena
była między 400 a 500 zł). Można też założyć 4 MB kartę pamięci na
PCMCIA, ale takie karty są też bardzo rzadkie, pozatym nie włożysz już
wtedy karty sieciowej.
Rozwiązanie tego problemu jest jedno - A1200. Komputer względnie tani,
dużo szybszy od A600 i jest dostępnych bardzo dużo stosunkowo
niedrogich rozszerzeń do niego. Na dzień dobry rozszerzenie 4 MB
FastRAM wystarczy, chociaż przy dowolnej karcie z 68030 odczułbyś
wyraźnie większy komfort przeglądania www.
[#10] Re: Wyzwanie?

@OneLazyBastard, post #1

Otóż, chciałbym na mojej Amidze 600 wejść do internetu i poprzeglądać trochę jego zawartość.

Warunek konieczny to posiadanie w A600 karty turbo. Zabawa z turbo w A600 jest droga, niewdzięczna i niesatysfakcjonująca. Maks to 030, czyli nadal dość słabo jak na surfowanie po necie, do tego jeszcze ECS. Po demonstracji czegoś takiego koledzy z pewnością nie przestaną się śmiać.

Kup A1200 i zbieraj na turbo do niej. A1200 z Apollo 040 masz szansę kupić taniej, niż samo turbo do A600.
[#11] Re: Wyzwanie?

@OneLazyBastard, post #1

Taka ogólna odp. do wszystkich postow wyżej:
Z pierwszego postu wnioskuję, że koleś nie chce używać Amigi zamiast peceta tylko raz wejść do netu, żeby pokazać, że się da np. IRCować czy wysłać e-mail.
Do tego nie trzeba kupować A1200 a jedynie dobrze wszystko skonfigurować na A600, napisać na IRCu "Hello World" z Ami i zapomnieć o sprawie a tu porady się rozrosły do A1200+040. Ludzie - trochę umiaru bo zaraz będzie o konieczności posiadania PPC+GFX.

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 11:54
[#12] Re: Wyzwanie?

@amigafan, post #11

OK, sam jestem ciekaw czy na A600 to się wszystko uda.
Jednak MUI + Miami na dzień dobry zje całą dostępną pamięć A600, więc przy założeniu planu minimum proponowałbym AmiTCP i jakiś klient IRC (najlepiej nie MUI). Nic ponad to się nie uda :)
[#13] Re: Wyzwanie?

@wali7, post #12

No wiem, trzeba wybrać programy nie wymagające MUI i najlepiej wszystko odpalić z s-s żeby się system nie ładował.
Ale niech się wypowie sam zainteresowany co najbardziej mu pasuje.

[#14] Re: Wyzwanie?

@amigafan, post #4

Nie słuchaj ludzi, którzy Ci powiedzą że się nie da. Mają mózgi wyprane tym, że Amigę ostatni raz używali wiele lat temu i teraz podobnie jak pecetowcy uważają, że na 68000 z 1MB RAM nic nie da się zrobić a to nie prawda (przy "odrobinie" samozaparcia można podłączyć się do netu nawet bez twardego dysku)

Załóżmy, że on jest na tyle zdeterminowany, aby wykazać tę "odrobinę" samozaparacia. Myślisz, że będzie zadowolony kiedy zobaczy końcowy efekt? Bo ja myślę, że może po takim doświadczeniu rzucić całą tę Amigę w diabły. Sam wyświadczyłem kiedyś "przyługę" jednemu kolesiowi, przekonując go, że na A1200 z fastem i telewizorem będzie mógł działać w MSOffice (ShapeShifter). Bardzo boleśnie przeżył konfrontację swoich marzeń z rzeczywistością i kasę wydaną na sprzęt. Nie zasilił w każdym razie na długo grona amigowców, czego sam osobiście żałuję. Komputerowe sporty ekstremalne są dobre dla starych, znudzonych wyjadaczy szukających odmiany, a nie dla początkującego, który chciałby funkjonalności jaką zna skąd innąd.

P.S. Uważam, że 68000 z 1MB nie nadaje się do niczego, poza mordowaniem Lemingów, słuchaniem Protrackera, edycją Startup-sequence i oglądaniem Hardwired. Nie jestem pecetowcem a Amigi używam na codzień, więc uprzejmie poproszę nie generalizować.
[#15] Re: Wyzwanie?

@wali7, post #12

Przejrzałem aminet pod kątem IRCa
Jest AmIRC na 68000 ale niestety wymaga MUI
http://aminet.net/package/comm/irc/amirc_68000
Są też dwa proste IRCe bez MUI
http://aminet.net/package/comm/irc/grapevine
http://aminet.net/package/comm/irc/OrionIRC07
Zwłaszcza ten ostatni jest obiecujący i powinien zadziałać.

[#16] Re: Wyzwanie?

@Daclaw, post #14

Komputerowe sporty ekstremalne są dobre dla starych, znudzonych wyjadaczy szukających odmiany

Coś w tym jest. Jakbym miał taką A600 to z nudów mógłbym sobie pokombinować czy się da podłączyć do netu na 1MB. :)

Uważam, że 68000 z 1MB nie nadaje się do niczego, poza mordowaniem Lemingów

No patrz, a ja na takiej A600 nauczyłem się podstaw AmigaOS i pisałem wypracowania używając AmiTextu i drukowałem u znajomego na pececie przenosząc na dyskietkach CrossDosem.

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 12:44
[#17] Re: Wyzwanie?

@amigafan, post #11

"Ludzie - trochę umiaru bo zaraz będzie o konieczności posiadania PPC+GFX" - albo o konieczności zakupu/posiadania pegaza
[#18] Re: Wyzwanie?

@OneLazyBastard, post #1

Zainstaluj WinUAE i napisz, że piszesz z AmigaOS ;)

[#19] Re: Wyzwanie?

@amigafan, post #16

No patrz, a ja na takiej A600 nauczyłem się podstaw AmigaOS i pisałem wypracowania używając AmiTextu i drukowałem u znajomego na pececie przenosząc na dyskietkach CrossDosem.

A za niemca cięło się prześcieradła na pieluchy. Co z tego, skoro teraz nie ma wojny, są za to pampersy? Świat się zmienia a wraz z nim zmienia się spojrzenie na pewne rzeczy. Nie mówię, że koniecznie trzeba się tym jarać i leźć z owczym pędem, nie można jednak udawać, że wszystko co było "drzewiej" jest nadal tak samo dobre.
[#20] Re: Wyzwanie?

@Daclaw, post #19

Przykład zupełnie nie trafiony. Moc obliczeniowa komputera nie zmniejsza się z czasem, więc jeżeli coś można było na nim robić 10 lat temu to w takim samym stopniu jak wtedy można to robić i dziś.
Żeby zrobić coś sensownego na kompie nie potrzeba do tego zaraz najnowszego sprzętu. Jest to typowe "pecetowe" myślenie, które ten projekt (A600+net) miał obalić.

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 13:53
[#21] Re: Wyzwanie?

@OneLazyBastard, post #1

Wow, ile odpowiedzi :). Dzięki!
Przeczytałem wszystkie. Niektórych rzeczy, tak jak wspomniałem w wiadomości pierwszej, nie rozumiem. Ale tylko niektórych.

Skłaniałbym się raczej przy IRC na A600, bez bawienia się w dokupowanie RAMu. Jak ktoś zauważył - "koleś chce wejść tylko raz" - tak, koleś chce wejść tylko raz i dosłownie napisać rzeczone "hello world!". No, albo również napisać e-mail, o ile to możliwe.

Nie wiedziałem, że będzie to aż takie wyzwanie! :)
Co do A1200 - możliwe, iż w przyszłości zaopatrzę się w takową. Ale to jeszcze nie teraz, bo, jak pisałem wcześniej, mój budżet to 100 zł, czyli AKURAT na Amigę 1200 bez żadnych dodatków typu dodatkowe 4MB ramu (właśnie, ile takie 4 dodatkowe MB mogą kosztować?).

To chyba tyle.
Ach, no, jeszcze. Do Amigi chciałbym podłączyć również CD-ROM i HDD. Skąd mam wyciągnąć te taśmy?
I jakie (niedrogie!) przejściówki polecacie i gdzie mogę je kupić?

Więc jak robimy? Jak podłączyć do niej i-net, jak zainstalować IRC'owy program oraz ewentualne program do wysyłania e-maili oraz ewentualne bardzo stare gadu-gadu (nie pamiętam, czy pisaliście czy GG jest na A600 bez rozszerzeń dostępne).

Pozdrawiam i dziękuję za te wszystki odpowiedzi!

[#22] Re: Wyzwanie?

@OneLazyBastard, post #21

Czyli potrzeba NullTCP lub któryś z wymienionych wcześniej sterowników sieciówki (do połączenia Ami z PC), AmiTCP (do połączenia z netem) i OrionIRC07 do IRCa (linki w moich poprzednich postach).

Jak chcesz podłączyć HDD i CD to potrzebujesz przejściówki (link do najtańszej jest w #3 poscie) i zwykłą 40żyłową taśmę sygnałową (taką jak w pececie to podpięcia CD-ROMu). Trzeba jeszcze do tych urządzeń doprowadzić zasilanie.
W efekcie Amiga z dołączonym dyskiem będzie wyglądać jak na fotce na tej aukcji
http://www.allegro.pl/item167846949.html

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 14:40
[#23] Re: Wyzwanie?

Nie wiedziałem, że będzie to aż takie wyzwanie! usmiech
+ przygoda ;)

Co do A1200 - możliwe, iż w przyszłości zaopatrzę się w takową. Ale to jeszcze nie teraz, bo, jak pisałem wcześniej, mój budżet to 100 zł, czyli AKURAT na Amigę 1200 bez żadnych dodatków typu dodatkowe 4MB ramu (właśnie, ile takie 4 dodatkowe MB mogą kosztować?).

A1200, najlepszy wybór. 8MB fast nie powinno kosztować więcej niż 50zł, za podobną cenę możesz trafić nawet na najsłabszą kartę turbo z procesorem 030 i miejscem na RAM. Wszystko zależy od sprzedawcy.
Sprzęt kupuj za pośrednictwem giełdy PPA, Allegro, lub efunzine.com.

Więc jak robimy?
Instalujesz AmiTCP, na PPA masz opis, nie zapomnij o CardReset i CardPatch, MUI3.8, AMISSL, SimpleMail, WookieChat, + módl się aby starczyło Ci pamięci ;)

[#24] Re: Wyzwanie?

@Korni, post #23

CardReset i CardPatch są zupełnie niepotrzebne. Ten błąd w układzie GAYLE występuje tylko w A1200. W A600 reset karty jak najbardziej działa.
AmiSSL nie będzie potrzebne a WookieChat to przecież kobyła na bardziej rozbudowane systemy.

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 14:36
[#25] Re: Wyzwanie?

@amigafan, post #24

@amigafan
Mój błąd. AmiSSL będzie potrzebne przy wysyłaniu maili. Jak Wookie nie ruszy to skorzysta z czegoś mniej wymagającego

@OneLazyBastard
Z 68000 + 1MB Chip będzie katorga :) Im prędzej kupisz A1200, tym lepiej :)

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 14:58
[#26] Re: Wyzwanie?

@OneLazyBastard, post #1

zdecydowana większość softu internetowego wymaga minimum procesora 68020 i rom 3.0 . Bardzo ciężko będzie Ci uruchomić internet na amidze 600 z procesorem 68000 kiedyś próbowałem jednak dałem sobie spokój... Sprzedaj a600 (chętnie odkupie) razem z Twoim budżetem 100 pln powinno wystarczyć na amige 1200 + fast .

Benedykt

[#27] Re: Wyzwanie?

Jeśli chodzi o HD i CDRom, to sprawdź wersję ROMów. Otóż pierwsze romy powodowały, że Amiga 600 nie startowałą z HD - pierwsze wydania systemu 2.04. Trzeba było załadować system z dyskietki i dopiero wtedy widział HD. Przy nowszych (już poprawionych) tego problemu nie ma.
W środku masz kontroler dysku na dyski 2,5" (taki sam jak w każdym laptopie). Nie trzeba przejściówki o której piszą koledzy do takiego dysku, a teraz takie małe dyski (używane) można kupić za grosze w sklepie z laptopami. Jeśli chcesz CDROM, to trzeba mieć przejściówkę i wyprowadzić taśmę na zewnątrz + zasilanie. Tam podłączyć zwykły CDRom. Są przejściówki 2,5" na 2.5" + 3.5". Daje to możliwość podłączenia HD 2.5" w obudowie Amigi, a na zewnątrz CDRom.

Ps. Jeśli masz starą wersję ROMów, to nie warto kupować nowych, za te pieniądze masz Amigę 1200. Jeśli masz tzw. Amigę 600HD to system masz w wersji 2.05 i problemu powyższego nie ma, w innych wersjach trzeba to sprawdzić (tylko pierwsza seria miała ten błąd).

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 15:42
[#28] Re: Wyzwanie?

@AS, post #27

Pierwsze wersje 2.05 w A600 (v37.299) też nie umiały bootować z HDD i obsługiwać PCMCIA. Od v37.300 była wbudowana w ROM obsługa PCMCIA i bootowanie z HDD ale tylko do 40MB. Dopiero v37.350 zniosła to ograniczenie.
OK

[#29] Re: Wyzwanie?

@amigafan, post #20

Moc obliczeniowa komputera nie zmniejsza się z czasem, więc jeżeli coś można było na nim robić 10 lat temu to w takim samym stopniu jak wtedy można to robić i dziś.

Ale ta moc obliczeniowa też z czasem nie rośnie, więc tego, czego nie dało się zrobić na danym komputerze 10 lat temu, dziś też nie da się zrobić. Tym bardziej, że wymagania rosną. Przez ostatnie 10 lat internet się rozwinął jeś.i chodzi o bogactwo przekazu.

Żeby zrobić coś sensownego na kompie nie potrzeba do tego zaraz najnowszego sprzętu. Jest to typowe "pecetowe" myślenie, które ten projekt (A600+net) miał obalić.

Słowo - kulcz to "sensownego". Nie da się sensownie działać w necie przy użyciu A600 z 1MB i 68000, co ten projekt by potwierdził a nie obalił. Co powiesz na inny projekt - A500 68000 + Windows3.1 pod Pc-Taskiem i to odpalany z dyskietki? Zabawiłem się kiedyś w ten sposób i uruchomiłem Windę z flopa (gęstego) na gołej A500 z zewnętrznym rozszerzeniem fastu za to bez HDD. Czy dowiodłem w ten sposób funkcjonalności A500?

I jeszcze o "pecetowym" myśleniu - to dzięki niemu pecetowcy naście lat temu cieszyli się Doomem, podczas gdy amigowcy mogli się tylko ślinić i tłuc kompleksy. A potem zapychać się ochłapami z pikselami 3x3. Amiga wypadła z rynku gier dlatego, że nie było w domach dostatecznie wielu odpowiednio silnych konfiguracji (choć były w sprzedaży), aby opłacało się wydawać na Amigę nowe tytuły. A dlaczego nie było? Bo przecież wszystko dało się ponoć zrobić na A500/1MB a potem na A1200/4MB. I tak zeżarł nas minimalizm.
[#30] Re: Wyzwanie?

@Daclaw, post #29

Przecież nie chodzi o "sensowną" pracę, ale o wyzwanie czy się da cokolwiek na tym zrobić, autor wątku nie chce przecież na takiej A600 1 MB stale pracować a jedynie zaznaczyć swoją obecność w necie za pomocą tej Amigi. Takie "amigowe safari" ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem