[#31] Re: Prezentacja

@Andrzej Drozd, post #28

15-letni stary komputer, ktory jednak duzo potrafi i ma zaskakujace mozliwosci nawet po kilkunastu latach - Przecież z wiekiem swoich możliwości nie traci.

[#32] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #26

no dobra przygotowalem archiwum tak zeby bylo najlepiej na twoim konfigu, wszystko ustawione, dodalem muzyczke startowa w amigowym mp3 "mp4" + bonusik :) i podmienilem na najlepsze moim zdaniem przyciski cool

http://skolman-mws.w.interia.pl/msx/SongPlayer.lha

wystarczy odpakowac nawet do ram: i odpalic

jak dziala to zapodam kilka kawalkow w mp4

Ostatnia modyfikacja: 22.02.07 19:29
[#33] Re: Prezentacja

@norbert741, post #30

Nie wiem co o tym myśleć. Poważnie to sam pomysł jest doskonały, jak byś jeszcze wyciągnął jakiegoś c64, albo porównał swoją a1200 z Atari FALCOLNo3o i opowiedział o "świętej wojnie" jaką w prasie prowadzono :).

Tak sobie myślę jak byś miał scann dubler albo może udało by ci się skołować jakiś TV LCD to z demkami problemu by nie było. Szybki przegląd ada i pouet.net i już masz demka w miarę odpowiednie na swoją konfiguracje sprzętową. Możesz też wspomnieć o WinUAE dla początkujących i tu dasz rade już zaprezentować w pełnej krasie możliwości klasycznego amigaOS3.x (bez ppc ale w tym momencie wydaje mi się że MorphOS był by o niebo lepszy niż 3.x+pup i wos).

Jak da rade i piszesz że masz karte sieciową to odpal dooma na 2 kompy (pc i ami)

Tak czy siak życze ci powodzenia i jestem z tobą! OK

[#34] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #1

Nie ma co próbować prześcignąć peceta.
Nie pokazuj, np. że Ami może odtwarzać mp3 bo to może każdy 486 za 10zł.
Jak dla mnie należy się skupić na systemie - omówić jego prostotę. Pokazać niemal nieograniczone możliwości konfiguracyjne. Na początek pokaż standardowy WB 3.1 a potem (odpalony z innej partycji) upiększony niczym na obrazkach, które możesz obejrzeć w dziale graffiti (odpal WB w 256 kolorach 640x512).
Nie potrzebny też monitor - przecież na pewno w szkole mają jakiś telewizor - podłącz Ami do TV - dużego to będzie dokładnie wszystko widać. Warto pokazać boot-menu możliwość odpalania różnie skonfigurowanych systemów z różnych partycji tego samego dysku opracowana na wiele lat przed innymi systemami (Mac np. dorobił się takiego boot-menu dopiero ok 2000r i użytkownicy Maca się strasznie tym podniecali).
A możliwość podłączenia komputera do TV dziś się nazywa "karta TV-out" możesz powiedzieć, że Ami ma wbudowaną ;)

Trochę AmigaOS opisałem na portalu OSinfo, jak chcesz to możesz wykorzystać zawarte tam argumenty odpowiednio je ilustrując.

Ostatnia modyfikacja: 22.02.07 20:20
[#35] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #1

Możesz też wspomnieć o modnym ostatnio temacie dwuobrazkowych ikon, gdzie oprócz obrazków mogą być przechowywane dodatkowe informacje (pecety i Maki mają ikonki jednoobrazkowe).

A swoją drogą to gratuluję odwagi. Już jak ja chodziłem do liceum, a było to ponad 10 lat temu to na słowo Amiga dziwnie ludzie reagowali. Pamiętam, że oprócz mnie w klasie był jeszcze jeden "niepokorny", który miał Maca 040/25, ja wówczas miałem Ami 030/50.
Tyle, że on się już od dawna bawi G5 a Amigowcy dalej tkwią w 68k. :(

[#36] Re: Prezentacja

@amigafan, post #35

Nie wszyscy Amigowcy tkwią w 68k, niektórzy używają 7447 1 GHz. G4 - prawie jak 68060. "PRAWIE" robi wielką różnicę!

Wybacz złośliwość, ale jakoś nie lubię pewnej podobnej sygnaturki. ;)

Ja w liceum używałem 68k 7.14 MHz :) , A1200 dorobiłem się dopiero na początku studiów, a 68030@50 MHz niedługo potem. Ale amipropagandę uprawiałem - gdy mieliśmy jakieś miareczkowanie na ćwiczeniach z którego wyniki trzeba było liczyć rekurencyjnie na kalkulatorze (zajmowało to 3-4 godziny), a ja napisałem sobie malutki programik w C liczący tę pierdułkę w jakieś 2 s, to każdy człowiek od nas z roku który do mnie zadzwonił z prośbą o wyliczenie (jakoś wieść się szybko rozeszła) był na początku informowany o sprzęcie :) .
Ale nie sądzę aby takie rzeczy mogły robić obecnie na kimkolwiek (zwłaszcza w gimnazjum) wrażenie.
Z rzeczy które można pokazać na Ami to także Wordworth i Maxon Cinema 4D... może jakaś Vista czy inny generator obrazków (chociaż Vista jest dosyć wolna na Ami). Można wspomnieć a propo Visty, że znany pisarz s-f Arthur C. Clark używał na codzień Amigi (miał A3000 z dopalaczem z 68040), właśnie na niej generował ilustracje do części książek np. Śniegi Olimpu).
Wiem co zrobi wrażenie - system locali. Zadbaj o zestaw locali do różnych programów, tak żeby były wersje polska, angielska, i np. niemiecka. Potem w trakcie pokazu (gdzie pokażesz że programy są po polsku i system też) przełączasz np. na angielski, odpalasz te same programy - cud... są po angielsku, potem to samo z innym językiem. Na koniec powrót do polskiego. Windows (nawet Vista) tego nie potrafi.
Może pokazać obok sprzęt z epoki? Czyli 386 40 MHz, 4 MB i Win3.1? To by było szokujące :)
[#37] Re: Prezentacja

@amigafan, post #34

to ze 486 moze wiedza, bo jest winAMP, a ze na Amidze istnieja do tego celu programy tego przeciez nie wiedza. prezentacji od pokazywania golego systemu tez bym nie zaczynal, bo na tym sie moze skonczyc i nastepnej okazji nie bedzie.

[#38] Re: Prezentacja

@mic, post #5

Jeśli starczy ramu - Essence - Thuglife. Wymiata :).

[#39] Re: Prezentacja

@wali7, post #36

tak sobie myśle że możnabybylo cos o aminecie wspomnieć :)
w sobote sobie ułoże jakis wstępny plan tej prezentacji :)
Fajnie by było jakby mi sie udało zorganizować rzutnik i podłączyć go do ami...
[#40] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #39

> tak sobie myśle że możnabybylo cos o aminecie wspomnieć

http://amigaminus.mrwolf.pl/1/index.php?id=13

> w sobote sobie ułoże jakis wstępny plan tej prezentacji

jak kiedys sciagnisz SongPlayera to napisz jak smiga Śpioch

[#41] Re: Prezentacja

@Mir3k, post #39

Dobry pomysł z tym rzutnikiem, w większości mają S-video, więc nie powinno być kłopotu z podłączeniem go do Amigi.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem