[#1] Cieszcie sie klasykami poki sie da:)
Ostatnio padla mi jedna plyta od a1200, wczesniej od a3000t, a teraz Bllizard 060, zrezszta o drodze inne rzeczy tez. Wiekszosc wyladowala w animarcie do naprawy, ale z trupa wiele sie nie zrobi. Takze ku przestrodze - bawcie sie poki te zabytki jeszcze Wam dzialaja, bo pewno wszystkie niedlugo padna, bo ten sprzet juz za duzo przezyl:)

Ostatnia modyfikacja: 03.03.07 20:23
[#2] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@MrT, post #1

A weź Pan nie kracz :P
[#3] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@Yanoosh_Shoonay_, post #2

Nie kracze, smutne obserwacje na prywatnych Amigach od lat:((( Coraz czesciej zaczyna to wszystko padac bez zadnej przyczyny..dzis podzedl mi Blliz 060 z a1200 - razem zreszta szlag je trafil;/

[#4] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@MrT, post #3

Może to jakaś żyła wodna? ;)

[#5] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@MrT, post #1

To brzmi prawie jak proroctwo... "korzystajcie poki mozecie" (bo za chwile ZUS nam odbierze ... hahahaahaha) :D
[#6] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@MrT, post #1

smutne :( trza bylo nie kombinowac z towerkiem tylko zostawic w desktopie.

www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=38286&t=38286&ostatnie=1#reply_38286

[#7] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@MrT, post #3

Tak poważnie mówiąc, także jestem tego świadom :/
Zabezpieczyłem się przed tym odrobinę, odkupując parę Amig od znajomych ;)
Cóż, inwestycja to mocno niepewna i wielce nie daleko terminowa, ale choć sumienie czyste...

A gdy padnie ostatnia Amiga, nic już nie będzie nas trzymało... ... ;)
[#8] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@MrT, post #1

Same z siebie nie padają, pewnie masz pecha/dziwne zasilacze/wielkie skoki napięcia w gniazdku/kulawy miernik. Moja A1200 działa i ma się dobrze ;).

[#9] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@MrT, post #1

Tak to jest jak się przetaktowuje sprzęt do granic możliwości. ;)
[#10] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@Malin, post #8

Przedewszystkim, czy zasilacz jest uziemiony (zewnętznie, bądź bolcem uziemiającym)?
[#11] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Walsnie desktop zabil mi blliza 060, siebie przy okazji tez;// No nic,bedziemy naprawiac, nie ma wyjscia.

PS.Ta w obudowie ebox dziala, "smiga" z apollo 040@40 (jezeli mozna nazwac to smiganiem, raczej zolwiem), poszedl desktop z 060:(

Ostatnia modyfikacja: 04.03.07 10:27
[#12] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@MrT, post #1

??: na drzewo!

[#13] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@C2H5OH, post #10

Jeżeli masz zasilacz od PC, to zasilacz taki musi być uziemiony.

Jeżeli nie jest, to nie działa w nim szereg zabezpieczeń, w tym przeciwprzepięciowe, oraz prawdopodobnie na masę daje potenciał ok 100V (prądy indukujące się wewnątrz zasilacza).

Widziałem już dużo usmarzonych komputerów (praca w serwisie) wszystkie miały cechę wspólną, ich właściciele nie mieli gniazda z uziemieniem i nie uziemini komputera (zasilacza) w żaden inny sposób.
[#14] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@C2H5OH, post #13

Jeżeli nie jest, to nie działa w nim szereg zabezpieczeń, w tym przeciwprzepićciowe, oraz prawdopodobnie na masć daje potenciał ok 100V (prądy indukujące sić wewnątrz zasilacza).

O gratulacje jeśli zasilacz ma zabezpieczenie przeciw przepieciowe za 50zł chylć czoła.A tak na poważnie to jeśli podczas pracy komputera podpinasz inne urządzenia elektryczne to na pewno ci siądzie a tak w zasadzie tylko usterki w sieci energetycznej lub efekt bóży ma na to wpływ.Najważniejszy i chyba najtrudniejszy jest rozruch i tu wystćpuje usterek najwićcej prawie 90% uszkodzeń sprzćtu .Przebicia w monitorze na wysokim napićciu to drugi powod usterek i samoistne usterki sprzćtu to akurat czasem sie zdarza.I proszć nie porównywać pecta bo tam jest wićcej problemów .Np projekt zasilania płyty wytrzymuje okreslone prądy a my do takiej plyty władujemy zbyt mocna karte graficzna bez zewnetrznego zasilania do tego procek na granicy obsługiwanego zegara i zasilacz za grosze =pewne problemy po jakims czasie użytkowania stawiam ze do półroku taki zestaw wybucha.
[#15] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@C2H5OH, post #13

oraz prawdopodobnie na masę daje potenciał ok 100V (prądy indukujące się wewnątrz zasilacza).

Znaczy wiesz że dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele?

[#16] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@Dziadziomiecio, post #14

Nie uziemiaj. Przy potecjale 100V na masie wystarczy że dotkniesz ręką układów na płycie i przepuścisz przez nie takie napięcie, potem będziesz pisał: śpieszcie się kochać amigi...

Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe to część za 40 groszy. Przy nieuziemionym komputerze nie działają też inne zabezpieczenia np w przypadku wewnętrznych modemów, kart sieciowych. Odpowiednie układy zabezpieczające są na tych urządzeniach, ale działają tylko przy uziemionym komputerze.
[#17] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@MrT, post #1

To wszystko przez Szarego wilka OK
[#18] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@MinisterQ, post #15

Podłącz voltomierz pomiędzy obudowe nieuziemionego komputera (oczywista metalową) a masę (np rury wodociągowe) to ci zadzwonią w odpowiednim kościele
[#19] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@C2H5OH, post #18

Ależ ja doskonale wiem o czym Ty piszesz. Przyczepiam się jedynie do nieskoordynowanego słowotoku który produkujesz, opisując zjawisko (usterkę) które istnieje w niektórych urządzeniach wykorzystujących zasilacze impulsowe, ale cokolwiek nieodpowiednimi słowami.

Dodatkowo - przyłożenie obudowy takiego urządzenia, które wykazuje objawy przebicia w obwodzie filtra sieciowego, bezpośrednio do uziemienia, może spowodować wywalenie bezpieczników w mieszkaniu, albo w gorszym przypadku kompletne już uszkodzenie zasilacza w tym urządzeniu. (najczęściej uszkodzenie diod prostowniczych na wejściu zasilacza, czasem następuje też uszkodzenie wrażliwej elektroniki cyfrowej, dla przykładu amigi, czy kart rozszerzających).

[#20] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@MinisterQ, post #19

Ach rozumiem. Z zamiłowania jesteś Dr Miodek, czy jak mu tam. Dziękuję za merytoryczne rady.

Wstyd mi za mój nieskoordynowany słowotok

Mam wyjść za dzwi teraz, czy mogę jeszcze chwilkę zostać?

Ostatnia modyfikacja: 04.03.07 13:36
[#21] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@C2H5OH, post #20

Nie unoś się niepotrzebnie, bo im wyżej się uniesiesz, tym większy i bardziej bolesny będzie upadek. Po prostu nie używaj określeń, których nie jesteś pewien.

[#22] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@MinisterQ, post #19

Zastanaia mnie coś: Jeśli ma się w mieszkaniu instalację trójprzewodową (faza, neutral i uziemienie, bezpieczniki lub nadprądówki, bez układów różnicowych), to włożenie wtyczki "automatycznie" podłącza Ci obudowę do przewodu uziemiającego (nie do zerowego, neutralnego, co często jest mylone).

No i mamy paradoks: Dla człowieka jest to bezpieczniejsze, ale dla urządzenia mniej, bo jak popłyną prądy wyrownawcze to mogą ubić układy na wejściu (jak pisałeś - diody prostownicze).

Ale z tego co pamiętam, zasilacze ATX raczej nie zabierają do grobu reszty (falownik jest chyba zawsze odseparowany), zasilacze AT - jak najbardziej...

No ale nie o tym miało być. ;)

Przypuścmy sytuację, że ktoś ma starą instalację w domu. Wówczas praktycznie nie ma kontroli nad niczym... Co w takim przypadku proponujesz, zwłaszcza, jak dotknięcie ręką obudowy i kaloryfera boli??... Bo mnie się już pomysły konczą, a wymiana zasilacza średnio wchodzi w grę, bo ile można... (Tylko nie mów proszę, że wówczas zostaje tylko modlitwa. ;))

[#23] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@MinisterQ, post #19

"Dodatkowo - przyłożenie obudowy takiego urządzenia, które wykazuje objawy przebicia w obwodzie filtra sieciowego, bezpośrednio do uziemienia, może spowodować wywalenie bezpieczników w mieszkaniu, albo w gorszym przypadku kompletne już uszkodzenie zasilacza w tym urządzeniu. (najczęściej uszkodzenie diod prostowniczych na wejściu zasilacza, czasem następuje też uszkodzenie wrażliwej elektroniki cyfrowej, dla przykładu amigi, czy kart rozszerzających)."

Dodatkowo, mogę napisać, że jeżeli doszło by do wywalenia bezpieczników czy spalenia zasilacza przy podpieciu obudowy komputera do ziemi (rury kanalizacyjne) to oznaczało by tylko jedno. Że komputer miał niebezpieczne dla życia przebicie na masę. I Bogu dzięki że skończyło by się na spaleniu jakiegoś tam zasilacza czy komputera.

Typowe natężenia pojawiające się na masie zasilacza/komputera nie uziemionego z wtyczki sieciowej to pojedyńcze miliampery. Powodują nieprzyjemne w odczuciach porażenia w przypadku kiedy dotknąć "ziemi" i takiej nieuziemionej obudowy (czasami niebezpieczne dla życia). Specyfikacja zasilaczy komputerowych nie przewiduje używania sprzętu bez bolca uziemienia. Takie są fakty.

Układy scalone nie są w stanie najczęściej przeżyć napięcia wiekszego od kilkunatu/kilkudziesięciu woltów i przy takim potencjale normalnie umierają, np przy zmianie karty, albo np wypinaniu wpinaniu pamięci, w warunkach nieuziemionego komputera.

Ostatnia modyfikacja: 04.03.07 15:33
[#24] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@C2H5OH, post #16

Zabezpieczenie przeciwprzepićciowe to czćść za 40 groszy
To mozesz troche dokładniej typ i sklep gdzie tak tanio daja ale o zwykłych diodach czy diodach zenera to my oczywiscie nie mowimy z pewnych wzgledow jakich to chyba rozumiesz.
Co do tego nieszczćsnego napićcia 110v bo takie wystćpuje zawsze w przetwornicach pomićdzy uziemieniem a masą sprzetu i takie bedzie w komputerze.Można to łatwo sprawdzic jak mieszkasz w Bloku i masz Antene zbiorcza wyjmij z gniazda atenowego w ścianie wtyczkć złap ją w jedna reke a drugą dotknij do gniazda. Są dwie opcje lekko cić popiesci to tak ma być druga niezle cie popiesci tak nie ma byc. i masz pewnosc ze instalacja antenowa jest zrypana a twoja antena zbiorcza stanowi zagrożenie dla twojego sprzćtu bo ktoś oszczedzał na jej budowie.
Bym zapomniał ktoś tu już nieco się zagalopował z tym Falownikiem.W komputerach stosowany ale raczej w trochę większych z uwagi na zużycie energi.
Dodam jeszcze że według nowych ustaleń sprzęt tv podczas czuwania nie może pobierać więcej jak 5w .Z obecnie sprzedawanych wszystkie na kinolach przekraczają tę normę.Tu mogłby pomuc falownika ale skórka za wyprawkę się nie opłaca.

Ostatnia modyfikacja: 04.03.07 16:34

Ostatnia modyfikacja: 04.03.07 16:36
[#25] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@Dziadziomiecio, post #24

Dokładniej, zasilacz impulsowy powinien zapewniać separacje galwaniczną obwodu zasilania przetwornicy (230V) i obwodu zasilanego (+/-12V,+5V)...a to oznacza takze ze masa w gniazdku to nie to samo co masa na wyjsciu zasilacza.
[#26] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@abcdef, post #25

Ja się ciesze....jakoś sprzęt który mam (teraz i jest mój) jest używany, z 1994 roku i działa. Mam problemy z jednym zasilaczem , twardy dysk który kupiłem na eFUNZINe też czasami coś psoci...ale czasami. Któregoś dna działy się dziwne rzeczy że odpaliłem PCtaska , dosa ,ami się zawiesiła i zamiast wykrywać około 2mb chip i 16mb fast...wykrywały tylko około 400kb chip. Posmarowałem spirytem styki u pamięci i zadziałało ;) . Co do dysku to ostatnio ami często się zawiesza (dzisiaj po godzinie pracy jak uruchamiłem scalę to się kilka razy zawiesiła i dałem sobie spokój) podejżewam tu tesz wentylator od Apolla który staje , proc się grzeje i sprzęt wariuje. Jednak wystarczy tuknąć w miejsce gdzie jest wentyl i wszystko jest OK. Przez całe życie było w desktopie i tak zostanie. W sumie (moje 3x A1200) które 2 z nich są używane działają dobrze (prawie bdb). Mój stary mówi żebym ami nie szanował (ale bez przesady) gdy niedziała jeb***cie w nią wystarczy

Gdy mi dysk padnie to dam sobie spokój schowam gdzieś (a potem jeszce 2 inne A1200) i potrzymam do roku 2050 albo i dłużej

[#27] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@MrT, post #11

o to sorry. kurcze masz tego Ami sprzetu ladnie, a co z BlizzardemPPC, bo widzialem kilka dni temu w twojej sygnaturce?

[#28] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@pwe, post #26

dysk 850MB to kupiles zabytek

chyba ze tylko dla systemu OK

[#29] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #28

Taki mi starczy bo potrzebny jest..zresztą baw się dyskietkami a na HDD mam kupe programów: DOpus, Scala,Final data, Ppaint, Imagine, Brilance itd....sam nawet nie wiem ile tego mam A jak padanie to trudno ...skończę moją przygodę z tym zabydkiem (chodzi o amigę) ok, racja

[#30] Re: Cieszcie sie klasykami poki sie da:)

@pwe, post #29

przegraj dane z dysku na plytke, albo kup czytnik kart CF na IDE (sa na allegro) koszt okolo 30zl i karte z 500MB styknie :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem