kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego
Szukałem na forum, guglowałem, obejrzałem niezliczoną ilość recenzji na YT i nadal nie znalazłem odpowiedzi na bardzo ważne dla mnie pytanie - czy jeśli zainstaluję a mojej A1200 Indivision AKA Mk2 CR to "zmieszczą" się sanki do dysku twardego?

Wygląda na to, że będę musiał się przeprosić z Indivision, bo nowoczesne telewizory (4k) nie mają już złącza SCART i nie będę miał się jak wyjść z Amigi na TV.

Z góry dzięki za pomoc :).
[#2] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@tomekwojcik, post #1

Tu masz link do mojego (identycznego pytania) - jest tam tez link do strony ze zdjeciami gdzie ktos ma HD na sankach i Indi pod tym
link

Ja odpowiedzi na to pytanie do tej pory nie znam gdyz:
- wywalilem dysk i uzywam innej pamieci
- zrezygnowalem z uzywania Indi (moze kiedys po to jeszcze siegne..)
[#3] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@peceha, post #2

Heh, tak się spodziewałem że moje google-fu jak zwykle mnie zawiodło. Dzięki za link :).

Trik polega na tym, że mam adapter IDE - 2xCF w formacie dysku 2.5" i to rozwiązanie mi mega pasuje. Cóż, trzeba będzie coś zakombinować. Może uda się dorwać dłuższą taśmę i ten "dysk" ukryć jakoś pod klawiaturą :).
[#4] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@tomekwojcik, post #1

bo nowoczesne telewizory (4k)

Zdaje się, że nowoczesne telewizory nie obsługują Amigi już od początków LCD i plazm.. czyli uuuhuhu i jeszcze trochę... Więc tu nie chodzi nawet o złącze SCART czy o 4k... bo z Amigami TV nie lubią się od dawna.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2018 10:29:14 przez zmiennik
[#5] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@zmiennik, post #4

Pracuje w sklepie rtv i jeszcze 3-4 lata do tyłu. Większość tv miało scarta. Na 3 TV 2 działały z amiga prawidłowo (duuużo sprawdzałem). Mowa o podstawowej rozdzielczości i grach.
[#6] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@zmiennik, post #4

Mam TV Full HD LG, kupiony niecałe 4 lata temu. Ma SCART, amigowe tryby widzi i wyświetla bez problemu. Mam też monitor 1080p z tunerem TV (też LG, bo to moja ulubiony producent wyświetlaczy), ma SCART i też wyświetla amigowe tryby bez problemu.
[#7] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@ponior, post #5

Widziałem jak to działa na dwóch czy trzech telewizorach... że obraz albo zanika lub "pływa", co można zobaczyć dopiero po jakimś czasie, grając w gry...zresztą jakość też nie powala na TV z ogromnymi rozdzielczościami. Pikseloza większa niż się ją pamiętało z dzieciństwa. Amiga da najlepszy obraz na ekranach z natywną rozdzielczością zbliżoną do Amigowej, przynajmniej do gier i wg mnie, bo to, że ostrzej jest na WB i subiektywne oceny użytkowników nie podlegają dyskusji szeroki uśmiech Osobiście wolę CRT.
[#8] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@zmiennik, post #7

Na żadnym z w/w przeze mnie urządzeń nie ma żadnych wymienionych przez Ciebie problemów (ani innych). Fakt, na TV 32" obraz nie jest może najostrzejszy, ale do grania w Lotusa wieczorem po kilku piwkach się nadaje ;).

Na 21.5" monitora 1080p po SCART obraz jest całkiem OK. Taki setup zabieram co rok na Decruncha i to się świetnie sprawdza.

Ciekaw jestem jak to będzie wyglądać na TV 4k 42" (taki mam w kolejce).
[#9] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@tomekwojcik, post #8

Dobrą markę wybrałeś. LG jest ponoć pionierem w ekranach. Też jestem ciekaw jak to zadziała na 4k, ale podejrzewam, że obraz będzie malutki na środku ekranu, a boki, góra i dół obcięte? Może da się to jakoś wyskalować - nie bawiłem się, ale podejrzewam, że jak się da pod WB, to i tak się to wysypie na demach czy grach... daj znać. OK
[#10] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@zmiennik, post #9

Nie no, sądząc po tym jak się zachowuje TV 4k mojej dziewczyny jak oglądamy filmy 720p, zakładam że ładnie wyskaluje w gorę obraz. Inna sprawa jak będzie 640x512 wyglądało wyciągnięte do UHD ;).
[#11] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@tomekwojcik, post #10

Kurde, niedawno podłączyłem kablem HDMI laptopa do telewizora 4k. Działało to mniej więcej tak, jak Amiga 3000 z OS3.9 w rozdzielczości 640x512 w 16 kolorach :)
Ale jak przez wifi filmy wysyłam na TV to działa dobrze.
[#12] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@SuperBuster, post #11

No ja jak podłączyłem mojego MacBooka Air do TV 4k to się okazało, że owszem wyświetli 4k ale w 30Hz. Nie muszę chyba mówić, że to bieda. Za to mój iMac pięknie kręci wbudowany monitor 5k w 60Hz i zewnętrzny 4k w 60Hz po Display Port.
[#13] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@tomekwojcik, post #12

O grach nie wspomnę, o ile niektóre nie "łykaja" 4k, to te co "łykają" działają jak Quake 2 na 060@50 MHz
[#14] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@SuperBuster, post #13

Kończac ten offtop włożę trochę kij w mrowisko i nadmienię, że na XBoksie One X gry pomykaja w UHD (naturalnie te, które wspieraja) bez najmniejszych problemów. Rise Of The Tomb Raider wyglada obłędnie :).

A wracajac do tematu, pytanie bonusowe - czy ktoś testował tryby HighGFX i podobne? Da się wykręcić z AGA 1280x720 Workbencha? Przy założeniu, że mam FBlita i inne podobne wspmagacze.
[#15] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@tomekwojcik, post #14

Da się wykręcić z AGA 1280x720 Workbencha?
Da się, ale bez Indivision chyba nic tego nie wyświetli. Ja mam Workbencha na AGA w 1280×1024, puszczone z Indivision AGA po DVI do monitora 17" o takiej właśnie rozdzielczości matrycy. Obraz jest zarąbisty, ostry jak żyleta, a ile miejsca na blacie... W tym trybie AGA pracuje z odchylaniem poziomym 18 kHz, pionowym 34 Hz i przeplotem.

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2018 18:15:54 przez Krashan
[#16] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@Krashan, post #15

Wyswietlic sie da. I nawet calosc dziala prawie tak samo jak na 800x600 (znaczy troche wolniej, no i mowie o 4 kolorach tylko)
Tu masz 1120x750 BEZ INDI - same kosci AGA.
Obraz jest lekko scisiniety bo proporcje monitora to 4/3.

EDIT
no moze 1120 to nie 1280 szeroki uśmiech ale blisko

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2018 18:28:20 przez peceha
[#17] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@tomekwojcik, post #1

Uff, udało się wszystko upakować - IndiVision, “dysk” i RapidRoad. Dysk i jeden z portów USB zainstalowałem na specjalnie na tę okazje zaprojektowanej i wydrukowanej na drukarce 3D podstawce, która zastapiła stację dysków. Nie obyło się jednak bez prowizorki, taśmy izolacyjnej i wylepki na goracy klej :).

Po Decrunchu to wszystko poprawię, a oryginalne porty USB zastapię własnymi tak, żeby mieć oba dostępne.

Co do samego IndiVision - działa świetnie. I gry (tryby PAL promuję do 800x600) i Workbench (1024x768) wygladaja bardzo dobrze na moim TV (po adapterze DVI -> HDMI).

Dla zainteresowanych, zdjęecie wnętrza mojej maszyny zrobione na chwilę przed zamknięciem obudowy: Klik

Dzięki wszystkim za rady i pomoc :).

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2018 18:28:07 przez tomekwojcik
[wyróżniony] [#18] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@tomekwojcik, post #17

Nie wiem jaką masz tam ACA, ale te nowsze miały szybszy, dedykowany port zegara pod RapidRoad ok, racja
[#19] Re: Amiga 1200, Indivision AGA Mk2 CR i sanki do dysku twardego

@BULI, post #18

Wiem, rozważałem zamianę mojej 1232 na 1233n (ze względu na ten dedykowany clock port i możliwość wlutowania FPU), ale stwierdziłem że wraz z IndiVision kończę wydawanie kasy na tę maszynę. Do tego co na niej robię i zamierzam robić, ta konfiguracja zupełnie mi wystarczy :).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem