[#1] A1200 Nie widzi CF
Witam. Nie wiem gdzie napisać gdzie szukać pomocy. Wychowałem się na C64 Amiga była tylko w marzeniach. Na starość nostalgia za Amigą i zacząłem się bawić skupywać kompletować zabawki i mam kłopot z A1200, a mianowicie u człowieka z Gniezna zakupiłem CF wypchaną dla A1200 softem do tego na aledrogo zakupiłem przejściówki / adaptery łącznie mam już z 6 szt. niestety nie mogę nic uzyskać po odpaleniu A1200 ( już nawet odesłałem CF spowrotem na sprawdzenie czy wszystko ok i dokupiłem kolejny adapter sprzedawaca odesłał CF z adapterem z zapewnieniem że ten zestaw działa. Nie mówię że się znam nie miałem nigdy do czynienia z amigami. Może coś źle robię. Jak zmienię zworkę na slave to na przejściówce zapala się czerwona dioda. Wertuję forum w chwili wolnej szukam odpowiedzi. Gdyby ktoś umiał mi łopatologicznie wytłumaczyć gdzie popełniam błąd lub jak to ogarnąć, czy nie mam uwalonego gniazda ide - jeżeli jest uwalone to czy jest to do naprawy?

i kolejne pytanie pewnie dla was dziwne. Mam A600 czy karta CF jak wepnę w nią to wystartuje? czy musi być inny nowy zestaw z innym softem ? na A600 jest wpięty A6095 ustawiony na 5,5mb
[#2] Re: A1200 Nie widzi CF

@Kaczuszka, post #1

Jeśli masz adapter z diodą sygnalizującą pracę dysku to po włączeniu Ami ta dioda powinna mignąć. Jeśli nie mignie to masz uwalony port IDE. Do naprawienia i w razie czego to mogę Ci w tym pomóc. Jak wepniesz kartę przygotowana pod A1200 do A600 to są 3 możliwości: 1 - karta wystartuje ale wywali komunikat o błędzie sprzętowym, 2 - karta wystartuje normalnie i załaduje system, 3 - karta w ogóle nie ruszy. Wszystko zależy od tego co jest nagrane na karcie i jak ta karta była przygotowana.
[#3] Re: A1200 Nie widzi CF

@Marcin74, post #2

dziękuję za szybką odpowiedź. Tylko że dioda zapala się na slave jeżeli port umarł to czy nie powinna być totalna ciemność?
[#4] Re: A1200 Nie widzi CF

@Kaczuszka, post #3

Nie do końca. Ami przy starcie przeszukuje cały zakres adresów dla urządzeń zewnętrznych i czeka na odpowiedź od tych urządzeń. Jeśli na ustawieniu master nie mignie a na slave tak to obstawiam że jednak masz coś nie tak z obsługą portu IDE.
[#5] Re: A1200 Nie widzi CF

@Kaczuszka, post #1

Zobacz tutaj może mieszka jakaś dobra dusza w Twojej okolicy i będzie mogła Ci pomóc w ogarnięciu tematu.
[#6] Re: A1200 Nie widzi CF

@Tomski, post #5

dzięki poczekam chwilkę może ktoś z zachodniopomorskiego będzie miał ochotę mi pomóc bo nie chciałbym się narzucać.
[#7] Re: A1200 Nie widzi CF

@Kaczuszka, post #1

Wepnij kartę z A600 do 1200 i powinna wystartować. Najwyżej sypnie błędami ale karcie nic nie powinno się stać. Przynajmniej sprawdzisz na sprawnej karcie czy rusza cokolwiek. Poza tym przy włączaniu Amigi jak przytrzymasz 2 klawisze to wejdziesz do boot menu . Tam sprawdź czy boot menu widzi jakieś partycje.
[#8] Re: A1200 Nie widzi CF

@Kaczuszka, post #1

Zapewne Kolega ma odpowiednia wersje kickstartu na A600, pod ktora taka karta zabootuje jak twardziel?
[#9] Re: A1200 Nie widzi CF

@amper, post #8

soft A1200 3.00 rom 39.106 kick A600 2.0 rom 37.299 kick cf kupiona pod 1200
[#10] Re: A1200 Nie widzi CF

@Kaczuszka, post #9

to na A600 Ci nie ruszy - musi być kick co najmniej 37.300 a najlepiej 37.350
[#11] Re: A1200 Nie widzi CF

@Kaczuszka, post #1

Podpinam się pod temat żeby nie zakładać nowego wątku.

Jest Ami 1200, jest przejściówka CF-IDE i karta Kingston 4gb. Był na niej czysty system tak jak go zestaw dyskietek zainstalował, następnie podłączyłem do WinUAE, wykryło i zacząłem kopiowanie z obrazu dysku gdzie miałem jakiś soft, trochę modułów, ogólnie normalna sprawa. Po skopiowaniu Amiga już nie wykrywa zupełnie karty, postanowiłem sformatować i postawić wszystko od zera na WinUAE. Teraz jest lipa konkret bo za X-tym podejściem WinUAE wykrył kartę, HDtoolbox pokazał capacity na -257 Mb (?), po czym nic nie mogłem z kartą zrobić, poza partycjonowaniem do max rozmiaru 20Mb i sformatowaniem z poziomu Workbencha.
I teraz najlepsze - po przepięciu do Amigi widać kartę w WB, jednak nie w HDtoolboxie (widoczne na zdjęciach), nawet skopiowałem pliki z dyskietki WB 3.1 i karta się bootuje, ale nadal ma 20Mb i zero reakcji w toolboxie.

Ktoś coś podpowie? Bo po 3h walki już mam trochę dosyć.link
link

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2018 11:44:42 przez Lucus
[#12] Re: A1200 Nie widzi CF

@Lucus, post #11

Zabootuj z dysku INSTALL i podziel Sobie tę kartę jeszcze raz i sformatuj ale na prawdziwej AMI a nie na UAE.
[#13] Re: A1200 Nie widzi CF

@nostrum666, post #12

Po zabootowaniu z Install HDtoolbox nie wykrywa w ogóle karty.
[#14] Re: A1200 Nie widzi CF

@Lucus, post #13

Jest taki program HDInstTool. Jest to popularny odpowiednik HDToolBoxa. Znajdziesz na Aminecie. Powinien obsługiwać poprawnie dyski o pojemności 2GB+ (wyświetlać poprawny rozmiar). Być może wykryje Twoją kartę CF.

Zaznaczam, że sam nie korzystałem nigdy z kart CF, więc nie mam tu żadnego doświadczenia.
[#15] Re: A1200 Nie widzi CF

@Hexmage960, post #14

Każda wskazówka jest cenna, dzięki! Zaczynam też już mieć wątpliwości co do sprawności samej karty, ale sprawdzam dalej.
[#16] Re: A1200 Nie widzi CF

@Lucus, post #15

SCSI.device oraz Loadmodule na swoich miejscach? Odpowiedni filesystem musi być oraz wpis w s-s czyli "C:LoadModule Devs:scsi.device".
[#17] Re: A1200 Nie widzi CF

@Stoopi, post #16

[#18] Re: A1200 Nie widzi CF

@Stoopi, post #16

Sprawdze, w s-s nie patrzyłem.
Póki co winuae za którymś podejściem w końcu wykazał kartę w Hdtoolbox, ale pozwolił jedynie na 2 partycje po 2gb. Dane z obrazu dysku się skopiowały i na żywej Amidze zbootowala, za to toolbox jej nie widzi. A program od Hexmage'a wykrył poprawnie. Szaleństwo, ale póki działa to mam taka myśl żeby za dużo nie ruszać :)
[#19] Re: A1200 Nie widzi CF

@Lucus, post #18

W ikonie hdtoolbox masz wpisane uaehf.device. zamiast scsi.device i dlatego nie widać CF
[#20] Re: A1200 Nie widzi CF

@Norbert, post #19

Posprawdzalem, poprawiłem i dzięki Waszym sugestiom zadziałało, dziękuję!
Pytanie offtopik ale też dla mnie ważne - nie mam ekranowania, podłączyłem kartę elsat 1204 na złącze rozszerzeń i po skręceniu kanapki klapka od spodu jest wybrzuszona, czyli klawiatura naciska kartę i ogólnie jest ciasno. To normalne, czy zostawić bez klapki, czy coś zrobiłem nie tak?
[#21] Re: A1200 Nie widzi CF

@Lucus, post #20

Klawiatura nie może naciskać na kartę. Prędzej wypustki plastikowe, które są na klapce od wewnętrznej strony naciskają na kartę i dlatego jest wybrzuszona.
[#22] Re: A1200 Nie widzi CF

@nostrum666, post #21

Witam. Nie wiem gdzie napisać gdzie szukać pomocy. Wychowałem się na C64 Amiga była tylko w marzeniach. Na starość nostalgia za Amigą i zacząłem się bawić skupywać kompletować zabawki i mam kłopot z A1200, a mianowicie u człowieka z Gniezna
zakupiłem CF wypchaną dla A1200 softem do tego na aledrogo zakupiłem przejściówki / adaptery łącznie mam już z 6 szt. niestety nie mogę nic uzyskać po odpaleniu A1200 ( już nawet odesłałem CF spowrotem na sprawdzenie czy wszystko ok i dokupiłem kolejny adapter sprzedawaca odesłał CF z adapterem z zapewnieniem że ten zestaw działa. Nie mówię że się znam nie miałem nigdy do czynienia z amigami. Może coś źle robię. Jak zmienię zworkę na slave to na przejściówce zapala się czerwona dioda. Wertuję forum w chwili wolnej szukam odpowiedzi. Gdyby ktoś umiał mi łopatologicznie wytłumaczyć gdzie popełniam błąd lub jak to ogarnąć, czy nie mam uwalonego gniazda ide - jeżeli jest uwalone to czy jest to do naprawy?

Podepnę pod temat.Mam identyczny problem również na amiga 1200.Ten sam sprzedawca, po włożeniu karty do kompa w ogóle nie startuje, pojawia się czarny ekran z przesuwającymi się szarymi kwadratami.Podobnie jak zamieniam zworkę na SLave zapala się dioda czerwona dioda ale dalej nic się nie dzieje.Narzędzie hd tool box nie widzi karty. Choć winuae już tak.Niestety mam czytnik CF na USB i na końcu procedury tworzenia dysku pokazuje mi że nie mam uprawnień admina (choć mam) i nie mogę utworzyć dysku w winuae.Co może być nie tak?
[#23] Re: A1200 Nie widzi CF

@KrystianPoland, post #22

pokazuje mi że nie mam uprawnień admina (choć mam)
Coś przybliżysz? Uruchamiasz winuae jako administrator (prawy klawisz myszy na pliku winuae64.exe) czy jesteś na koncie administratora?
[#24] Re: A1200 Nie widzi CF

@misiek2, post #23

Tak jestem na koncie admina jak i również uruchamiam jako admin
[#25] Re: A1200 Nie widzi CF

@KrystianPoland, post #22

Stawiam na właściwy device -> scsi.device a nie ten co używa Winuae.

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2019 23:04:01 przez Tomski
[#26] Re: A1200 Nie widzi CF

@Tomski, post #25

Cos blizej? Gdzie to przestawic?
[#27] Re: A1200 Nie widzi CF

@KrystianPoland, post #24

Próbowałeś użyć DiskPart i wyczyścić najpierw kartę? Oczywiście wtedy utracisz z niej wszystkie dane.
Tutaj masz wytłumaczone jak to zrobić. Miałem ten sam problem i postępując tak jak filmiku udało mi się przygotować kartę pod WINUAE. Od 1:55 zaczyna się opis jak użyć DiskPart

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2019 23:11:04 przez snifferman
[#28] Re: A1200 Nie widzi CF

@snifferman, post #27

Jutro powalcze i dam znac.Tyle ze za kazdym razem winuae pisze ze nie mam uprawnien administratora.

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2019 23:29:28 przez KrystianPoland
[#29] Re: A1200 Nie widzi CF

@KrystianPoland, post #28

A więc skorzystałem z filmiku powyżej. Męczyłem się pół dnia i udało mi się zainstalować system na karcie (na próbę włożyłem SD). Po podpięciu do kompa zapala się dioda power lecz dysk nie startuje i nie ładuje systemu.Jak docisnę mocniej złącze zapala sie dioda zielona (activity) lecz dalej jest brak reakcji na odpalenie systemu.Dużym prawdopodobieństwem jest brak styku złącza adaptera z kompem.Jutro rozkręce amigę i przelutuje złącze.
Na winUae system zaskakuje bez problemu.
[#30] Re: A1200 Nie widzi CF

@KrystianPoland, post #29

Czy pod winuae obsługę dysku masz poprzez scsi.device (IDE0) czy uaehf.device (UAE).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem