kategoria: A500
[#31] Re: Amiga 500 plus: Problem.

@Hexmage960, post #30

Ogólnie to na tej 500+ udało mi się przejść Superfroga, Panga, Prehistoryka i pograć w Lotusy. Ale w Tycoonie np. miałem problem z zapisaniem stanu gry, ale to mogła być również wina stacji. Poza workbenchem nie mam innych programów systemowych.
[#32] Re: Amiga 500 plus: Problem.

@dejv13, post #3

Może warto by było rozejrzeć się za innymi amigowcami w twojej okolicy? Jakbyś wpisał swój namiar w profilu byłoby prościej
[#33] Re: Amiga 500 plus: Problem.

@dejv13, post #31

Może jest ktoś z okolic Elbląga bądź Trójmiasta, kto podjąłby się przetestowania amigi u siebie?
[#34] Re: Amiga 500 plus: Problem.

@dejv13, post #33

W Trójmieście jest dosyć mocna ekipa Amigowców.

Jeżeli te wszystkie gry działają bez problemów, to według mnie winny jest software. XCopy na mojej A1200 też często sprawia psikusy. A co do cracków to można spodziewać się wszystkiego, szczególnie na dość nietypowym modelu, jakim jest Amiga 500+.

W przypadku Amigi 1200 na pewnej konfiguracji stacji dyskietek i Amigi nie chcą mi działać niektóre gry i dema odpalane z dyskietek. Mam dwie A1200 i tylko na jednej mogę swobodnie wszystko z dyskietek uruchamiać, ale z tą drugą jest wszystko w porządku i służy mi jako główna Amiga.

Jednak to akurat dotyczy tylko Amigi 1200.

Dlatego moim zdaniem zdobądź inne wersje obrazów ADF swoich ulubionych gier (The Settlers) i przetestuj.

Ja mam oryginał The Settlers i chętnie bym Ci przesłał, ale on ma zabezpieczenie antypirackie.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2017 21:37:52 przez Hexmage960
[#35] Re: Amiga 500 plus: Problem.

@dejv13, post #33

Podłączyłem swoją a500+ z 1mb chipu na płycie i romem o oczko wyższym od Twojego: 37,299
Po wczytaniu Settlersow z dysku 3 gra zawiesiła się od razu po pokazaniu terenu. Zauważ że przy starcie gra informuje jaka maksymalnie mapę możesz ustawić. W moim przypadku było to dwa. Natomiast na ekranie wyboru opcji gra ustawia wielkosc mapy na 3. Zmniejszenie jej na dwa załatwia cały problem.
Jeśli chodzi o xcopy pro to u mnie killsys jednak działa prawidłowo. Może spróbuj włożyć inny Kickstart - akurat może z tym Twoim się gryzie?
Pozdrawiam
Krzysztof
[#36] Re: Amiga 500 plus: Problem.

@Krzysiek2, post #35

Dzięki za sprawdzenie podobnego konfigu OK . Tylko co mnie zdziwiło, na a500 z rozszerzniem do 1 mb chipu settlersy działają normalnie. Może kick 2.0 bardziej obciążać sprzęt od 1.3?
[#37] Re: Amiga 500 plus: Problem.

@dejv13, post #36

Też mi się tak wydaje. Trzebaby sprawdzić z romem 1.3 i poza tym zobaczyć co siedzi w startup-sequence tej skrakowanej gry. Czasami kilka kB zabranej pamięci może robić problemy.
Aha, i na a600 z ROM 37.350 i 1mb chipu jest to samo
[#38] Re: Amiga 500 plus: Problem.

@Krzysiek2, post #37

Z settlersami to była cenna uwaga, gdyż też mam dostępny rozmiar mapy max 2. Po odpaleniu nie zawiesza się. Tylko niestety kampanii nie da się ograć w takim wypadku . Ale chociaż jeden problem rozwiązany
[#39] Re: Amiga 500 plus: Problem.

@dejv13, post #1

Witam wszystkich ponownie. Udało mi się rozwiązać wszystkie problemy szeroki uśmiech W pudełku z dyskietkami znalazłem kickstart 1.3 i po wgraniu go killsys w x-copy pro już nie wyrzuca błędu. Wniosek jest tak, że nie działa on na romie 2.04. Dzięki wszystkim za pomoc, gdyż bez was bym na to nie wpadł OK i pozbyłem się tej dziadowskiej baterii dzięki Waszym poradom

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2017 18:54:19 przez dejv13
[#40] Re: Amiga 500 plus: Problem.

@dejv13, post #39

To ja już zacząłem się konsultować z ekspertami z NASA, a Ty mówisz że nie było problemu... Ładnie to tak? ;)
[#41] Re: Amiga 500 plus: Problem.

@dejv13, post #39

A to w takim razie gdzie trzymasz dyskietki?? szeroki uśmiech
Powodzenia
[#42] Re: Amiga 500 plus: Problem.

@dejv13, post #39

Miło słyszeć, że wszystko już OK. OK
[#43] Re: Amiga 500 plus: Problem.

@Krzysiek2, post #41

Dyskietki mam w domu, ale zapomniałem że taką posiadam A i przy okazji muszę jeszcze zmienić stację, bo ta szwankuje szeroki uśmiech Sam by nie wpadł, że sprzęt można tak przetestować. Dzięki Wam za pomoc i rady OK

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2017 21:43:22 przez dejv13

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2017 21:45:24 przez dejv13
[#44] Re: Amiga 500 plus: Problem.

@dejv13, post #43

Polecamy się jak produkty z biedronki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem