[#31] Re: A1000: pytania nowicjusza

@Ralpheeck, post #27

ACA500 wyglada jakby byla na złącze CNX pod klapką, a takiego złącza nie ma w A1000?
[#32] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #1

SUper foty, miło się ogląda,
a ostatnia, gdyby nie plastykowe okno, lata 80-te jak w mordę strzelić. OK
.
[#33] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #24

Nie chcę żebyś mi płacił szeroki uśmiech
Żaden to dla mnie problem a przynajmniej będzie Ci łatwiej "pstryknąć" fajną fotę.
[#34] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #30

Tak. Bedzie chodziła na NTSC bez problemu, problem możesz mieć tak jak wspomniałeś z wyświetlaniem na monitorze PAL. System NTSC to także problem z timingami jak wspomniałeś - niektóre demka i gry chodzą szybciej (muzyka), no ale gry ściągniesz w NTSC, a do demek masz A1200 :)
Jest tez opcja dokupienia Scandoublera do Amigi500 i przejściówki do A1000 (było na iComp). Wtedy masz możliwość podłączenia współczesnego monitora.
ACA500 to akcelerator + dwa porty CF. Jak sprzężysz z ACA1233, to powiększasz pamięć i przyśpieszasz. No ale dziwnie to będzie z boku Amigi wyglądać :(
Karty naturalnie są widoczne, jedna jako HDD, druga jako dodatkowy dysk na przenoszenie softu.
Tak że zamawiaj śmiało.

P.S. Zapodaj coś z nowych nieznanych zdjęć!
[#35] Re: A1000: pytania nowicjusza

@Ralpheeck, post #34

Super, dziękuję za wszystkie wyjaśnienia. Nowe zdjęcia na pewno będą, bo je lubię robić — to tylko kwestia czasu. W kolejce są przynajmniej ta A1000, nowa aranżacja A1200, dwa różne ZX Spectrum, Apple IIgs i inne.

Jeszcze raz dzięki,
Adam
[#36] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #35

Rób rób bo efekt jest świetny, masz smykałkę :D Moje ulubione to te z Ami 500 z monitorem, radiem i tą retro lampką ;)
Poszło na tapetę w pracy a teraz lada chwila dopasuje do pulpitu na Amidze :)
[#37] Re: A1000: pytania nowicjusza

@mikecios, post #36

Jak dopasujesz, to ja poproszę :)
[#38] Re: A1000: pytania nowicjusza

@mikecios, post #36

Ja również, i jakbyś mógł to tak żeby zadziałało na A600 OK
[#39] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #37

Tak to mniej więcej u mnie wygląda z Twoim zdjęciem w odcieniach szarości w 64 kolorach.
niestety Agata w kolorze nie oferuje zbyt powalającego efektu w 64 kolorach Workbencha, a jeśli nawet to na ten temat muszą się wypowiedzieć spece od zabaw z grafiką ;)
Tak czy siak Twoje zdjęcie, odcienie szarości 64 koloru plus fullpalette dało jak dla mnie całkiem fajny rezultat :)

Klik

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2018 23:19:14 przez mikecios
[#40] Re: A1000: pytania nowicjusza

@mikecios, post #39

Ooo! Pulpit wygląda fajnie! Ale nie widzę samego pliku tła do pobrania — tylko zrzuty całego ekranu, dasz samo tło gdzieś do pobrania?
[#41] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #40

Dam ;) myślę ze wieczorkiem po pracy z domu podam linka.
[#42] Re: A1000: pytania nowicjusza

@kubaslonka, post #33

Niniejszym chciałbym podziękować użytownikowi @kubaslonka, który nie tylko nagrał mi dyskietki z kickstartem, ale nawet osobiście zawiózł mi je do Łodzi.

O bezinteresowności pomocy w społeczności Amigi krążą legendy; dziś na własnej skórze przekonałem się, że to nie legendy :)

Teraz Amiga 1000 śmiga. To na razie zdjęcie robocze...

(większa wersja tutaj)

...a właściwe zdjęcie pozowane będzie trochę później, bo najpierw muszę zdobyć (już we własnym zakresie) Workbencha w wersji niższej niż 1.3. Bo 1.3 nie chodzi z kickstartem 1.1. Będę też instalował, zgodnie z sugestiami w tym wątku, ACA500+, ale to nie od razu.

Tak czy siak cieszę się jak głupi :)
[wyróżniony] [#43] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #40

Twoja fota w dwóch formatach - iff i png, mniej wiecej dopasowana do DBLPAL Hires No Flicker, 256 kolorów.
Tak jak pisałem wcześniej u mnie WB jest w 64 kol. i wygląda to całkiem fajnie przy założeniu że się ma zainstalowane FullPalette bo inaczej wiadomo, ikony mui zaczną wyglądać tragicznie ;)

IFF

PNG
[#44] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #42

Monitor z prawej bardziej pasuje do wzornictwa A1000. Miałem jeszcze całkiem nie dawno taki zestaw. Super
[#45] Re: A1000: pytania nowicjusza

@sebbb, post #44

Monitor z prawej jest od Ciebie :)

A Amigę ściągnąłem własnymi siłami.

Tak, na zdjęciu "beauty shot" Amiga będzie z tym monitorem 1081.
[#46] Re: A1000: pytania nowicjusza

@podstawek, post #45

Już się nie mogę doczekać jaka będzie kompozycja zdjęcia. A najbardziej co się dzieje poza kadrem :D To naprawdę fascynujące, ile trzeba pomysłowości włożyć, aby powstała fajna fotka.
[wyróżniony] [#47] Re: A1000: pytania nowicjusza

@AmmigaCDTV, post #46

Fajnie by było, gdyby zrobił pokój nastolatka, z lat 80tych, jeszcze z jakims Duran Duran na plakacie :)
A, i jeszcze żeby odtworzył w realu to zdjęcie:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=ZfgsgpES_Yg
[#48] Re: A1000: pytania nowicjusza

@Ralpheeck, post #47

Ponieważ sam byłem nastolatkiem w latach 80., prędzej czy później takie zdjęcie zrobię, ale ze względów osobistych na plakacie będzie Kylie Minogue.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem