[#1] A1000: pytania nowicjusza
Cześć,

To mój pierwszy wątek na forum, więc najpierw witam się i krótko o mnie: Amigą zainteresowałem się od nowa niedawno, a we właściwych latach amigowych 80-90 była tylko moim marzeniem (miałem C64). Teraz mam kilka Amig, lubię je fotografować (patrz tutaj) i właśnie przywiozłem z zagranicy Amigę 1000 (wersja NTSC). Mam 2 prawdopodobnie proste pytania:

1. Jak utworzyć dyskietkę z Kickstartem pod inną amigą, np. A500?
2. Jak zabootować system z zewnętrznej stacji dyskietek, tzn. nie DF0?

Dzięki!

Adam
[#2] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #1

Piękne fotki!!!
[wyróżniony] [#3] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #1

Ad1.
Ad2. Boot selector
[#4] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #1

Ad.1: Potrzebujesz przenieść obraz dyskietki z kickstartem z PC i odpowiednim programem zapisać go na dyskietce. Narzędzi do tego jest sporo, można np. poprzez kabel szeregowy.
Ad.2: Nie można domyślnie, do tego potrzebny jest bootselector - kawałek sprzętu, który oszuka kickstart, że stacja zewnętrzna jest wewnętrzną. Bootować z innej niż wewnętrzna można dopiero od kickstartu 2.0 w górę, ale ten się nie zmieści w pamięci WOM Amigi 1000.
[#5] Re: A1000: pytania nowicjusza

@alt_, post #4

Zabootować z innej stacji niż DF0 można od Kickstart-u 1.4 36.15 a ten ma tylko 256KB.
Nie ma Early Startup więc nie można bezpośrednio wybrać z której stacji ma bootować, ale jak nie znajdzie dyskietki w DF0 to próbuje startować z następnej dostępnej DFx.
Tyle że to wersja beta czy nawet alfa więc pewnie ma pełno błędów, ale część softu można odpalić.
No i, i tak trzeba mieć na chodzie DF0 żeby wczytać sam Kickstart

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2018 00:43:12 przez UJP
[#6] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #1

To są Twoje te zdjęcia???? Wow. Widziałem już wielokrotnie, włącznie z reddit - gratuluję talentu. Tym ZXem i szklanką wygrałeś u mnie :)

Bardzo Cie proszę - kontynuuj, cudne foty, i czekamy na A1000 :)
[#7] Re: A1000: pytania nowicjusza

@Ralpheeck, post #6

Tylko jeden Brytyjczyk na fotach.
[#8] Re: A1000: pytania nowicjusza

@alt_, post #4

Dziękuję za tę i pozostałe odpowiedzi — wiem już gdzie zacząć.

Dzięki też za miłe słowa o zdjęciach; tak, Amiga 1000 dołączy do tej galerii jak tylko wyświetlę na niej cokolwiek więcej niż ekran proszący o Kickstarta.

Pytanie bonusowe: kiedy już tę Amigę wykickstartuję, jakich problemów spodziewać się w programach ze względu na to, że jest to wersja NTSC?
[#9] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #8

Zdjęcia KOZAK!! Absolutnie mega poziom! Super talent.
Skąd jesteś bo nie napisałeś?

Co do NTSC- starsi mnie skorygują, jednakże różnica powinna wynikać tylko z trybu wyświetlania obrazu. Nie wydaje mnie się aby były wersje softu PAL/NTSC i jakieś blokady.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2018 14:54:34 przez kubaslonka
[#10] Re: A1000: pytania nowicjusza

@kubaslonka, post #9

Adam publikował swoje zdjęcia na kilku grupach na FB - stąd go kojarzę.
Zdjęcia są świetne - utkwiło mi w pamięci jedno warsztatowe - nawet nie zdajecie sobie sprawy, co się dzieje za obiektywem :D
[#11] Re: A1000: pytania nowicjusza

@kubaslonka, post #9

Jestem z Łodzi. Albo złodzij, jak mawiała na mnie ciotka spod Kielc, choć nigdy nic jej nie ukradłem.
[#12] Re: A1000: pytania nowicjusza

@Drakon, post #10

Dzięki! Tak, publikowałem zdjęcia na FB dopóki nie straciłem resztki cierpliwości do tego serwisu.
[#13] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #12

Bardzo dobre focie - gratuluję OK
[#14] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #1

Przepiękne focie gratuluję
A Amigi 1000 uprzejmie zazdroszczę
PozdroOK
[#15] Re: A1000: pytania nowicjusza

@_heniek29cr_, post #14

Dzięki. Z tą Amigą 1000 to było tak: nic nie zamierzałem kupować, ale w samolocie w tamtą stronę przeczytałem rekreacyjnie świetny, wieloczęściowy artykuł w Ars Technica o historii Amigi (na tym forum na pewno wszyscy go znacie na pamięć).

Jak skończyłem go czytać WIEDZIAŁEM, że nie ma mowy żebym wrócił do Polski bez A1000 w walizce.

Bo historia tej pierwszej Amigi jest naprawdę niesamowita; nie należę do rozchwianych emocjonalnie, ale czytając tamten tekst ze dwa razy byłem bliski łez.
[#16] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #15

Bo historia tej pierwszej Amigi jest naprawdę niesamowita; nie należę do rozchwianych emocjonalnie, ale czytając tamten tekst ze dwa razy byłem bliski łez.

OK
[wyróżniony] [#17] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #15

Wiesz co, A1000 ma możliwość podpięcia Vampira od 500. Może to by było serum na wszystkie Twoje problemy. Drogie to jest, ale dla osoby nowej, fajnie wskoczyć w takie gotowe rozwiązanie.
[wyróżniony] [#18] Re: A1000: pytania nowicjusza

@Ralpheeck, post #17

ACA 500+ też podłączypomysł
[#19] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #1

Super fotki. Chyba posprzątam na biurku :)
[#20] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #1

Cudo! Te fotki sa mega, dosłownie jak wyjęte z jakiegoś katalogu reklamującego komputery. Czy można wiedzieć w czym tkwi sekret? Czy to oświetlenie, aparat, kompozycja czy jeszcze cos innego?
[#21] Re: A1000: pytania nowicjusza

@Ralpheeck, post #17

Ralpheeck i polutuje — dzięki, tego się nie spodziewałem i to może być najfajniejsze rozwiązanie.

Co prawda właśnie kupiłem ACA1233n do Amigi 1200, ale wygląda na to, że czeka mnie zakup jeszcze jednego akceleratora.
[#22] Re: A1000: pytania nowicjusza

@AmmigaCDTV, post #20

Właściwie wszystkie rzeczy, które wymieniłeś, składają się na efekt końcowy... Chętnie podzielę się szczegółami, ale to raczej nie ta grupa tematyczna. Trochę o tym, ile zachodu bywa z takim zdjęciem, pokazuje ten obrazek "behind the scenes", który zrobiłem po jednej z sesji.
[#23] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #11

Jak chcesz to mogę Ci wypalić te dyskietki. W przyszłym tygodniu, jak tylko zrobi się cieplej, jadę na Warmię albo Mazury, oczywiście przez Łódź to mogę Ci podrzucić. Tylko musisz mi napisać w jakich godzinach jesteś dostępny.
[#24] Re: A1000: pytania nowicjusza

@kubaslonka, post #23

O kurczę, super oferta — dzięki! Chętnie skorzystam. Vampir czy nie, dyskietka z kickstartem na pewno się przyda.

Daj znać na PM, jak będziesz miał przejeżdżać przez Łódź (w czwartek może mnie nie być cały dzień), odbiorę i zapłacę.

Dziękuję raz jeszcze!
[#25] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #24

Witam, ja jakis czas temu wmontowałem ROM z kickstartem 1.3 do A1000. Podpinając sie pod temat, chciałem zapytac czy może ktoś zna jakieś tańsze rozwiązanie na podpięcie twardego dysku w tym modelu?

ps. Świetne foty i ładna kolekcja OK
[#26] Re: A1000: pytania nowicjusza

@polutuje, post #18

Podobnie jak TF530 :)

BTW: Podstawek, Twoje fotki niszczą!!

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2018 01:11:58 przez waldiamiga
[wyróżniony] [#27] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #24

Jeżeli decydujesz się na ACA500 (chyba najtańsze rozwiązanie) niech Cie ręka boska broni od włożenia akceleratora odwrotnie. Wiem o czym mówię :(
I w sumie masz szybką A1000, z nowym kikstartem, i jeszcze możesz ja dopalić tym akceleratorem od A1200!
Serio!
[#28] Re: A1000: pytania nowicjusza

@waldiamiga, post #26

No1 w kategorii jak wygląda mój Amigowy pokójOK
[#29] Re: A1000: pytania nowicjusza

@polutuje, post #28

Szczególnie poza kadrem :p
[#30] Re: A1000: pytania nowicjusza

@Ralpheeck, post #27

Dzięki. Na razie spróbuję odpalić to z dyskietek, które oferuje forumowicz powyżej, ale wkrótce pewnie kupię ten akcelerator — wygląda na fajne rozwiązanie.

Upewniam się: ACA500plus będzie chodził z A1000, nawet jeśli jest to NTSC? W dokumentacji nic nie piszą o Amidze 1000 ani nic o trybach PAL/NTSC. Na oko sądząc różnica PAL/NTSC nie powinna mieć wpływu na działanie akceleratorów a jedynie na wyświetlanie i ewentualnie timingi w grach, ale wolę to usłyszeć od znających się...

I jeszcze: wspominasz (i dokumentacja też wspomnia), że do ACA500plus mogę podłączyć ACA1233n. Ale czy zyskuję wtedy tylko dodatkową pamięć z ACA1233n (128 MB), czy szybkość procesora 030 też? A karty CF włożone do ACA500plus pozostają widoczne?

Potok pytań, wiem...

Dzięki raz jeszcze :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem