kategoria: A500
[#31] Re: gotek jaki firmware

@JerzA, post #30

W dokumentacji FF masz wszystko opisane. Link do dokumentacji:link
W hardware modach są opisane wszystkie możliwości, min. enkoder obrotowy.
Enkoder obrotowy używasz zamiast przycisków Goteka. I zamiast wciskać dwa przyciski żeby się przemieszczać po obrazach kolejno, to kręcisz sobie enkoderem do przodu lub do tyłu tak jak w piekarniku ustawiasz temperaturę. Na filmiku, który załączyłem gość kręci takim enkoderem a na wyświetlaczu przesuwają mu się pliki. Czego nie widzisz i co nie wynika?

Edit: jak w piekarniku masz przyciski zamiast enkodera, to też zrób sobie moda hehehe (a tak serio dopisałem, bo w sumie nie jest oczywiste, że każdy piekarnik ma enkodery, akurat mój ma i mi się tak skojarzyło -ale to nie forum o piekarnikach, przepraszam))

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2017 19:27:52 przez Mq
[#32] Re: gotek jaki firmware

@Mq, post #31

Enkoder obrotowy używasz zamiast przycisków Goteka. I zamiast wciskać dwa przyciski żeby się przemieszczać po obrazach kolejno, to kręcisz sobie enkoderem do przodu lub do tyłu tak jak w piekarniku ustawiasz temperaturę. Na filmiku, który załączyłem gość kręci takim enkoderem a na wyświetlaczu przesuwają mu się pliki.
Ależ to jest oczywiste, nie musisz tego tłumaczyć jak krowie na rowie
Czego nie widzisz i co nie wynika?
miejsca do którego na płycie Goteka jest podłączony enkoder.
A o dokumentacji nie wiedziałem. Dzięki za linka.
Amigę odpaliłem po kilkunastu latach po raz pierwszy dwa tygodnie temu i nie wszystko jest dla mnie takie oczywiste

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2017 19:36:00 przez JerzA
[#33] Re: gotek jaki firmware

@JerzA, post #32

No to to miejsce masz opisane właśnie w linku do dokumentacji, który załączyłem. Jak wejdziesz w link, to dalej w "hardware mods".
[#34] Re: gotek jaki firmware

@Mq, post #33

Już znalazłem i zrobiłem sobie z tego pdefa. Jeszcze raz dziękuję.
Nie do końca dla mnie jest pomarańczowe podłączenie +3,3V. Czy ono ma być wykonane na takim inpulsatorze? link

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2017 19:49:54 przez JerzA
[#35] Re: gotek jaki firmware

@misiomatyk, post #29

Była seria próbna ale tylko PAL. W przygotowaniu jest PAL/NTSC. Za dużo kupowali do USA...
[#36] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #1

Ja polecam ze swojej strony kupić GOTEKa od Chińczyków i potem samemu go sflashować Flash Floppy - oprogramowanie cały czas rozwijane, ma dużo podobnych rzeczy co HxC
(np. można zapisywać stan gier na dyskietkach [ słynne Cannon Fodder 1 & 2], wystarczy pusta dyskietka w formacie .hfe ).

Jeżeli kupisz płytkę USB do flashowania GOTEKa ( na allegro coś 5-9zł )
http://allegro.pl/konwerter-usb-ttl-pl2303hx-rs232-pro-mini-avr-i6768737977.html

To ostrzegam że mogą być problemy na Windows 10, trzeba pobrać starsze sterowniki bo nowe nie obsługują podróbek :
http://www.totalcardiagnostics.com/support/Knowledgebase/Article/View/92/20/prolific-usb-to-serial-fix-official-solution-to-code-10-error
[#37] Re: gotek jaki firmware

@argon, post #36

Goteka można również flashować bez tego konwertera. W dokumentacji FF jest opisane jak to zrobić za pomocą kabla USB. Trzeba sobie w tym celu tylko spreparować taki kabel USB z dwoma męskimi wtyczkami.
[#38] Re: gotek jaki firmware

@argon, post #36

Nie trzeba programatora, wystarczy zwykły kabel USB-USB.
[#39] Re: gotek jaki firmware

@argon, post #36

"Ja polecam ze swojej strony kupić GOTEKa od Chińczyków i potem samemu go sflashować Flash Floppy - oprogramowanie cały czas rozwijane, ma dużo podobnych rzeczy co HxC "

no tak, tylko zapomniałeś o uzbrojeniu się w cierpliwość tak do początku przyszłego roku. Ja czekam na przesyłkę z Chin z Gotekiem wysłaną rzekomo na początku października...teraz będzie coraz gorzej. Tak więc lepiej kupić u Ponga i cieszyć się Gotekiem na drugi dzień ;)
[#40] Re: gotek jaki firmware

@charliefrown, post #39

Kolega z pracy dziś dostał przesyłkę z Gotekiem z AliExpressu.
Trwało to 2 tygodnie, koszt około 60 zł.
Także chyba nie jest aż tak źle.
[#41] Re: gotek jaki firmware

@Jacques, post #40

Gdyby ktoś chciał Goteka już przerobionego profesjonalnie przeze mnie z FF, OLED, 3 przycisk, speaker, to wystawiłem na giełdzie.
[#42] Re: gotek jaki firmware

@charliefrown, post #39

no tak, tylko zapomniałeś o uzbrojeniu się w cierpliwość tak do początku przyszłego roku. Ja czekam na przesyłkę z Chin z Gotekiem wysłaną rzekomo na początku października...teraz będzie coraz gorzej.

Cierpliwość to cnota!
[#43] Re: gotek jaki firmware

@Drakon, post #42

Amigowcyom na pewno jej nie brakuje. szeroki uśmiech
[#44] Re: gotek jaki firmware

@JerzA, post #43

Nabyłem już gotek z ff i mam z nim kłopot mianowicie:pen sformatowany (fat32) wrzucam na niego pliki autoboot.hfe i hxcsdfe.cfg (próbowałem oba plika na raz i każdy osobno efekt ten sam) potem wrzucam adf i po uruchomieniu kompa nie wyskakuje menadżer do przypisania gier do slotów ,natomiast uruchamia się gra zazwyczaj pierwsza na penie w gotku pozycja 000 co może być przyczyną
[#45] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #44

Jeśli uruchamia Ci się gra, to znaczy, że Gotek z FF działa w trybie configless czy jak tam się on nazywa. To tryb, w którym nie używa w ogóle plików od HxC. Natomiast dlaczego nie widzi tych plików, nie powiem, bo nie wiem, nie używam plików HxC, natomiast wiem, że do danej wersji FF trzeba było mieć odpowiednią wersję plików od HxC, żeby trybiło. Nie każda wersja działała z nie każdymi plikami od HxC.

Coś było gdzieś o tym w wątku na eab, spróbuj poszukać, albo od razu w tym wątku się zapytaj, tam na pewno ktoś od ręki odpowie: link
Na pewno istotne będzie jaką masz wersję FF, bo tam co kilka dni wychodzą kolejne.
[#46] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #44

Poczytaj to i wybierz odpowiedni tryb pracy

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2017 14:08:09 przez Norbert
[#47] Re: gotek jaki firmware

@Norbert, post #46

dziękuję za podpowiedź wgrałem oba pliki z linku i gotek śmiga jak marzenie pozdrawiam
[#48] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #47

Mam jeszcze pytanie czy na goteku można robić save gry?? I czy można jakoś edytować listę adf bo nie pamiętam jaki slot jaka gra

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2017 17:47:51 przez nadiapawel
[#49] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #48

Na pierwsze pytanie: tak, firmware FF zapisuje wszystko do adf-ów jak na normalne dyskietki. Tak samo HxC, problemy z zapisem były tylko przy firmware Cortex.

Do edycji listy adf są jakieś programy, wiem na pewno, że jest coś na stronach HxC, bo jak rozumiem używasz FF w trybie korzystającym z plików HxC - wtedy możesz użyć programów od HxC. Może ktoś, kto używa HxC dopowie szczegóły.
[#50] Re: gotek jaki firmware

@Mq, post #49

trzeba zrobić jakiś pusty adf do zapisu stanu gry??a na chwile obecna trzeba sobie zrobić listę nr slot-gra
[#51] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #50

Można, ale nie trzeba.
Gra moze mieć opcje przygotowania dyskietki SAVE.
[#52] Re: gotek jaki firmware

@Norbert, post #51

ale i tak trzeba mieć w jakimś slocie podpięty obraz pustej dyskietki żeby gra ją sformatowała i zrobiła na niej swój save.
Niektóre gry mają problem z zapisaniem save przez goteka. z własnych doświadczeń to Celtic Legends, Jaguar, Cannon Fodder też jakiś chyba jest wybredny a dyskietki muszą być o większej pojemności. U mnie zadziałał jakiś save znaleziony w sieci a na zrobionych samemu adf/hfe za Chiny zapisywać nie chciało.
[wyróżniony] [#53] Re: gotek jaki firmware

@softiron, post #52

Cannon Fodder potrzebuje pliku .hfe, a nie .adf. Hfe ma ciut ponad 2MB
[#54] Re: gotek jaki firmware

@JerzA, post #53

macie jakąś instrukcje jak zrobić pustą dyskietkę pod goteka ,nigdy nie robiłem czegos takiego
[#55] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #54

Ja robię tak, że biorę jakikolwiek istniejący obraz dyskietki i po prostu ją formatuję pod workbenchem albo w xcopy. Zmieniam sobie nazwę pliku na taki jak chcę i label dyskietce nadaję taki jak chcę i mam nową dyskietkę.
[#56] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #54

[#57] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #54

Wystarczy dowolny plik o wielkości 880kb.
Potem tylko format pod Amigą.
Pusta dyskietkę zrobi ten winuae. Wtedy format nie jest potrzebny.
Pamiętaj ze kick1.3. nie wystartuje z dyskietki FFS jak i jej nie rozpozna .(można ją za to podmontowac w mountliscie)
[#58] Re: gotek jaki firmware

@Norbert, post #57

powiem wam ,że czytam i szczerze mówiąc nie bardzo wiem o czym piszecie ,widzę dużo nauki mnie czeka
[#59] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #58

1. Wgrywam na pena jakiś.adf. Może to być cokolwiek, tak jakbyś włożył do prawdziwej stacji jakąś dyskietkę.
2. Nazywasz tego adefa tak byś wiedział co to mabyć. Np. Dune_II_save.adf. Możesz to zrobić przed wgraniem go na pena, lub bezpośrednio na penie.
3. Wkładasz pena do Goteka.
4. Odpalasz Amigę z ustawionym slotem 000 tak by się odpalił manager slotów. Przypisujesz do jakiegoś slotu tego adefa, zapisujesz konfigurację i restartujesz komputer.
5. Po uruchomieniu się Workbencha powinna się pokazać ta dyskietka.
6. Jeden klik na dyskietce > menu icons > format.
7. Masz czystego adefa.
[#60] Re: gotek jaki firmware

@JerzA, post #59

Workbench też adf
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem