[#1] HippoPlayer i AHI
Słucham sobie plików .WAV na HippoPlayerze i zauważyłem że kiedy włączę tryb AHI to głos jest znacząco uciszony. Czy to normalne?? Jaki w ogóle jest najlepszy tryb dla tego playera dla plików właśnie .WAV? W tej chwili używam Paula Fast Stereo++ Calibrated. Jeszcze pytanie czy wystarczy zmienić tryb w preferencjach programu czy trzeba też w prefsach AHI coś pozmieniać? Jest tam kilka jednostek, muzyczna,0,1, itd. Jak się domyślam HippoPlayer używa jednostki muzycznej??? Ale tego nie jestem pewien. Pliki muzyczne mam przerobione na 16 bit 28khz.
Dodatkowo przy AHI nie działa mi HippoScope.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2018 18:50:13 przez nostrum666
[#2] Re: HippoPlayer i AHI

@nostrum666, post #1

Teraz już w ogóle wywala mi błąd AHI device jak coś chce puścić przy włączonym AHI...
[#3] Re: HippoPlayer i AHI

@nostrum666, post #1

A po co Ci AHI do HiPa, skoro używasz Pauli?
[#4] Re: HippoPlayer i AHI

@alt_, post #3

W sumie tutaj jest napisane że wspiera PAULĘ więc myślałem że może to poprawić jakość dźwięku.
[#5] Re: HippoPlayer i AHI

@nostrum666, post #4

Nie poprawi w żaden sposób, może go tylko pogorszyć. Ogólnie obsługa AHI w HiPie jest... jest. Tak czy siak, Pauli to nic nie daje.
[#6] Re: HippoPlayer i AHI

@alt_, post #5

Czyli rozumiem darować sobie.
[#7] Re: HippoPlayer i AHI

@nostrum666, post #6

Tak, to nie ma sensu. Jedyne co wymaga AHI na Pauli (w HiPie) to odtwarzanie modków DigiBoostera Pro.
[#8] Re: HippoPlayer i AHI

@alt_, post #7

A czy w ogóle zmiana trybu z 8 bit Stereo na Fast Calibrated Stereo++ coś wnosi?? W prefsach Hippa zmieniłem na próbkowanie 28kHz i właśnie Fast Stereo ++ ale czytałem bodajże artykuł KRASHANA że AMIGA ucina wszystko powyżej 27.4 kHz (jak się nie mylę) jeżeli się nie wylutuje 2 kondensatorów z toru audio.
[#9] Re: HippoPlayer i AHI

@nostrum666, post #8

Niewiele wnosi. Tak, filtr będzie trochę ucinał i wylutowanie tych dwóch kondzi poprawia sytuację (z tym że i tak w trybie graficznym PAL/NTSC nie uzyskasz próbkowania powyżej 28kHz, trzebaby Amigę w DBLPAL albo Multiscanie uruchamiać - wtedy masz do ok. 56kHz). Najlepszą jakość uzyskasz dając tryb 14 bit w konfigu HiPa, ale wtedy drastycznie spada dynamika (głośność) odtwarzania.
[#10] Re: HippoPlayer i AHI

@nostrum666, post #8

Amiga ucina wszystko powyżej 14 kHz. Więc zgodnie z twierdzeniem Shannona o próbkowaniu, można z grubsza powiedzieć, że próbkowanie powyżej 2 * 14 = 28 kHz nie da nam poprawy jakości dźwięku. Niemniej, ze względu na dziadowskie algorytmy używane w AHI, to nie jest takie oczywiste i najlepiej przekonać się o tym eksperymentalnie. A jeszcze lepiej w przypadku Pauli omijać AHI szerokim łukiem.
[#11] Re: HippoPlayer i AHI

@alt_, post #9

Używam trybu Multiscan Productivuty 640:480 i przy zmianie na 14 bit nie zauważyłęm jakiegoś spadku dynamiki, dopiero przy włączonym AHI jak najbardziej, ale i tak rozumiem że nie zyskam więcej ponadto co już mam. Ok, dzięki za zainteresowanie i porady.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2018 20:31:29 przez nostrum666
[#12] Re: HippoPlayer i AHI

@Krashan, post #10

To reasumując nie włączać w hipie innego trybu niż paula native?
[#13] Re: HippoPlayer i AHI

@Mikrobi, post #12

Tak, przynajmniej do tego do czego nie potrzebne jest miksowanie programowe.
[#14] Re: HippoPlayer i AHI

@alt_, post #13

A może jakiś lepszy program do obsług .WAV? Mam co prawda Eagle Playera ale ten jest zdecydowanie mniej dynamiczny (przyciszony) w stosunku do HIPPA. W HIPPO wiem że można regulować natężenie dźwięku nie wiem jak w EAGLE`u.
[#15] Re: HippoPlayer i AHI

@nostrum666, post #1

HIPek wspolpracuje tylko z AHI do wersji 4.180.
Jak nie masz karty dzwiekowej to nie ma sensu uzywac nowszej wersji.
[#16] Re: HippoPlayer i AHI

@nostrum666, post #14

Do mp3 używałem SongPlayera. Radził sobie bez AHI. Może wave'ami się też nie zakrztusi.
[#17] Re: HippoPlayer i AHI

@nogorg, post #16

Mam AHI właśnie 4.18 (ClassicWB full), jeżeli chodzi o Song Playera to też daje radę jak Eagle Player ale jest ciszej niż w Hippo, podobnie z resztą jak w Eagle Player.

Przepraszam ale mój błąd, Eagle Player nie odtwarza plików WAV.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2018 21:12:24 przez nostrum666
[#18] Re: HippoPlayer i AHI

@nostrum666, post #17

EP kozysta z tego samego (jak sadze) playera do WAVEow co DeliTracker.
A ten player jest stasznie wybredny co do nich.
Podejrzewma ze jest za stary i nie rozpoznaje wszystkich kodowan.

Play16 wymiata pod tym wzgledem.
[#19] Re: HippoPlayer i AHI

@nostrum666, post #17

SongPlayer 1.53 ma lepszą jakość dźwięku na Pauli bez AHI.

Jak naciśniesz na głośniczek to z 64 można podbić do 200.
[#20] Re: HippoPlayer i AHI

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

Bardzo fajnie gra na Pauli (własny tryb 14bit) Prayer ok, racja
[#21] Re: HippoPlayer i AHI

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

Jeżeli chodzi o Song Playera to mam faktycznie wersję 1.53 ale problem polega na tym że można faktycznie pogłośnić nawet do 200 ale już przy 120 głośniki zaczynają "charczeć" a i tak dynamika dźwięku nie dogania tej z Hippo Playera. Sprawdzę jeszcze wspomnianego PRAYERA i napiszę jak to u mnie wygląda. W zasadzie Hippo nie jest zły ale brak mi w nim paska postępu. Wiem że to szczegół, ale jednak nie da się przewinąć płynnie piosenki.
[#22] Re: HippoPlayer i AHI

@nostrum666, post #21

Wrzuciłem sobie z AMINETU Prayera2 ale jak na razie to tylko fajnie wygląda ale nie brzmi bo nie chce w ogóle grać. Włącza się i mogę załadować sobie piosenki na playlistę ale potem wybieram piosenkę i nic, daję PLAY i nic...

Dobra, nie dodałem wtyczek. Już gra i gra całkiem fajnie.
Ale i tak dużo ciszej niż Hippo.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2018 17:08:03 przez nostrum666
[#23] Re: HippoPlayer i AHI

@BULI, post #20

SongPlayer 1.53 (tylko do tej wersji) też ma własny tryb 14bit na Pauli, tylko wpierw trzeba wyłączyć w ustawieniach AHI.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2018 17:35:22 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#24] Re: HippoPlayer i AHI

@nostrum666, post #22

Może HippoPlayer konwerci w locie twoje pliki audio 16bit na 8bit? Zrób sobie dla porównania pliki audio 8bit.
[#25] Re: HippoPlayer i AHI

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #23

Sprawdzałem w ustawieniach i AHI miałem tam wyłączone. Póki co zostanę trochę przy Prayer2, bo podoba mi się ten program.
[#26] Re: HippoPlayer i AHI

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #24

Robiłem wcześniej 8 bit. Jedyna różnica to więcej "szumów" i nic poza tym. Głośność była taka sama. Miałem nawet te same utwory zrobione na 8 i 16 bit dla porównania.
[#27] Re: HippoPlayer i AHI

@nostrum666, post #26

Mam pytanie odnośnie Prayera, czy jest jeszcze możliwość zarejestrowania programu?? Pisałem na maila podanego w info programu, ale adres mailowy podany w info jest nieaktywny, jak i strona zresztą.
[#28] Re: HippoPlayer i AHI

@nostrum666, post #27

Tak z ciekawości tylko... rejestracja coś zmieni w funkcjonalności?
[#29] Re: HippoPlayer i AHI

@deez, post #28

Można np. wczytywać zapisaną wcześniej PLAYLISTĘ.
[#30] Re: HippoPlayer i AHI

@nostrum666, post #27

Czy jest jeszcze możliwość zarejestrowania programu?

Raczej nie

Trzeba by poszukać na necie klucza pomysł
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem