kategoria: A1200
[#31] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #29

Tak wogóle to system Amigi jak dla mnie to porażka. Czarna magia. Póki miałem 3.1 wszystko było ok. Teraz jak włączę amigę nie widzi ZIPa po włożeniu do stacji. Jeżeli uruchamiam amigę z włożoną dyskietką z Zip system ją widzi jako Iomega. Jeżeli system jest uruchomiony mam ikonę nieaktywną z podpisem DF4:RDSK. To samo mam teraz co pisałem na temat CDrom. Muszę kliknąć na ikonę CD0: w devs wtedy wszystko ok. Przy starcie systemu CDRom nie jest dostępny. Mnie to już przerasta. Myślę że możecie szukać ogłoszenia o sprzedaży tej amigi porażki na allegro.
[#32] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #31

Juz tłumacze.
Twoja dyskietka ZIP działa teraz jako dysk a nie dyskietka wymienna.
Masz na niej założony RDB i tylko w czasie startu identyfikowany jest ZIP (teraz dysk)
Wystarczy ze skorzystasz z mountlisty dla ZIP dla FAT czy FFS.
Przenieś wszelkie mountlisty zip, cd0 i inne z devs:dosdrivers w inne miejsce ( najlepiej w storage/dosdrivers)
System szybciej się będzie uruchamiał a włączenie mountlisty dla danego urządzenia to tylko dwuklik na ikonie lub w cli Mount cd0:
Uruchamiasz tylko te sterowniki jakie Ci są aktualnie potrzebne.

Masz pytania, pytaj
[#33] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #31

To jak coś, to masz mój numer
[#34] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #31

Brak podstawowej wiedzy się kłania ok, racja
[#35] Re: interface 4xeide elbox

@BULI, post #34

jaka podstawowa wiedza? skoro coś się podłącza i działa, a po chwili wraca do "starego" nic w systemie nie grzebiąc i podłączając jak było to powinno być jak poprzednio i tyle. Skoro nie jest to to lipa.
[#36] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #35

Rozumiem, twoją frustrację, czasem też mam wszystkiego dość, bo wydaje mi się, że coś zaczyn się robić już samo. Jednak najczęściej znajduję po jakimś czasie obiektywną przyczynę i tutaj tez pewnie tak jest.. więcej cierpliwości, albo trzeba znaleźć inne hobby i nie piszę teko ze złośliwości, tylko sam ostatnio myślę, czy nie przerzucić się na słynne Alpaki

Co do CD-ROMU. Mount listę masz w Devs: czy DosDrivers?
[#37] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #31

porażka to Twój brak wiedzy, Ty mi tu Amisi nie obrażaj tylko doczytaj i doucz siępomysł
[#38] Re: interface 4xeide elbox

@polutuje, post #37

No to kopalnio wiedzy popisz się teraz i powiedz mi dlaczego jak odłączyłem wszystkie urządzenia czyli cd i zip a zostawiłem tylko twardziela to po uruchomieniu systemu i próbie odpalenia jakiegokolwiek programu mam na ekranie czarno-szare pasy? Zamieniam się w słuch.
[#39] Re: interface 4xeide elbox

@polutuje, post #37

Tak na marginesie takie wypowiedzi jak Twoje jak ktoś to czyta na pewno nie spowodują powiększenia grona użytkowników Amigi którzy wracają do niej po latach albo teraz chcą się zainteresować. Szkodzisz człowieku.
[#40] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #38

Kondensatory zmienione ?? A tak na poważnie, cierpliwości trzeba, może mocniejszy zasilacz by się przydał, może trzeba pogrzebać w systemie, albo postawić wszystko od zera i spokojnie urządzenie po urządzeniu zainstalować? Spokojnie, bez nerwów do wszystkiego dojdziesz, Amiga to kobieta:)

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2018 11:30:21 przez fazior
[#41] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #38

Jakie pasy?
Dzieje się to dla każdego programu ? Odpalonego z ikony i/lub cli ?
Jaki system?
Co jest w s-s user-s wb-startup?
Może w systemie są odwołania do zip czy cd, i przy i braku dzieją się takie rzeczy.

Czy czarno-białe pasy pojawiają się jeśli nie uruchomisz sterownika do 4xeide ?
Czy czarno - białe pasy pojawiają się jeśli z devs:dosdrivers wykasujesz mountlisty do zip i cd ?

Nie masz żadnego wirusa w systemie? Sprawdziłeś?

Pytań jest wiele.

Może być też problem sprzętowy.
Współpraca 4xeide z napędami, Amigą, taśmami IDE itd itp.

Pozostaje spotkać się i rozwiązać problemy przy sprzęcie.
[#42] Re: interface 4xeide elbox

@Norbert, post #41

Nie wiem ja zgłupiałem. Jeżeli byłby to problem z samym systemem to to co robiłem i poczytałem myślę że dałbym radę. Czasem po soft restarcie pojawia się żółty ekran i ni cholery dalej. No cuda.Ja teraz stawiam na uszkodzenie sprzętowe.
[#43] Re: interface 4xeide elbox

@fazior, post #40

Nie. Zasilacz jest mocny. Próbowałem od zera wszystko postawić ale coś mi pachnie jakimś uszkodzeniem sprzętowym. A że Amiga to kobieta przekonałem się nie raz z jej kaprysamiok, racja
[#44] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #43

Mocny powiadasz ja mam takiego nowiutkiego meanwella, polecany np. na ppa i u mnie nie działa, w sensie amigi są na nim wiechliwe, może kabel zrąbany, może wtyczka 30 letnia zaśniedziała, hgw.
[#45] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #43

Mocny zasilacz nie koniecznie oznacza dobry. Nowe mocne zasilacze mają jedną zasadniczą wadę - do poprawnej pracy potrzebują sporego obciążenia. Jeśli chcesz to możesz podesłać do mnie płytę z tym zasilaczem a ja Ci ją sprawdzę. Być może problem leży w zasilaczy a może w płycie. Ja ma podłączone cztery urządzenia do IDE i nie ma problemu. Nawet jak czasem muszę podłączyć coś nowego to odpinam jedno urządzenie, wpinam drugie i działa bez problemu.
[#46] Re: interface 4xeide elbox

@fazior, post #44

Nie. Zasilacz mam w infinitiv firmowy w zestawie który kupiłem w W-wie ok. 2000 roku na targach i poprawnie działał ze wszystkimi urządzeniami. Problemu nie było z nim nigdy.
[#47] Re: interface 4xeide elbox

@Marcin74, post #45

No widzisz ja też tak myślałem że wpinam i wypinam i powinno działać jak działało a tu dupa.
[#48] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #42

Na początek uruchom Amigę (tylko z hd ) bez s-s i zobacz czy po odpaleniu programu pojawiają się pasy.
Jeśli będzie dobrze, odpal system, ale bez sterowników !!!!! do 4xeide i testuj.
Jeśli nadal będzie ok. będziesz znał winowajce problemów.

W sumie do Żagania pociagiem mam 100 km, samochodem 135km . I daleko i blisko.
[#49] Re: interface 4xeide elbox

@Norbert, post #48

Nie ma pasów. Żółty ekran. Rypało się, rypało aż się zrypało. A generalnie to ja mam interes więc to ja bym dojechał. Dzięki za chęciOK Ręce mi opadły ale co mi przychodzi do głowy to znów próbuję. Człowiek jednak głupi i uparty na tą Amigę jest...Jak z kobietami
[#50] Re: interface 4xeide elbox

@luzik, post #49

Żółty ekran to sugeruje że coś z płytą nie tak.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem