kategoria: Sprzęt
[#31] Re: nowe życie Mist - MiSTer (terasic de10-nano)

@Architect1200, post #30

To będzie nowa wersja Io board? Czy dodatkowa karta?
[#32] Re: nowe życie Mist - MiSTer (terasic de10-nano)

@Cedrat, post #29

2. Wydajnościowo mniej-więcej Amiga 1200 z kartą 030 bez FPU. Przy czym szybkość 'dysku' też nie powala... niestety. No i RAMu trochę mało.

No właśnie, sorry, ale jeszcze raz muszę się wyszczekać.
Obecny (2016) wsad MiST-MinimigAGA obejmuje konfiguracje małych Amig do standardowej A1200 (020). To wcale nie mało. Samo przerzucenie się z MiSTa na MiSTera to wg mnie foch (nic personalnego, mam na myśli ogólny trend), bo wiele rzeczy w ami-wsadzie nie zostało dopracowanych, ukończonych dla MiSTa, choć nie było technicznych ograniczeń. Wstyd, że mając cztery USB na hubie nie mogę korzystać z pamięci flash, na której będę miał dysk twardy żywcem wyjęty z np. A600 (CF, czy na SD poprzez adapter USB), z którego mógłbym MiSTa bezpośrednio zabootować, jak w WinUAE. Nie wspominając o braku kontynuacji polepszania zgodności wsadu z realnym sprzętem, usuwaniem zgłoszonych bugów, których lista jest dostępna na githubie. Nie powstały (w małych, profesjonalnych seriach) żadne rozszerzenia sprzętowe na USB, chociażby sieciówka, czy zegar RTC, którego projekt DIY jest dostępny. Rozumiem, że na fpga brakuje miejsca na szybsze procesory 68k, ale już 020 jest ok. Niech wypowiedzą się specjaliści, co jeszcze programowo byłoby możliwe. Rok K. był chyba najbardziej zaangażowany w rozwijanie core'a, chwała mu za to, bo robił to bezinteresownie (jak większość ami-deweloperów), ale żal jakiś jest, że odpuścił, bo przecież chcemy więcej. Po emocjonalnym wpisie Tilla Harbauma na atari-forum, gdzie swego czasu obwieścił śmierć swojego MiSTa, też nie spodziewam się, żeby jeszcze coś zrobił dla MiST-MinimigAGA core (Till to atarowiec, ale też pomagał przy ami-core).

Tak więc po przejściu na MiSTera zastanawiam się, kto miałby zająć się dalszym rozwijaniem ami-wsadu, skoro dla MiSTa wszyscy odpuścili. Być może stwierdzili, że najważniejsze rzeczy są już dostępne i o ostatnie 5% zgodności nie ma co walczyć, to tym bardziej dla MiSTera się tego nie podejmą.

Zaletą MiSTera jest powiew świeżości, nowa płytka na stole i przy okazji trochę zabawy przy uruchamianiu. To też jestem w stanie zrozumieć. Jedyne, na co można mieć nadzieję, to to że ewentualne nowości dla MiSTera (np. szersze zastosowanie USB) zostaną przeportowane na MiSTa (w miarę możliwości).
[#33] Re: nowe życie Mist - MiSTer (terasic de10-nano)

@Michciu, post #32

Rozszerzenie do podłączenia joysyicków będzie wyglądało tak:

Więcej dopisze w wolnej chwili.
[#34] Re: nowe życie Mist - MiSTer (terasic de10-nano)

@Architect1200, post #33

Fajna, profesjonalna rzecz OK Panie Piotrze, tak "se myśle", bo myśmy już swego czasu pisali i wspominał Pan, że chodził Panu po głowie taki MiST z realnym prockiem, chyba nawet na ppa pokazywał Pan zdjęcie płtyki pcb. Nie wiem, jakie ma Pan plany odnośnie tego, ale jeżeli tak mocno wszedł Pan w MiSTera, to może miałoby sens zrobić alternatywę dla FPGA Arcade i zaprojektować daughterboard w oparciu o realny 68060? Dałoby się? Mówiąc brzydko, MikeJ pucuje się ze swoim projektem niemiłosiernie długo, zdawając się niezauważać faktu, że jeszcze trochę i jego potencjalni klienci w sposób naturalny zaczną zchodzić z tego świata w wiecznym oczekiwaniu na ten święty gral elektroniki.
Może zróbmy coś podobnego, o czym będą mówić, że jest godną reimlpementacją Amigi, a do tego dostępne na rynku? Mówię "zróbmy", ale mam na myśli fachowców, których na tym forum nie brakuje, może taki projekt miałby sens. Taki Minimig III generacji.
[#35] Re: nowe życie Mist - MiSTer (terasic de10-nano)

@Architect1200, post #33

[#36] Re: nowe życie Mist - MiSTer (terasic de10-nano)

@Michciu, post #23

Do dzisiaj bawię się MiSTem i mam z nim jak najlepsze doświadczenia, dźwięk dla zwykłego amigowego szaraka nie do rozróżnienia z oryginałem, nie wiem, skąd przeświadczenie, że jest tragiczny

Cały sprzęt podpinam pod amplituner Yamahy i raczej porządne głośniki. Co do jakości dźwięku: MIST < Amiga < MISTer - i nie da się tego nie usłyszeć.
[#37] Re: nowe życie Mist - MiSTer (terasic de10-nano)

@Cedrat, post #36

No to jak jest taki test-setup, to rozumiem, że można poczuć różnicę. Bo ja na swoim 14" Medionie TV CRT nie słyszę żadnych różnic Ale za to efekt retro - bezcenny! ok, racja
[#38] Re: nowe życie Mist - MiSTer (terasic de10-nano)

@Michciu, post #37

Zależy od tego, czym było to retro... jeden kumpel w latach 90-tych podpinał dźwięk z Amigi do wieży :)
[#39] Re: nowe życie Mist - MiSTer (terasic de10-nano)

@Michciu, post #32

a ja właśnie przerzuciłem z Ami system na SD MISTa... coś mi to się za szybko uruchamia...
no i jest winowajca

[#40] Re: nowe życie Mist - MiSTer (terasic de10-nano)

@softiron, post #39

Może odkopuje trochę stary temat.

Ostatnio trafiłem na fajny projekt dla Mister i minimig.
https://misterfpga.org/viewtopic.php?t=2397

Musiałem odbudować trochę rzeczy (przebudować z dostępnymi patchami sam aktualny Mister ,Minimig, qemu , moduły jądra)
https://github.com/scrameta

Emulacja procesora jest przeniesiona poprzez qemu na arm, reszta działa starndardowo jak minimig fpga.
Taka mała wariacja ala pistorm na fpga

Autor aktualnie nie rozwija tego projektu ale sam pomysł jest ciekawy.
Maił z tym ktoś już styczność ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem