[#1] Prezentacja
U mnie w szkole, pod koniec roku jest taka jakby konferencja naukowa pod koniec roku szkolnego i wziązku z tym obdarzył mnie takim pomysłem żeby zaprzentowac swoją amige :] Co za tym idzie zwracam sie do Was z prośbą o podrzucenie mi paru pomysłów co takiego mógłbym pokazać. :)

Mój konfig + plus inne rzeczy to: A1200/030 2+8 mb ramu (takie coś :) http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=120), sieciówka PCMCIA, skaner ręczny czarnobiały jakiś, sampler mono(nei wiem czy sprawny) i monitor podłaczany przez przejściówke rgb-vga, da sie coś z tym zrobić??
[#2] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #1

...da sie coś z tym zrobić??

Na Twoim miejscu skupil bym sie na filozofii systemu, ale pewnie to nie wszystko co moglbys pokazac.

[#3] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #1

cześć

Pokaż może coś innego ;)

mic
[#4] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #1

Moze warto odpalic jakies kozackie demo? Tylko nie wiem czy te ktore chodza na 030 sa kozackie. Chociaz... "State Of The Art" wyglada fajnie a chodzi na A500.

[#5] Re: Prezentacja

@Lorak, post #4

Z jego configiem to za bardzo nie poszaleje. A jeśli już demka, to lepiej 9 Fingers.

mic
[#6] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #1

Ja juz prezentowac Classica, to koniecznie z PPC i GFX (najlepiej A4000). Mozna wtedy zaprezentowac AmigaOS3 i MOS PUP. Mozna odpalic jakiegos MP3, OGGa, jakis slabeuszowaty DivX na Froggerze. Jest tez pare fajnych demek korzystajacych z PPC i akceleracji 3D. Choc to starocie, to mozna pokazac Quake1 i 2 oraz np. Heretica2 i co tam jeszcze jest sportowane.

Wszystko to bedzie na poziomie 10 letniego P2 300 MHz, ale jednak, ta "jako taka" "multimedialnosc" wzbudzi pewne zainteresowanie. Mozna pokazac takze emulatory. Wlasciwie Internet tez, poniewaz na MOSa pokazala sie wczesna wersja Sputnika...

Lecz najlepiej zaprezentowac cos na G4.

Co do twojego sprzetu, to ma to sens, ale pod warunkiem ze wyklad bedzie pod tytulem - "Co mozna zrobic na sprzecie z 1992 r. o wydajnosci i mocy obliczeniowej na poziomie kilkanascie razy mniejszym od np. Pentium1 200 MHz".

Wtedy bedziesz musial na zywo zaprezentowac to, co na tym potrafisz zrobic. Moze takim "haczykiem" bylaby podlaczona nagrywarka DVD z FryinPanem, moze port Dooma, gdzie zaznaczylbys ze jest to sprzet starszy od samej gry i moziwosci owczesnych pecetow. Od biedy moznaby odpalic emulator Maca i zaprezentowac soft ktorego uzywasz na codzien. Stare i znane gry tez by sie przydaly. Co Internetu to tez mozna pokazac dzialajace GG, poczte, FTP, IRC, a WWW, tak pobieznie tylko...
[#7] Re: Prezentacja

@Andrzej Drozd, post #6

moc obliczeniowa kilkanascie razy mniejsza niz obecnych telefonow komorkowych...

[#8] Re: Prezentacja

@Lorak, post #4

Moze warto odpalic jakies kozackie demo?

O kozackich demkach bez 060 badz PPC+GFX raczej mozna zapomniec na starcie (chociaz pare produkcji pewnie by sie znalazlo - Rise, Klone??). Nie wiemy co to za szkola - jezeli jakies technikum o kierunku np. elektronicznym/informatycznym mozesz wyjasnic kwestie programowania pod AmigaOS, czyli o tym, ze programisci chwala sobie komfort pracy z tym systemem, albo pokazac jakies narzedzia do programowania mikrokontrolerow (DevPIC, Combo...).

[#9] Re: Prezentacja

@Lokaty, post #8

gimnazjum :D
[#10] Re: Prezentacja

@Andrzej Drozd, post #6

"Co mozna zrobic na sprzecie z 1992 r. o wydajnosci i mocy obliczeniowej na poziomie kilkanascie razy mniejszym od np. Pentium1 200 MHz"

o takie coś mi chodzi :]
[#11] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #9

Czyli tak jak Andrzej wczesniej napisal - najlepiej siec oraz wypalanie plytek na pewno zrobi wrazenie na co pojetniejszych osobnikach. Skoro gimnazjum to i kilka demek tez warto odpalic. Niech mlodziez zobaczy co ich ojcowie naplodzili zarywajac nocki zanim porzadnie zaczeli wymawiac slowo "chleb". :P

Edit:

Walnij na pokazie jakiegos LightWave3D, Real3D, czy inna Cineme4D, ImageFX i pare innych narzedzi - powinno sie spodobac...

Ostatnia modyfikacja: 21.02.07 23:38
[#12] Re: Prezentacja

@Kaczus, post #7

Tak szczerze powiedziawszy bardzo trudne zadanie. Nawet dla starego Amigowca, ale spróbować zawsze można. W sumie, to zawsze co by się nie działo możesz powiedzieć, że jak ktoś teraz ma takiego kompa, to jest cool i trendy... ;)

mic
[#13] Re: Prezentacja

@mic, post #12

No właśnie, mam amige jestm troche inny niż wszyscy i dlatego jestem happy :]
[#14] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #13

Do prezentacji mozesz wykorzystac SCALE, wspominajac ze była/jest uzywana w stacjach TV.
[#15] Re: Prezentacja

@mic, post #12

o jest cool i trendy...
Teraz nie jest cos trendy, tylko dżezi albo si... cos w tym stylu ostanio slyszalem ;)

[#16] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #1

Ja bym się skupił na aspektach historycznych. Taka Amiga przedstawiona jako eksponat historyczny nie zostanie wyśmiana. No a jak zaczniesz pokazywać jej "możliwości" to dzisiejsze "dzieci neostrady" po prostu popękają ze śmiechu. Nie staraj się na siłę pokazywać, że to daje radę pokazać film MPEG. Dla nich to nie nowina. Musisz pokazać coś czego nie widzieli albo opowiedzieć o czymś o czym nie wiedzieli. Zawsze można się ratować historyjką o powstaniu Amigi. No wiesz - losy Jaya Minera i kolejnych jego firm, dogadywanie się z Atari, Commodore, pierwsza prezentacja Amigi w 1985. Ta historyjka zawsze chwyta za serce jak jest odpowiednio opowiedziana i zilustrowana. To może się wydać głupie ale zrób mały wstęp w którym wytłumaczysz, że to były inne czasy, że nie było internetu, dyski twarde 40-80MB to było naprawdę COŚ. Dzisiejsze dzieciaki "powstały" jak internet już był i nie wyobrażają sobie czasów bez sieci. :) Do prezentacji tej Amigi przydałby się jakiś pecet czy mocna Amiga żeby pokazać ilustracje, filmy z początków Amigi.

Ja to tak widzę. Jak się zaczniesz "ścigać" z 3GHz pecetami i silić na pokazanie "możliwości" tego sprzętu to przegrasz z kretesem. Ten sprzęt dzisiaj może konkurowac z... długopisem wyposażonym w sprężynkę albo maszynką do krojenia chleba. To ma wartość tylko dla nas, bo wiemy co to jest, nie spodziewany się niewiadomo czego po tym, wychowaliśmy się na czymś takim. Musisz postawić się w sytuacji normalnego człowieka - adresata tej prezentacji.

Powodzenia!
[#17] Re: Prezentacja

@reactor, post #15

teraz mówi sie kaczi (z basha :] )
[#18] Re: Prezentacja

@MDW, post #16

No ja wiem jak jest, pamietam jak sie smiali ze mnie w klasie, że sieciówke kupuje do amigi, a jak potem coś napisałem na gg to wogóle juz było :)

Sam mam komórke ktora dysponuje szybszym procesorem niz w moje ami wiec w sumie, aż tak bardzo się nie dziwie wszystkim którzy nie wierza w moją ami....

Myślalem ze to wszysko łatwiej mi pójdzie.... a widze że tu mnie czeka kupa roboty... ale przyjemnej :)
[#19] Re: Prezentacja

@MDW, post #16

Zwykla prezentacja na pececie, nie bedzie niczym innym jak audycja o Mieszko I, czy innym C64. Nikt nie poczuczuje tego klimatu i bez prezentacji sprzetu na zywo to bedzie naprawde malo ciekawa audycja, o jakims Minerze i takich tam ;)
[#20] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #17

W sumie - po japonsku to chyba znaczy zwyciezcy.....

[#21] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #18

Powodzenia "synek" !!! ;) OK
(myślć, że sić za to nie obrazisz - kilka lat temu moja córa w gimnazjum szokowała swoimi pracami na Ami - może Tobie też sić uda!!!

[#22] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #1

Zrób prezentację na Scali opisującą filozofię AmigaOS-a nie żałując efektów. Płynność efektów Scali nadal może robić wrażenie. Zilustruj rzecz jakimiś dopracowanymi modułami. Pies z kulawą nogą nie odróżni tam tego od mp3. Na koniec zapuść pare dobrze chodzących demek - mało który lamer interesuje się na tyle, żeby takie rzeczy znać a podanie po takiej prezentacji informacji, że wszystko to chodziło na procesorze 50MHz i 8MB ramu potafi zaskoczyć. Pokaż ShapeShiftera (dobrze skonfigurowanego) i np. przenoszenie plików między AmigaOSem i MacOSem, coby zobaczyli fajowe 2 w jednym.

W żadnym razie nie próbuj jednak niczego z typowo pecetowych klimatów (filmy, gry doomopodobne), bo dasz im w ten sposób bezpośrednią skalę porównawczą.
[#23] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #1

na takim konfigu odpal SymphoniePlayerPro + kilka modkow z DSP, DigiBoosterPro i modka z intra Gift. jeszcze bym odpalil "Zakazany Owoc" crazy demko (18+) zrobione w Scali OK

http://ada.untergrund.net/showdemo.php?demoid=255

masz na dysku SongPlayera 1.53?

[#24] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #1

Pomysł, kapitalny, ale.......................................................... nie zrobisz nim na żadnym gimnazjaliście wrażenia. Jedyne co to zadziwisz Pana od informatyki, który od 1994 roku użytkuje PC.
Myślisz, że wywołasz furore, tym, że odpalasz animacje i internet na Amidze, że Ona potrafi takie rzeczy ?

Amiga wśród młodzieży to komputer "który był dawno" na którym były proste gry mieszczące się na dyskietce. Myśle, że nie zrobisz wrażenia na nich niestety...

Przepraszam, że tak napisałem, ale Twoi koledzy nie wyczują klimatu. To nie te czasy....

Pomysł jednak uważam, za bardzo ambitny, i sam z chęcią podziwiałbym taką prezentację.

Sam chodze do szkoły średniej i wiem co wywołuje słowo Amiga wśród rówieśników. Smutne, ale prawdziwe.

Życzę powodzenia, i nie złość się na mnie za ten komentarz.

;)

[#25] Re: Prezentacja

@Hubez, post #24

Jeśli jesteś z łodzi lub z okolic too będziesz mógł to bezproblemu zobazyć :)
[#26] Re: Prezentacja

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #23

nie mam...
[#27] Re: Prezentacja

@Hubez, post #24

bo zamiast gadac trza pokazac, tylko trza miec wiecej czasu na normalna prezentacje, a nie tylko jedna dwie godziny lekcyje po 45 minut, i z AGA na VGA przez adapter RGB-VGA "cienko" mozna zapomniec o pokazie demek i gierek np T-Zer0, Elfmania, Ruff'n'Tumble, tunele SuperStardust robia wrazenie, gra jest nawet za free do pobrania.

http://hol.abime.net/2832

http://hol.abime.net/2212

http://www.clickboom.com/t0

[#28] Re: Prezentacja

@Hubez, post #24

Przepraszam, że tak napisałem, ale Twoi koledzy nie wyczują klimatu. To nie te czasy....

Mylisz sie. Czesc pewnie nie wyczuje klimatu, ale oni tylko uzywaja WWW, GG, P2P i czegos do ogladania filmow.
Jest jednak duza czesc ludzi ktora uzywa komputera inaczej. Retro w dalszym ciagu jest na "topie". (Ale to slowo jest "retro" :P ).
Po zatym, prezentacja nie bedzie juz w pewnym sensie dla ludzi...np. zgromadzaych w jakims supermarkecie, tylko dla ludzi, ktorym kolega juz cos namieszal w glowie w zwiazku z Amiga. To bedzie zupelnie inny odbior, a przedstawienie komputera z 1992 r. (wolalbym aby nie wpominac 50 MHz, bo to nijak sie ma np. do 25 MHz procka 040), moze wywolac niezly efekt. Kazdy bedzie wiedzial ze to jest komputer RETRO. 15-letni stary komputer, ktory jednak duzo potrafi i ma zaskakujace mozliwosci nawet po kilkunastu latach. I o to chodzi. Pokazanie na nim portu dooma, nie bedzie zadna porazka - argumentem bedzie to, ze pecet z 1992 tez sobie z tym nie radzil. Nie radzil, to malo powiedziane :P . Na koniec prezentacji tego starego kompa, mozna wspomniec (a nawet trzeba) ze jego nastepcami, dzisiaj, sa komputery oparte o procesery G4 i takie tam :)
[#29] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #26

jak masz sporo miejsca na dysku to zrobie gdzies upload dodadkowo z plikami muzycznymi i sobie sciagniesz?

DataWorld by Infect

http://aminet.net/search?query=dataworld

[#30] Re: Prezentacja

@Andrzej Drozd, post #28

Jeśli to pierwsza klasa gimnazjum, to według moich wyliczeń części
tych ludzi nie było na świecie jak IBM zaczął sprzedawać pierwsze 603 -
październik 1993.
Może zamiast tego jakieś monety sprzed II wojny, będą równie stare i odlotowe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem