[#1] Motorolla 030 a 060
Czesc,
czy moglby ktos kto dysponuje amigami z tymi procesorami pokazac film porownujacy predkosc dzialania WB (monitory obok siebie) lub ewentualnie link do juz istniejacego (szukalem ale nie znalazlem)?
-otworzyc kilka okien,
-moze edytor tekstu zpodswietlaniem skladni (by widac bylo roznice predkosci)
-no i na koniec otworzyc jpg w vissage/fastview (wlasny ekran) oraz dodatkowo w multiview (na ekranie wb ustawionego np na 16 kolorow)

Nigdy nie mialem okazji zobaczyc takiego zestawienia (choc na szafie lezy i sie kurzy ppc z 060, ale jakos nie moge sie za to zabrac) a ciagle czytanie liczb pokazujacych predkosci (lub jak to Quake chodzi pieknie) mnie juz znudzilo - chcialbym zobaczyc roznice pod WB.

Jesli oczywiscie komus sie chce. ok, racja
[#2] Re: Motorolla 030 a 060

@peceha, post #1

Wystarczy uruchomic program mierzacy i pokazac predkosc w mipsach w obu przypadkach.
Nastepnie wyzszy wynik podzielic przez nizszy. Wtedy otrzymamy krotnosc predkosci dzialania, ktora posluzy to wyobrazenia sobie nasza wyobraznia, przyspieszenia w dzialaniu WB pomysł
[#3] Re: Motorolla 030 a 060

@selur, post #2

wlasnie chyba 99% watkow porownujacych wydajnosci amig z roznymi procesorami opieraja sie o taka zasade jak podales

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2018 10:33:50 przez peceha
[#4] Re: Motorolla 030 a 060

@peceha, post #3

raczej 99,999% ok, racja
[#5] Re: Motorolla 030 a 060

@selur, post #4

czyli istnieje 1 promil szeroki uśmiech szansy, ze gdzies taki watek jest ... teraz tylko go znalezc, hehe
[#6] Re: Motorolla 030 a 060

@peceha, post #1

choc na szafie lezy i sie kurzy ppc z 060, ale jakos nie moge sie za to zabrac

Masz oba procesory i chcesz żeby ktoś Ci kręcił filmy?
C'mon, zdejmij z szafy i sobie porównaj
[#7] Re: Motorolla 030 a 060

@Kilos, post #6

ale mam jedna amige szeroki uśmiech no i jak pomysle ze musialbym meczyc caly dzien by to wszystko zadzialalo (a wczesniej nie mialem stycznosci z 060 a juz nie mowiac o ppc)

edit:
no i zasilacz pewnie by nie podolal... szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2018 10:50:11 przez peceha
[#8] Re: Motorolla 030 a 060

@peceha, post #1

Problem jest trochę bardziej złożony, niż zwykłe porównanie WB na 030 vs 060...

Już sama konstrukcja karty turbo dla 68030 i 68060 to dwie różne bajki (dostęp do pamięci FastRAM, jej przepustowość). Te dwa procesory to jednak dwie generacje różnicy. W samym WB prawidłowo zoptymalizowanym pod każdy z procesorów będziesz korzystał z innych bibliotek, datatype'ów i tak dalej. Dobrze skonfigurowany system pod 060 zawsze będzie szybszy od 030 przy tym samym zegarze. A biorąc pod uwagę, że 060 występuje od 50Mhz wzwyż (jednocześnie najwyższa możliwa prędkość 030), to kwestia jest raczej bezdyskusyjna. Nie bez różnicy jest też ilość I-CACHE i D-CACHE w obu procesorach (256+256 w 030, 8192/8192 w 060). Prędkość FPU jest również nieporównywalna, nawet najwyżej taktowane 68882 nie wygra z FP060 z nominalnym 50Mhz w podstawowych operacjach, a przy zastosowaniu Oxy/CyberPatchera to już w ogóle zostawia go w tyle.

Szczerze mówiąc nie wiem, co takie porównanie miałoby udowodnić, skoro widać jak na dłoni, że 060 jest jakieś 4x szybsze od 030 przy tym samym zegarze...

To daje chociażby minimalne pojęcie jaka może być różnica między tymi procesorami:

(źródło link)
[#9] Re: Motorolla 030 a 060

@skipp, post #8

Krótko mówiąc - wystarczy włączyć na YT dowolny film z działania Workbencha na 030 i ustawić prędkość odtwarzania na x4. I z głowy. Następny!
[#10] Re: Motorolla 030 a 060

@recedent, post #9

Genialne rozwiazanie problemu pomysł brawo!
[#11] Re: Motorolla 030 a 060

@skipp, post #8

Dzieki, podoba mi sie to wytlumaczenie - jest proste i zwiezle.
A podsumowanie jest bardzo czytelne (nie jakies mipsy czy inne):
... 060 jest jakieś 4x szybsze od 030 przy tym samym zegarze...

Jednak nie daje mi spokoju "nie zobaczenie" tego na wlasne oczy "030 face to face with 060" ... i nie chodzi tu o "udowadnianie" niczego - ot, zwykle zaspokojenie ciekawosci
[#12] Re: Motorolla 030 a 060

@recedent, post #9

Jaką trzeba mieć przeglądarkę by miała opcję x4 ?
Bo u mnie jest maks x2.
[#13] Re: Motorolla 030 a 060

@peceha, post #11

Różnica jest bardzo wyraźna. Porównywałem na GBA1000 z 68030 50 MHz i z 68060 50 MHz.
Może zrobię krótki filmik podsumowujący... ale czasu brak i lenistwo :)
[#14] Re: Motorolla 030 a 060

@wali7, post #13

Wlasnie sie zmobilizowalem do olbrzymiego wysilku szeroki uśmiech i zamienilem 030 na 060 , hehe
Myslalem ze amiga sie nie uruchomi ale jednak wystartowala (na ss z latkami pod 030)
Jestem pod wrazeniem :) jak to lata - tylko glosno od wiatraka

Wiec jak uda mi sie zmontowac to zapodam pierwszy na swiecie filmik szeroki uśmiech pokazujacy obok siebie dzialanie 030 i 060 - oczywiscie majac jedna amige bede go skladal "po fakcie" wiec jakby co to nie moze byc uwazany dowod wyzszosci 060 nad 030
[#15] Re: Motorolla 030 a 060

@ZbyniuR, post #12

Każdą z konsolką gdzie możesz wprowadzić:

document.querySelector('video').playbackRate = 4

:)
[#16] Re: Motorolla 030 a 060

@peceha, post #14

W zasadzie to ciekawe zagadnienie. Też się zastanawiałem jakiś czas temu nad percepcyjną prędkością tamtych systemów na różnych sprzętach i porównaniu do dzisiejszych Windowsów i Linuksów.
[#17] Re: Motorolla 030 a 060

@peceha, post #14

po lewej 030 a na prawo 060 (uruchomiony na ss pod 030)
test na z jpg na programie "visage" otwierajacym obrazek na swoim ekranie (jedyne opcje dodane to centrowanie i skalowanie)
Obrazek jest calkowiciie zaladowany gdy znika kursor myszy
[#18] Re: Motorolla 030 a 060

@peceha, post #14

Rozumiem, że zainstalowałeś 68060.library i jakiegoś patch'a CopyMem/Quick?
Wypadało by też mieć jakiegoś "bogatszego" WB, na gołym OS3.1 to tak średnio czuć "różnicę" IMHO
[#19] Re: Motorolla 030 a 060

@nogorg, post #16

Po kupnie A4000 i mediatora + voodoo3 jestem zawiedziony prędkością. Przy skomplikowanych oknach i większej liczbie kolorów widać fazy odrysowywania się elementów. Na Amidze 1200 z Bvision pod AmigaOSem3.9 jest dużo lepiej, pod MorphOSem jest idealnie. Komputer bez karty graficznej w 256 kolorach to tragedia nawet z blazewcp, flbitem etc. Rzadko korzystam z Windowsa w domu i tak naprawdę od 1991 roku prawie codziennie korzystam z jakiegos systemu amigowego, więc chyba na tyle płynnie wszedłem w świat NG, że mózg wywalił złe wspomnienia z lat 90tych :). Nie dziwie się neoklasykowcom, że interesują ich tylko gry - w porównaniu do Windowsa czy Linuxa na obecnym sprzęcie to AmigaOS na Amidze (bez Vampira) jest średnioużywalny. To co cieszyło amigowców w latach 90tych czyli lepsza responsywność interfejsu teraz jedynie może wywołać śmiech. Jest to głownie problem wolnego dostępu do karty graficzne ( w komputerach NG wystarczy włożyć kartę GFX na PCI by zobaczyć jak wolno może działać MorphOS - taka sama tragedia).
Co do zwykłych Amig to jak dla mnie wszystkie karty na Zorro2 odpadają do jakichkolwiek zastosowań - w czymkolwiek lepszym niż 640x480 prędkosciowo nie będą odbiegać od Agi.
[#20] Re: Motorolla 030 a 060

@Kilos, post #18

nie - nie mam tej biblioteki - tylko zamienilem karty, nic wiecej
[#21] Re: Motorolla 030 a 060

@peceha, post #20

Do dekodowania pamiętaj że jeszcze się liczy prędkość pamięci. To 030 masz w jakiejs nowej karcie czy starej? Obrazek pokazał się na na 060 6 razy szybciej (widac ze visage cośtam jeszcze mielił, ale to moze zalezec od prędkości pamięci - 99% pokazywarek na amidze korzysta i korzystało tak jak na innych systemach z libjpeg - tu lepiej miec wersje kompilowaną pod konkretny procesor). Mysle ze w jpegach 060 dało by radę pokazac obrazek 10, 12 razy szybciej.
[#22] Re: Motorolla 030 a 060

@recedent, post #9

hahahaha, dobre :)
[#23] Re: Motorolla 030 a 060

@michal_zukowski, post #21

030 jest w bizzardzie (64 fastu)
060 jest w bizzardzie (128 fastu - musialem wyjac jedna kosc bo stacja dyskow przeszkadzala)(+ppc)
[#24] Re: Motorolla 030 a 060

@peceha, post #23

No to raczej predkosc pamieci bedzie mniejsza na 030, ale możesz sprawdzic bo to tez ma wplyw na wynik.
[#25] Re: Motorolla 030 a 060

@michal_zukowski, post #24

Te moje testy sa raczej tylko po to by .. sam nie wiem szeroki uśmiech - chyba by tylko zaspokoic ciekawosc.

Oto kolejne: multiview (DT sa pod 020)

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2018 13:33:20 przez peceha
[#26] Re: Motorolla 030 a 060

@michal_zukowski, post #19

W latach '90 porównywaliśmy się do innych systemów z tamtych lat więc nie bardzo rozumiem o jakich "złych wspomnieniach" możemy tutaj mówić. Stwierdzeniami o 'jakichkolwiek zastosowaniach' gfx na Z2 bym nie szafował, bo akurat to dobrze pamiętam: MUI na AGA rujnowało wszystko. Było tak niestabilne, że strach było używać w multitaskingu cokolwiek co je wykorzystywało. Z jakiegoś powodu na karcie graficznej wszelkie problemy u mnie zniknęły i MUI przestało być problemem. ZII jest trochę wolniejsze niż AGA jeśli chodzi o gry fps (niewiele ale zauważalnie) natomiast na systemie wrażenie było odwrotne i dla mnie 800x600 w 75Hz i 16 bitach (chyba) było idealnym trybem. Nie wiem czemu tak było ale AGA nie miała startu. Nie wydaje mi się, aby tu moja pamięć w tym zakresie wiele kolorowała.

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2018 13:40:26 przez nogorg
[#27] Re: Motorolla 030 a 060

@peceha, post #25

Annotate (wgrana skladnia do podswietlania jest bardzo skromna - zawiera okolo 120 slow kluczowych)

Co do samego WB czyli otwieranie okien, przesuwanie, odswiezanie - to wogole nie ma porownania - 060 RULEZ szeroki uśmiech
[#28] Re: Motorolla 030 a 060

@peceha, post #25

Mnie by bardziej ciekawiło jak sam system działa, otwieranie, przesuwanie okien w różnych trybach itp. bo 'raw power' to w MIPSach widać.

edit: O coś jak post wyżej.

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2018 13:38:51 przez nogorg
[#29] Re: Motorolla 030 a 060

@nogorg, post #28

Zajrzyj tu wieczorem, do tego czasu sklece takie porownanie - na teraz musze przystopowac bo nagle inne "obowiazki" mi na leb spadly
[#30] Re: Motorolla 030 a 060

@peceha, post #29

Jasne. Bez pośpiechu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem