[#1] Brak CHIP-RAM
No to takie pytanie: Uruchamiam system na WinUAE i po starcie mam 1,6 MB CHIP-ram wolnego.
Uruchamiam A4000 z tym samym systemem (skopiowany żywcem z karty CF) - i wolnego CHIP jest 800 KB. Konfiguracja systemu ta sama, w WinUAE nie mam włączonej karty graficznej.
Why?
[#2] Re: Brak CHIP-RAM

@OSH, post #1

Ciekawe, nie wiem czemu, fblit jest w systemie ?
Może uae ma w sobie coś na kształt fblita a na real Ami system wrzuca najpierw tak jak go bozia stworzyła czyli do Chip.

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2018 21:29:01 przez mikecios
[#3] Re: Brak CHIP-RAM

@mikecios, post #2

A nie. Ale czy to może mieć znaczenie? Znaczy wiem, żwe Fblit pomaga, ale tu mówimy o sytuacji, gdy na WinUAE jest ianczej, a na Ami inaczej, pomimo, że to ten sam system.

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2018 21:27:11 przez OSH

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2018 21:27:47 przez OSH
[#4] Re: Brak CHIP-RAM

@OSH, post #1

Jedyne, co mi przychodzi do głowy to to, że bufory dla
urządzeń IDE inicjalizują się w pamięci CHIP... ale to pewnie nie to.
Przecież w przypadku A3660 pamięć FAST startuje od razu.

EDIT: jeśli nie ma FBlita to CHIP powinien być na poziomie 1.6MB maks.

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2018 21:28:08 przez _arti
[#5] Re: Brak CHIP-RAM

@OSH, post #3

Zależy co tam w ss i us masz wklepane, jeśli za dużo to caly chip potrafi zjesc, wrzuć fblit i daj znac.
[#6] Re: Brak CHIP-RAM

@mikecios, post #5

Czy wy czytacie czasami, co komentujecie?...
[#7] Re: Brak CHIP-RAM

@_arti, post #4

Zależnievod tego co miałem w systemie, chip potrafił pinizej 1mb spasc, a z fb mam 1.580
[#8] Re: Brak CHIP-RAM

@_arti, post #6

Mhm, gdzie mój błąd ?
[#9] Re: Brak CHIP-RAM

@OSH, post #1

Co to znaczy " uruchamiam system na winuae"?
Jaką wtedy emulujesz Amigę?
Jesteś świadomy tego ze jeśli program wymaga fastu, a go nie ma to albo się je uruchomi, albo użyje pamięci chip.

Jaką A4000 emulujesz ?

Podaj parametry obu emulowanych Amig oraz s-s, user-s oraz WBSTARTUP systemu z CF .
[#10] Re: Brak CHIP-RAM

@mikecios, post #8

Tu, że on ma jedną i tę samą sekwencję startową a dostaje różne wyniki, w zależności od Amigi, na jakiej ją odpali? Nie ma znaczenia, co ma w S-S.
[#11] Re: Brak CHIP-RAM

@Norbert, post #9

Konfiguracja WinUAE jest maksymalnie zbliżona do mojej A4000 (2 MB CHIP, 16 MB FAST, 060).
W WB-Startup mam GhostBuster, BenchTrash, AsyncWB, RAWBInfo, THE, AutoUpdateWB. Po wywaleniu ich sytuacja nie zmienia się. Mam też dysk 120 GB i 8 partycji.
S-S
; $VER: Startup-Sequence_HardDrive 45.2 (19.1.2001)
; Startup-Sequence for AmigaOS 3.9
C:MakeDir RAM:T RAM:Clipboards RAM:ENV RAM:ENV/Sys
C:Copy >NIL: ENVARC: RAM:ENV ALL NOREQ

Resident >NIL: C:Assign PURE
Resident >NIL: C:Execute PURE

Assign >NIL: ENV: RAM:ENV
Assign >NIL: T: RAM:T
Assign >NIL: CLIPS: RAM:Clipboards
Assign >NIL: REXX: S:
Assign >NIL: PRINTERS: DEVS:Printers
Assign >NIL: KEYMAPS: DEVS:Keymaps
Assign >NIL: LOCALE: SYS:Locale
Assign >NIL: LIBS: SYS:Classes ADD
Assign >NIL: HELP: LOCALE:Help DEFER

FailAt 21
SYS:C/LOADRESIDENT >NIL: DEVS:card.resource DEVS:trackdisk.device L:KingCON-Handler
FailAt 20
SYS:C/LoadModule >NIL: DEVS:vdisk.device DEVS:scsi.device L:FastFileSystem L:RAM-Handler L:Shell-Seg LIBS:dos.library LIBS:icon.library LIBS:workbench.library REVERSE NOREBOOT FAST
SYS:C/SetPatch NOROMUPDATE SKIPROMMODULES console,filesystem,icon.library,ram-handler,scsi.device,shell,workbench.library QUIET

BindDrivers
C:Mount >NIL: DEVS:DOSDrivers/~(#?.info)

C:LoadMonDrvs

SetEnv Language "english"
SetEnv Workbench $Workbench
SetEnv Kickstart $Kickstart
UnSet Workbench
UnSet Kickstart

C:AddDataTypes REFRESH QUIET
C:IPrefs
C:ConClip

Path >NIL: RAM: C: SYS:Utilities SYS:Rexxc SYS:System S: SYS:Prefs SYS:WBStartup SYS:Tools SYS:Tools/Commodities

SYS:System/REXXMast >NIL:

SYS:c/MakeLink RAM:disk.info ENVARC:SYS/def_RAM.info SOFT

IF EXISTS S:User-Startup
Execute S:User-Startup
EndIF

Resident Execute REMOVE
Resident Assign REMOVE

C:LoadWB
EndCLI >NIL:
[#12] Re: Brak CHIP-RAM

@OSH, post #11

8 partycji i dysk 120gb.
Każda partycja posiada bufory. PFS ,tez chyba swoje zabiera.

W winuae ustawiłes taka sama kartę turbo jak w a4000?
[#13] Re: Brak CHIP-RAM

@Norbert, post #12

zainstaluj sobie MCP i skonfiguruj buffory i device w FAST

wirtualne amigi to zlo ...nigdy w zyciu tego nie uzyje :)
[#14] Re: Brak CHIP-RAM

@Norbert, post #12

W WinUAE nie widzę możliwości wybrania A3640. A co do partycji - one nawet jeszcze nie są sformatowane...
[#15] Re: Brak CHIP-RAM

@OSH, post #14

Nie ma znaczenia. A powyłączaj je w HDToolbox i zobacz wtedy.
[#16] Re: Brak CHIP-RAM

@_arti, post #15

Bez zmian.
[#17] Re: Brak CHIP-RAM

@OSH, post #11

800kB pamięci CHIP to całkiem dużo.

OS3.5/9 może płatać figle co do pamięci CHIP i może zachowuje się inaczej w tej kwestii na WinUAE i prawdziwej Amidze 4000.

Proponuję Ci powrzucać w newralgicznych punktach swojej sekwencji startowej polecenia AVAIL CHIP, np. tak:

ECHO "LoadResident" >>T:Chipmem.log
ECHO "Przed" >>T:Chipmem.log
AVAIL CHIP >>T:Chipmem.log
LoadResident ...
ECHO "Po" >>T:Chipmem.log
AVAIL CHIP >>T:Chipmem.log

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2018 08:38:29 przez Hexmage960
[#18] Re: Brak CHIP-RAM

@OSH, post #16

Może się uparlem, ale co z fblitem ? Próbowałeś ?
[#19] Re: Brak CHIP-RAM

@mikecios, post #18

Tak, dokładaj mu kolejnego problemu podczas gdy nie rozwiązał pierwszego
[#20] Re: Brak CHIP-RAM

@_arti, post #19

Chyba jeszcze nikt nie powiedział ze fblit jest problemem ;) jak dla mjie najlepsze rozwiazanie na problemy pamieciowe ;)
[#21] Re: Brak CHIP-RAM

@mikecios, post #20

Ja bym jednak podejrzewał właśnie łatki i customowe moduły (choć szczególnie właśnie system OS3.9).

OSH powrzucał sporo customowych modułów typu trackdisk.device, a większość z nich jest w wersji beta i mogą się różnie zachowywać. Być może tu leży przyczyna.
[#22] Re: Brak CHIP-RAM

@mikecios, post #20

Fblit nie ma w s-s.
Z powodu tego ze winuae nie ma jeszcze emulacji a3640, pamięć ma inne priorytety i dlatego są takie rozbieżności.
Wystarczy porównać wielkość pamięci chip i fast po uruchomieniu systemu na a4000 i winuae.
Myślę że zużycie będzie te same tylko jest inne rozłożenie w zależności od rodzaju pamięci
[#23] Re: Brak CHIP-RAM

@mikecios, post #20

Nie. Dokładanie łatek w sytuacji kiedy jest jakiś problem, który nie jest rozwiązany, to proszenie się o większe kłopoty. OP dorzuci FBlita i z 800kb zrobi mu się 1500. Czy to rozwiąże jego problem? Nie.
[#24] Re: Brak CHIP-RAM

@_arti, post #23

Jesli chce zachowac w systemie co ma teraz, to owszem.
[#25] Re: Brak CHIP-RAM

@mikecios, post #24

Gdyby nie różnica w wielkosci chip między emulatorem i Amigą nie byłoby pytania OSH.

Emulator nie do końca jeszcze oddaje realny sprzęt.
[#26] Re: Brak CHIP-RAM

@Norbert, post #25

Tu się w pełni zgadzam, też odnosze wrażenie że ten sam system inaczej może lokować w pamięci różne rzeczy pod uae i klasyku.
[#27] Re: Brak CHIP-RAM

@mikecios, post #26

Zaczynam mieć wrażenie, że macie rację. Ale aż taka dysproporcja? Cholera, czas składać kasę na Mediatora...

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2018 10:14:51 przez OSH
[#28] Re: Brak CHIP-RAM

@OSH, post #27

Po zastosowaniu MCP czy Fblit przekierujesz wszystko co możliwe do fast.
Gdy winuae idealnie emulowal Twoją A4000 dostałbys ten sam wynik i jedynym ratunkiem okazałby się FBLIT lub Mediator.
[#29] Re: Brak CHIP-RAM

@Norbert, post #28

No też mi się tak wydaje... Fblit to tylko etap przejściowy. Przysiągłem sobie, że będę miał w Ami kartę graficzną. Jestem teraz w okresie swojego życia, w którym moje warunki finansowe pozwalają mi pomału zacząć spełniać marzenia z okresu nastoletniego. Mam tylko nadzieję, że ta Ami pożyje jeszcze z 10 lat...
Cena Mediatora w ELBOKSIE to 349 EUR...
[#30] Re: Brak CHIP-RAM

@OSH, post #27

A moim zdaniem skoro tyle modułów z ROMu Amigi zastępujesz customowymi odpowiednikami, "niewiadomego pochodzenia" to może to tak wyglądać.

Być może jest jakaś nawet drobna różnica pomiędzy konfiguracją WinUAE a Amigi 4000, że dochodzi do zajęcia 800kB pamięci CHIP, zamiast FAST.

Napisz ile masz FAST na WinUAE a ile na Amidze 4000 na belce Workbencha.

Prześledź zmiany w CHIP ramie powodowane kolejnymi poleceniami z sekwencji startowej.

Nie wierzę, że nie znajdzie się na forum Amigowiec, który nie będzie wiedział skąd to się bierze. Ja w każdym razie nie wiem, ale podaję sposoby ustalenia przyczyny.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2018 10:25:45 przez Hexmage960
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem