kategoria: A1200
[#1] Apollo 1240 - kilka pytań
Jako świeżo upieczony posiadacz Apollo 1240/28 MHz mam do Was kilka pytań.
Jak to jest z tym podkręceniem procesora? Mogę wstawić sobie oscylator 80 MHz bez obaw, że przegrzeję procesor? Obudowa desktop, wentylator na procku jest, radiator również, klapki nie zamykam.
Jakie polecacie dodatki do 040 w sensie oprogramowania? HSMathLibs? OxyPatcher? Co jeszcze? Chodzi mi o rzeczy niezbędne w systemie i łaty, które podniosą wygodę użytkowania. Powstały jakieś "specjalne" wersje Opusa, FIlmastera, IBrowse dla 040?
Pytań pewnie będzie więcej, więc tyle na początek ;)

Z góry dziękuję za pomoc!
[#2] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Drakon, post #1

Popierdzieliło mnie się:). Sory. Ok to było w poprzednim wieku jak miałem apollo, ale u mnie 040/40 chodziło stabilnie na 96 Mhz, znaczy nie kręciło się to tak wesoło jak 060.

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2018 14:33:41 przez fazior
[#3] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Drakon, post #1

No ja bym doradzał ostrożność. 28 MHz to jest najprawdopodobniej przekręcona wersja 25. Na 33 MHz pewnie pójdzie, ale na 40... prosisz się o kłopoty.
[#4] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Drakon, post #1

Wszystkie moje Apollo 1240 (miałem ze 3), to były wersje 25MHz, notabene
sprzedawane przez Eblox jako 40MHz . Wszystkie pogoniłem od razu na 48 MHz
(kwarc 96MHz). Jeśli proc jest sprawny, to poleci. Na 40MHz na 100%. Tylko (bardzo)
dobre chłodzenie załóż.
[#5] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@_arti, post #4

Co rozumiesz przez BARDZO dobre chłodzenie? Wiatrak na procek i radiator nie wystarczą?
[#6] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Drakon, post #5

Na machy bym założył radiatory.
Niektórzy podkręcali do 50 MHz, ale chyba nie w Apollo.

O! Mam link

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2018 15:08:51 przez SuperBuster
[#7] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Drakon, post #1

Ja proponuje nie podkręcać, bo czy jest sens katować tak stary sprzęt dla kilku Mipsów więcej?
[#8] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@_Skiba, post #7

Akurat dla 68040 25 a 40 (a nawet 33!), to kolosalna różnica. Widać, że ten procesor się dusi na 25 megahercach.
[#9] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@_Skiba, post #7

Dokładnie.
To już o wiele bardziej opłaca się wymienić 68040 na 68060 50 albo 66 MHz. Mipsów będzie dużo więcej, a sprzęt nie będzie przetaktowany. Do tego 68060 grzeje się dużo mniej od 68040. Koszt to też nie jest aż tak wiele (w porównaniu do obecnej ceny samego Apolla).
W moim Apollu kompleksową wymianę robił Stachu100. Polecam.

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2018 15:13:58 przez wali7
[#10] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@wali7, post #9

Tak, wiem. Ale nie o to pytałem :)
A co z softem?
[#11] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Drakon, post #10

Pytasz o kompatybilność softu z 68060? Jakoś ludzie nie narzekają (w porównaniu do 68040).
[#12] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@wali7, post #11

Jakie polecacie dodatki do 040 w sensie oprogramowania? HSMathLibs? OxyPatcher? Co jeszcze? Chodzi mi o rzeczy niezbędne w systemie i łaty, które podniosą wygodę użytkowania. Powstały jakieś "specjalne" wersje Opusa, FIlmastera, IBrowse dla 040?
[#13] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Drakon, post #12

OxyPatcher i RemapApollo polecam ok, racja
[#14] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Drakon, post #12

Na pewno musisz mieć 68040.library.
Do tego warto posprawdzać, czy nie ma zamienników pod 68040 FPU różnych binarek. To może sporo dać.
[#15] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Drakon, post #12

FBlit, HSMathLibs, WarpDatatypes (wersje pod 040) no i oprogramowanie/biblioteki w odpowiednich wersjach (np. PicShow, mpega.library itd.).
[#16] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@_arti, post #15

Dobra, dziękuję za wszystkie informacje - chyba przekonaliście mnie do 060
[#17] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Drakon, post #16

lepiej jak przekonasz się sam bez zbędnych wydatkówok, racja
a jak nie chcesz być gorszy od innych, to obowiązkowo 060 najlepiej Freescale rev 6 i obowiązkowo rozpędzić do 100MHzOK
[#18] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@polutuje, post #17

jak już będzie 060, to już z górki-> FastATA/Mediator/Voodo itpOK
[#19] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@polutuje, post #18

Chyba jednak wolę pozostać desktopowcem Voodoo nawet mam jakieś dwie sztuki, tak mi przypomniałeś .

PS Wiem, że można zrobić moda Apollo na SIMMa 64MB. Pytanie czy warto; czy jakaś większa ilość dem na 060 wymaga 64MB, czy 32 wystarczy na produkcje TBL, Elude etc.?

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2018 22:32:09 przez Drakon
[#20] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Drakon, post #19

Pocieszę Cię - taki Starstruck i tak nie jest płynny na 060, nawet 100MHzok, racja najlepiej spr na własnej skórze i portfelu
[#21] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Drakon, post #1

Z softu - najważniejszy jest Oxypatcher. Nie wiem jak zestaw mmu libs sie na apollo spisuje, ale zawsze można spróbować (ja namiętnie korzystam na dużych Amigach).

Co zaś tyczy się samego 040 - jak nie chcesz robić upgradu na 060, najlepiej kupić za jakieś grosze od ludzi którzy wymieniali (widziałem oferty od 5 zł do 10E). Wtedy zamiast mieć jakieś liche XC 25, wsadzisz sobie pełne MC 40 i pogonisz nawet na rzeczone 48MHz bez specjalnego chłodzenia. Ot mały radiatorek. Moje oryginalne MC 40 miało radiator wielkości pięciozłotówki - oryginalnie tak przyszło z Elboxu - i ten procek na 40MHz miał problem się spocić nawet po godzinach katowania demami :). Ja jednak swojego oryginalnego MC 40 sie nie pozbywam :).
[#22] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Drakon, post #19

Hi.Apollo @40 mhz grzeje się okrutnie!
Da się pracować, ale jak masz możliwość wstawienia 060 to się nie zastanawiaj bo ta jest ledwo ciepła @66mhz.
Jak już teraz pracujesz na 040 To oczywiście zmapuj rom remapollo i wgraj fastblita i ftext.
Dobre demo 3D to Massive grupy Skarla.
Quake poszedł mi na 16MB ram i nie pamiętam demek które potrzebują 64MB.
Moto040 wyłącza się jak się przegrzewa.Dotknij i jak parzy to kombinuj inną pastę i radiator
Baw się Pysznie!
[#23] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Drakon, post #19

Produkcje tbl i elude to raczej nie na 040...
[#24] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@recedent, post #3

Na ile można podkręcić Apollo sys info pokazuje mi 43mhz.
[#25] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Mikrobi, post #23

czy jakaś większa ilość dem na 060 wymaga 64MB, czy 32 wystarczy na produkcje TBL, Elude etc.

Produkcje tbl i elude to raczej nie na 040...

Pisałem o 060... :)

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2018 08:07:06 przez Drakon
[#26] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Drakon, post #5

Co rozumiesz przez BARDZO dobre chłodzenie?

To takie które trzyma się procesora i nie odpada.
Miałem dwie sztuki Apollo 040 25MHz@40MHz do naprawy, chłodzenia większe od samych kart. W jednym ogromny radiator z wentylem przyklejony w dwóch miejscach do karty via SuperGlue, a w drugim do procesora 3mm warstwą kleju typu Distal.
W pierwszym procesor pięknie się upiekł po tym jak "mocowania" tej konstrukcji nieco odpuściły, a w drugim tylko nadpiek, bo jeszcze czasami działał.
Updradnięte do 060 pewnie działają do dziś, ale na ile zostały przegrzane to już inna historia.
[#27] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Kilos, post #26

A ja tam w jednym apollaku miałem kawałek czernionej blachy przyklejonej czymś co przypominało szary poxipol - ten do sztywnych połączeń, o dziwo karta była chyba nie grzebana, bo kupiłem ją w stanie idealnym, z kompletem dokumentów:)
[#28] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@fazior, post #27

Ja mojego oryginalnego Apolka z Elboxu dostałem z jakimś czarnym ceramicznym czymś przyklejonym jakimś cholerstwem, które o mało nie poszło razem z rdzeniem jak ściągałem. Na to był zamocowany wiatraczek.
Nie wiem co to był za klej, ale kiedyś np. ściągałem radiator z applowskiej Rivy TNT i ten akurat poszedł elegancko odsłaniając rdzeń, więc pewnie ta sama szkoła. Na szczęście potrzebowałem tylko złącza ADC z tej karty, bo bym się zeźlił.
[#29] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@Kilos, post #26

Kiedyś kupiłem nowiutkiego Apolla 1240 40 MHz, sygnowanego przez Elbox, który miał właśnie taką wielką, grubą, czarną blachę (bez żeberek), przyklejoną (co wyszło gdy blachę oderwałem) w dwóch rogach CPU za pomocą czegoś w rodzaju superglue. Cyjanoakryl; rulez ;) .
A sam zakup to też ciekawa historia, bo mój ówczesny ulubiony sklep komputerowy (Bit w starej lokalizacji niedaleko Rynku Głównego) kiedyś sprzedawał także graty amigowe. Zagadnąłem szefa, czy czegoś tam nie mają na magazynie, bo na półkach już same PC (wczesne lata "2000"). Po kilku minutach przyniósł kartonowe pudło pełne nowiutkich zabawek (kilkuletnie leżaki), z których tego Apolla wyszarpałem za pół ówczesnej ceny... :) : "widzi pan, z nieba wam spadłem, kto teraz kupi takie starocie"

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2018 12:20:48 przez wali7
[#30] Re: Apollo 1240 - kilka pytań

@wali7, post #29

Superglue się nie sprawdza. Kleiłem radiator do Voodoo i po kilku tygodniach odpadł, na szczęście jak miałem wyjętą kartę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem