kategoria: Sprzęt
[#1] Natura dyskietek
Cześć, po wielu latach ponownie wróciłem do Amigi. Odkurzyłem dyskietki (DD). Jedne się wczytują a inne nie. Nie za bardzo się jeszcze orientuję w tym i nie chciałbym przedwcześnie tych wadliwych spisać na starty, szczególnie, że teraz nie jest jakoś łatwo o nie.
Te które nie działają po latach próbowałem formatować (xcopy pokazywał błędy), nagrywać na nich (także były błędy). Czy da się coś z nimi jeszcze zrobić czy w zasadzie można już z nich robić tylko dekoracje?
[wyróżniony] [#2] Re: Natura dyskietek

@jos, post #1

wypadałoby jeszcze "odkurzyć" stację dysków. Sam jestem świeżo po cudownym uzdrowieniu stacji - nic nie czytała, a dyskietki wg niej w X-Copy roiły się od błędów. Po przeczyszczeniu głowic patyczkiem do uszu nasączonym izopropanolem wszystko pięknie śmiga. To samo może być u Ciebie, skoro tyle lat Amiga stała i się kurzyła - spróbuj najpierw rozebrać i przeczyścić stację (nie tylko głowice), o ile jeszcze tego nie robiłeś.
[#3] Re: Natura dyskietek

@snajper, post #2

Tak zrobię. Dzięki.
[#4] Re: Natura dyskietek

@jos, post #3

Tylko żeby nie wpadło Ci do głowy odkręcać głowice, bo już nie wyregulujesz nigdy stacji. Lekko podnieś głowicę górną, wsuń patyczek i wyczyść.
[#5] Re: Natura dyskietek

@jos, post #1

u mnie na dyskietki działa pewien prymitywny sposób sprawdzony 20 lat temu. Odginasz lekko blaszkę i dmuchasz z pewnej odległości na powierzchnię magnetyczną, przesuwając metalowy krążek i powtarzasz aż zrobisz pełny obrót ;) Z pewnością opisywana przez kolegów metoda z czyszczeniem głowicy będzie skuteczniejsza, choć problem może leżeć po stronie zasyfionych dyskietek z nieznanego źródła. Uratowałem w ten sposób około 100 dyskietek, które wywalały błędy na różnych stacjach.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2017 14:52:52 przez charliefrown
[#6] Re: Natura dyskietek

@snajper, post #2

O, nie chwaliłeś się na gadaczu.
[#7] Re: Natura dyskietek

@SuperBuster, post #6

Dawno temu (lata 90-te) uratowałem nieco dyskietek z błędami używając patyczka kosmetycznego oraz wody do usunięcia brudów z nośnika magnetycznego, oczywiście to nie zadziała w każdym przypadku, po wysuszeniu udawało się pozbyć błędów na tych "podatnych" dyskietkach. Niestety dyskietki z tamtych lat są już wiekowe i może być trudniej.
[wyróżniony] [#8] Re: Natura dyskietek

@jos, post #1

Ja polecam pomyśleć o wymianie stacji na inną. np. Przerobioną APLS lub SONY.
Stacje te zazwyczaj są nowsze i mają zdecydowanie silniejszy sygnał na głowicy niż Amigowe.
Co to daje ? Dyskietki które nie działały ( błędy w x copy itp. ) na oryginalnych stacjach od A500
i A600 działają prawidłowo odczyt i zapis na stacjach przerobionych . Oczywiście nie wszystkie dyskietki mi zadziałały ale z 50ciu dyskietek około 30 do dzisiaj śmiga bez problemu. Dyskietki te oczywiście trzeba zapisać na w/w stacjach.
[#9] Re: Natura dyskietek

@SuperBuster, post #6

O, nie chwaliłeś się na gadaczu.

dziś rano się pochwaliłem ;)

@jos najlepiej poszukaj sobie na jutubie filmiku, jak się czyści stację. Ostatnio taki gdzieś widziałem, ale jakoś nie mogę znaleźć w historii.
[#10] Re: Natura dyskietek

@viger, post #8

Ja polecam pomyśleć o wymianie stacji na inną. np. Przerobioną APLS lub SONY.
Stacje te zazwyczaj są nowsze i mają zdecydowanie silniejszy sygnał na głowicy niż Amigowe.

Poczytam o stacjach lecz chce zainwestować w pierwszej kolejności w jakiegoś Goteka.
Czy jeśli te wymienione stacje mają silniejszy sygnał to nie będzie "kłopotu" z dyskietkami HD?

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2017 17:42:53 przez jos
[#11] Re: Natura dyskietek

@jos, post #10

Niestety Amiga 500 nie obsługuje dyskietek HD w rozumieniu podwójnej gęstości. Przez zaklejenie oczka HD na dyskietce zachowują się jak zwykłe dyskietki DD.
[#12] Re: Natura dyskietek

@jos, post #10

Nie ma najmniejszego problemu z dyskietkami HD dlatego ze taką stacje przerabiasz na stacje DD 880 kb i wszystkie dyskietki czy to DD czy HD są rozpoznawane jako DD. W dyskietkach 3,5 cala
powierzchnia magnetyczna ma taką samą strukturę i gęstość. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku stacji 5,25`` tam dyskietki HD nie zadziałają na stacji DD ale to już inna bajka...
a co do Goteka to zapewniam ze pojawią się inne problemy z jego użytkowaniem ale to już pytanie nie do mnie ponieważ nigdy Goteka nie miałem i nie będę mieć. Wole WHDLoad lub zwykłą stacje dyskietek
[#13] Re: Natura dyskietek

@jos, post #1

Dużo zależy od tego w jakich warunkach były przechowywane te dyskietki. Jeśli były trzymane w suchym i osłoniętym od słońca miejscu to jest duża szansa, że będą działać po niewielkim zabiegu. A jeśli dostały trochę wilgoci to już raczej sobie odpuść bo nic z nich nie zrobisz i każdą stację będą brudziły.
[#14] Re: Natura dyskietek

@viger, post #12

Też tak można, że przerabia się stację aby "nie widziała" dyskietek HD jako HD tylko jako DD. Jakoś używanie taśmy do zaklejania okienek już mi się znudziło i trzeba będzie sobie zrobić taką modyfikację stacji dysków.
[#15] Re: Natura dyskietek

@viger, post #12

W dyskietkach 3,5 cala powierzchnia magnetyczna ma taką samą strukturę i gęstość (...)

Gdyby tak było, to nie byłoby problemu z dyskietkami HD na Amidze. Temat rozprawialiśmy z ciekawym wnioskiem w tym wątku: Dyskietki 2DD

W skrócie najważniejsze chyba te dwa posty:

Jeśli prawdą jest, co napisał pewien forumowicz...

"The problem is that HD disks need higher magnetical field strength when writing to them, so that they can keep the data. It doesn't matter if they are just being used as DD - the magnetism strength has to be higher with HD disks because the small megnetical particles on the disks surface cannot be directioned if the magnetism field strength is just as high as for a DD disk."

...to dane zapisane na dyskietkach HD nawet sformatowanych jako DD nie są tak trwałe jak na DD. Potwierdzam to również z praktyki. W przeszłości najczęściej padające dyskietki i najbardziej problemowe, to właśnie HD sformatowane na DD (niektóre w ogóle nie chciały się sformatować).

źródło

oraz Krashana:

Zgadza się, dyskietki HD mają "twardszy" materiał magnetyczny i wymagają większego prądu zapisu. Ponieważ do zapisu cyfrowego dobiera się materiały magnetyczne o prostokątnej i szerokiej pętli histerezy, napędy DD mogą nie być w stanie prawidłowo zapisać dyskietek HD używanych jako rzadkie. Z drugiej strony niektóre napędy w Amigach to przystosowane fabrycznie napędy HD, nie sądzę, żeby ktokolwiek zmieniał im prąd zapisu, "przesterowanie" dyskietki DD jest w zasadzie nieszkodliwe.

źródło
[#16] Re: Natura dyskietek

@Umpal, post #15

Ale z tego wniosek, że jak się ma przerobioną z PC stację, to powinna sobie bez problemu radzić z zapisem dyskietek. Późniejszy odczyt powinien bezproblemowo przebiegać również w oryginalnej stacji (tylko odczyt, bez modyfikacji).
[#17] Re: Natura dyskietek

@perinoid, post #16

Wychodziłoby na to, że tak, pecetowe stacje powinny sobie radzić z zapisem, a amigowe z odczytem - o ile do odczytu dyskietek HD nie potrzeba, analogicznie jak z zapisem, mocniejszego prądu.
Ja jestem zwolennikiem praktycznych testów. Rozprawiać i zakładać można wiele, ale dopóki ktoś tego nie sprawdzi, ale tak naprawdę sprawdzi na przykładzie sporej ilości sztuk i do tego będą to testy rozłożone w czasie, to nie będzie wiadomo na sto procent. Temat ciekawi mnie od dawna, ale niestety nie mam możliwości zrobienia (póki co) tego eksperymentu osobiście. Jeśli nikt się nie pokusi, to może przyszłym latem będę miał taką sposobność...
[#18] Re: Natura dyskietek

@jos, post #1

Na YT jest parę filmów jak się czyści dyskietki płynem do naczyń. Nie wiem czy to działa bo nie próbowałem ale można poświęcić jedną dyskietke i sprawdzić.
[#19] Re: Natura dyskietek

@Mucek, post #18

Próbowałem i nie zawsze się to sprawdza...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem