[#1] WHDLoad - Cannot allocate ExpMem
Taki błąd mi wyskakuje, kiedy próbuję odpalić dowolną grę zainstalowaną na HD. buuu!
Co może być tego przyczyną?
Próbowałem najnowszą wersję WHDLoad, jak i WHDLoad 16.8. Próbowałem też instalować gry na nowo - nic nie pomogło.
Używany sprzęt to Amiga 500 rev. 8a z 2 MB Chipu i 128 Fastu z ACA1232. Wcześniej, kiedy ostatni raz sprawdzałem, gry odpalały się na tym bez problemów - błędy zaczęły pojawiać się dopiero teraz, tak ni z tego ni z owego. Po błędzie mam zeżartą całą pamięć chip (na belce u góry "0 graphics mem") i konieczny jest reset.
[#2] Re: WHDLoad - Cannot allocate ExpMem

@snajper, post #1

zagadka do połowy rozwiązana. Z ACA500 gryzło się rozszerzenie Elbox 2MB. Przez to m.in. nie dało się bootować zapisanych profili (wyskakiwał zielony ekran z Exception 3 albo 11), no i pojawiał się wspomniany problem z ExpMem. Za to z MTect A52Mb-Zip działa. Tyle że mam teraz 500 kilo chipu mniej i to już jest niefajne. buuu!
[#3] Re: WHDLoad - Cannot allocate ExpMem

@snajper, post #1

Pozwolę sobie podpiąć się pod ten wątek, bo chodzi o ten sam komunikat.
Mam Amigę 500 z 1MB chip i 1,5MB slow. Kickstart 3.1, Workbench 3.1.
Na tej konfiguracji z WHDLoad działają mi poprawnie takie gry jak np. Alien Breed SE czy Superfrog, natomiast nie odpalają się gry, które mają teoretycznie mniejsze wymagania np. Prince of Persia i dostaję właśnie ten komunikat "Cannot allocate ExpMem".
Jakieś wskazówki, pomysły?

I rzecz druga: czy na takiej Amidze 500 z 1MB chip (rev.6A) gdybym dołożył fast dajmy na to 4MB, to odpalały by się w większości gry z WHDLoad, czy i tak będzie ten sam problem z brakiem chipu?
[#4] Re: WHDLoad - Cannot allocate ExpMem

@Mq, post #3

spróbuj tego, co tutaj radził Hołdys (wyłączenie opcji Preload). U mnie to niestety nic nie dawało, ale może Tobie pomoże.
[#5] Re: WHDLoad - Cannot allocate ExpMem

@snajper, post #4

Próbowałem już z preload i nie pomagało.
Ale przy okazji dopiszę, że wyczytałem, że opcja preload od którejś tam wersji whdload "umie" działać w sposób automatyczny. Tzn. jak jest włączona opcja preload, to whdload i tak sprawdza najpierw czy ma pamięć do załadowania obrazów, no i jak ma to ładuje, a jak nie ma to nie ładuje, więc w sumie wynikało by z tego, że bez znaczenia jest fakt czy tą opcję w tym wypadku mamy włączoną czy wyłączoną.

Ogólnie też chodzi mi o to, dlaczego jednodyskietkowe małe gry się nawet wywalają z w/w komunikatem, natomiast taki Superfrog czy Alien Breed śmiga bez problemu. Jakieś to nielogiczne dla mnie.
No i druga rzecz, że przymierzam się do dalszej rozbudowy swojej Amigi 500, pomyślałem, że zbuduję sobie jakieś rozszerzenie fastu, ale tak sobie myślę, że whdload jest w tym wszystkim dość ważne, więc gdyby to nie miało w niczym pomóc, to może nie warto w ogóle dalej rozbudowywać 6A, tylko przesiąść się na 8A.1. Tylko lubię bardzo te płyty 6A od strony zabaw elektronicznych, dlatego nie chciałem się przesiadać na 8A.1. Poza tym trafiłem trochę gier, które muszą mieć chip i slow, a w 8A.1 jak się zrobi 2MB chip, to slow już nie mamy i wtedy co? Gry wymagające slow z kolei nie pójdą. Dlatego mam ten 1MB chip i 1,5MB slow - taka konfiguracja bardzo mi odpowiada dla wszystkiego uruchamianego z dyskietek, bo z dyskietek chodzi mi na tym wszyściuteńko.

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2017 12:07:22 przez Mq
[#6] Re: WHDLoad - Cannot allocate ExpMem

@Mq, post #5

Jak chcesz sam budować rozszerzenie fastu do A500 to pewnie dało by radę zrobić taki myk który jest dostępny np. w ACA620 że część pamięci fast dla procesora jest dostępna w przestrzeni adresowej slow dzięki czemu gierki które jej wymagają działają.

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2017 12:25:57 przez jarokuczi
[#7] Re: WHDLoad - Cannot allocate ExpMem

@jarokuczi, post #6

Z jednej strony tak, ale z drugiej przymierzam się do prostego i taniego fastu z tego co mam w szufladzie bez autoconfiga na zwykłych TTL-ach, więc w systemie będzie dodawany programikiem, a jak będę chciał wystartować np. grę z dyskietki ndos, to taki fast, czy slow nie będzie przez Amigę widziany, stąd chciałem pozostawić swój slow pod klapką. Wiem, że wszystko można zrobić na różne sposoby, ale taką sobie obrałem ścieżkę rozbudowy po kolei, czy słuszną, to nie wiem, ale tak sobie tutaj działam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem