[#31] Re: Wyzwanie?

@Kiv_Master, post #30

To amigafan pisał o sensownej pracy i do tego się odnoszę odpowiadając mu.
[#32] Re: Wyzwanie?

@Daclaw, post #31

Widzę, że lubisz robić off-topic i bredniserial na temat jednego słowa ale chyba komentarz #30 wszystko wyjaśnił - chodzi o podłączenie A600 do netu po to aby pokazać, że się to da zrobić.

Poza tym to napisałem o "sensownej pracy" wogóle a nic o "sensownej pracy w necie", więc się naprodukowałeś do czegoś co nie zostało napisane.

[#33] Re: Wyzwanie?

@Kiv_Master, post #28

Pierwsze wersje 2.05 w A600 (v37.299) też nie umiały bootować z HDD

Nieprawda umiały bootować i hdd działa z tym ,że do 40 mega (brak scsi device)

Od v37.300 była wbudowana w ROM obsługa PCMCIA i bootowanie z HDD ale tylko do 40MB.

Też nieprawda . Hdd działa do 4 giga bezstresowo wiem bo mam właśnie z takim romem.

Dopiero v37.350 zniosła to ograniczenie.

jest poprawionych kilka bugów i błahostek niema zniesionych ograniczeń z 27.300 ograniczeń.

Benedykt

[#34] Re: Wyzwanie?

@Olo, post #2

2 MB Cip i przynajmnej 4-8 MB Fast Ram .

Kiedys probowalem netowac na A1200 z 2 MB Chipu i 4 Fastu. Kiepsko to widze. Za malo pamieci aby odpalic AmiGG, za malo na WWW - nawet przy wylaczeniu obrazkow, strony nie doczytaja sie do konca. Co mozna zrobic? Odpalic Gadami, jakis program do IRC, FTP.
[#35] Re: Wyzwanie?

@Andrzej Drozd, post #34

trzeba było dorobić ramu vmm :]
Ja mam 8 mb fastu, dadam sobie troche vmm i amiGG znośnie działa nawet :)

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 18:55
[#36] Re: Wyzwanie?

@Mir3k, post #35

[#37] Re: Wyzwanie?

@Mir3k, post #35

Nad tym nie pomyslalem. Jest jeszcze cos takiego jak GigaMem. Z tym ze o ile wiem, VMM potrzebuje MMU, a karta na ktorej odpalilem net, miala procek 020.
[#38] Re: Wyzwanie?

@Benedykt Dziubałtowski, post #33

[#39] Re: Wyzwanie?

@Kiv_Master, post #38

Okejos,
no to widzę, że Amiga 1200 jest nieunikniona :). Nie będę inwestował w A600, bo to chyba rzeczywiście strata pieniędzy. Zdobędę ją za około miesiąc, w dzień moich urodzin (moje wspaniałe Dziewczę stwierdziło, że mi ją sprezentuje (chyba się wkręciła!:P)).

Co następuje? Będę miał i A1200 (WOW! JAK MY KIEDYŚ O TYM ZE ZNAJOMYMI MARZYLIŚMY!) i rzeczone wcześniej 100 zł. Co będę musiał dokupić, aby uruchomić jakąś przeglądarkę? Szkoda tylko, że nikt nie zrobił javy na ami, bo będzie ciężko z niektórymi aspektami...

A, co do sprzedania Amisi 600 - niestety, nie mogę. Dostanę ją (dopiero za kilka dni, bo właśnie próbuje się ona doczłapać via Poczta Polska z Jeleniej Góry do Warszawy) od kolegi, u którego leżała w piwnicy. Niby moja, ale jednak... Nie zdziwiłbym się, jeśli poprosiłby mnie kiedyś, w momencie swojego renesansu miłości do A, która zdarza się wielu, abym Mu ją zwrócił.
Przepraszam więc jeśli rozbudziłem czyjąś nadzieję :).

Pozdrawiam,
znowu dziękuję za liczne odpowiedzi
i, oczywiście, czekam na więcej!

[#40] Re: Wyzwanie?

@OneLazyBastard, post #39

"moje wspaniałe Dziewczę stwierdziło, że mi ją sprezentuje (chyba się wkręciła!)" - poproś najlepiej od razu o jakieś turbo :P Życzę wszystkiego najlepszego z okazji urodzin no i powodzenia z Amigą OK Jakby coś to śmiało pytaj ;)

[#41] Re: Wyzwanie?

Jest jeszcze jedna mozliwosc - Ami jako terminal szeregowy do Linuxa. Taki sposob dziala nawet na Atari XL/XE (procek niecale 2MHz i gruuubo ponizej 1MB RAM :D ).

Jak to zrobic? Stawiamy na blaszaku Linuxa - moze byc nawet live-cd, np. Knoppix. Peceta laczymy z Ami kablem szeregowym i odpalamy na niej program emulujacy szeregowy terminal. Po zalogowaniu do peceta mozna klepac maile, ircowac a nawet przegladac tekstowo Internet przy pomocy Lynxa.

Oczywiscie wiekszosc pracy zrzucamy wowczas na peceta a Ami sluzy tylko do wklepywania i wyswietlania tekstu - ale fizycznie siedzimy i korzystamy z Ami :D
[#42] Re: Wyzwanie?

@bobik, post #41

Zaświadczam wszystkim obecnym - działałem w necie na Amidze CDTV, wprawdzie z HD i 3 MB Ram, ale dało sie.

MUI - w żadnym wypadku 3.8, jakieś starsze, najlepiej 2.x.
Program pocztowy - Yam 1.3.4 (ktoś pisał o smtp auth; nie pamietam niestety czy wtedy to było ustawiane)
IRC - hmm, Shareware'owa wersja AmIRC, działa przez pewną chwilć
Przeglądarka (odpaliłem!) - Mosaic oraz Aweb (stary!) - katorga w 16 kolorach, można postarać sić przejść na 64, ale też katorga.
Stos TCP/IP - zdecydowanie lepiej działało AmiTCP (wersja niezarejestrowana) ale Miami1.x (zwykłe) odpaliłem - i gotów jestem walczyć na słowa o to :P, a procesora 68020 w CDTV nie mam, tylko zwykłą Motorolkć 68000.
AmTelnet - łączyłem sić z serwerkami na uczelni i z nich IRC chodził najlepiej :) - to był najczćściej wykorzystywany przeze mnie program.

Żadnego SSL nie używałem.

Do połączeń wykorzystywałem modem, ale używam kart PCIMCIA w A1200 i wydaje mi sie, że jeśli wspominane 1 MB Ram nie przeszkodzi to dasz radć podpiąć sić poprzez peceta do Inetu.
Choć jeśli to ma być coś dla sztuki pożycz jakiś modem zewnćtrzny, bćdzie go łatwiej skonfigurować.

[#43] Re: Wyzwanie?

W zasadzie to do sieciowania potrzebujesz tylko odpowiednio dużo
pamięci. Szybki procesor potrzebny jest niecierpliwym [żart] - tak na
serio to szybkie 030 lub 040 mocno polecane. Bo musisz odpalić ekran w
dużej ilości kolorów (min 64) aby strony ładnie wyglądały. Jeżeli
będziesz używał TV to grafika będzie dużo szybciej chodziła niż w VGA,
ale bez inerlace raczej się nie obejdzie (tryby PAL noninterlace to
tylko 640x256 na TV, a to ciut mało).
Będziesz potrzebował ze sprzętu:
- kartę turbo - najlepszy byłby Apollo 1240 (ciut tańszy od Blizzarda,
ale na pewno ponad 100 zł :( ) z 32 MB ramu (te kostki są dużo
bardziej dostępne od 64 MB, zresztą zdaje się Apollo obsługuje max
kości 32 MB - w razie czego można dolutować drugą podstawkę, są gotowe
punkty lutownicze)
- kartę sieciową PCMCIA (można użyć też seriala, ale max to jakieś 32
kbit/s) - najlepiej 3Com (spis obsługiwanych modeli w pliku ze
sterownikami - szukaj na Aminecie)
Z oprogramowania:
- stos TCP/IP - jak będziesz miał 32 MB to spokojnie możesz użyć Miami
wersja demo jest funkcjonalna, działa niestety tylko godzinę. Są też
inne stosy - darmowe.
- pakiet MUI
- browser WWW - Ibrowse (komercyjny, demo na Aminecie) lub AWeba
(darmowy)
- powinien bez problemu pójść AmiGG (amigowe GG)
- FBlit - programowy dopalacz grafiki na szybszych CPU (powiedzmy że
używanie go ma sens od 68030 40 MHz)
- program pocztowy - Simple Mail (mam nadzieję że jest na 68k) lub YAM
Nie wiem co jeszcze :)
Z ważnych rzeczy których nie ma na Amigowych browserach, to obok braku
Javy (ale Java Script jest - bo to dwie zupełnie różne rzeczy), jest
brak obsługi CSS. Przez to niektóre strony wyglądają hmmmm - dziwnie
;) - można to sprawdzić na stronie Allegro lub Wikipedii. Na tej
ostatniej stronie zauważysz także dziwne znaczki zamiast polskich
liter - amigowe browsery nie potrafią rozpoznawać i przełączać różnych
zestawów znaków, najwygodniej chyba używać Latin2.
Reszta wyjdzie w praniu. Miłego amigowania.
[#44] Re: Wyzwanie?

Ja bym polecał procesor 68030/50MHz. Najlepiej na karcie Blizzard1230-IV (niestety na pewno ponad 100zł). 030 nie grzeje się tak jak 040 i można na tym spokojnie netować (sam przed laty mając A1200 z tą kartą 16MB RAM i HDD+CD) z powodzeniem neciłem.
Moim zdaniem absolutnie nie widać różnicy prędkości systemu między 030/50 a 040/40 jeżeli się nie ma karty graficznej, także nie warto inwestować w droższy 040. 16MB RAM powinno być aż nadto ale w tej chwili są na tyle małe różnice w cenie, że możesz też kupić 32MB. Nie warto kupować większej ilości bo znów bez karty gfx wogóle tego nie wykorzystasz.
Także polecam:
A1200+jakaś karta z procesorem 030 i 16MB RAM. Z lepszych rzeczy (lepszy procesor i więcej RAMu i tak nie będziesz miał pożytku).

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 22:12
[#45] Re: Wyzwanie?

@amigafan, post #44

Miałem 030/40 i 040/40. Róźnicę WIDAĆ.

[#46] Re: Wyzwanie?

@Korni, post #45

Też miałem Blizzarda 1230-IV a potem Blizzarda1240/40 i ten ostatni mnie mocno rozczarował bo spodziewałem się widoczej różnicy a nie tylko lepszych wyników w benchmarkach. To rozczarowanie było impulsem do zakupu karty graficznej (najpierw poprzez ZII do A1200 a potem A3000, A4000 i A4000T)

[#47] Re: Wyzwanie?

@amigafan, post #44

Ja też zaczynałem amigowe sieciowanie na 68030 50 MHz i 16 MB. Jednak
wtedy 68040 było koszmarnie drogie.
Teraz 68030 50 MHz to właściwie tylko Blizzard IV (i III) - bardzo
drogie karty (ponad 200 zł na Allegro). W podobnej cenie kupisz Apollo
1240 25 lub 33 MHz. Na pewno będą szybsze.

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 22:26
[#48] Re: Wyzwanie?

"I plan to put an Efika into an A600 case like about here-ish:"

http://amigaworld.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=21527&forum=17#345220

[#49] Re: Wyzwanie?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #48

No to będzie najszybsza Amiga600 na świecie :)
Szkoda że do obudowy od ZX81 nie wejdzie ;) , ale do małego Atari
powinna się zmieścić
[#50] Re: Wyzwanie?

@Kiv_Master, post #38

Widać na tej stronie jest błąd albo ja mam magiczną Amige z magicznym Kickstart v37.300

Mam do niej podpięty hdd 3.2giga i wszystko działa.......

Benedykt

[#51] Re: Wyzwanie?

@amigafan, post #46

Wystarczy sobie odpalić jakąś gierke na 030/50 a potem na 040/40

dla przykładu podam Nemac ,Gloom ,Quake Różnicę widać gołym okiem...

Benedykt

[#52] Re: Wyzwanie?

@Benedykt Dziubałtowski, post #51

Dawno to było ale pamiętam, że na ShapeShifterze te gry, które akurat puszczałem jakoś szybciej nie działały. Generalnie system też w moim odczuciu działał z taką samą szybkością.
Mimo wydania sporej kasy czułem się rozczarowany a do tego jeszcze wiatraczek na procesorze zmuszał do postawienia Ami na jakichś książkach czy coś takiego (BlizzardIV spokojnie mieścił się "pod klapką"). W sumie szybko pozbyłem się tej A1200 z 040/40 i za niewiele więcej kupiłem A3000 - wtedy nie były one takie drogie - do tego Apollo4040/40MHZ (CyberStormy były koszmarnie drogie) i okazyjnie kupiona od znajomego za bezcen PiccoloSD64 (doskonała karta na ZorroIII porównywalna/lepsza od CV64) - wtedy dopiero zobaczyłem różnicę w komforcie pracy.

Generalnie uważam, że najlepiej zacząć poznawać Ami mając A1200+030 ale jeżeli za tę samą cenę można mieć 040/25 to dlaczego nie.

Ostatnia modyfikacja: 19.02.07 23:31
[#53] Re: Wyzwanie?

@amigafan, post #52

Generalnie, można zacząć od wszystkiego, byle za szybko nie skonczyć :)

[#54] Re: Wyzwanie?

Będę miał i A1200 [...] i rzeczone wcześniej 100 zł.

To znacznie lepsza baza.

Co będę musiał dokupić, aby uruchomić jakąś przeglądarkę?

Rozszerzenie pamięci fast, najlepiej takie z miejscem na SIMMa PS/2 i do tego SIMMa 8MB. Za resztę twardy dysk 2,5" - można takie wyhaczyć na Allegro razem z taśmą do podpięcia do płyty głównej (nawet HDD 40MB jest lepszy, niż praca tylko z flopem). 100PLN powinno wystarczyć na taką rozbudowę.

Z takim konfigiem można podziałać w necie w mniej-więcej pełnym zakresie, na jaki pozwala oprogramowanie dla classica, choć będzie to działanie dalekie od komfortu.
[#55] Re: Wyzwanie?

@Benedykt Dziubałtowski, post #50

Albo wybili Ci błędne cyferki na tej kości :P

[#56] Re: Wyzwanie?

@Kiv_Master, post #55

Cyferki z kości zgadzają się z cyferkami pojawiającymi się na ekranie :)

Benedykt

[#57] Re: Wyzwanie?

@Benedykt Dziubałtowski, post #56

No to widocznie masz jakąś magiczną A600 :D, może z zestawu A600 Magic ;).
Poza tym jak z v37.299 mógł bootować z HDD skoro w romie nie było scsi.device? Zresztą looknij tu: http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=10OK
"Very early versions of Kickstart 2.05, such as V37.299 are actually missing scsi.device from ROM, so despite having an IDE controller on the motherboard you cannot actually use it unless you upgrade the Kickstart chip"

[#58] Re: Wyzwanie?

@Benedykt Dziubałtowski, post #50

Kiedyś podmieniałem w A600 kolegi ROMy z 37.299 na 37.300 właśnie dlatego, że dopiero od 37.300 poprawnie pracowały Hdd. Nawet Magazyn Amiga (albo Amigowiec) podawał tą informacjć.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem