[#1] Amiga CD1200
Panowie, Dan Wood znalazł Świętego Graala :)
https://www.youtube.com/watch?v=qYq_F5-fAaw

Polecam obejrzeć do samego końca
[#2] Re: Amiga CD1200

@gerul, post #1

Ogladałem dzisiaj około południa i bardzo fajny materiał, historia znalezienia tego egzemplarza również ciekawa. Wielka szkoda ze nigdy nie ujrzeliśmy CD1200 na rynku,bo pomysł był naprawdę dobry.
Posiadacze A1200 mogli za niewielką dopłatą zmienić swój komputerek w konsole CD32. Obstawiam ze jakby ten projekt wyszedł to na 99% dodawaliby do niego pad z CD32 w kolorze białym pomysł
Fajnie by było spróbować odtworzyć ten projekt chociażby jako zwykła obudowę na napęd CD podąłczany do amigi. Nie ukrywam że zestaw A1200 plus CD1200 prezentuje się zacnie na biurku a w dobie drukarek 3D czy zamówienia takich obudów z Chin byłoby ciekawym pomysłem.
Istnieje przecież sposób odpalania gier CD32 na A1200 więc nie byłoby to głupim pomysłem. Owszem brak akiko to mała niedogodnosc, jednak ten chip używało raptem kilka gier....a na dopalonej A1200 i tak by gry działały lepiej niż na gołej CD32
Będe oczywiście śledził kanał Dana uważnie czy uda się odpalić ten prototyp.

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2017 21:57:33 przez FeRu
[#3] Re: Amiga CD1200

@FeRu, post #2

Nie miałem teraz czasu zerknąć na ten film , kiedyś już jakis materiał na ten temat oglądałem, ale czy przypadkiem cd1200 nie miało wszepione akiko ?
[#4] Re: Amiga CD1200

@FeRu, post #2

Musiałbym bardzo poszerzyć blat na tak rozbudowaną Amigę
[#5] Re: Amiga CD1200

@gerul, post #1

Sliczne to jest. Wystawione na eBay pewnie by poszlo za 100 tys $.
[#6] Re: Amiga CD1200

@tbone, post #4

A wyobraź sobie że ja kiedyś miałem A500, Mega RAM HD wpięte w A500 i jeszcze A570 wpięte w Mega RAM HD. To był prawdziwy potwór.
[#7] Re: Amiga CD1200

@mikecios, post #3

No właśnie ma Akiko na pokładzie, jak twierdzi w filmie kolejny "odnaleziony" inżynier C=.
Mnie najbardziej urzekła kolejna historia typu "co by było gdyby". Miała to być odpowiedź na zapotrzebowanie użytkowników A1200 po sukcesie CD32 i powstaniu ton nowego oprogramowania wydanego na CD... Ciekawe ile jeszcze legend C= wyjdzie na wierzch po kolejnych 30 latach...
[#8] Re: Amiga CD1200

@gerul, post #7

Ciekawe ile jeszcze legend C= wyjdzie na wierzch po kolejnych 30 latach...

Strzelam, że niewiele.
[#9] Re: Amiga CD1200

@xray, post #8

Cała ta "legenda" została szczegółowo zrecenzowana w 1994 roku w magazynie Amiga User International. Skany artykułu są w mojej galerii Graffiti.
[#10] Re: Amiga CD1200

@gerul, post #7

Tyle, że to akurat nie była głupia koncepcja. W tamtym czasie i tak powoli zaczynaliśmy się rozglądać za jakimiś CDkami do A1200 i kończyło się to zwykle na podpinaniu normalnych napędów przez wyprowadzoną taśmę na zewnątrz obudowy. Amigowcom zaoszczędziłoby to problemów, o ile cena nie byłaby zaporowa.
[#11] Re: Amiga CD1200

@nogorg, post #10

Tylko, że Commodore padło, Escom tez padł, więc nie wiem kto miałby to tłuc. Jeszcze kto miałby robić to niezdarne Akiko ?
[#12] Re: Amiga CD1200

@xray, post #11

Wypowiadam się o samych założeniach więc to nieistotne.
[#13] Re: Amiga CD1200

@PopoCop, post #9

Ile ja się tego naszukałem, bo "wiem, że to gdzieś czytałem". Dzięki PopoCop.
Link do galerii PopoCopa.

I może z dzisiejszej perspektywy ta karta to nie był specjalnie wyszukany sprzęt, tak w 1994 to było to. 020+4/8mb fast, Akikko i CD - to było to. Pełny desktop i sprzętowa zgodność z konsolą. Większa ilość maszyn z Akikko zwiększyła by ilość tytułów z niej korzystających. Oczywiście, całość padła, ale zgadzam się Grogonem - to był bardzo dobry pomysł.
[#14] Re: Amiga CD1200

@nogorg, post #10

Trzeba dodac ze chyba jeszcze w 1995 jak nie w 1996 oplacalo sie kupic cala nowa cd 32 zamiast napedu CD x2, gdyz CD-rom do PC kosztowal tyle samo a nawet wiecej jak cale CD-32. Wiec jakby to kosztowalo polowe ceny cd 32 zrobilo by furore w 1994r i dalo boost sprzedazy A1200 nawet bez tytulow dedykowanych i kopa gra FPP.
[#15] Re: Amiga CD1200

@flops, post #14

Oglądam filmik i tak przyszło mi do głowy w czym jest problem aby to zrobić? Tzn zrobić takie CD1200. Odpowiem sobie sam:). Pewno kasa i darcie kotów o prawa do marki.
[#16] Re: Amiga CD1200

@Tomski, post #15

Akikko czy jak im tam? Choć w FPGA może dałoby radę.
[#17] Re: Amiga CD1200

@KM, post #16

Na amibay ktos sprzedaje sporą ilość chipów Akiko NOS ale i tego nie trzeba nawet dawać. Jak pisałem wystarczyłoby odtworzyć taki projekt jako zwykłą obudowę na napęd CD,DVD takze to niebyłoby problemem. Można by było śmiało to nazwać CD1200 jeśli nie byłoby tam loga Amigi i Commodore. Projekt jak najbardziej do zrobienia. Wzór obudowy też jest, przecież to połowa CD32,a Akiko do niczego nie byłoby potrzebne bo dopalona A1200 nazwet tylko Fastem i FPU jest szybsza niż CD32 z Akiko.
[#18] Re: Amiga CD1200

@gerul, post #1

Co ciekawe, CD1200 oprócz AKIKO miało na pokładzie gniazdo SIMM, co było bardzo dobrym i rozsądnym posunięciem ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2017 19:49:11 przez BULI
[#19] Re: Amiga CD1200

@BULI, post #18

Akiko i gniazdo simm są na osobnej typowej dla A1200
karcie turbo cd1200-recenzja-cz-1-2
[#20] Re: Amiga CD1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

Dokładnie, przecież interfejs CD1200 musiał jakoś się komunikować z A1200.
Robił to właśnie przez ten interfejs pod klapką i "złącze procesora."

Przy okazji, czy pamięć FAST to już karta turbo?
[#21] Re: Amiga CD1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

Yyy, byłem przekonany, że to będzie wpięte przez pcmcię...

Dałbym głowę, że widziałem kiedyś zdjęcie prototypu A1200 z wbudowanym napędem ( dopasowanym wizualnie do standardowej obudowy). Hmmm...
[#22] Re: Amiga CD1200

@tbone, post #21

No bo tak jest, tylko sam napęd optyczny bez karty montowanej pod klapkę w slocie procesora jest bezużyteczny.
[#23] Re: Amiga CD1200

@gerul, post #1

Widziałem gdzieś fotki napędu w kolorze ciemnym, takim jak CD32... Może to była samoróbka?
[#24] Re: Amiga CD1200

@waldiamiga, post #23

[#25] Re: Amiga CD1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #24

Z tego co piszą, to były nawet plany uprgade CPU do 68030!
[#26] Re: Amiga CD1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

Tyle,że to wygląda jak białe cd32 obok 1200ki. Wydaje mi się, że widziałem zdjęcie/ilustrację/koncept przedłużonej obudowy 1200ki (jedna bryła). Może coś mi się przyśniło, ale raczej był to artykuł w naszej prasie (omówienie futurystycznych modeli).
[#27] Re: Amiga CD1200

@tbone, post #26

A czasem to nie była zapowiadana przez C= UK(?) Amiga 1800?

@Skolman - więc jednak. Pewnie wcześniejszy prototyp, wnioskuję po braku jakichkolwiek oznaczeń.
[#28] Re: Amiga CD1200

@FeRu, post #2

Pomysł dobry, pod warunkiem, że w środku byłoby jeszcze miejsce na HDD 3.5". Wiele A1200 uniknęłoby chamskiego potraktowania BYLE CZYM (od obcinaczki do paznokci po siekierę) celem wyprowadzenia taśmy na zewnątrz.

Tylko jak to miało być podłączane - przez PCIMCIę?
[#29] Re: Amiga CD1200

@BULI, post #25

A1400? Wow, był pomysł A600 z AGA
[#30] Re: Amiga CD1200

@waldiamiga, post #27

No i tak, znaleźli sam napęd, ale nie mają do niego płytki podłączanej do TrapdorSlot'u, więc wszystko wskazuje na to, że nigdy nie zobaczymy tego w działaniu (w takiej formie jaką zakładali konstruktorzy Commodore).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem