kategoria: A1200
[#1] interface 4xeide elbox
Witam. Jakiś czas temu oddałem moją a1200 celem instalacji os3.9 tak, abym mógł korzystać z hd,cd-rom,cf-ide i ZIP. System działa,jednak przy każdym resecie zalicza guru i wgrywa się po dwa,trzy razy z HD. Ostatnio kupiłem interface 4xEIDE&AllegroCDFS i podłączyłem jedną taśmą HD - w pierwszym porcie jako master,a CD - jako slave. Do drugiego portu jest podłączony drugą taśmą ZIP jako master i CF-z interfacem IDE jako slave. Problem polega na tym, że niby w systemie jest wszystko co potrzeba - sterowniki,łatki,itp. ale system widzi tylko twardego i ZIPa, a nie mogę korzystać z CD ani CF-ide. Oddałem już kolejny raz mój sprzęt do usprawnienia i kolejny raz porażka. Cierpliwość do Amigi po x latach mi się kończy i chyba zostanie młotek i złom, bo jestem na skraju...

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2018 13:28:17 przez luzik
[#2] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #1

Ja widzi te urządzenia ata3prefs?
Domniemam ze zworki w napędach ustawione masz dobrze.
Zamiast SLAVE można spróbować ustawić SELECT CABLE.
Może być też tak ze taka kombinacja hdd cd zip cf może nie współpracować dobrze.
Próbowałeś zamieniać miejscami urządzenia na taśmie IDE ?
[#3] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #1

Oddałem już kolejny raz mój sprzęt do usprawnienia i kolejny raz porażka. Cierpliwość do Amigi po x latach mi się kończy i chyba zostanie młotek i złom, bo jestem na skraju...

Tak czytam to co napisałeś. Nie pomogę, ale stwierdzam, że  ze mną wszystko w porządku szeroki uśmiech , bo miałem dokładnie tak tak Ty i dlatego przesiadłem się na NG. Spróbuj FS-UAE (Arcade) jak nie chcesz NG i po sprawie, a sprzęt sprzedaj, póki odzyskasz to co za niego dałeś. I to już rada na serio.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2018 14:32:42 przez KM
[#4] Re: interface 4xeide elbox

@Norbert, post #2

zworki ustawione dobrze. Nie miałem ata3prefs. Teraz po instalacji allegro z dyskietki dołączonej do interface system już w ogóle się nie wczytuje. Po raz kolejny zostaje chyba tylko format albo na złom to dziadostwo.
[#5] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #4

Przy tym interface nazwa tego programu to 4xEIDEPrefs
Sprawdź widoczność urządzeń
Jeśli będą widoczne to prawdopodobnie masz źle mountlisty. Tzn zły numer UNIT
[#6] Re: interface 4xeide elbox

@Norbert, post #5

Tak. Gdy system nie widział dwóch urządzeń slave, tzn. Cd-romu i CF-ide zainstalowałem z dołączonej dyskietki oprogramowanie do interface. Po tym zrobiła się kaszana w systemie. Po uruchomieniu mam komunikat "cannot open "atapi.device" unit 3" a $xEIDEPrefs nie uruchamia się i wyświetla "Start procedure held up due to scsi vectors shift by another programe". Poza tym Workbench zmienił kolory na dwa, a w oknach tło jest czarne i nie widzę nazw ikon.
[#7] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #6

Poza tym Workbench zmienił kolory na dwa, a w oknach tło jest czarne i nie widzę nazw ikon.

Uruchom workbench bez startup-sequence i usuń plik screenmode.prefs

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2018 11:33:43 przez SuperBuster
[#8] Re: interface 4xeide elbox

@SuperBuster, post #7

Usunąłem. Nic to nie dało.
[#9] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #8

Usuń lub zmień nazwę pliku system-configuration w devs:
Po ponownym starcie będziesz miał 4 kolory
[#10] Re: interface 4xeide elbox

@Norbert, post #9

Mam nadal dwa, kilkukrotne zwisy systemu przy uruchamianiu, otwieraniu szuflad itd. Pomijam to że wcześniej system był w 32 kolorach. Jak się nie zawiesi, to da to się ręcznie ustawić i zapisać ale po restarcie wszystko wraca do 2 kolorów.
[#11] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #6

Bez oprogramowania z dyskietki powinny być widoczne 2 urządzenia. Unit 0 i 1.
Dodatkowe unit 2 i 3 będą dopiero działać po dograniu sterowników do 4eide.
Jakiś inny program podmienia ci scsi.device i dlatego nie chce się uruchomić 4xEIDEPrefs.
Wyłącz Amigę i uruchom ją bez s-s. Odpowiednia opcja w early-menu.
Potem włącz 4eideprefs i zobacz czy widać cztery urządzenia. .
Jaki juz to wykonasz i napiszesz o efektach damy Ci kolejne instrukcje
[#12] Re: interface 4xeide elbox

@Norbert, post #11

Twardy podpięty pod primary port w 4xEIDE jako master działa, CD jako slave nie. ZIP podpięty jako master w secondary.port też działa, CF-IDE jako slave nie. Jakim programem mam sprawdzić UNIT? W asimCDFS SCSI_Inquire widoczne są trzy urzadzenia: DH0:, CD, ZIP kolejno jako Unit 000,001,002. CF nie ma. Korespondencyjnie widzę problemu nie rozwiążemy. Nic z dyskietki Elboxu nie wgrywam, bo jak wgrałem poprzednio posypał się system. Mam na ZIP kopie systemu, więc skopiowałem wszystko i wróciłem do punktu wyjścia - czyli działa HD i ZIP.
[#13] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #12

Nie może ci działać secondary port bez sterowników.
Możliwe ze sterownik masz wpakować rezydentnie i dlatego widać drugi port.
Wyłącz Amiga z prądu i włącz bez s-s.
Wtedy jest pewność że sterownika brak.
Wtedy też uruchomi się 4eideprefs.
Użyj najnowszych sterownik/programów do 4xeide ze strony Elboxu !!!!

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2018 16:56:08 przez Norbert
[#14] Re: interface 4xeide elbox

@Norbert, post #13

Uruchomiłem bez ss z dyskietki 4xeideprefs. Mam na ekranie na PRIMARY: Master ATA - Maxtor czyli mój HD, max pio4, actual pio0. Slave ATAPI - HL-DT... czyli CDRom, max pio4, actual pio0. SECONDARY: MASTER ATAPI - IomegaZIP max pio3, actual pio0. SLAVE: None.
[#15] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #14

Czyli cf-ide nie jest widziane.
Zamień zip na slave a cf-ide na master (przezworkuj oba napedy)
Napisz o rezultacie.
[#16] Re: interface 4xeide elbox

@Norbert, post #15

Próbowałem zamieniać zworki i próbowałem zmieniać podłączenie na portach primary - DH0 + CF, DH0 + ZIP, DH0 + CD. Na secondary - CF + CD, CF + ZIP. Interface za żadne skarby nie chce zobaczyć karty CF. Przy konfiguracji DH0 + ZIP i CD na secondary bez podłączonej CF system działa najlepiej - wczytuje się poprawnie. Inaczej zanim się uruchomił kilka razy się resetował i pojawiały się błędy. Nie wiem jak zmusić inerface/system żeby zobaczył CFa.
[#17] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #16

Mozliwe ze CF/IDE jest uszkodzone/wadliwe.

Czy podłączony tylko sam CF/IDE na primary/master jest widoczny poprawnie w 4eideprefs?
W adapterze masz cały czas włozoną kartę CF ?
Jakie wielkości jest to karta i jaki filesystem jest na niej ?
Jaki maxtransfer jest ustawiony jeśli CF działa jako dysk amigowy?( jeśli jest FAT, nie było pytania)
[#18] Re: interface 4xeide elbox

@Norbert, post #17

Podłączyłem sam CF/IDE na primary/master i uruchomiłem z dyskietki 4eideprefs. Widzi ją jako ATA CF CARD. Podczas prób karta CF 4BG była zawsze w gnieździe. Pamiętam przygotowałem ją kiedyś jako zamiennik twardego i formatowałem na Amidze. Filesystem SFS, Maxtransfer 0xffffff.

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2018 22:24:20 przez luzik
[#19] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #18

A może masz dysk jako Dh0 i CF też ustawiony jako Dh0 popatrz w hdtoolbox jak masz oznaczone partycje. Coś się możliwe że gryzie i dlatego system wstaje z reserami.
[#20] Re: interface 4xeide elbox

@mwb113, post #19

CF w toolboxie jest jako SDH0 a Twardy jako PH0.
[#21] Re: interface 4xeide elbox

@Norbert, post #17

Dzisiaj podłączyłem i sformatowałem dysk 1.3GB na który przerzuciłem za pomocą ZIPa zawartość mojego aktualnego twardziela z systemem,programami i grami. Po ponownym podłączeniu wszystkich urządzeń system zgłupiał i restartuje mi komputer wyświetlając błąd "addatatypes" lub "Fblit". Pozostaje tylko kliknąć na "suspend" albo "reboot". oczywiście suspend nic nie daje, więc klikam na reboot. I w kółko Macieju. Albo moja Amiga jest jak baba kapryśna albo czegoś nie rozumiem...Ktoś coś?...
[#22] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #21

Sprawdź zasilanie/zasilacz.
[#23] Re: interface 4xeide elbox

@_arti, post #22

Dałem sobie spokój z tamtym twardym. Podłączyłem po staremu i po paru resetach jest ok. Szkoda tylko, bo chciałem sobie zrobić kopie i zapas tego co mam na innym HD no a tak robię lha na ZIPie. Nie daje mi to jednak spokoju i chyba jutro znów się pomęczę. Tamten HD jest przedpotopowy 850MB i ma dziwną zworkologię. Jakieś "mini" na płycie które ledwo mieści się w palcach. Może to być właśnie przyczyną problemów, bo nie ma tam schematu jak włożyć zworkę. Metoda prób i błędów no i zobaczę co z tego wyjdzie.
[#24] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #23

Używasz taśm ide 80 czy 40 ?
W 4eideprefs dyski są na PIO 0 ?
[#25] Re: interface 4xeide elbox

@Norbert, post #24

Mam 40. Na razie mi się archiwizuje więc mam zmrożony system ale sprawdzę jak z dyskami w 4 eideprefs.
[#26] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #25

4eideprefs nie uruchamia mi się bo wyświetla komunikat "start procedure held up doe to scsi vectors shift by another peogramme" więc nie sprawdzę jak jest z dyskami. Poza tym kwestia dysku przedpotopowego załatwiona. Powodem była zworka. Podłączyłem ten dysk do seconary port w 4xEIDE zamiast CDRom i ok. Problem w tym, że jak podłączyłem znów CDRom na swoje miejsce system przestał go widzieć. Widzi tylko wtedy jak wejdę w devs i kliknę na ikonę CD0:. Wtedy CD rusza. Sekwencji startowej nie zmieniałem!
[#27] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #26

Widocznie inny UNIT jest w mountliscie, a inny w ikonie do tej mountlisty.
Wystarczy tylko do mountlisty cd0 wpisać odpowiedni.

4eideprefs uruchomi się przed wystartowaniem sterownika do 4eide.
Jeśli jest użyty parametr RESIDENT najlepiej uruchomić 4eideprefs zaraz po włączeniu zasilania
Pisałem już o tym wczesniej

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2018 00:04:02 przez Norbert
[#28] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #26

Komunikat się pojawia, bo ładuje się spatchowany scsi.device, który koliduje eide.
[#29] Re: interface 4xeide elbox

@_arti, post #28

Tylko że ja nie grzebałem w systemie, tylko podłączyłem twardziela zamiast CDrom, przerzuciłem pliki i z powrotem podłączyłem CDrom na swoje miejsce jak poprzednio. Samo się coś przestawiło?
[#30] Re: interface 4xeide elbox

@Norbert, post #24

Sprawdziłem. W 4eideprefs wszystko jest na PIO 0.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem