[#31] Re: Amiga CD1200

@waldiamiga, post #27

Bingo! A1800, ino grafika była z innej perspektywy Edyta: przewija się też nazwa A1300CD.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2017 22:19:17 przez tbone
[#32] Re: Amiga CD1200

@tbone, post #31

Całkiem nieźle się to prezentuje OK
[#33] Re: Amiga CD1200

@BULI, post #30

No i tak, znaleźli sam napęd, ale nie mają do niego płytki podłączanej do TrapdorSlot'u, więc wszystko wskazuje na to, że nigdy nie zobaczymy tego w działaniu (w takiej formie jaką zakładali konstruktorzy Commodore).

Już rozumiem. Ta płytka to trochę ulepszone rozszerzenie fast-u (AKIKO + kontroler do CD), tylko podłączone za pomocą przedłużacza. Czy Wy kumacie, jakie potencjalne możliwości daje takie rozwiązanie? Można teoretycznie do takiej ładnej obudowy zewnętrznej wywalić np. BlizzardaPPC z BVision (byle miał kontroler SCSI), wraz z HDD i cedekiem. W takiej obudowie można z kolei rozsądnie rozwiązać chłodzenie (przede wszystkim odwrócić kartę procesorami do góry) i zasilanie. W efekcie będziemy mieli standardową obudowę A1200, ale bez wyżyłowanej kanapki wewnątrz.

Czy ja dobrze myślę??
[#34] Re: Amiga CD1200

@Daclaw, post #33

Raczej nie.
W przedłużaczu są tylko niezbędne sygnały do obsługi cd i ram.
Gdyby to było takie proste to już dawno karty turbo byłyby tak montowane. ( na przedłużaczu )
[#35] Re: Amiga CD1200

@Norbert, post #34

Tylko do transeferu danych i kontroli lasera.
[#36] Re: Amiga CD1200

@Norbert, post #34

RAM jest montiwany na płytce pod klapką. Tak jak pisze damianx po kablu idą dane z/do CD.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2017 15:45:57 przez panti1801
[#37] Re: Amiga CD1200

@panti1801, post #36

A tak w ogóle to czy nie było planów by CD32 mogła po prostu służyć za napęd CD dla A1200?
Bo coś mi się kojarzy z dawnych lat, że (pomijając aspekt ekonomiczny) tak miało to działać wg doniesień w czasopismach.
[#38] Re: Amiga CD1200

@tbone, post #31

Tylko że to sa życzenia ówczesnej prasy komputerowej a nie prototyp czy nawet projekt.
[#39] Re: Amiga CD1200

@Tomski, post #38

Trudno, żebym pamiętał po > 20 latach o czym wtedy pisali Zresztą mam pamięć wzrokową i jednak nie myliłem się twierdząc, że istniał obrazek takiego wynalazku
[#40] Re: Amiga CD1200

@Jacques, post #37

A tak w ogóle to czy nie było planów by CD32 mogła po prostu służyć za napęd CD dla A1200?

Tak, było stosowne oprogramowanie do tego ok, racja
[#41] Re: Amiga CD1200

@BULI, post #40

Plus kabelek sernetowy ;) gdzies go ciągle mam schowanego.
[#42] Re: Amiga CD1200

@gerul, post #1

Fajne. Amigowy design, z tym że podobne rozwiązania były. Gdzieś w przedziale 1996-1998 w ogólniaku na pracowni mieliśmy napęd CD na parport. W zasadzie to była sama obudowa do której można było zamontować napęd (oby nie za szybki, pamiętam że 12x był w sam raz). Działało to bajerancko, bo wystarczała jedna taka jednostka na całą pracownię. Wystarczyło przepiąć z jednego komputera do drugiego, odpalić sterownik i wio. Szkoda że takie rozwiązanie nie przyjęło się w świecie Amigi - w sensie, że nikt nie wpadł na pomysł napisania drivera do tego. Parport to chyba najmniej wykorzystywany port w Amidze.

Co do tego CD1200 to obstawiam że karta, montowana pod trapdoor, miała wyjście podobne do SCSI i wychodziła obok portu myszki. Po to pewnie była ta zaślepka pomyślana. Potem chyba BSCSI to wykorzystywały.
[#43] Re: Amiga CD1200

@Red_Bullet, post #42

Na Amidze były lepsze (szybsze rozwiązania) jeśli chodzi o zewnętrzny napęd CD.
Mowa o interfejsie przez PCMCIA- szybsze i nie wymagające włączania/wyłączania kompa przy podłączaniu ok, racja
[#44] Re: Amiga CD1200

@Jacques, post #37

Bo coś mi się kojarzy z dawnych lat, że (pomijając aspekt ekonomiczny) tak miało to działać wg doniesień w czasopismach.

Tylko jaki byłby tego sens, skoro sama CD32 to 1200 bez klawiatury i napędu FDD ale z napędem CD. Tym bardziej, że w CD32 możemy mieć tak FDD, jak klawiaturę, dysk twardy i kartę turbo 30/50.

To tak jakby Polonez sedan ciągnął Poloneza kombi używając go jako przyczepki :)
[#45] Re: Amiga CD1200

@Duracel, post #44

Popatrz na ceny CD w 93, było kilka rozwiązań do łączenia się sernetem przez AUX port w CD32.
[#46] Re: Amiga CD1200

@fazior, post #45

Ano tak robiłem ;)
[#47] Re: Amiga CD1200

@Red_Bullet, post #42

Szkoda że takie rozwiązanie nie przyjęło się w świecie Amigi - w sensie, że nikt nie wpadł na pomysł napisania drivera do tego. Parport to chyba najmniej wykorzystywany port w Amidze.

W okolicach ~upadku Commodore, kiedy wyprzedawane CD32 były tańsze, niż raczkujące wtedy cedeki atapi, używanie CD32 jako napędu CD dla A1200 był bardzo popularne i szeroko opisywane, m.in. w Magazynie Amiga. Był jakiś Communicator, coś kombinowano przez serial port, dokładnie nie pamiętam.

Wada wszelkiego rodzaju rozwiązań tego typu, łącznie z proponowanym przez Ciebie - powolność. Sądząc po ParNecie (ProNecie), czyli połączeniu 2 Amig przez LPT, można liczyć na transfer w porywach 50 kB/s, czyli cedek, bez względu na swoją prędkość, działałby jako "0.3x". To jeszcze dałoby się przeżyć. Inny problem to straszliwe zamulenie systemu podczas przesyłu danych.
[#48] Re: Amiga CD1200

@Daclaw, post #47

Fakt, połączenie orzez sernet było strasznie wolne, ake w tamtych latach sam fakt "że się da" i na dodatek działa, wywoływało efekt "wow" i pomimo pojawiania się odcisków na d...e przy kopiowaniu danych z cd to i tak było extra :)))))))))
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem